Nieuwsbrief nr. 53 - April 2014
 
Beste ,
 
Heb je gehoord dat maart één van de twee warmste maartmaanden was ooit gemeten? En april is ook al zo mooi begonnen. Toch hoor ik om mij heen veel mensen die nog net een staartje meepikken van de griep of moe zijn. Daar is al langere tijd een naam voor; 'voorjaarsmoeheid'. De kenmerken zijn mentale moeheid, moeilijk je bed uit kunnen komen, tegen dingen opzien en behoefte aan suiker, aan snoepen. De oorzaak is gebrek aan zonlicht door de winter die, naarmate je ouder wordt, steeds langer lijkt te duren. Ook speelt gebrek aan verse zuurstof in je bloed een rol.
 
 
Het klink paradoxaal maar in beweging komen is juist belangrijk bij deze soort van vermoeidheid. Ga even naar buiten, loop eens een klein half uurtje en kijk wat het effect is. Koffie en andere 'shots' helpen je niet. Als je de vermoeidheid niet vertrouwt kun je altijd nog even je bloed laten prikken. En wees eens eerlijk. Ga je eigenlijk wel op tijd naar bed? Zit je niet te lang achter de laptop of voor de t.v.? Ook dat draagt niet bij aan een gezonde slaapopbouw. Dus kom in beweging en doe er je voordeel mee. En probeer gezond te eten, zodat je de juiste hoeveelheid mineralen en vitaminen binnenkrijgt. Je kunt ook eens kijken of je de kunst van lekker luieren nog verstaat, dat werkt heel ontspannend. Klik hier als je meer wilt lezen over vermoeidheid.
 
Uit de tuin van Truus
 
 
Uit de tuin van Truus is een nieuwe rubriek. Hier op het dorp woont Truus met haar grote tuin waar zij van alles uit kookt, bakt, inmaakt en weckt. Daarvan wil zij jullie graag deelgenoot maken. 
 
Zelfgemaakte gelei van Paardenbloemen
 

"Een goede vriendin nam vorige jaar een potje zelfgemaakte paardenbloemengelei met een beetje citroenmelisse voor ons mee om te proeven, nou ze had het potje bijna diezelfde avond weer leeg mee terug kunnen nemen, zo lekker!!! Het heeft een honingsmaak en is heel fris, waarschijnlijk door de citroenmelisse die ze erdoor had gedaan. Dus ging ik zelf ook aan de slag".
 
Je plukt dus eerst een flinke zak vol paardenbloemen. Doe dit rond de middag als de bloemen goed droog zijn. De hoofdjes moeten goed open zijn. Natuurlijk pluk je de bloemen niet langs de weg en ook niet waar honden hun behoeften doen. Van de bloemen snijd je eerst de steeltjes af en zoveel mogelijk van het groen.
 
Doe de paardenbloemen in een pan met 1 1/2 liter water met 2 bio citroenen en 2 bio sinaasappels in kleine stukjes erbij en een uur laten koken. Mijn vriendin vertelde al dat het een beetje zou ruiken naar hooi als je aan het koken bent, dus je bent gewaarschuwd dat dit erbij hoort. Je kan in plaats van verse citroenen en sinaasappels ook citroenvocht uit zo'n citroentje van plastic en sinaasappelsap pakken.
Je hebt natuurlijk schone potjes klaar staan .
Als het goedje 1 uur heeft gekookt, giet je alles door een (kaas)doek in de vergiet met een pan eronder, en het gele vocht wordt zo mooi opgevangen.
Dit is ook het moment om er nog een ander smaakje aan toe te voegen d.m.v. kruiden. Dit kan zijn citroenmelisse, citroenverbena, citroentijm, basilicum. Kortom gebruik je fantasie. 
Nu word de geleisuiker toegevoegd en kook je de gelei volgens aanwijzingen op het pak. Ik gebruik altijd geleisuiker 2 op 1. De kruiden haal je er nu ook weer uit. Nu nog een leuk etiketje maken en klaar ben je.

