Den 29 april till 19 maj åker instrumentalrockbandet VED från Malmö – som första svenska band någonsin – på en unik treveckors turné i Centralasien. Resan som går genom de forna Sovjetdelrepublikerna Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan och Tadzjikistan, dokumenteras också av de två filmarna Maciej Kalymon och Michael Cavanagh och ska bli en musikdokumentär som färdigställs senare i år. Förutom ett tiotal spelningar på rockklubbar och festivaler kommer man också genomföra samarbeten med lokala musiker, såväl popartister som folkmusiker, och hålla i en workshop med musikstuderande ungdomar i Kirgizistan.
Den som följt VEDs musikaliska resa förstår att detta inte är vilken turné som helst. De är ett band som på allvar tar vara på sina influenser och tar varje tillfälle i akt att göra stor konst av dem. Inget annat band i Sverige skulle kunna tillgodogöra sig ett sådant här äventyr. Det känns som att resa bort för att komma hem.
Turnéplan:
1/5: Chukotka , Almaty, Kazakstan
2/5: Club Artichoke, Almaty, Kazakstan
3/5: Husta Live Festival, Bisjkek, Kirgizistan
4/5: TBA, Bishkek, Kirgizistan
7/5: Music school of Osh, Kirgizistan
8/5: Lenin Square, Osh, Kirgizistan
11/5: Ilkhom Rock Festival, Tasjkent, Uzbekistan
12/5: Ilkhom Rock Theatre Tasjkent, Uzbekistan
16/5 -18/5: TBA, Dusjanbe, Tadzjikistan
Uppslaget till att genomföra det här projektet, en musikturné/musikutbyte i Centralasien, kom redan för ett par år sedan från vår gode vän Gustaf Sörnmo. Han spelar trumpet och har spelat med många av oss i olika projekt inklusive VED. I perioder har han arbetat för organisationen Centralasiengrupperna på plats i Kirgizistan och Tadzjikistan med olika demokrati- och utvecklingsprojekt. Efter att ha rest runt och bott av och till i regionen berättade han att det fanns en levande musikscen i dessa, för merparten av oss, helt okända länder – och att han skaffat sig en del kontakter och säkert skulle ha möjlighet att ordna spelningar ifall vi var intresserade. Det fanns rentav ett visst intresse för den typ av instrumental psykedelisk rockmusik som vi då och då anklagas för att spela. Från början tog vi det halvt som ett skämt, men tanken på möjligheten låg kvar som ett frö och grodde. De post-sovjetiska republikerna i Centralasien kändes som en mycket spännande region såväl historiskt och politiskt som kulturellt.
Slutligen växte ett projekt fram som vi var extremt sugna på. I höstas bestämde vi oss för att på allvar undersöka möjligheten att genomföra det här och gjorde ansökningar och fick stöd till resan av Statens Musikverk och Malmö kulturstöd. 
Med vägledning från Gustaf Sörnmo och Centralasiengrupperna, deras medarbetare i regionen, Ilkhom Theatre i Tashkent med flera –  är vi nu på väg."
-VED 2014 
I samband med denna turné passar VED även på att släppa den splitter nya låten ”Erickson Indirect”.
Den kan man lyssna och ladda ner på här: https://soundcloud.com/adrianrec/erickson-indirect
Samt på Spotify: VED – Erickson Indirect
Låten släpps 14 april.
http://adrianrecordings.com
http://vedsound.com
Nya pressbilder: http://adrianrecordings.com/artists/ved 
VED startade 2005 som ett soloprojekt av Mattias Nihlén och tog sin inspiration från filmmusik, progressiv rock, tidig elektronisk musik och folkmusik. Från att vara mer drone-baserad och ambient har musiken efter hand utvecklats till ett rytmiskt maskineri. Sedan 2010 är VED ett komplett liveband med sex musiker som levererar hypnotisk instrumental rockmusik, och som har spelat såväl över hela Sverige som i England, Tyskland och Spanien.
2012 släppte Adrian Recordings albumet VED, och 2013 det kritikerrosade Spectra.
Turnén genomförs som ett samarbetsprojekt med Centralasiengrupperna, en svensk partipolitiskt och religiöst obunden organisation som arbetar med demokratifrågor och mänskliga rättigheter i Centralasien, och har möjliggjorts med stöd från Statens musikverk och Malmö stad.
 
Kontakt:
Adrian Recordings | magnus@adrianrecordings.com | 0709-203853