INHOUD
1. Monopolie en Mensenrechten 2. Cuba's zoektocht naar buitenlands kapitaal
3. Cartoon: Veranderen om niet te veranderen
4. Surinaamse bursalen al een half jaar blut
5. Dit zijn de leukste adresjes in Havana
6. Al Jazeera: Religieuze harmonie in Cuba
7. De woede van Silvito 'El Libre'
8. Rectificatie 9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen. |
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
Alle actuele berichten over Cuba op Facebook |
BEST GEÏNFORMEERDE WEBLOG OVER CUBA
|
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
VRIJWILLIGERS
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier. |
1. Monopolie en Mensenrechten Ons commentaar op de actualiteit |
De dochter van de voormalige Cubaanse president Raúl Castro wil het homohuwelijk in Cuba legaliseren. Ze zal een voorstel indienen om het recht op een huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht bij de geplande hervorming in de grondwet van de socialistische staat te laten opnemen, zei Mariela Castro. Tot nog toe laat de Cubaanse grondwet enkel huwelijken tussen mannen en vrouwen toe. Hoewel niet kan worden ontkend dat Mariela Castro een positieve rol heeft gespeeld in de strijd tegen homofobie, is er in LGBTI-kringen in Cuba ook kritiek te horen, vooral over de wijze waarop Mariela zich conformeert aan het onderdrukkend systeem dat Cuba kent. Alternatieve groepen als het Project Arcoiris en het Project Manos willen een LGBTI-beweging die geen onderdeel is van de dictatuur waarmee Mariela Castro zich heeft verbonden. De laatste weigert de dialoog met deze groepen. Strafkampen Aan de vooravond van de Nationale Dag tegen Homofobie en Transfobie die Cuba op 17 mei in Pinar del Rio, organiseert zal dan ook geen woord van kritiek te beluisteren zijn op de activiteiten van de dochter van de voormalige leider Raúl Castro. Ook zal ze niet herinnerd worden aan eerder gedane beloften, bijvoorbeeld over het grondige onderzoek naar de UMAP’s, de strafkampen waar duizenden LGBTI’ers in de beginjaren van de revolutie werden opgesloten.
Vervolging LGBTI-activisten die kritisch staan tegenover de staat, het monopolie van CENESEX of Mariela Castro zijn voorwerp van vervolging en lastercampagnes van de geheime dienst. Zolang de vrijheid van vereniging en van vrije meningsuiting in Cuba streng worden gecontroleerd en niet erkend door de staat, wordt de mensenrechten een slechte dienst bewezen, ook die van LGBTI’ers.
De redactie
|
2. Cuba's zoektocht naar buitenlands kapitaal
|
Vorige week kondigde Ceiba Investments, een op Guernsey gevestigd bedrijf met al meer dan 20 jaar ervaring in Cuba, een investering van 150 miljoen dollar aan voor de upgrading van vier hotels en de bouw van een vijfde hotel met de Cubaanse partner Cubanacán en de Spaanse hotelketen Club Meliá, aldus de Financial Times van 8 mei 2018.
De uit Nederland afkomstige CEO van Ceiba Investments, Sebastiaan Berger, noemt dit een ‘hoopvol teken aan de wand dat de investeringsprocessen in Cuba nu meer vaart zullen krijgen’. De FT consateert dat Cuba weinig meer opties heeft dan buitenlandse investeringen. Een partijman uit het middenkader zegt: ‘Zij kunnen meer ruimte bieden aan binnenlands kapitalisme maar dat willen ze niet of snel de staatsector hervormen in samenhang met meer buitenlands kapitaal. Díaz-Canel heeft de opdracht de laatste optie uit te voeren.’ In de voorbije twee jaar heeft Cuba investeringsdeals gesloten ter waarde van 3,5 miljard dollar maar slechts een klein deel van dat geld is ook gearriveerd. Plannen om het vliegveld van Havana te vernieuwen en de upgrading van de Cubaanse spoorwegen door een Russisch bedrijf, zijn al ruim een jaar uitgesteld. Ook de aanleg van vier luxe golfterreinen - waarde twee miljard dollar - stagneert. In de praktijk verwachten de Cubaanse autoriteiten dit jaar 600 miljoen dollar aan buitenlands kapitaal.
Rol van de staat Carlos Saladrigas, een Amerikaanse ondernemer in Miami die nauwere banden tussen Cuba en de VS bepleit, zegt: ‘Cuba zal geen economische groei bereiken zolang de leiders de rol van de staat niet willen wijzigen van een obstakel bij de ontwikkeling van het land tot een structuur die faciliteert. Dat was de fundamentele verandering in China en Vietnam en daarop wachten we nog steeds in Cuba.’
|
3. Veranderen om niet te veranderen
|
'Sommige veranderingen worden juist doorgevoerd om zeker te zijn dat er niets verandert'.
Cartoon van Santana.
|
4. Surinaamse bursalen al een half jaar blut
|
Surinaamse bursalen in Cuba hebben al bijna een jaar geen geld ontvangen. De maandelijkse uitkering van de overheid is niet betaald. Dit meldt de Times of Suriname. De studie aan een Cubaanse universiteit wordt geheel gedekt door Havana. Alleen het onderhoudsgeld moet door de Surinaamse overheid worden ingebracht. Dat gebeurt nu al een hele tijd niet, wat leidt tot grote bezorgdheid.
