Cuba                  
 9 oktober 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Na de orkaan Matthew
  2. Het spoor van de orkaan Matthew in Cuba in 40 foto's
  3. Baracoa in het hart getroffen
  4. Son Bon Bon in Amersfoort
  5. Japan verlaagt Cubaanse schulden
  6. Fototoestel van Korda geveild voor 18.000 euro
  7. TV: Tracks met Chuco Valdes
  8. Cubaanse arbeiders betalen het gelag
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Na de orkaan Matthew
In Haïti telt men als gevolg van de orkaan Matthew tot nu meer dan 900 dodelijke slachtoffers. In de nabijgelegen Dominicaanse Republiek waren vier doden te betreuren. En Cuba, waar de orkaan met een snelheid van 230 kilometer per uur huishield, telt geen enkel dodelijk slachtoffer. Ongetwijfeld spelen de uitvoerige voorzorgmaatregelen van de Cubaanse overheid die genomen werden vóór Matthew het land binnenkwam, daarbij een beslissende rol. De strak georganiseerde dienst Burgerbescherming en – helaas – de ervaringen die het land op deed met tientallen eerdere orkanen, hebben veel mensenlevens gered.

En nu?
De materiële schade in Cuba, vooral in Baracoa, Imías, Maisí en San Antonio del Sur in de provincie Guantánamo, is omvangrijk. Sommige gezinnen verloren voor de tweede maal in 10 jaar hun huis en al hun bezittingen; in 2010 woedde de orkaan Sandy. Veel Cubanen vragen zich af wat er na de orkaan gaat gebeuren. De eerste fase van de reddingsoperaties in Cuba verdient bewondering, maar Sandy leert ook dat als het grootste gevaar geweken is, de autoriteiten vervallen in traagheid en bureaucratie.
 
Oude en nieuwe zorgen
Santiago de Cuba telt nog 1.600 woningen die ernstig beschadigd werden door de orkaan Sandy, maar tot nu toe niet werden opgeknapt. Veel huizen in deze armste regio van het land hebben nog steeds daken met zinkplaten of van cement en deze dakbedekking bewees al eerder niet bestand te zijn tegen zware wind, vloedgolven en de storm die orkanen kenmerken. Nog steeds zijn er inwoners van Santiago de Cuba of Guantánamo die al 10 jaar of langer in een albergo of opvangcentrum wonen waar ze na een eerdere orkaan in terecht kwamen. De overheid slaagde er tot nu toe niet in de beloofde aantallen woningen te bouwen. Nu de orkaan is gepasseerd, zijn dit de nieuwe zorgen voor de Cubanen.
 
De redactie
 
2. Het spoor van de orkaan Matthew in Cuba in 40 foto’s
 
Het spoor van de orkaan Matthew in Cuba. In 40 foto’s op de website Diario de Cuba en voornamelijk in Baracoa genomen. 
 
3. Baracoa in het hart getroffen
 
De orkaan Matthew trof de stad Baracoa in het hart, aldus de cartoon van Garrincha.
 
4. Son Bon Bon in Amersfoort
Woensdag 12 oktober speelt Son Bon Bon bij Stadspodium de Observant in Amersfoort. Zij worden deze avond gecompleteerd door Daniel Patriasz, Amsterdams top salsazanger en percussionist par excellence. Hij combineert Salsa Dura en Música Cubana als geen ander.

Son Bon Bon vertegenwoordigt de crème de la crème van de Nederlandse salsawereld. Deze band, vertolkers van Cubaanse muziek, speelt de authentieke Afro-Cubaanse ritmes als Son Montuno, Cha-Cha-Cha, Mambo, Ritmo-Afro en Bolero met de energie van nu. De essentiële ingrediënten van de vers gearrangeerde vintage composities: levendige percussie, stampende gesyncopeerde baslijnen en ongeremde improvisatie.

Samenstelling
Son Bon Bon bestaat uit Daniel Patriasz (zang & bongo's), pianiste Barbara Rana, bassist Mick Pauwe en percussionist Nils Fischer. Deze vier muzikanten “go way back" en zij weten elkaar en het publiek elke keer weer te inspireren en uit te dagen, waardoor er altijd wat nieuws gebeurt.

Plaats en tijd:
* De Observant, Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort
* 12 oktober, 20:30 uur, entree: € 5,-.
 
5. Japan verlaagt Cubaanse schulden
De Japanse premier Shinzo Abe wil de economische banden met Cuba aanhalen. Nu er een oplossing ligt voor een conflict over een onbetaalde schuld van Cuba aan Japan, willen de twee landen de economische samenwerking versterken.
 
