In 2018 we rethink our perceptions of culture and nature.
You are warmly invited to join Zeelab#1:

 
UPTIME
NEST x SATELLIETGROEP
Tentoonstelling en lezingenprogramma
Locatie: NEST, De Constant Rebecqueplein 20b, 2518 RA Den Haag
Open: Vrijdag 1 juni: 17.30 - 20.00 uur. Zaterdag 2 en zondag 3 juni: 14.00 - 20.00 uur
Meer info: www.nestruimte.nl & www.satellietgroep.nl
Bezoekersinformatie over Designkwartier: https://festivaldesignkwartier.nl
Festival Designkwartier opent om 18:00 in de Electricteitsfabriek, naast NEST
 
Uptime is samengesteld door Nest en Satellietgroep.
Met Lotte Geeven, Yeb Wiersma, Vibeke Mascini, Oscar Santillán, Aliki van der Kruijs en Jos Klarenbeek, Josje Hattink, Esther Kokmeijer, Guiseppe Licari, Nishiko, Lonny van Ryswyck (Atelier NL), Austin Camilleri (Malta).
 
Kunstenaars en vormgevers spelen een belangrijke rol in het ongevraagd onderzoeken van onze leefomgeving. Wat is de waarde van de zee, tijd of een landschap? Omgeven door artistiek onderzoek in de speciaal vormgegeven tentoonstelling Uptime, gaan kunstenaars en vormgevers in gesprek met wetenschappers en publiek. Na ieder programmaonderdeel is er ruimte voor vragen en debat.
 
Programma:
 
Vrijdag 1 juni:
19.30 – 20.00 Cultuursocioloog Ruben Jacobs in Nest

Zaterdag 2 juni: 
Moderator Luuk Heezen

16:00 – 16:30 Lonny van Ryswyck (Atelier NL) en geoloog Bert van der Valk
17:00 – 17:20 Giuseppe Licari (ENG)
17.20 – 17:40 Oscar Santillán
 (ENG)
18:00 – 18:40 Filosoof Henk Oosterling
19:00 – 19:30 Esther Kokmeijer en oceanograaf Gerbrant van Vledder

Zondag 3 juni:
Moderator Valentijn Byvanck
16:00 – 16:30 Milieuwetenschapper Alexander van Oudenhoven
17:00 – 17:30 Austin Camilleri en Suzanne Wallinga (ENG)
18:00 – 18:20 Aliki van der Kruijs
18.20 – 18:40 Vibeke Mascini
19:00 – 19:30 Josje Hattink en klimaatwetenschapper Tanya Lippmann (ENG)
 
In 2018 organiseert Satellietgroep een serie Zeelabs i.h.k.v. Feest aan Zee. Elk Zeelab is een ontmoeting van kunstenaars en vormgevers met wetenschappers en publiek over cultuur en natuur, kust en klimaat.
Met dank aan de gemeente Den Haag, Feest aan Zee, Festival Designkwartier en NEST.
 
 
Een anomalie? Op 17 oktober 2017 hebben veel mensen in Nederland foto's gemaakt van de spectaculaire oranje zon. Maar wat zien we? Een storm blies woestijnzand van Marokko en as van bosbranden in Spanje en Portugal naar Nederland. Deze storm was het gevolg van orkaan Ophelia voor de kust van Ierland, een afwijking die het KNMI pas in 2090 verwachtte. Foto: Carlo ter Ellen.


De menselijke behoefte om abstracties te begrijpen leidt tot nieuwe uitvindingen, kritisch onderzoek en een poëtische beschouwing van onze omgeving. Temidden van kunst en design, in de speciaal vormgegeven tentoonstelling voor Designkwartier, staat Uptime in het teken van makers die huidige denksystemen bevragen en collectieve waarheden laten wankelen, want de toekomst vraagt om radicaal andere systemen.

In een serie lezingen, interviews en interventies treden vormgevers en kunstenaars in gesprek met wetenschappers. Na iedere lezing is er aansluitend ruimte voor vragen en debat. Lezingen zijn afwisselend in het Engels en Nederlands en duren 20 tot 40 minuten.