Doorgaans wordt het beursgeld voor het begin van het collegejaar overgemaakt. De laatste twee jaar gebeurde het erg verlaat, ruim een half jaar later. Maar voor dit collegejaar is er totaal geen zicht. Vanuit Paramaribo komt er maar geen bericht of geruststelling. Volgens minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap & Cultuur wordt de achterstand veroorzaakt door administratieve procedures.
Geldgebrek
Die moeten allemaal gevolgd worden voor er resultaat komt. Maar ook gewoon geldgebrek bij de overheid moet de achterstand in de hand hebben gewerkt. De studenten hebben intussen het ministerie gevraagd om bijstand. “Ik heb twee weken terug het verzoek onder mijn aandacht gekregen. Het kan niet dat onze studenten in het buitenland, in welk land dan ook, zo lang moeten wachten”, zegt Ferrier.
Bron
* Waterkant, 8 mei 2018
|
5. Dit zijn de leukste adresjes in Havana!
|
Havana kent enorme contrasten tussen arm en rijk, maar iedereen geniet er van de zon, muziek en dans, flirten, rum en handgemaakte sigaren. Havana is HOT, weet fan Jeroen Hendriks. Hij schreef voor de Telegraaf een artikel over 48 uur in Havana, o.a. over koffie, Obispo, Hotel Kempinski, sigarenfabriek La Corona, Hotel Nacional, oude sleeën, Club Tropicana, etc.
Havana is geen winkelparadijs zoals Londen of New York, maar er is steeds meer te koop. Ook in de hogere prijsklassen. De bekendste winkelstraat in Oud Havana is Obispo met tal van kleine winkeltjes met snuisterijen, cafés zoals schrijver Hemingway’s favoriete hangout El Floridita en een mooie oude apotheek.
Kunst
Er zijn verschillende leuke marktjes voor onder meer kunst en boeken in Havana. De kunstmarkt in de weekenden op de Paseo del Prado, de prachtige boulevard in Oud Havana tussen de Malecon en het Parque Central, is een aanrader. Almacenes San José aan de Ave del Puerto is een kunsthal vol schilderijen, beelden, houtsnijwerk en snuisterijen. Heerlijk om in rond te dwalen.
Bakkie?
Cuba staat ook bekend om zijn koffie. En dat zijn lekkere straffe bakkies. Bij café El Escorial kun je niet alleen lekker proeven op het terras, maar er worden ook zelf bonen gebrand en desgewenst gemalen. Een pondje echte Cubaanse koffiebonen past altijd wel in de bagage voor thuis. Mercaderes 317, Plaza Vieja
|
6. Al Jazeera: Religieuze harmonie in Cuba
|
Aminah, geboren en opgegroeid in Cuba bekeerde zich enkel jaren geleden tot de islam. Zij is een van de weinige Cubaanse vrouwen die een nikaab dragen.
Ura Iturralde van de televisiezender Al Jazeera stelde een fotoserie samen over de beoefening van diverse religies in het hedendaagse Cuba.
Na de Cubaanse revolutie in 1959 waren godsdienstige praktijken in Cuba taboe en gelovigen voorwerp van vervolging. De Cubaanse autoriteiten toonden vanaf de jaren zestig meer begrip voor godsdiensten en op dit moment telt het eiland een grote gevarieerdheid aan religies. Sommige Cubanen menen dat de vorige president, Fidel Castro daarvoor verantwoordelijk was. Anderen zullen nooit de periode vergeten van de harde godsdienstvervolging in Cuba. Al Jazeera maakte in Havana een fotoserie van de gevarieerdheid aan kerkgenootschappen vandaag.
|
7. De woede van Silvito 'El Libre' |
Een bezoek van de Cubaanse zanger Silvito ‘El Libre’ (36) verloopt op het vliegveld José Martí van Havana bijna altijd problematisch. De laatste keer werd hij geslagen en beledigd door leden van de geheime dienst. Silvito kwam op 2 mei in Havana aan en moest vier dagen wachten voor hij zijn koffer in handen kreeg; ook bij eerdere bezoeken werd zijn koffer enkele dagen achtergehouden.
Zijn vader componist en liedjesschrijver Silvio Rodríguez (1946) is een begrip in muzikaal Cuba en Silvio is een trouwe volger van de Cubaanse revolutie. Hij mag bijeenkomsten van het officiële Cuba graag begeleiden met zijn muziek; zo trad hij op tijdens het concert t.g.v. de 80ste verjaardag van Fidel Castro in augustus 2016. Zijn zoon Silvio Liam Rodríguez Varona, is een bekende hiphopzanger, nauw bevriend met Los Aldeanos, vaak met teksten die het regime onwelgevallig zijn. Silvito ‘El Libre’ steunde ook de hongerstaking van de mensenrechtenactivist Fariñas.
