thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

burgemeester Sjaak in de kwekerijtuin

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

oogstfeest - pompoenen siervruchten en kalebassen - brasserie - pompoenmarkt - planttijd

Pompoen Parade

pompoenen ruiken, zien, aanraken en proevende assenpoesterpompoen

komend weekeinde: zaterdag en zondag 28 en 29 september

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

Onze laatste themadagen van dit jaar zijn misschien wel de meest kleurrijke van allemaal. Vanaf vandaag wordt de pompoen parade opgebouwd. Ze zijn te koop vanaf zaterdag 10:00 uur.

Niet alleen zijn die pompoenen nu zo feestelijk, de meeste kun je uiteindelijk ook opeten.

planttijd

Zoals altijd rond deze tijd is er nu ook een nieuwe lichting en rijke voorraad vers gekweekte, vaste planten die graag in je tuin ongestoord willen doorgroeien nu de grond nog zo lekker warm is.

Wij planten winterharde vaste planten bij voorkeur nu, in het najaar. Ze wortelen in de goed opgewarmde grond veel sneller dan in het voorjaar als de grond nog koud is. Volgend jaar lijkt het of ze er altijd al hebben gestaan. Zodra het wat warmer wordt gaan ze volop aan de gang.

In het voorjaar worden we altijd ernstig overvraagd door paniekplanters die snel resultaat willen. We kunnen de vraag dan nauwelijks aan en de levertijd loopt op.

Zes van onze medewerkers zijn voortdurend in de weer met het verwerken van bestellingen. Je hebt nu hun volledige aandacht.

Op dit moment leveren we binnen enkele dagen. Als je nu aanplant heb je dus niet alleen minder geduld nodig en de beste aandacht, het resultaat biedt volgend jaar aanzienlijk meer tuingenot.

In onze web-winkel houden we dagelijks bij welke planten in voorraad zijn.

Je kunt ze hier opzoeken: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin.

pompoendagen

Deze zomer was weer voortreffelijk voor pompoenen. Ze groeien uitstekend op ons pompoenakkertje dat van een dikke laag compost is voorzien. Daarom hebben we ook toen het zo lang warm en droog was niet een keer water hoeven geven. De oogst is fantastisch, ze zijn niet alleen talrijk maar ook lekker groot en goed gerijpt.

Verschillende pompoenkwekers tonen en verkopen tijdens onze pompoendagen hun kleurrijke oogst pompoenen, kalebassen en siervruchten. Je maakt kennis met vele tientallen oude en nieuwe soorten van deze heerlijke zoete herfst- en wintergroente.

Pompoenen zijn met recht geliefd als sierobject, maar je kunt ze bijna allemaal opeten als je er op uitgekeken raakt.

Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openluchtmuseum zien.

De curator maakte een mooie selectie van pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannekoek, of grote dikke bolronde om uit te hollen voor halloween, gespikkelde zwanenkallebassen, kleurrijke oranje, witte, zoete steenrode, smaakvolle groene en grijze vruchten, pompoenen van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilo's, pindapompoenen, Lady Godiva en Assepoesterpompoenen, Keizer Alexander komkommers en meer bijzondere vruchten zoals Indiase prikkelkomkommers, Ethiopische aubergines, mini meloenen en lampionvruchten.

Er is een overdekt terras waar de oogst op Limburgse wijze wordt gevierd.

pompoenmarkt

Op ons pompoenmarktje:

Pompoenkwekers, onze huisimker met verse honing en lavendel honingijs, pottenbakkers, delicatessen en prijswinnende confitures. Er is appelsap, stroop en sap van de fruitteler. Er zijn berberkleden, fossielenschalen, sieraden uit Noord Afrika en als alles meezit is er ook een prachtige collectie antiek en curiosa.

Eten en drinken kan op ons overdekte tuinterras. Er is lekkere luxe en gewone koffie, streekfruitsap en er zijn natuurlijk gerechtjes met onder andere pompoen.

intussen in de tuin

Onze lavendels zijn inmiddels allemaal gesnoeid en beginnen weer lekker te groeien. Straks gaan ze als volle grijze bollen, die ik bijna net zo mooi vind als tijdens de bloei, de winter in.

We hebben ze dit jaar extra diep gesnoeid. De meeste waren na de snoei bijna helemaal kaal, we hebben bezorgde bezoekers gerust moeten stellen en het is allemaal goed gekomen.

Lavandula angustifolia kan daar goed tegen als ze nog kunnen groeien. Je doet dit beter niet met Lavandula x intermedia en ook niet in, of kort voor de winter. Vanaf nu kun je beter wat terughoudender snoeien. In het voorjaar is het vanaf half april doorgaans warm genoeg voor groei. en kun je weer diep snoeien.

Volgend voorjaar knippen we ze nog een keer bij. In de loop van de herfst krijgen ze een laagje kalk dat gedurende winter door het bodemleven wordt opgenomen. Kalk geef je om de paar jaar in de herfst of in de winter.

De prairieborder is nog steeds in bloei en erg in trek bij bijen en antere insecten. De Salvia zijn, hoewel we ze niet hebben geknipt, aan het herbloeien, De Asters beleven hun hoogtepunt en de bodembedekkende Aster ericoides 'Snow Flurry' moet zelfs nog beginnen. Natuurlijk is Verbena bonariensis weer niet te stoppen en combineert nu terloops uitstekend met Aster 'Vasterival'.

Een revelatie is Scabiosa ochroleuca 'Moon Dance' die sinds juni onophoudelijk hemels bloeit. Ze zijn helaas uitverkocht, maar schrijf deze in je boekje want volgend jaar gaan we ze weer maken. Bijen en vlinders zijn er dol op.

Rozemarijn begint nu ook te bloeien.

Lang geleden schreef ik:

Als er onder de kruiden adelijke planten zijn, dan is rozemarijn het koningshuis. Voor mij is ze hoogedel met haar distincte verschijning, haar onbuigzaamheid ondanks gebogen takken en gracieuze bloei, alleen wanneer ze daar zelf voor kiest. (Inmiddels hebben we nieuwe cultivars gevonden en vermeerderd die erg promiscue zijn en dus altijd rijkelijk bloemen maken.)

Rozemarijn is een winterbloeier, ze bloeien alleen als ze daar zin in hebben na een zonnige zomer en doen dat dan rondom de winter.

Plant ze liefst in het voorjaar omdat ze best wel vorstgevoelig zijn.

Je kunt ze dan ook hier opzoeken: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin.

We hopen dat je met ons mee komt genieten van dit laatste hoogtepunt voor dit jaar.

Aanstaande zaterdag en zondag 28 en 29 september 2019 van 10:00 tot 17:00 uur; pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken.

het laatste vrachtje reuzenpompoenen

ook open

Hostakwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is dit weekeinde en de meeste andere themadagen ook extra open op zondag.

linken en liken

'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek

Meer nieuws, kletsen, vragen stellen, meer foto's zien, 'leuk vinden' en 'bevrienden' kan via onze Facebook pagina: kwekerij Bastin

Met groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief kan hier.Met groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.