Nya blogginlägg
Under semestern har det hänt en del på bloggen!
Juni månad var politikernas tur. Fem politiker på både kommunal, regional och nationell nivå skrev var sitt inlägg om politik, barnkultur och Artikel 31: Lars Ohly (v), Lars Nordström (fp), Eva Moberg (s), Alexander Abenius (m) och Thomas Martinsson (mp).
Juli månad - om lekens livsviktiga betydelse
" Jag minns en seriesida i Joakim Pirinens album GAS där barnen på någon lekplats i någon förort i slutet av 1900-talet, till den lekplatsansvarige i områdets förfäran, lekte Chilenskt tortyrfängelse och inte rymdraket i den nya lekställningen. Jag tycker att det är en bra bild av vuxenvärldens välvilliga förväntan och barnens behov av att undersöka vår värld."
Interplay Europe
Under sommaren har Barnteaterakademins Anna Berg, till vardags dramaturg på Regionteater Väst, tillsammans med Johanna Svalbacke, en av författarna i vårt dramatikerprojekt som genomfördes i regionen förra året, deltagit i Interplay Europe, ett slags sommarläger som äger rum vartannat år någonstans i Europa och är till för för unga dramatiker från 18 år och uppåt.
I år ägde Interplay Spain 2012 rum i den lilla byn Mangirón. Tjugo deltagare från tio olika länder samt tio "tutors" (handledande dramaturger och regissörer) från nästan lika många länder diskuterade dramatikernas texter i grupp, en-och-en och fick se delar av texterna framförda i regisserade readings.
Från Sverige deltog även Gunnar Eriksson, dramatikerstudent vid Stockholms dramatiska högskola. Anna Berg fungerade som handledare.
Hösten med Barnteaterakademin
I samarbete med Högskolan för Scen och musik vid Göteborgs Universitet arrangerar Barnteaterakademin tre seminarier med barnteaterfokus.
8 oktober kl 19-21 - Barnteatern och texten
Dramatikern är död - leve dramatiken
Devising, collage, communityteater, kollektiva processer... Varifrån kommer längtan att jobba på det sättet och vad betyder det för teaterns framtid? Vad vinner texten då den växer fram i en kollektiv process? Är det skådespelarens utvidgade roll som konstnär och teaterns närmare kontakt med sin publik? Vad förloras? Hur kan texten gå på djupet när den växer fram i den kompromiss som en kollektiv process alltid innebär?
5 november kl 19-21 - Barnteatern och skådespelaren Vem som helst kan väl spela teater för barn? Eller?
Vilka specifika färdigheter behöver skådespelaren som spelar barnteater? Vilka krav ställer regissörer på skådespelaren? Behöver högskolornas utbildning anpassas? Måste man eller bör man vara pedagog när man spelar teater för barn?
3 december kl 19-21 - Barnteatern och publiken
Den värsta publiken - den bästa publiken
Ungar som kastar godis på skådespelarna och är dit tvingade av sina lärare - Hur skapar man förutsättningar för att ge dem en konstnärlig upplevelse? Är barnen den värsta sortens publik, eller är barnteatern den bästa och mest demokratiska formen av teater - då man har möjlighet att nå alla samhällsgrupper?
Plats: Artisten,
Schildknechtteatern, T 2
Biljetterna kostar 20 kr och bokas via epost på Högskolan för scen och musik, biljett@hsm.gu.se (uppge namn och evenemang) eller via telefon: 031-786 40 01.
|