Reactie vader Rodriguez Op zijn eigen weblog La Segunda Cita reageert vader Silvio nu op het incident. Hij schrijft dat het zijn zoon goed gaat en betreurt het incident dat hij ‘betreurenswaardig maar niet ernstig’ noemt. ‘Een woordenwisseling, geduw en getrek,’ noemt hij het. Silvito ‘El Libre’, die een groot deel van het jaar in Florida verblijft maar voor familiebezoek ook regelmatig Cuba bezoekt, reageert op een YouTube-video. Hij uit zich in woedende bewoordingen (Weg met Fidel, weg met Raúl en weg met Diaz-Canel’) en zegt Cuba te willen blijven bezoeken.
Link
|
Vorige week publiceerden wij een bericht over de serie Fous Seasons in Havana. André meldt dat de serie – vier afleveringen van 1, 5 uur – ook op Netflix te zien is. De serie is gebaseerd op vier boeken van de Cubaanse schrijver Padura, waarvan er drie in het Nederlands verschenen zijn, namelijk Chaos van Gevoelens, Maskers en Smetteloos Verleden. Deze drie boeken verschenen in 2005 en 2006 bij uitgeverij Elmar en niet in 2015 zoals we meldden.
|
9. Culturele Agenda Muziek, exposities, lezingen enz. |
* Twee Cubaanse films: 15 mei in AmsterdamIn het kader van het terugkijken op het jaar 1968 vertoont The Eye in Amsterdam op dinsdag 15 mei om 19.15 uur twee Cubaanse films, namelijk Hasta la revolución siempre! en Memorias del subdesarollo. Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop
* Cubaanse pianisten in Bimhuis AmsterdamIn de komende maanden staan er een aantal geweldige Cubaanse pianisten op het BIMHUIS podium: Roberto Fonseca, Ramón Valle en Fabian Almazan. - Za 19 mei: Roberto Fonseca trio - Do 21 juni: Fabian Almazan trio - Za 30 juni: Ramón Valle trio Meer informatie: Website met agenda van het BIMHUIS in Amsterdam
* Cuba Adelante Run: 27 mei in NederweertZondag 27 mei 2018 organiseert de Stichting Cuba Adelante alweer de vierde Cuba Adelante Run. Dit jaar is de run uitgebreid met een ‘Handbike Battle. Meer informatie
* Camila Cabello: 13 juni in Amsterdam Camila Cabello komt voor het eerst naar Nederland met een solo-optreden. De Cubaans-Amerikaanse zangeres en songwriter staat op woensdag 13 juni op het podium in AFAS Live in Amsterdam.
|
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog |
* ‘Het is hier geen Dubai’ (7 mei en 8 mei 2018)
‘Het is hier geen Dubai’, zeggen de buurtbewoners van de wijk waar het toekomstige hoogste hotel in Havana is gepland. In de indrukwekkende mierenhoop midden in de wijk Vedado wil de staat een nieuw hotel bouwen van 42 meter hoog. De meningen van de bewoners daarover zijn verdeeld. Sommigen wijzen het project af en er zijn er die achter het project staan. Lees verder: Deel 1 Deel 2
|
* Cubaanse ambassadeur botst met Wall Street Journal (9 mei 2018) José Ramón Cabañas Rodríguez, Cubaans ambassadeur in de VS, heeft vanwege een commentaar in The Wall Street Journal, een boze brief gestuurd aan deze Amerikaanse krant. Hij waarschuwt dat zij die ‘de dissidentenbusiness’ in Cuba willen bevorderen, geen enkel succes zullen hebben. Lees meer |
* Cubaanse kunstenaars vechten voor meer autonomie (11 mei 2018) De Amerikaanse kunstwebsite Hyperallergic vraagt zich af waarom de Cubaanse autoriteiten Cubaanse kunstenaars deporteren die in Havana de alternatieve Biënale willen bijwonen. Had de New York Times immers niet beweerd dat Raúl Castro een hervormer is die de uitbreiding van particuliere bedrijven in Cuba mogelijk heeft gemaakt? En werd de recente explosie van bed and breakfasts, schoonheidssalons en reparatiewerkplaatsen die opereren vanuit privéwoningen niet algemeen verwelkomd als een teken van een positieve verandering? En de nieuwe president van het land, Miguel Díaz Canel, wordt geframed als een liberaal met een Facebook-account, die op de fiets rijdt en homo’s steunt in zijn thuisprovincie Villa Clara. Lees de bijdrage van Coco Fusco. Lees verder
|
* CEPAL is de weg kwijt (12 mei 2018) Afgelopen week vond in aanwezigheid van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, in Cuba een bijeenkomst van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben, CEPAL plaats. Yoani Sánchez, eindredacteur van de digitale krant 14ymedio constateert dat achter deze vijf letters tellende afkorting een VN-commissie schuilt, die ondanks het economisch falen van Cuba, uitermate vriendelijk en kritiekloos opereert tegenover gastheer Cuba en daardoor een ‘medeplichtige’ van het regiem in Havana lijkt te zijn. CEPAL, Comisión Económica para América Latina werd in 1948 opgericht als een van de Commissies van de VN. Lees verder
|
| |