Nieuwsbrief nr. 109
 
 Juli 2019
 
Beste ,
 
Het is bijna vakantie. Heel Nederland gaat in drie fases de zomervakantie tegemoet. 
 
Regio NoordRegio MiddenRegio Zuid
13 juli t/m 25 augustus 2019 20 juli t/m 1 september 2019 6 juli t/m 18 augustus 2019
 
Vandaag hoorde ik op de radio dat er nu, zo vlak voor de vakantie, twee soorten mensen zijn; de gasgevers en de 'kom maar op met die vakantie' types. Welk type ben jij?
 
Dit zomernummer gaat over rust, over relaxen, over je vervelen, lummelen, rondhangen, banjeren, dobberen, dwalen, landlopen, mijmeren, staren, slenteren, duimen draaien, luiwammesen, dagdieven, luilakken en misschien heb jij er ook nog wel een paar. Zoals je misschien nog weet is het zomernummer sinds een paar jaar voor juli èn augustus. Vanaf september start alles weer volop, ook bij Op een Blaadje.
 
Tot die tijd gaan we eens kijken of we het nog kunnen, .... lanterfanten. Ik wens je een hele fijne zomer en tot in september!
 
 
Lavendel-ijs
 
Dit is een heel leuk en vooral lekker recept. Ik heb het in een boek staan van Gordon Ramsey maar vond het ook op internet met hele handige stap voor stap foto's. Daarom heb ik de link maar geplakt, kun je het zo navolgen.
 
Dit keer zijn we dan maar een beetje lui, dat word je wel van lavendelijs ....
 
 


 
Mooie muziek voor de ontspanning
 
Welke muziek neem jij mee op vakantie ? Vroeger misschien uren bezig om bandjes op te nemen, later werd dat een mapje met daarin je favoriete cd's en inmiddels kun je elke muziek, overal, anytime luisteren. 
 
 
Muziek helpt te ontspannen. Snelle muziek helpt bij sporten en langzamere muziek laat je tot rust komen, muziek beïnvloedt de hartslag.
Rustige muziek heeft een kalmerend effect op je lichaam. Het maakt endorfine aan waardoor stresshormonen afnemen. Bij onderzoek werd aangetoond dat muziekstukken in mineur het meest regulerende effect hebben op de bloeddruk, de ademhaling en het hart. Muziek dringt diep door in het brein en leidt daarom tot een hele diepe ontspanning, als je de juiste muziek kiest. Dat ligt ongeveer op 60 bpm, evenals je hartslag dus.
 
Onthaasten
  
Vergeet je niet te leven
dacht ik laatst
de tijd hield stil
een adempauze even

en als je nu eens zonder haast
buiten de tijd om wil
slagbomen neergelaten
dolgedraaide wijzerplaten

onder je door of langs je heen
ze laat voor wat ze zijn en dan
meer lucht en ogen van

het goede aardse zien
een beetje ruimte worden en misschien
iets meer gericht alleen.

 
dichter: Kees Hermis
 
 
Kees Hermis(1941) werkte als leraar Nederlands en publiceerde vanaf 1977 een tiental dichtbundels, waaronder 'Een vorm van leven', 'Van aardse zijde', 'Tijdland' en 'Stuiflicht' (een keuze uit 25 jaar poëzie). Ook in bloemlezingen en literaire tijdschriften verschijnen van hem regelmatig gedichten. Hij woont en werkt in Sint-Oedenrode.
 
Gelukscoach
 
 
 
Sinds enkele weken mag ik mezelf Gelukscoach noemen, na een intensieve dagopleiding bij Leo Bormans in een fascinerende omgeving in een klooster en de kloostertuinen in België. Toevallig staat er vanavond een bijeenkomst op de agenda met alle gelukscoachen van Roerdalen om een mooi programma samen te stellen voor een breed publiek. Wie weet zien we elkaar wel binnenkort en kom ook jij je geluk vergroten.
 
Agenda
Kasteel Aerwinkel wandeling

Elke eerste zaterdag van de maand kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling over het landgoed van Kasteel Aerwinkel waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden. Ondertussen staan we stil bij de vogelgeluiden die we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 9.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even.
  
Gezondheidsconsult bij Op een Blaadje

In september kun je weer op afspraak bij Op een Blaadje terecht voor deskundig advies. Je kunt langskomen voor een bodyscan, gezondheidsklachten en/of -vragen.
Bel of mail even van tevoren om wachten te voorkomen.
  
Aanleg & onderhoud moestuin 

Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier.
 
 
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur

Vanaf onderstaand adres kun je mee op een kruidenexcursie. We beginnen met een wandeling van een uur door de natuur. We lopen langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een heel verhaal te vertelen. Je leert ze kennen. Bij mij in de tuin plukken we daarna in de moestuin het eten dat we bereiden op houtvuur. Hiervoor gebruiken we de Fornetto en een Tundra Grill, met grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling, uitleg, recepten en heerlijk eten en drinken en je hoeft niets op te ruimen. Dat duurt bij elkaar ongeveer 4-5 uur. Vanaf 3-4 personen. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.