Eet smakelijk, geniet ervan , Liefs Truus
 
Scheurbuik
 
Het is niet van deze tijd, scheurbuik. Dan denken we aan VOC-schepen en Oost-Indië vaarders, aan soldaten en aan afzien. Maar onlangs is er uit onderzoek naar voren gekomen dat mensen met CRP (vroeger genoemde Sudeck), ofwel complex regionaal pijnsyndroom vaak gebrek hebben aan viatmine C. Vooral inname van vitamine C vóór een operatie bespoedigt herstel en voorkomt langdurige pijn. Hieronder een stukje tekst dat ik heb overgenomen uit PlaceboNocebo.
 
Vitamine C voorkomt complex regionaal pijnsyndroom
 
Spier-, gewrichts- en botpijnen en mank lopen of niet kunnen lopen zijn manifestaties van een tekort aan vitamine C of scheurbuik, maar ze worden meestal aan andere ziektebeelden toegeschreven, omdat men ervan uitgaat dat scheurbuik niet meer voorkomt. Scheurbuik komt volgens verschillende artsen nog onverwacht vaak voor in de westerse wereld, maar wordt niet altijd herkend. Een gebrek aan vitamine C veroorzaakt ook lage rugpijn en slijtage van ruggenwervels, maar meestal wordt daarbij niet gedacht aan vitamine C.
 
Ook complex regionaal pijnsyndroom is volgens sommige artsen gewoon een manifestatie van scheurbuik of vitamine C gebrek. Er zijn verschillende studies die aantonen dat suppletie met vitamine C het ontstaan van complex regionaal pijnsyndroom volledig kan voorkomen.
 
In één van die studies werd bij 34 personen een operatie aan de duim uitgevoerd. Ze kregen 500 mg vitamine C vanaf twee dagen voor de operatie tot 50 dagen erna. Ze werden vier jaar opgevolgd. Niemand van hen ontwikkelde CRP. In een groep van 38 mensen die dezelfde operatie ondergingen maar geen vitamine C kregen, kregen er vijf CRP (13%). Verschillende andere studies geven hetzelfde resultaat.
 
Op basis daarvan raadt men aan om meteen na het oplopen van een letsel of botbreuk, of vanaf twee dagen voor een orthopedische operatie minstens 500 mg vitamine C te nemen en dit 45 tot 50 dagen lang aan te houden.
Als je rekening houdt met het feit dat de mens enkele grammen vitamine C per dag nodig heeft en dat vitamine C opgebruikt wordt door o.a. stress, ziekte en roken, dan zullen sommige mensen meer dan 500 mg moeten nemen. Dat is toch goed om te weten .
   
  Agenda
   
  Inloopspreekuur en Bodyscan
  in Sittard
  Dinsdagen 14, 21, 29 april.
   
  BODYSCAN EN INLOOPSPREEKUUR TE SITTARDZIJN GRATIS - SVP VOORAF AANMELDEN
   
  Zaterdag & Zondag 3-4 Mei
  Deelname evenement 'Proef de lente', Kasteel Aerwinkel - Posterholt

  Plukken, proeven en proosten
  Vanuit Sint Odiliënberg worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is rond het vuur. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2-3 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
   
   
  Supermarktservival
  Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en staan we stil bij de keuzes die je gewoonlijk maakt, de weg die je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Elke woensdag van 10-12 uur in Roermond. Vooraf aanmelden.
   
  Energie Herstelplan
  De kookworkshops en informatieavonden volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden. Kijk voor uitleg hier.

   
   Benefietdag
    Gezondheid, Meditatie en Leefstijl
  Shenpen Nederland 
   
  Op zondag 13 april aanstaande organiseert Shenpen Nederland een Benefietdag over vitaal ouder worden. Ons brein, onze voeding en onze leefstijl bepalen in hoge mate onze gezondheid. Op deze dag wil Shenpen Nederland je graag inspireren tot een gezonder en vitaler leven. Deze dag wordt georganiseerd vanuit de boeddhistische Vidyadhara visie.
   
  Shenpen
   
  Twee jaar geleden gaf ik op deze informatieve lezingendag zelf ook een lezing. Ik raad je aan even verder te kijken naar het programma op de site. Meer informatie, klik hier, en scroll helemaal naar beneden. 
   
   
   
  Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
   
  Copyright

  Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
   
   
   
   
   
   
  Praktijk aan huis:
  Reutjesweg 35
  6077 NA Sint Odiliënberg
   
  Gezondheidscentrum:
  Agricolastraat 73
  6131 JW Sittard
   
  0475-527561 / 06-46022065