Pressmeddelande 2 oktober 2012
Varför väcker somalier i Sverige så starka känslor?
Angereds Teater fortsätter envist att ställa frågor om västvärldens komplicerade förhållande till Afrika. Den 12 oktober är det urpremiär för Det förlorade paradiset där vi undersöker somaliers plats i det svenska samhället och hur sökandet efter kärlek och avsaknaden av ett hem påverkar oss människor. 
 
Forserum. Falköping. Malmö. Göteborg... Somalier i Sverige väcker känslor. Vad beror det på? Rykten, bloggar och media talar om massinvandring av somalier till Sverige. Det talas om khatmissbruk, kvinnoförtryck, glupsk nomadmentalitet och integrationsproblem. Angereds Teater talar istället om drömmar, kärlek och längtan hem, bort eller någon helt annanstans.
 
Föreställningen Det förlorade paradiset lyfter fram de drömmar, tankar och känslor som är universella, gestaltat av skådespelare från Sverige och Somalia. Genom filmade intervjuer och samtal, genom poesi och elektronisk musik presenteras en annan bild än den gängse krigsrapporteringen från landet och våra fördomar om ”vi och dom” punkteras.
 
- Det finns ingen representation av den somaliska kulturen i Sverige. Det finns inte heller någon representation av somalier i den svenska kulturen. Man kan säga att det är medborgare som lever i utanförskap. Det finns en stor klyfta mellan somalier och oss andra. Jag vill med den här pjäsen göra ett försök att överbrygga den klyftan, säger Ulrich Hillebrand, regissör och teaterchef på Angereds Teater.
 
Det förlorade paradiset är skrivet direkt för Angereds Teater av Christofer Bocker som låtit sig inspireras av en populär somalisk myt om omöjlig kärlek samt samtal och intervjuer med somalier i Sverige och Somalia. För regi och scenografi svarar teaterns konstnärlige ledare Ulrich Hillebrand, som senast gjorde Jag är en annan, hösten 2010.
 
Medverkande i föreställningen är Johan Friberg, som senast regisserade Peggy Pickit ser Guds ansikte på Angereds Teater. Nasir Farah Dhagole och Ifrah Nuur Muhamedhar tidigare ingått i en grupp som arbetat med somalisk musik, teater och poesi i Sverige.
 
Christofer Bocker är dramatiker och har bl a skrivit communityföreställningarna Angels of Angered och Skam med Die Bühne. Han skrev även Det sjunde blinget som spelades på Backa Teater 2008.
 
 
Föreställningen har sin urpremiär på Angereds Teater den 12 oktober 2012.
 
Medverkande: Nasir Farah Dhagole, Johan Friberg & Ifrah Nuur Muhamed.
 
Manus: Christofer Bocker Regi & scenografi: Ulrich Hillebrand
Musik: Martin Fremling & Jean-Louis Huhta Ljus: Charlie Åström
 
Presskontakt: Lisa Nowotny, 0706-479418, 031-331 54 08
lisan@angeredsteater.se 
 
Pressbilder: finns att ladda ner fr o m 8 oktober här >
 
 
 Läs mer på vår hemsida www.angeredsteater.se och följ oss på facebook och twitter!
 
 
Angereds Teater   www.angeredsteater.se   info@angeredsteater.se