Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief september 2017 - Ecolonie & Eigentijds Festival
Beste belangstellende,

Dit zal een nieuwsbrief worden van beschouwingen, bespiegelingen en evaluaties. Met o.a. de vermelding van een wereldprimeur. Maar er is helaas ook verdrietig nieuws te melden.

Waar het Eigentijds Festival, samen met een eerste Franstalig Festival een week eerder, het begin markeerde van ons drukke hoogseizoen, deed het Kinderfestival dat voor het einde ervan. Het was overwegend zonnig zomerweer, ideaal om te fietsen, wandelen en zwemmen.

De afgelopen september maand ontvingen we nog steeds gemiddeld 20 gasten met nog steeds prachtig nazomerweer. We zijn momenteel nog met 35 bewoners en participanten die de handen uit de mouwen steken. Naast het dagelijkse werk als koken, schoonmaken, kaasmaken en geiten houden worden er o.a. aardappelen gerooid, aardbeiplanten uitgedund, houtgezaagd voor de wintervoorraad en heggen gesnoeid. Komende week vervolgen we met de renovatie van de kapel.  

Mede dankzij de enthousiaste inzet van een grote groep tijdelijke participanten van alle leeftijden, die de bewoners en permanente participanten enorm hebben ondersteund, is het  een zeer succesvol zomerseizoen geworden. De nieuwe introductiebrief voor tijdelijke participanten (PDF) heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat ondanks de drukte de zomermaanden ook harmonieus verliepen.
 
In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen verder aan de orde:
  • De data van het Eigentijds Festival en het Kinderfestival voor 2018;
  • De activiteiten in de herfstvakantie;
  • Ons nieuwe waterzuiveringssyteem en wat de bouw van een bibliolet daar mee te maken heeft;
  • De opbrengst van onze acties t.b.v. Greenschool Amasiko in Oeganda;
  • Oproepen;
  • Bespiegelingen over het afgelopen zomerseizoen;
  • Een In Memoriam
We wensen jullie veel leesplezier.

Met vriendelijke groet,

Bewoners en participanten.
 

Data van onze festivals

Het Eigentijds Festival 2018 wordt gehouden van zaterdag 30 juni tot en met zaterdag 7 juli.
Het Kinderfestival 2018 vindt plaats van zondag 12 tot en met donderdag 16 augustus.

Per 1 januari 2018 a.s. kun je je inschrijven voor het Eigentijds Festival. De inschrijving voor het Kinderfestival start per 1 februari 2018. Als je belangstelling hebt om deel te nemen raden we je aan deze data te noteren in je agenda, want gelet op de enthousiaste reacties zal de belangstelling volgend jaar waarschijnlijk alleen maar verder toenemen.

Herfstvakantie

Vloeiend gaat ons hoogseizoen over in het naseizoen (o.a. gekenmerkt door lagere verblijfskosten) met bijzondere cursussen en workshops in de herfstvakantie. Het is de eerste vakantie na de zomer. Een mooie tijd, met haar prachtige herfstkleuren van de loofbossen rondom ons, om actief bezig te zijn of helemaal niets te doen. De prachtige natuur, de goede faciliteiten, de inspirerende activiteiten: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijke vakantie voor iedereen.

Je kunt verblijven in een van onze gîtes, of op een gastenkamer.
 
Informeer ook naar onze aantrekkelijke familiekortingen voor een verblijf op een kamer in ons gastenverblijf met je gezin.

Of verblijf in onze unieke Hexagon: [zie foto's hieronder] geheel gebouwd met natuurlijke materialen zoals hout, stro en leem.
 
  

Naast onze vertrouwde accommodaties kun je ook ons speciale herfstarrangement  boeken met een mooi prijsvoordeel.

Activiteiten in de herfstvakantie
En  voor de kinderen zijn er leuke activiteiten zoals koekjes bakken, pompoen lampionnen maken, zanddeeg figuren maken… enzovoort!

Opbrengst acties ten behoeve van ons zusterproject Amasiko in Oeganda

In totaal kunnen wij door de diverse acties op ons terrein € 1839,10 overmaken op de rekening van Amasiko. Voor meer informatie over Amasiko verwijzen we naar de website: www.amasiko.org. Een van onze tijdelijke participanten Rinnie den Hartog is in het voorjaar een paar weken wezen kijken en meehelpen. Hij heeft nu een actieplan gemaakt om het project verder te ondersteunen. Als je hem wilt helpen met de uitvoering daarvan kun je dit Rinnie laten weten. Hij vertelt je dan meer wat zijn ideeën daarover zijn. Zijn e-mailadres is: rinnie@harrekidee.nl

Oproepen

Voor het komende jaar zijn we op zoek naar een tuinder m/v, die de eindverantwoordelijkheid wil nemen voor onze groentetuinen. We zoeken iemand die de basiskennis bezit om deze veelzijdige tuin te onderhouden. Het is de ideale mogelijkheid voor bijvoorbeeld een afgestudeerde student van de Warmonderhof om zijn of haar praktijkervaring uit te breiden.