Vrijdag  1 juni:
Cultuursocioloog Ruben Jacobs: De steen van het Antropoceen
“De steen van het Antropoceen, daar begon ik mijn verhaal mee. Die steen staat voor mij symbool voor iets. Voor een artistieke houding naar de wereld die in de realiteit van het Antropoceen verder gestalte krijgt. Deze artistiek houding wordt gekarakteriseerd door een hernieuwde samenkomst tussen de wereld van verklaren (wetenschap) en de wereld van het verbeelden (kunst).”
Ruben Jacobs is cultuursocioloog en onderzoeker en schrijft aan een nieuw boek over de verstoorde relatie tussen mens, technologie en natuur. Hij schets op de openingsavond van Designkwartier een interessant alternatief op teloorgang en biedt de luisteraar een tastbaar toekomstbeeld.

Zaterdag 2 juni:   
Moderator: Luuk Heezen
 
16:00 – 16.30 uur
Vormgever Lonny van Ryswyck (Atelier NL) en geoloog Bert van der Valk
Ten zuiden van Den Haag ligt de Zandmotor, genaamd ‘Bouwen met Natuur’. Het enige stukje buitendijks Nederland dat is gebouwd om te veranderen en zelfs rond 2030 op te gaan in zee, strand en duinen. Het creëren van dit tijdelijke kustlandschap kan worden gezien als de overgang van geologische tijdschalen naar het tijdperk van de mens. Van Ryswyck en Van der Valk delen hun fascinatie voor zand als grondstof. Over het ontstaan van Nederland, de invloed van zee, stroming, wind, tijd én mensen. 
 
17:00 – 17.20 uur
Kunstenaar Giuseppe Licari (ENG)
Historical and traditional references of a location incite the creation of communal settings for individual reflection on the role mankind plays on the makeup of the ‘natural’ world and ownership of the landscape.
Licari explores the socio-economic, cultural and political practices that intervene on, and alter the form of contemporary landscape. Subject both of science and art, the landscape functions as a mirror and as a lens: in it we see the space we occupy and ourselves as we occupy it.
 
17.20 – 17.40 uur
Kunstenaar Oscar Santillán (ENG)
Santillán onderzoekt binnen zijn werk denksystemen; structuren bedacht door mensen om de wereld beter te begrijpen. Hij bevraagd het westerse wereldbeeld dat gebaseerd is op binaire structuren, zoals zichtbaar/onzichtbaar, echt/onwerkelijk, mens/natuur, of inhoud/object.

18:00 – 18.40 uur
Filosoof Henk Oosterling
De huidige menselijke conditie is er een van radicale middelmatigheid ofwel de onkritische consumptie van comfort. Oosterling belicht hoe filosofen hebben zich altijd gebogen over hoe mens en natuur zich tot elkaar verhouden. Het technologisch handelen van de mens is problematisch geworden voor de ecosystemische balans en vergt een nieuw hypokritisch denken én doen dat met de term ecosofie - de wijsheid van het huis - wordt aangeduid. Dit ecosofisch perspectief wordt ingezet om onze economische, wetenschappelijke en artistieke verbeelding kritisch te analyseren.
 
19:00 – 19.30
Kunstenaar Esther Kokmeijer en oceanograaf Gerbrant van Vledder
De zeevaarders van de Marshall Eilanden hebben de opmerkelijke gave om zonder instrument en met grote precisie te navigeren tussen hun ver uit elkaar gelegen eilanden. Zij lezen naast de sterren en wind ook de oceaangolven om naar een bepaald eiland te varen. Kokmeijer en Van Vledder gingen samen op reis naar de Marshall Eilanden en gaan in gesprek over hun fascinatie omtrent het geheim van golfnavigatie. Hebben de navigators een zesde zintuig?
 
Zondag 3 juni:
Moderator: Valentijn Byvanck
 
16:00 – 16.30
Milieuwetenschapper Alexander van Oudenhoven
Is natuur ooit zonder waarde? Mensen reageren meestal geprikkeld met “Natuurlijk niet!” Elke struik, boom of vogel heeft een waarde van zichzelf, daar is men het over eens. Echter, dat op zichzelf is geen overtuigende reden gebleken om natuur te beschermen. Andere argumenten, zoals dat de natuur veel diensten aan de mens levert (schone lucht, voedsel, water), doen het vaak beter. Maar als we diep in onszelf kijken, dan weten we dat deze relatie veel verder gaat.
 
