Archief Architectenbureau Van der Laan en Van Hal (1916 – 2003) openbaar in BHIC

Een grote verzameling ontwerptekeningen en foto’s van kerken, scholen, huizen en andere gebouwen in Brabant en ver daarbuiten, zal je in dit gevarieerde archief aantreffen. Maar ook interessante details over de architectuurstroming de Bossche School. Dat is niet verwonderlijk, want de stichter van het architectenbureau, Nico van der Laan, en zijn broer de benedictijner monnik Dom Hans van der Laan stonden aan de basis van deze Nederlandse architectuurstroming.

Verder lezen

Terug in de tijd met René

Deze keer reizen we met onze roadshow af naar Ravenstein!

Verder lezen

Beste verhalen deze maand

De meisjes van de Bata

Eind jaren vijftig/begin jaren zestig werkte Henk van Sonsbeek bij de Bata Schoenfabrieken in Best. Hij weet hoe het tekort aan vrouwen in de fabriek (dat ontstond door de houding van de ouders en pastoor) werd opgelost…

Schrijver in Boxmeer vertrekt met de noorderzon

In 1852 verscheen bij T.G. Noman in Gennep een boek  over de voormalige heerlijkheid Boxmeer, geschreven door C.R. Duljé.  Maar heeft de auteur het boek zelf nog gezien?

De Veghelse koekenbakkers Van Den Boer

In Veghel is bijna honderd jaar lang koek gebakken. De koekfabriek Bretagnia van de familie Van den Boer exporteerde na 1945 over de hele wereld. Toch kwam er in 1989 een eind aan het koekavontuur.

David van der Schans: burgemeester in oorlogstijd

In het begin van de bezetting vaardigde burgemeester Van der Schans een proclamatie uit, waarin hij de inwoners van zijn gemeente opriep zich netjes te gedragen. Ook in 1944 toonde hij zich een burgemeester in oorlogstijd!

Held of schurk: Jan Wap

Eeuwenoude oorkondes uit Grave werden geïnventariseerd en beschreven door "Doctor Wap". Maar steeds vaker rijst de vraag: Heeft Wap dit werk wel zelf verzet?

De mobiele telefoon is jarig

Er zijn generaties voor wie het ondenkbaar is, maar de mobiele telefoon bepaalt nog niet zo héél lang ons straatbeeld.

Vincent van Gogh in Helvoirt

In de zomermaanden van 1874 maakte Vincent van Gogh enkele schetsen van de hervormde kerk van Helvoirt.  Maar waarom juist van deze kerk?

Wat doet die kabouter daar in ons archief?

Als je zo’n twee eeuwen geleden ’s avonds laat over de heide liep tussen Heesch en Schaijk kreeg je soms gezelschap van een kabouter…

Wandelen met het BHIC

Ook deze maand trekken we eropuit. Nu is het de beurt aan Maasdonk! Ga je weer mee?

Verder lezen

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

 

 

 

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00