Cuba heeft volgens Abe een schuld van 180 miljard yen, daarvan wordt twee derde kwijtgescholden. Japan doneert het communistische land daarnaast 1,27 miljard yen aan medische hulpmiddelen, meldt de Japanse krant Asahi Shimbun. Een handelsconferentie in Tokyo moet zorgen voor nieuwe investeringen in Cuba.
 
Extreem aantrekkelijk
Abe noemde Cuba recent na afloop van een bezoek een 'extreem aantrekkelijke investeringsbestemming voor Japan'. Volgens de minister-president snakt Cuba naar een betere infrastructuur. Handelshuis Mitsubishi toonde in juli al belangstelling voor het opzetten van infrastructuurprojecten op het eiland.
 
6. Fototoestel van Korda geveild voor 18.000 euro
Bij online veilinghuis Catawiki is vorige week het fototoestel waarmee fotograaf Alberto Korda (1928-2001) in de jaren zestig de beroemde foto van Che Guevara maakte, geveild voor ruim 18.000 euro. 
 
De foto van Che Guevara kom je tegenwoordig nog steeds overal ter wereld tegen op tassen, T-shirts, petjes en vlaggen. De 'Leica' fotocamera in de veiling werd bij Catawiki aangeboden door de zoon van fotograaf Korda.
 
Drie keer zoveel
Veilinghuis Catawiki laat weten dat het fototoestel uiteindelijk ruim drie keer zoveel opbracht als verwacht. Er werd vanuit heel de wereld meegeboden. Het hoogste bod kwam van een Oostenrijkse bieder. De veiling is terug te zien via www.catawiki.nl/camera
 
7. TV: Tracks met Chucho Valdes
Vrijdag 14 oktobeer (22.40 uur) en donderdag 20 oktober (1.50 uur) is het culturele programma Tracks van ARTE TV, gewijd aan de film The Lovers and the Despot, de eerste mannelijke Girls Band in Ierland, de nieuwe Banksky of straatartiest Imbue, Queen Bee: Japanse Fashion Punk Rock en Chucho Valdes, de grondlegger van de Cubaanse timba.
 
Chucho Valdes vond, aldus ARTE, de Cubaanse muziek opnieuw uit. Nadat de revolutie jazz en en andere yankee-muziek verbood, zocht Chucho de relatie op tussen de traditionele Cubaanse muziek met Afrikaanse invloeden en moderne eigentijdse muziek. Met zijn band Irakere brengt hij al 40 jaar de Cubanen aan het dansen en geldt hij als de grondlegger van de geliefde timba op het eiland.
 
8. Cubaanse arbeiders betalen het gelag
Gemiddeld verdient een Cubaan per maand een beetje meer dan de prijs van een paar schoenen, namelijk 20 CUC of $ 24 dollar. Sommigen verdienen wat meer omdat ze ook nog 60 cent per dag betaald krijgen voor een lunch. Dat is met 21 tot 23 werkdagen per maand ongeveer 12 tot 13 CUC. Het salaris wordt na een maand werken uitbetaald, maar het geld voor de lunch een maand vooruit. Dat gaat nu veranderen, meldt Paula Henriquez op de website Havana Times.

Citaat: ‘Het is geen geheim dat het geld voor de lunch overal voor gebruikt wordt behalve voor het middageten. De meeste Cubanen kunnen het zich niet veroorloven en hebben die 60 cent (14 nationale peso’s) per dag voor andere zaken nodig. Een buurvrouw vertelde me dat bij haar op het werk besloten werd het geld voor de lunch anders uit te betalen. Niet langer wordt het geld vooruit betaald maar, net als een maandsalaris, aan het einde van de maand.’

Maand verloren
Er lijkt niks aan de hand maar in de praktijk blijkt dat één maand lunchgeld bij de introductie van de nieuwe betaalwijze verloren gaat. Op dit ogenblik wordt het nieuwe systeem overal ingevoerd en Paula Henriquez noemt het chantage.
Citaat: ‘Het zijn de gewone Cubanen die ook nu weer het gelag betalen.’ Zij die het invoeren als managers worden niet geraakt. 'We weten al langer dat deze mensen alles hebben dat ze nodig hebben..’ (…) 'Daarom hebben zij ook geen mededogen met hen die afhankelijk zijn van dit belachelijke beetje geld om maand na maand te kunnen overleven. Waarom trekkken wij altijd aan het kortste eind?'

