Nieuwsbrief nr. 49 - December 2013
 
Beste ,

Dit keer geen recept om op te eten maar een recept om een adventskrans te maken.
Op de dag dat je de nieuwsbrief ontvangt is het de 1e adventdag. Heb je een krans dan steek je de eerste kaars aan. Volgende week zondag weer een kaars, de derde zondag weer een en zondag 22 december brand je vier adventskaarsen.
 
De benodigdheden:
een krans van stro
dennentakken
hulstblaadjes
vier kaarshouders en kaarsen
wat versiering en eventueel een lint als je de krans wilt ophangen.

De symboliek van een adventskrans is eeuwigdurende liefde en leven. De ronde vorm symboliseert God, die tijd is. De vier witte kaarsen herinneren je aan de boodschap van het licht en dat iedereen als een licht is op deze wereld waarin Jezus je voorging. Het wintergroen van dennen en hulst om de krans symboliseert het eeuwige leven, het eeuwige licht. 
 
Groente springlevend
 
Uit onderzoek door Amerikaanse biologen komt naar voren dat groenten in onze groentelade beschikken over een dag- en nachtritme dat functioneert, ook al zijn ze geoogst. Dat heeft invloed op de aanmaak van gezonde stofjes, de zogenaamde glucosinulaten die het gewas beschermt tegen vraat. In de avond neemt dit af, de belagers zijn dan vertrokken. Glucosinulaten zijn ook gezond voor ons. Helaas moeten wij in de groentenlade dag- en nachtritme nabootsen want groenten die constant in het donker bewaard worden maken minder van deze stoffen aan.
Dus toch maar zo snel mogelijk verwerken en ... niet te laat eten.
 
Rode kool in Schermerhorn
 
Rood vlees
 
Wist je dat één extra plakje rood vlees per dag het risico op diabetes type 2 verhoogt met bijna 50%? Bewerkt vlees telt zwaarder dan onbewerkt vlees zoals biefstuk. Het komt waarschijnlijk door het verzadigd vet, omdat dit vet ons ongevoeliger maakt voor insuline. Het gaat om het vlees van geiten, koeien, varkens en schapen. Het onderzoek is uitgevoerd door An Pan aan de Harvard Universiteit in de VS. Hij baseerde zijn gegevens op decennia lang lopende onderzoeken onder bijna 150.000 Amerikanen.
Is ie niet om op te vreten
 
Agenda

Ook in januari kun je weer op twee locaties terecht voor een consult, lezingen en kookworkshops. In Sittard en in Sint Odilënberg. Adressen vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
Vanuit Sint Odiliënberg worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is voor 10-12 personen rond het vuur. Daar wordt gekookt wat wij geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro voor een 2-3 uur durende wandeling, inclusief eten en drinken. Data op afspraak.
 
 
Heb je al eens een supermarkt survival gedaan? In twee uur tijd wordt je wegwijs gemaakt in de supermarkt en staan we stil bij de keuzes die je gewoonlijk maakt, de weg die je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk!
 
De kookworkshops volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden.
Er zijn nog steeds kruiden en bessen te vinden voor een mooie kruidenexcursie. Eerst samen kennis opdoen en plukken. Daarna er iets lekkers van maken. Denk aan een goed gevulde soep of een mooie salade, een prachtige jam of een heerlijke pesto. Kom gerust eens mee op een kruidenwandeling. Klinkt dat aantrekkelijk of niet?

 
Daar komen ze weer ...

... de feestdagen. De een noemt het Kerstdagen, de ander noemt het feestdagen, je ziet er tegenop of kijkt er naar uit. Zelf hoor ik bij de laatste groep en ik ben niet bang om volgegeten met rode wangen te zitten suffen bij de haard. Daar zorg ik natuurlijk zelf voor. Het gaat om kleine dingen. Zo zeg ik heel bewust elke dag een keer 'nee' tegen iets dat me aangeboden wordt, ga ik alleen voor het allerlekkerste en neem ik geen tweede keer. Als je maar lang genoeg wacht word je toch wel vol.  het duurt 20 minuten voor het verzadigingsgevoel van je maag naar je brein is doorgeseind en als jij dan al die tijd blijft eten ben je 20 minuten te lang aan het eten.
 
alleen het allerlekkerste
 
Wist je dat je voor 1 kilogram vet 7.000 kilocalorieën moet verbranden. Dat is bij honderd kilocalorieën per dag (1 boterham minder) 700 per week. Na 10 dagen is er dan 1 kilo vet verbrand. Dus laat overgewicht niet te ver oplopen want dan wordt het zo'n lange weg terug.
Voor wie nog wat exacte cijfers wil lezen kun je hier verder lezen.
 
Als afsluiting

Maaltijd - door Rutger Kopland

Het was Kerstmis, we zaten aan tafel en we wilden 
een aangename, liefst literaire conversatie 
daarom zei ik: vrienden, we weten dat de materie 
op ons bord en in ons glas kan vervluchtigen 
in ons lichaam tot pure poëzie 

maar wisten jullie dat onlangs ook is gebleken 
dat op poëtische wijze heerlijke gerechten 
kunnen worden gemaakt 

er viel een stilte waarin je alleen de geluiden 
hoorde van messen en vorken, van drinken en slikken 
en van het getik van de klok 

maar ik vervolgde: men heeft ontdekt dat er gedichten 
bestaan die zo goed zijn gemaakt dat de woorden 
veranderen in wat ze beschrijven 

zodat het woord vlees vlees wordt, het woord brood 
brood, het woord wijn wijn, ik noem maar 
een paar voorbeelden 

als poëzie de ruimte van het volledige leven 
tot uitdrukking moet brengen, de echte werkelijkheid 
dan kun je je voorstellen dat een gedicht 
een heldere soep kan opleveren 
een doorleefde wildschotel 
een luchtig nagerecht 
een mooie bordeaux 

men begon mij te begrijpen en het werd zodoende 
een vrolijke literaire maaltijd 

we vroegen ons af welke poëzie we zaten te eten 
en te drinken en we zochten naar gedichten 
in ons hoofd die we een volgende keer 
op tafel zouden willen zien 

ik zeg niet welke dat waren 
iedereen kan ze bedenken.
 
 
Bedankt
 
Omdat het alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar is wil ik je bedanken voor het vertrouwen in Praktijk 'Op een Blaadje'. Graag bieden wij volgend jaar weer een veelzijdig programma in Sittard en Sint Odiliënberg. Wellicht tot binnenkort!
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
Agricolastraat 73
6131 JW Sittard
 
0475-527561 / 06-46022065