Nieuwsbrief | jaargang 30 | no 298 | november 2016
 
Me and my monsters, trying to escape / 2016 - Thera Clazing
 
5 t/m 25 november
ME AND MY MONSTERS, TRYING TO ESCAPE
Abel Storm - Thera Clazing - Fruzsina Nemes

Tentoonstelling Thera Clazing, Kunstliefdeprijswinnares 2015

'Ik heb soms de behoefte om te verdwijnen, om even weg te zijn van dat wat we de realiteit noemen. Ik ben niet de enige, ik zie het overal om me heen. Je weet vast wat ik bedoel. Je hoeft de tv maar aan te zetten, je hoeft maar even een rondje over een festivalterrein te lopen. Daar zie je de mistige ziel achter de lach'.

In september 2015 won Thera Clazing de Kunstliefdeprijs. ‘Me and my monsters, trying to escape’ is de titel van een serie schilderijen waar Thera vanaf begin dit jaar aan werkt. Het voelde als een uitbraak uit haar zelfgeschapen kader: esthetiek en thematiek vormden de ijzersterke muren waar ze doorheen wilde breken. Het enige dat nog ontbrak, was een sprong in het diepe.
 
In de gelijknamige expositie waagt Thera samen met kunstenaars Abel Storm en Fruzsina Nemes de sprong en banen zij zich een weg door de schaduwpartijen van een monsterlijk landschap. 

Opening: zaterdag 5 november om 20:00 uur
 
    
 
 
 
 
Aanvang 20.00 uur 
Ingang via de Lange Jufferstraat
Toegang gratis
 
vrijdag 25 november Podiumavond
Fra Bartolommeo en de Maniera Moderna

Tot en met 15 januari zijn in Museum Boijmans van Beuningen honderden tekeningen te zien van Fra Bartolommeo, een kunstenaar die naast Raphael, Michelangelo en Leonardo behoorde tot de schilderstijl Maniera Moderna, een nieuwe stijl en werkwijze waarmee na vele eeuwen verval eindelijk de kunst van de klassieke oudheid werd overtroffen.
De tekeningen worden tentoongesteld samen met - en dat is heel uitzonderlijk - een flink aantal schilderijen uit de grote Italiaanse musea.

Kunsthistoricus Bart Boon vertelt over de Maniera Moderna en Fra Bartolommeo.
De focus van de lezing ligt op schildertechniek en het gebruik van tekeningen. Wat was de werkwijze van Fra Bartolommeo? Wat maakt hem tot één van de beste kunstenaars van zijn tijd? Wat kan hij betekenen voor kunstenaars in onze eigen tijd?
 
 
 
 
 
 
Laatste weekend: t/m 30 oktober
Maand van de grafiek
IM-PRESSION

IM-PRESSION geeft een beeld van de huidige ontwikkelingen binnen de hedendaagse grafiek. Van traditionele grafiek tot grafiek waar de grenzen worden opgezocht met andere media tot en met beeldend werk met sterk grafische elementen.
 
Met werk van Charles Donker, Saskia Jetten, Caroline Koenders, Hans Laban, Henny van der Meer, Johan Rijpma, Erica van Seeters en Margriet Thissen.
 
Van Charles Donker maakte Peter Paul van der Houven een prachtig kunstenaarsportret in zijn atelier bij Rhijnauwen.

 
Zondag 30 oktober (Culturele Zondag): Laatste 'Luis' wandelingen met gids
Een wandeling langs de exposities van de Maand van de Grafiek via historische locaties in de stad van het Grafisch Gezelschap 'De Luis'.
start: 12.30 tot 14.30 en van 14.30 tot 16.30
Vertrekpunt: Kapitaal, Plompetorengracht 4, waar ook de gezeefdrukte routekaart te koop is.
 
 
Laatste weekend: t/m 30 oktober
Maand van de grafiek
BLOEDBROEDERS

Drie maanden lang werkten 7 koppels keihard in de etswerkplaats van Kapitaal. Talent en ervaring, enthousiasme en skills... samen in de werkplaats om kennis uit te wisselen, elkaar te inspireren en tot bloedens toe uit te dagen. Met o.a. werk van Hans Laban, Paco Kamil, Robbie Cornelissen, Ralph Zabel, Dodog Soeseno, Natalia Ossef, Cisca Poldervaart e.a.
 
N.b. Na deze tentoonstelling zal Kapitaal helaas haar deuren sluiten! en is er geen grafische werkplaats meer aan de Plompentorengracht 4, wat jarenlang onderdak bood voor het Grafisch Gezelschap De Luis en later het Grafisch Atelier Utrecht. Hiermee verdwijnt een stuk geschiedenis, een stuk cultureel erfgoed op deze locatie; een groot gemis voor de stad, voor de kunstenaars, en voor vormgevers en grafici.
 
 
 
 
t/m 20 november
SHARE ART IN FREE-DOM
 
Een tentoonstelling in de Domkerk georganiseerd door Kunstliefde in samenwerking met het Sint Maartens Beraad Utrecht. Verschillende kunstenaars vertalen de actuele kernwaarden van Sint Maarten aan de hand van ruimtelijke installaties, sculpturen en schilderijen.
Met werk dat veelal speciaal gemaakt werd voor deze locatie van Rik Berkhout, Udo Braehler, Emmy Gostelie, Truus van den Heuvel, Esther Hoogendijk, Mathieu Klomp, Herbert Nouwens, Arie van de Pol en Robert Roelink. De tentoonstelling werd samengesteld door Jef Roeselers.
 
Word lid van Kunstliefde! als kunstenaar of kunstliefhebber.

Kunstliefde, Ruimte voor Beeldende Kunst, biedt een wisselend tentoonstellingsprogramma waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jonge makers. Het Genootschap Kunstliefde, opgericht in 1807, is één van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. Kunstliefde is organisator van de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder, en initiatiefnemer van het platform Art Utrecht.
 
Als kunstenaar of kunstliefhebber kan je lid worden van Kunstliefde. Als lid ondersteun je de vereniging en steun je de (Utrechtse) kunst en kunstenaars. Kunstenaars kunnen een paar keer per jaar deelnemen aan tentoonstellingen en collega's ontmoeten / netwerken. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse activiteiten en korting op aankoop van kunstwerken. Je ontvangt uitnodigingen voor openingen, podiumavonden en de maandelijkse nieuwsbrief.
 
Lidmaatschap staat open voor professioneel beeldend kunstenaars uit Utrecht maar ook van buiten de stad. Voor jonge kunstenaars is er een gereduceerd tarief. Voor kunstenaars is er een ballotage. Je kunt je aanmelden via mail@kunstliefde.nl.
Meer info en voorwaarden via lidmaatschap kunstenaars of kunstliefhebbers.
 
Welkom bij Kunstliefde!
 
 
 
Bezoek de website  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur