NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
 
LIEFHEBBERSDAGEN
Bollen Boeken Planten
zaterdag 4 en zondag 5 september
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 
Nieuwsbrief LIEFHEBBERSDAGEN 4 en 5 september
10.00-17.00 uur
   
 
   
 
   
 
BESTE TUINVRIENDEN
 
Met enige weemoed in het hart kondigen we voor het laatst de Liefhebbersdagen aan. Een evenement dat altijd tot de hoogtepunten van de themadagen heeft behoort. Ooit begonnen als een weekend waarin Rita van der Zalm, de toenmalige bollenkoningin van Nederland, met haar selectie bijzondere bolgewassen en haar fantastische verhalen aan de kraam van de partij was. Aanvankelijk klein werd het weekend steeds omvangrijker. We hebben jaren gehad dat er meer dan twintig standhouders waren, door de hele tuin verdeeld. Destijds werden er nog niet zoveel evenementen georganiseerd. Maar allengs kwamen er overal in Nederland steeds meer leuke en interessante markten en activiteiten, hetgeen uiteraard effect had op de bezoekersaantallen. Wij hebben toen besloten om het Liefhebbersevenement weer kleiner te maken en dat bleek een juiste beslissing. Terug naar de kern: bollen, boeken en planten. Voor de laatste keer dus. We houden per 1 juli 2022 op met de kwekerij. We hebben er dan bijna 40 jaar op zitten. Jaren waarin we met liefde, passie en energie iets moois hebben neergezet. We hebben ervan genoten en we genieten nog steeds. We worden ouder, hoewel het ons goed gaat. De kwekerij is booming. Het is mooi om op zo’n moment op te houden en niet op een moment dat je ertoe gedwongen wordt. Dat is de stavaza. Wat? zullen jullie zeggen: de stavaza? Wij werden onlangs geconfronteerd met dat woord en dachten aanvankelijk dat het om een ons onbekende exotische plant ging of zo. Tot bij navorsing het quotenet aangaf dat het hier het meest tenenkrommende management jargon betrof: ‘stand van zaken’.
Nu verder over de stand van zaken van ons evenement.
 
LIEFHEBBERSDAGEN: Bollen, Boeken en Planten
 
Op zaterdag 4 en zondag 5 september van 10.00-17.00 uur is het zover. Dan vinden de zogenaamde Liefhebbersdagen plaats, een traditie waar  bollen-, boeken- en plantenspecialisten naar de kwekerij komen met een mooie selectie uit hun favoriete sortiment.  Van de partij zijn:
Hein Meeuwissen (www.meeuwissenvoorhout.nl), een liefhebber met passie, teelt zelf veel verschillende soorten bollen waaronder zijn specialiteit: botanische tulpen en narcissen, soorten die vaak al honderden jaren oud zijn.
Architectura & Natura (www.architectura.nl) is een van de bekendste boekhandels in Europa, gespecialiseerd in architectuur, landschapsarchitectuur en de natuurgeschiedenis.
‘Handig Goed’ is een bedrijf met mooie, duurzame en praktische zaken voor huis en tuin. (www.handiggoed.nl).
Bij Rense Renkema van hoveniersbedrijf De Hofenier (www.dehofenier.nl) staat altijd de kwaliteit voorop. Tijdens de Liefhebbersdagen geeft hij om 15:00 uur voorlichting in onze tuin met aandacht voor onderhoud en voorbereiding.
Janneke Aué, onze headgardener, geeft op beide dagen om 14:00 uur een rondleiding door de tuin. 
Prisca Bakt is er met koffie, taart, quiches en andere heerlijkheden.
En tot slot staat op de kwekerij een groot en bijzonder sortiment vaste planten. Nu natuurlijk volop asters, anemonen, strobilanthes en andere herfstbloeiende planten. Bovendien is de nieuwe collectie clematissen binnen.
Op de Liefhebbersdagen ontmoeten tuinspecialisten en enthousiaste tuinvrienden elkaar en genieten van de bekoringen van de late zomer. Zij delen hun liefde voor de planten en heten daarom ‘liefhebbers’. Ook in de tuinen is veel te beleven. Borders staan nog in hoogzomerbloei, moerbedden zijn zeer de moeite waard en de sfeer in de schaduwtuinen is geweldig.
Vrij entree.
 
In de buurt: Zondag 5 september om 14:00 uur is er een Indian Summer rondwandeling in Domies Toen in Pieterburen. Opgave rondwandeling@domiestoen.nl
 
 
   
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum