Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Duik in de rechtspraak van toen en nu 

Waren er vroeger ook vechtscheidingen? Was er onderscheid in straffen voor mannen, vrouwen en jongeren? Hoe ging het eraan toe in de rechtszaal? Kom naar de interactieve middag op 27 september die we samen organiseren met de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, en krijg antwoord op al je vragen. lees meer

Win 'n nachtje in de cel!

Maak tijdens onze open dagen kennis met drie keurige Brabantse dames uit de 19de-eeuw. Maar pas op, schijn bedriegt... Voor je het weet, ga jij de bak in! lees meer

Hoera, dit zijn de winnaars van ‘Verkeer en vervoer in Brabant’

Alle Brabantse autobezitters tussen 1898 en 1951 staan sinds deze zomer online op deautovanmnopa.nl. Dit wilden we met jullie vieren met 'n actie waarbij we tien boeken verloten. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Leve de Belgen!
Onze Oranje Leeuwinnen rekenden laatst af met België tijdens het EK Voetbal. De hockeyvrouwen en -mannen volgden hun voorbeeld en pakten België ook in. 187 Jaar geleden voelde Noord-Brabant juist meer mee met de Belgen, maar dat had dan ook niets met sport te maken. (Bijdrage: Henk Buijks)  
Eindhovense Philipsingenieur overleefde concentratiekampen
Voor de oorlog werkte Sergej Kaplan als ingenieur bij Philips. Met zijn vrouw en dochters woonde hij tot 1943 in Eindhoven. Lees het aangrijpende verhaal van deze uit Berlijn afkomstige Joodse vluchtelingen die allemaal, en los van elkaar, de oorlog overleefden. (Bijdrage: Jolanda Bakker) 
Met bidden kun je geld verdienen
Rond 1950 woonden er drie excentrieke mannen in het Mannenhuis in Gemert bij de nonnen. Zij ontdekten dat de brandweerman tijdens sterfgevallen altijd voorbad en daar geld voor kreeg. Dat wilden zij ook wel, dus zo gezegd zo gedaan. (Bijdrage: Martien van Dooren) 
‘Soms is het moeilijker te leven dan te sterven’ stond in de afscheidsbrief
De schok van de Duitse inval, de snelle nederlaag van het Nederlandse leger en de paniek dat nu de Duitsers het voor het zeggen kregen, veroorzaakte paniek en deed vele Joodse (en niet-Joodse) gezinnen besluiten zich van het leven te beroven. (Bijdrage: Lucas Ligtenberg)
“Samen met mijn broer bezocht ik afgelopen mei het klooster van de Missiezusters Franciscanessen in Asten. Voordat we weer vertrokken, maakte ik nog snel gebruik van het toilet. Maar bij het binnentreden dacht ik het ‘verkeerde kamertje’ genomen te hebben.” (Bijdrage: Rini de Groot) 
Bidden voor de ziel van Amijs
In juni 1631 heeft Laureijns Henrick Peeters Amijs gedood. Men wijt dat ongeluk aan “de onnozelheid van de daad” en er was geen opzet in het spel. Toch zal Laureijns zijn leven lang hiervoor moeten boeten. (Bijdrage: Henk Beijers)  
Herinneringen aan 'n duivenmelker
Mijn vader, Willy de Bie, was al duivenmelker vanaf zijn achtste jaar. Voor zijn duiven moest letterlijk álles wijken. Ook keek hij altijd naar de ogen, zowel bij duiven als mensen. Daar kon je volgens hem aan zien “of ‘t unne goeie waar.” (Bijdrage: Gerard de Bie) 
De eerste Osse kermis na de oorlog
Ondanks stroomuitval en warmte beleeft Oss in 1947 een geslaagde kermis. De grote attracties staan op de Heuvel: de rups, botsauto’s en het Lunapark. Dankzij de Vincentiusvereniging draait er ook een Rad van Avontuur. Er wordt daar goed uitgepakt! (Bijdrage: Henk Buijks) 
BHIC Nieuwsbrief
 

Tweet van de maand

Wil je het televisieprogramma ‘De Wandeling’ met René Bastiaanse weer eens terugzien? Hier vind je diverse afleveringen.

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen