Nieuwsbrief Studiekeuze123
april 2014
 
Aanmelden voor 1 mei!
Vanaf 2014 geldt een nieuwe deadline voor het aanmelden bij een ho-opleiding. Dit betekent dat met ingang van studiejaar 2014-2015 studenten zich vóór 1 mei moeten aanmelden voor de studie van hun keuze.

Voor het aanmelden bij een studie heeft de student een DigiD nodig. Voor de aanvraag van studiefinanciering is specifiek een DigiD met sms-functie vereist. Het is dus handig bij de eerste aanvraag van een DigiD dit meteen te regelen. Let op: DigiD dient tijdig te worden aangevraagd, want het duurt minimaal 5 dagen voordat deze er is.
 
Als studenten zich vóór 1 mei aanmelden, hebben zij recht op een studiekeuzeactiviteit, zoals proefstuderen of een gesprek bij de opleiding. Tegelijkertijd zijn ze ook verplicht aan deze activiteiten mee te doen als de opleiding dat vraagt.

Op de opleidingsfactsheet op www.studiekeuze123.nl of op de website van de instellingen kunt u zien wat de studiekeuzecheck inhoudt voor de betreffende opleiding.

Minister van Onderwijs opent Studiekeuzeconferentie 'De keus van tegenwoordig' op 22 mei
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker zal de Studiekeuzeconferentie 'De keus van tegenwoordig' openen (o.v.b.). Het programma van de conferentie op 22 mei is inmiddels bekend! De conferentie heeft dit jaar een speciaal tintje omdat Stichting Studiekeuze123 vijf jaar bestaat!

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen.

Keynote sprekers
Paul de Rook, bestuurder van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) in 2007-2008 en oud-bestuurslid van Stichting Studiekeuze123, stond aan de wieg van beleids-/wetswijzigingen die nu realiteit zijn. Van een afstand blikt hij terug op de plannen van toen en kijkt hij naar de toekomst.

Ionica Smeets, wetenschapsjournalist en wiskundige, bekend van haar columns en blog onder de naam 'Wiskundemeisje' en van het tv-programma Eureka, geeft op de conferentie een inspirerende lezing. Zij zal ons op een verfrissende, maar ook kritische manier naar (studiekeuze)cijfers leren kijken!

Op de conferentie kunt u in twee rondes kiezen uit diverse sessies. Een greep uit sessies:

•    Wat levert de studiekeuzecheck op?
•    Van mbo naar hbo
•    Facebook als hulpmiddel bij LOB
•    Beroepskeuze en studiewens
•    Zijn brede bachelors de oplossing voor keuzestress?

Een volledig overzicht van het programma vindt u op www.studiekeuzeconferentie.nl.

Studie in Cijfers voor alle bacheloropleidingen hbo en wo
Bijna het gehele hoger onderwijs toont op Studiekeuze123.nl en op haar eigen website Studie in Cijfers.
 
 
Studie in Cijfers laat informatie zien over o.a. het aantal eerstejaars, de studenttevredenheid, de contacttijd en de doorstroom naar het tweede jaar.
 
Deze cijfers worden vergeleken met het landelijk gemiddelde van vergelijkbare opleidingen. Over de arbeidsmarkt wordt een cijfer op landelijk niveau gepresenteerd.
U vindt Studie in Cijfers op Studiekeuze123.nl bij het tabblad ‘Algemeen’ van de factsheet van elke opleiding. Ook op de websites van instellingen wordt Studie in Cijfers bij de opleidingsinformatie worden getoond.

Ruim 40% van alle opleidingen toont informatie over studiekeuzecheck op Studiekeuze123.nl
Op dit moment toont 42.7% van alle bacheloropleidingen informatie over de studiekeuzecheck op Studiekeuze123.nl. We streven er uiteraard naar de studiekiezer zo volledig mogelijk over de studiekeuzecheck te informeren. We zijn dan ook continue bezig om deze informatie – in samenwerking met de instellingen – uit te breiden.

Nationale Studenten Enquête: 22 mei resultaten bekend!
De Nationale Studenten Enquête is op 10 maart jl. gesloten. Bijna 700.000 studenten zijn gevraagd hun mening te geven over hun opleiding en instelling. Ruim 30% heeft hieraan gehoor gegeven. Op 22 mei a.s. worden de resultaten bekend gemaakt tijdens de Studiekeuzeconferentie op 22 mei en op de website Studiekeuze123.nl.

Wederom meer bezoekers op Studiekeuze123.nl
De website Studiekeuze123.nl heeft de afgelopen periode wederom meer bezoekers dan ooit getrokken. Bijna 65.000 unieke bezoekers bezochten de website voor informatie over opleidingen, open dagen of de interessetesten. De top 5 best bekeken studies is:
  • Geneeskunde
  • Bedrijfskunde
  • Psychologie
  • International Business Administration
  • Rechtsgeleerdheid
Update Studiekeuze123.nl
Studiekeuze123.nl wordt continue verbeterd om studiekiezers nog beter te informeren en te helpen bij hun studiekeuze. Een selectie uit de meest recente aanpassingen:
  • Eind april wordt de homepage van Studiekeuze123.nl wat vernieuwd. De zoekbalk en fotocarrousel zullen  minder groot zijn, waardoor er meer ruimte is voor andere zoekingangen, zoals ‘Informatie over studeren’. Hier kan de studiekiezer informatie vinden over deeltijd studeren of de Associate degree, of over studeren met een handicap, maar ook handige vragen tijdens een open dag.
  • De varianten van hoofdopleidingen zijn beter vindbaar. Het is mogelijk om op de naam van de variant te zoeken en onder de hoofdopleiding in de zoekresultaten worden alle bijbehorende varianten direct getoond.
  • Bij het zoeken naar opleidingen kan nu ook gefilterd worden op Honours Programma. Meer informatie over deze Honours Programma's is te vinden onder het tabblad ‘Varianten’ bij de betreffende opleiding.
 
 
 
 
 
 
 
 
Bezoek onze sites
 
Volg ons via
 
 
In deze nieuwsbrief
 
Bijeenkomsten
 
 
 
 
Studiekeuze123 is een gezamenlijk initiatief van Vereniging Hogescholen, ISO, LSVb, NRTO en VSNU. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW. Studiekeuze123 wordt gefaciliteerd door SURF.