BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 6
augusti 2012
 
Trots att jag knappt hunnit vänja mig vid att semestern är slut måste jag ändå säga att jag ser fram emot hösten. Spännande, nya scenkonstföreställningar har premiär om ett par månader och det känns inte så lite lyxigt med det stora utbudet av barnkulturseminarier som presenteras i Göteborg under hösten. 
 
 
Förutom den seminarieserie som Barnteaterakademin arrangerar i samarbete med Högskolan för scen och musik, presenterar Barnkulturåret en konferens, Kalla fakta! Om barns och ungas inflytande och delaktighet. Dessutom har vi också en tvärvetenskaplig seminarieserie, Barnkulturforskning idag, att se fram emot under hösten. Mer information finner du här > 
 
Nu kör vi!
 

Lisa Nowotny, projektledare Barnteaterakademin
 
Nya blogginlägg
 
Under semestern har det hänt en del på bloggen!

Juni månad var politikernas tur. Fem politiker på både kommunal, regional och nationell nivå skrev var sitt inlägg om politik, barnkultur och Artikel 31: Lars Ohly (v), Lars Nordström (fp), Eva Moberg (s), Alexander Abenius (m) och Thomas Martinsson (mp).
 

Juli månad - om lekens livsviktiga betydelse
 
 
" Jag minns en seriesida i Joakim Pirinens album GAS där barnen på någon lekplats i någon förort i slutet av 1900-talet, till den lekplatsansvarige i områdets förfäran, lekte Chilenskt tortyrfängelse och inte rymdraket i den nya lekställningen. Jag tycker att det är en bra bild av vuxenvärldens välvilliga förväntan och barnens behov av att undersöka vår värld."
 
 

Interplay Europe
 
Under sommaren har Barnteaterakademins Anna Berg, till vardags dramaturg på Regionteater Väst, tillsammans med Johanna Svalbacke, en av författarna i vårt dramatikerprojekt som genomfördes i regionen förra året, deltagit i Interplay Europe, ett slags sommarläger som äger rum vartannat år någonstans i Europa och är till för för unga dramatiker från 18 år och uppåt. 

I år ägde Interplay Spain 2012 rum i den lilla byn Mangirón. Tjugo deltagare från tio olika länder samt tio "tutors" (handledande dramaturger och regissörer) från nästan lika många länder diskuterade dramatikernas texter i grupp, en-och-en och fick se delar av texterna framförda i regisserade readings.
 
Från Sverige deltog även Gunnar Eriksson, dramatikerstudent vid Stockholms dramatiska högskola. Anna Berg fungerade som handledare.


Hösten med Barnteaterakademin
 
I samarbete med Högskolan för Scen och musik vid Göteborgs Universitet arrangerar Barnteaterakademin tre seminarier med barnteaterfokus. 
 
 
8 oktober kl 19-21 - Barnteatern och texten
Dramatikern är död - leve dramatiken 
 
Devising, collage, communityteater, kollektiva processer... Varifrån kommer längtan att jobba på det sättet och vad betyder det för teaterns framtid? Vad vinner texten då den växer fram i en kollektiv process? Är det skådespelarens utvidgade roll som konstnär och teaterns närmare kontakt med sin publik? Vad förloras? Hur kan texten gå på djupet när den växer fram i den kompromiss som en kollektiv process alltid innebär?
 
 
5 november kl 19-21 - Barnteatern och skådespelaren
Vem som helst kan väl spela teater för barn? Eller?
 
Vilka specifika färdigheter behöver skådespelaren som spelar barnteater? Vilka krav ställer regissörer på skådespelaren? Behöver högskolornas utbildning anpassas? Måste man eller bör man vara pedagog när man spelar teater för barn?
 
 
3 december kl 19-21 - Barnteatern och publiken
Den värsta publiken - den bästa publiken
 
Ungar som kastar godis på skådespelarna och är dit tvingade av sina lärare - Hur skapar man förutsättningar för att ge dem en konstnärlig upplevelse? Är barnen den värsta sortens publik, eller är barnteatern den bästa och mest demokratiska formen av teater - då man har möjlighet att nå alla samhällsgrupper?
 
Plats: Artisten,
Schildknechtteatern, T 2
Biljetterna kostar 20 kr och bokas via epost på Högskolan för scen och musik, biljett@hsm.gu.se  (uppge namn och evenemang) eller via telefon: 031-786 40 01. 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar
i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd.
 
 
Månadens tips!

Kalla fakta! Om barns och ungas inflytande och delaktighet
Under dagarna lyfts exempel på projekt där barn och unga fått göra sin röst hörd och blivit lyssnade till. Här presenteras  aktuell forskning med föreläsare från hela landet och framgångs-rika metoder för inflytande och delaktighet. 1-2 oktober kl 13-20, Folkets hus Hammarkullen.
Läs mer här > 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Lisa Nowotny, projektledare
0706-47 94 18
031-331 54 08
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se