Nieuwsbrief nr. 88

September 2017
 
Beste ,
 
Op 1 september is de meteorologische herfst begonnen. September heet ook wel herfstmaand. Het biedt ons een mix van genieten van de warmte van de laatste zomerse zonnestralen en behoefte aan kaarslicht en houtvuur. 
 
 
In de moestuin is het toptijd met bedden vol pompoenen, een muur van frambozen, een kas vol tomaatjes en komkommers. De late aardappelen, de bieten en wortelen die ik in de kelder bewaren ga. Werk zat! Maar dat kan ook want na de vakantie is er weer energie!
 
Onderweg naar Noorwegen hadden wij voor een vriendin wat groenten en bloemen uit de moestuin meegenomen. Zij runt in Bleik op Vesterålen (een eiland voor de westkust) de plaatselijke supermarkt annex restaurant waar dagelijks veel mensen komen voor een keuzemenu.
De courgettes die wij meebrachten uit de moestuin zijn verwerkt tot hartige pannenkoeken en taarten voor het restaurant. Voor ons een klein gebaar, voor haar een groot cadeau. En als je een Noorse 'lieve hemel, bedankt, oh, bedankt' hoort zeggen klinkt dat als muziek.
 
Agenda
 
In september kun je weer plukken, proeven en proosten
 
Bij ontvangst is er een drankje, daarna houden we een wildplukexcursie van ongeveer een uur. We plukken wat we aan bruikbare (on-)kruiden tegenkomen voor het maken van eten op open vuur. We maken gebruik een Fornetto en een Tundra Grill, met Dutch oven pannen van gietijzer.
 
Bij mooi weer doen we dit buiten, bij minder mooi weer onder de sfeervolle overkapping. Vanaf 4 personen, 50 euro per persoon. Dit is inclusief de wildplukexcursie, heerlijk eten, een glas wijn, bier of sap en koffie en thee na. Data in overleg, klik hier.
 

Aanleg en/of onderhoud van een moestuin klein of groot

Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin diervriendelijk aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Meld je wel van tevoren aan. klik hier.
 
Ook in september en oktober is Op een Blaadje gevraagd voor diverse, besloten, activiteiten. Boek op tijd, om teleurstelling te voorkomen.
 
Quiz vraag
 
Wat is er gezond aan pompoenen, welke voedingsstoffen bevat deze groente?
 
Pompoen uit de oven
 
Een heel eenvoudig recept is pompoen uit de oven.
 
Snijd een pompoen in parten (niet schillen).
Leg ze op een bakplaat in de olijfolie en besprenkel met balsamico-azijn.
Hier en daar een plakje ui erbij maakt het nog lekkerder.
 
 
Na 20 minuten in een oven op 190 graden is het gaar. Opdienen met zeezout en wat mosterd en gekruimelde feta.
 
Omdat er zoveel ijzer in pompoen zit is het een gerecht dat je als hoofdgerecht kunt eten gecombineerd met stokbrood en kruidenboter, of met een aardappel (uit de oven) of rijst. Net waar je zin in hebt.
 
Een salade van komkommer voor de frisheid is een mooie aanvulling.
 
Verrassing
 
Vandaag had ik een onverwachte ontmoeting met Carin Smeets, pompoendeskundige in Posterholt. Ik mocht haar winkel en tuin zien en ze liet me een kopje heerlijke thee met vlierbloesemsiroop proeven. Ze heeft veel kennis over pompoenen en wat je er mee kunt maken, hoe lang je ze kunt bewaren, hoe ze mooier kleuren door ze te laten rijpen. Jaren van kennis die verder gaat dan pompoensoep en haloweenverlichting. Je kunt er workshops volgen om gelei te maken of een heel diner, van zoet tot zout tot zoet. Het is beslist de moeite om eens langs te gaan. De pompoenserre is altijd open als het pompoenbord buiten hangt. 
 

Hoofdstaat 4
6061 CD Posterholt
Tel: 0475-403184
06-30222174
 
Als je van ver komt of speciale wensen hebt neem dan even telefonisch contact
op voor persoonlijk advies of een afspraak.
 
Quiz antwoord
 
Pompoenen zitten boordevol carotenoïden en ijzer. Niet alleen worteltjes zijn goed voor je ogen maar pompoenen dus ook. IJzer zit vooral in dierlijke producten. Fijn voor vegetariërs, die kunnen zich tegoed doen aan de pompoen en krijgen zo hun portie ijzer binnen.
 
 
 
 
Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.