17:00 -17.30
Gastkunstenaar Austin Camilleri (Malta) en curator Suzanne Wallinga (ENG)
Camilleri is one of Malta’s leading contemporary artists. Malta is an archipelago of islands located in the middle of the Mediterranean Sea, positioned between the south of Europe and the north of Africa. This duality is expressed in the Arabic origin of the Maltese langage, in which ‘LandArt’ can be translated as ‘ArtArt’. Camilleri and Wallinga discuss perceptions of locality, juxtaposed between moral and geo-political issues in flux of migrations. Malta acts as an oasis, nucleus and as source of inspiration.
 
18:00 – 18.20
Vormgever Aliki van der Kruijs
Overal op de planeet ondergaan we de invloed van de oceanische ruimte. Regen is immers slechts water dat tijdelijk van de oceanische ruimte is geleend.  Als onderzoekende vormgever belicht Van der Kruijs verschillende projecten over water. Steeds op zoek naar de spanningsboog en synergie die tussen mens en natuur speelt, het kader en de vrijheid.
 
18.20 – 18.40
Schrijver, kunstenaar Vibeke Mascini
Vibeke Mascini analyseert systemen die onmogelijk te beïnvloeden lijken, zoals het metriek stelsel en de Nederlandse taal. Binnen deze systemen vindt ze rekbaarheid en poëtische vertalingen. Ze is met name geïnteresseerd in hoe de waarde van informatie (en de daaruit volgende betekenis) wordt gedefinieerd door cultureel bepaalde beoordelingsmethoden.

19:00 – 19.30 uur
Kunstenaar Josje Hattink en klimaatwetenschapper Tanya Lippmann (ENG)
Rising sea levels. Sinking lands. Not an ideal combination. Hattink and Lippmann both hold practices that deal with issues of change in the Dutch landscape: the effects of climate change and man-made alterations to the land. In their collaborative project, they endeavor to compare and explore their different methods and perspectives on the matter. As a try-out, they will unite their voices in a lecture performance. What are we sinking about? And how to change our minds?

 
 
CONNECTING TO YOU!  
You can also contribute to the activities of Satellietgroep! Spread the word or invite us for a presentation, research, collaboration or exchange project. Satellietgroep works also on commissions. Feel free to contact us at satellietgroep@gmail.com or browse our website www.satellietgroep.nl for ideas. 


DCR GUESTSTUDIOS
Starting January 2018, Satellietgroep programs 3 DCR Gueststudios at DCR together with NEST and Zaal 3.
De DCR is the cultural incubator in The Hague that also houses 35 permanent studios for artists and designers, including the studio of Satellietgroep, Zaal 3 - laboratory for performing arts of Theater aan het Spui, sound studio Loos, Cloud Danslab and exhibition space NEST.


Looking forward to meet you!
Jacqueline Heerema, Francois Lombarts, Lotte Bosman & Tim de Boer.
Artists collective Satellietgroep (The Hague, 2006) explores through arts the social and ecological impact of the sea and coastal transitions on cities, people, communities and environments, and vice versa the influence of mankind on coastal transitions and climate change in The Netherlands and abroad. Our aim is to enhance public and professional awareness. Satellietgroep hosts artists in residents for artistic fieldwork, collaborate with locals and experts and develop new concepts and works that reflect the resilience of coexistence of man and water, in past, present and future.
Long term projects are 'Badgast' - artist in residency program at The Hague/Scheveningen (2009-2014), 'Now Wakes The Sea', the international exchange residency program in collaboration with international cultural partners (since 2012). Since 2014 Satellietgroep develops the first artistic research on the Zandmotor, the newest innovation on coastal protection, called Building with Nature. In these programs artist in residencies are used as a research method to enable artists, designers, students and scientists to do fieldwork and to work on site with local partners, coastal communities and experts in order to map out and research the current status of coastal transitions and to generate new narratives and perspectives. The programs function as an alternative source for collecting. New concepts and works are developed that we connect and contextualize with reference works for public events like expeditions, exhibitions, workshops and presentations at expert conferences, often outside the artistic domain. Artist in residents are invited to critically explore and visualize the zones of coexistence of man and water and reveal different perspectives. By interconnecting coastal communities, arts and science we share local knowledge on global level to gain sustainable insights on coastal transitions that transcend local and national issues.