Voor zondag 9 mei
Dag lieve lezers en bekijkers van de Oppeppers,

Hier zijn we weer....

Let op: a.s. dinsdag online museumlezing
Speciaal voor Senver-leden en voor alle anderen die interesse hebben, houdt 'onze' Henk Roos online zijn museumlezing. Hij staat dan in de bibliotheek, en wij kunnen meekijken.
Dinsdag 11 mei 10.30 uur, via deze link
(Let op, het begint dus niet om 15.45 uur zoals in de omschrijving staat.)
Verderop in deze Oppepper informatie over het onderwerp van de lezing: ULAY WAS HERE
   ....  l  
Aanmelden voor poëzie-lezing Boven en onder een paar cartoons die we ontvingen.
Judith Kortland en Ineke van de Rotte houden samen op dinsdagmiddag 18 mei om 16.30 uur een online lezing over de dichter Rutger Kopland. Daarvoor kun je je ook al aanmelden. Aanmelden kan hier.

Linkjes om te kijken
Dit is heel grappig, een bijzonder rij-examen.

En iets heel anders: in de krant werd deze week aangeraden naar dit ballet te kijken: Metamorphosis van het Nationaal Ballet.  Op muziek van Philip Glass.

Hartelijke groet van de samenstellers van deze Oppepper: Helmi, Freek, Henja, Joanna, Alice, Henk, Marijke en Ineke
 
Weer naar buiten
Lieve Oppeppers,

Vandaag, 1 mei, heb ik een superleuke  wandeling gemaakt door ons mooie dorp, na een periode van 14 maanden thuisvermaak. De zon scheen uitbundig, op straat heerste een gezellige drukte. 
Het monument ter nagedachtenis van de overleden Hilversummers van de MH17 ramp was mooi versierd met bloembollen.


    
In de Kerkstraat waren de terrasjes goed bezocht, mensen van alle leeftijden, alles leek weer heel normaal. Ik ben geen terrasmens, maar ging een kwartiertje  een drankje nemen. Kijkend naar  de voorbijgangers.

Ook vrienden van de Senver ontmoet, o.a.een begeleider van het Senverbusje. We zullen wel gauw ons gewone leven hervatten,

Groeten aan allemaal,
Alice van Hecht Muntingh Napjus

      
 
Iets met kunst, van Henk Roos, lezing a.s. dinsdag 'Ulay was here'
De lezing van Henk Roos a.s. dinsdag gaat over de tentoonstelling 'Ulay was here'. Ulay (Uwe Laysiepen, 1943-2020) kwam als jonge Duitser naar Nederland. In 1968 verruilde hij het complexe Duitsland voor Amsterdam, de stad die hem aantrok vanwege provo, de vriendelijkheid en het ‘constructief’ soort anarchisme. Hij ontmoette er Marina Abramović en fotografeerde haar eerste performance.


Het Stedelijk Museum Amsterdam organiseerde het grootste retrospectief van zijn oeuvre ooit. Ulay werkte persoonlijk mee aan dit overzicht, voordat hij in maart 2020 overleed in zijn woonplaats Ljubljana.
Ulay was een van de grondleggers van de performance- en body-art en pionier in de Polaroid fotografie. Hij gebruikte zijn eigen lichaam in zijn kunst en ging tot het uiterste in zijn zoektocht naar zijn identiteit. Wereldberoemd werd hij vanwege zijn twaalfjarige samenwerking met Marina Abramović. Samen met haar was hij een van de belangrijkste grondleggers van de performancekunst.

Kijk mee op dinsdagmorgen 11 mei 10.30 uur via deze link:
       
    

 
Klassieke muziek van Claire: Dido en Aeneas
De webinar vorige week zondag van Claire over de componist Purcell viel goed in de smaak. Fijn dat we allemaal de muziek van Purcell zo waarderen. Zeker de reactie op het Lamento van Dido: tranen, heftig, prachtig, kwam langs in de reacties.

Er zijn heel veel uitvoeringen van de kameropera van Didi en Aenas op YouTube.
Hier een uitvoering geheel in het Nederlands gezongen en ook nog ondertiteld.  Je ziet wat er allemaal gebeurde in deze opera gespeeld door kinderen en jonge mensen zoals Purcell bedoeld had.
 
Met ballet, met heksen voordat dat Didi eindelijk doodgaat op 51: 20. Wat ook interessant is dat Aeneas spijt heeft van zijn gehoorzaamheid aan de goden en dan niet weg wil gaan maar dat Dido dat, na al haar verdriet niet meer accepteert. Je bent een valse minnaar, schreeuwt ze. Tja de uitkomst kennen we al, ze neemt het vergif in.   
    

 
Beleef de lente: de eieren komen uit
Lieve lezers, was u ook zo toe aan een beetje lekker weer? Vrouw oehoe al een poosje, zij pakt haar zonmomentje terwijl de kuikens het oehoe zijn beginnen te verkennen.
De kuikens van de zeearend zijn ook alive and kicking (elkaar). En wat kunnen ze goed mikken!
 
Bij de kerkuilen is het nog niet zover. En het is een hele klus om acht eitjes lekker warm te houden.
Het mooie van Beleef de lente is, dat het onder je ogen gebeurt. Hier komt bij de ooievaars het tweede kuiken uit het ei. Let ook op de oogstreep, net als pappa!
Tijd voor de introductie van een nieuwe vogel: de kauw. Heeft u hem overigens wel eens goed bekeken, die prachtige zwart/grijstinten?
En ter afsluiting een nest vol opengesperde koolmeessnaveltjes. Het zesde ei is inmiddels ook uitgekomen.
 
    

 
Puzzelfoto van de week
Hier weer een nieuwe fotopuzzel.

Vraag van Freek is:
 

Welk gebouw is dit en waar staat het?
 
Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl

      

  
Uitslag puzzelfoto vorige week: Restaurant Parc
Hoe iedereen snakt naar een bezoek aan een terrasje bleek wel aan het aantal inzendingen voor de oplossing van de fotopuzzel van vorige week.


      
Het was dus een goede keuze van Freek. Nee, het was niet het terras van Wildschut (Tieneke) maar wel het terras van restaurant Parc aan de Oude Haven. Gebouwd op de zoutbunker. In dit gebouw, ontworpen door onze eigen Dudok, zit nu de Rifwachter, een gerenommeerd aquariumspeciaalzaak. (Je vraagt je dan wel weer af waar de naam Rifwachter vandaan komt....)

Het uitzicht vanaf het terras Parc, zeker rond zonsondergang is prachtig. Menigeen heeft mooie herinneringen aan deze plek. Van verjaardagen tot recepties en romantische etentjes, alles kwam voorbij. Cobi en Pieta stuurden bovenstaande foto in, maar ook Cok, Jan, Winfried, Hilde, Nely, Dini, Herma, Irene, Hillegien, Dela, Aleid, Willem, Ina, Martin, Bea en Jeannet hadden het goed. Voor allen wederom de virtuele bloemen.
  
 
Feuilleton III, laatste aflevering 44. Door Joanna Schopman
 
Zo, dan laat ik u nu rustig al het nieuws verwerken. Misschien hebben we u nog nodig, maar dat lijkt me niet. Goedemiddag en veel sterkte!
Wanneer de agent vertrokken is, merken Bram en Pam dat hun thee koud geworden is. Pam voelt dat ze rammelt van de honger en móet even wat eten.

 

    


   en toen kwam er een olifant met een hele lange snuit....