Lees verder
* De Engselstalige  tekst op de website Havana Times, 5 oktober 2016
 
9. Culturele Agenda
* Son Bon Bon: 12 oktober in Amersfoort
Woensdag 12 oktober speelt Son Bon Bon bij Stadspodium de Observant in Amersfoort. Zij worden deze avond gecompleteerd door Daniel Patriasz, Amsterdams top salsazanger en percussionist par excellence. Hij combineert Salsa Dura en Música Cubana als geen ander. Dat wordt weer heerlijk dansen, maar luisteren mag ook! Aanvang: 20.30 uur. (zie ook hierboven onder 4)
 
* Expositie Cuba La Lucha: t/m 30 oktober in Breda
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is te zien op fotofestival BredaPhoto.
Voor info programma, deelnemers en prijzen: www.BredaPhoto.nl  
 
10. Het laatste nieuws
* Oostelijk Cuba bereidt zich voor op orkaan Matthew
De bevolking van Oost-Cuba bereidt zich voor op de komst van de orkaan Matthew, een orkaan in de categorie 4 van de schaal van Saffir-Simpson met windstoten rond de 230 kilometer per uur, aldus het Nationaal Centrum voor Orkanen / Centro Nacional de Huracanes (CNH) in de VS. Sinds zaterdag zijn 230.000 personen geëvacueerd en de president van het land, Raúl Castro, is naar Santiago de Cuba gegaan om de operatie te leiden. Naar verwachting bereikt de orkaan morgenmiddag om 14.00 uur Cubaanse tijd Guantánamo. Lees verder
 
* Hoogste alarmfase in zes Cubaanse provincies
Terwijl Matthew over het zuidwesten van Haiti raast, is de verwachting dat de orkaan met een maximumsnelheid van 230 kilometer aan het einde van de middag (middernacht bij ons) Cuba en morgen de Bahamas bereikt. Voor heel Jamaica, vrijwel heel Haïti en de oostelijke helft van Cuba geldt een orkaanwaarschuwing. Donderdag zal het oog van de orkaan Florida passeren. In zes Cubaanse provincies namelijk Camagüey, Las Tunas, Holguín, Granma, Santiago de Cuba en Guantánamo is ‘orkaanalarm’ afgekondigd en zijn 316.000 mensen geëvacueerd. 700 Amerikaanse burgers op de basis Guantánamo zijn teruggevlogen naar de VS. De 61 gedetineerde terreurverdachten en enige personeel zijn achtergebleven. Lees verder
 
* Matthew laat in Oost-Cuba verwoestend spoor achter
De categorie 4-orkaan Matthew, die gisteravond om 8 uur lokale tijd de zuidoost kust van Cuba bereikte, heeft in de regio van Guantánamo en Baracoa grote schade veroorzaakt. In het ‘oog’ van de orkaan was sprake van windsnelheden van 220 kilometer per uur. Tot nu toe zijn er geen berichten over dodelijke slachtoffers. Matthew beweegt zich nu met een snelheid van 15 kilometer per uur in noordwestelijke richting. Volgens het Cubaans Instituut voor Meteorologie neemt de snelheid van de storm enigszins af. Donderdagavond wordt Matthew in Forida verwacht. In Cuba zijn 1,4 miljoen personen geëvacueerd. Lees verder
 
* Castrisme vreest ‘de rijkdom’ van kleine zelfstandigen
Sinds de presentatie van de partijbesluiten, samengevat in Conceptualización del Modelo Económico en Social Cubano de Desarrollo Socialista*, is artikel 104 over het niet toestaan van concentratie van eigendom en rijkdom, vermoedelijk het meest besproken artikel. De onafhankelijke journalist Orlando Freire Santana beschrijft de vrees voor verrijking van de pas ontstane nieuwe groep van kleine ondernemers of cuentapropistas. Hij vraagt zich af of maatregelen tegen de verrijking ook zullen gelden voor de groeiende toplaag met nieuw geld in Cuba. Lees verder
 
* Voetbaltoenadering tussen de VS en Cuba
Vrijdag werd in Havana in het Stadion Pedro Marrero een vriendschappelijke voetbalwedstrijd gespeeld tussen de herenteams van de VS en Cuba.
Trainer Jurgen Klinsmann is tevreden over het drie dagen durende trainingskamp dat zijn team in Miami had. Hij denkt dat de gevolgen van de orkaan Matthew voor de spelers geen negatieve rol spelen. Het is de eerste ontmoeting tussen beide teams in Cuba sinds 1947 toen de Cubanen met 5-2 wonnen. De teams van Cuba en de VS stonden 11 keer eerder tegenover elkaar; de laatste wedstrijd in 1947 was de enige match die de Cubanen ooit wonnen. Lees verder
N.B. De wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor de VS.
 
* ‘Rusland overweegt heropening militaire bases Cuba en Vietnam’
Rusland overweegt om militaire bases in Cuba en Vietnam te heropenen. Dat zegt de Russische onderminister voor Defensie, Nikolai Pankov, vrijdag volgens Russische persbureaus. ‘We zijn bezig met deze kwestie’, zou Pankov in het Russische parlement hebben gezegd, aldus een bericht van Lotte Konings, redacteur van het Financieele Dagblad. Lees verder