Daarnaast zoeken we iemand die een proef – demonstratieveldje ‘permacultuur’   wil aanleggen. Op die wijze kunnen gasten het verschil zien tussen de wijze waarop wij werken en de permacultuur werkwijze.

Het afgelopen jaar zijn onze bijen na de strenge winter gestorven.  Wij doen een oproep aan imkers die mogelijk bijenvolken over hebben, ons dit te laten weten. Al of niet tegen betaling hopen we dan bijenvolken te kunnen overnemen.

Mogelijk is er iemand die de coördinatie (voorbereiding en natuurlijk de uitvoering) van het Kinderfestival op zich wil nemen. Behalve de laatste weken voor het festival en in de week zelf, hoef je daarvoor niet op Ecolonie te verblijven.

Voor meer informatie over bovengenoemde oproepen kun je via info@ecolonie.eu contact met ons opnemen.
 

Bibliolet

In de voorbereiding op ons hoogseizoen waren we net op tijd klaar met de aanleg van ons nieuwe zand/grind filtersysteem, dat ons douche- en toiletwater moet filteren. We schreven daar al over in de vorige nieuwsbrief. Het systeem werkte ook in de piekweken uitstekend. De monsters die we iedere dag bij de uitgang ervan namen waren kraakhelder en reukloos. Het filter heeft zelfs een overcapaciteit. Het vijvertje na het filter vulde zich namelijk niet eens met water. Dit was mede te danken aan de 13 composttoiletten (waarvan dit jaar 5 nieuw gemaakt) die we op ons terrein hebben. Zeer veel gasten en participanten maakten er gebruik van in het kader van ons motto ‘Save our shit’. Het gecomposteerde zaagsel gaan we gebruiken als bodembedekking onder de bessenstruiken.
 
Als gestolde energie liggen de zes composthopen klaar om na 1½ jaar weer dienstbaar te zijn aan nieuw leven.
De enorme bult zaagsel uit de composttoiletten die na compostering verspreid wordt onder de bessenstruiken.
 
Een van die composttoiletten heeft de naam bibliolet. (samenvoeging van de woorden bibliotheek en toilet). Bedacht en gebouwd door Anja en Jos,  ecokunstenaars, die samen met participanten, ook de hexagon en de meditatiehut hebben gemaakt. Het is het eerste duo composttoilet ter  wereld waar je samen op kunt gaan zitten en de tijd nemen om je behoeftes te doen, een gesprek te voeren of/en een tijdschrift of boekje te lezen. Het is een knipoog naar de vertraagde tijd, de participatiesamenleving (hoe help je elkaar op het toilet en er weer af) en het tegen gaan van wachtrijen voor de overige composttoiletten…. Velen namen selfies om samen vereeuwigd te worden op dit duotoilet annex bibliotheek. Stuur ze ons toe of deel ze via Youtube, Facebook e.d.
Bijgaande foto’s geven een impressie van de bibliolet. 
 
  

Bespiegelingen over het afgelopen zomerseizoen

Het Eigentijds Festival 2017
Het Eigentijds Festival heeft weer helemaal aan onze verwachtingen voldaan wat betreft de sfeer, inhoud van de workshops en de organisatie.  Hieronder twee reacties van deelnemers en medewerkers die kenmerkend zijn voor de meeste reacties die we hebben gekregen. 
  • Een droomplek, ik had er al veel van gehoord en soortgelijke plekken bezocht. Deze plek is bezield, inspirerend, tilt je op en nodigt uit om mee te werken aan de gemeenschappelijke droom. Het beste in mij kwam als vanzelf boven drijven. Alleen jammer dat ik weer naar huis ging. Dankbaar voor alle faciliteiten. Als iets niet goed is, dan maak je het goed en draag je mee verantwoordelijkheid voor zo'n plek. Kortom: heerlijke tijd gehad, dank jullie wel! 
  • Superfijne week gehad en uitermate goed georganiseerd! Fijne bediening in het winkeltje. Repair cafe onwijs goed! En leuk het initiatief dat ontstond om spullen die je over had je daar kon brengen zodat deze verkocht werden en de opbrengst naar een goed doel ging. Top! Vond alle workshops die ik heb gedaan uitermate goed of prettig. Heb nu echt een superfijne week gehad!  Iedereen reuze dank en hopelijk tot volgend jaar!
Voor meer reacties zie www.eigentijdsfestival.nl
 
 
Het zomerseizoen
Zoals in de inleiding al genoemd hebben we een prachtig zomerseizoen gehad. De receptie was na onze oproep in het voorjaar bemenst met zeer kundige enthousiaste participanten, zoals we al schreven in de juli nieuwsbrief. Dat receptiewerk was geen geringe opgave, gelet op de vele gasten die kwamen logeren. Volgend jaar hopen we onze receptieruimte te hebben uitgebreid. Dit jaar werd voor het eerst gewerkt met een nieuw administratiesysteem. Dat was even wennen, maar het lijkt er op dat we de komende jaren de vruchten kunnen plukken van deze nieuwe werkwijze.

De tuinen (groenten, kruiden en bloemen) zagen er weer verzorgd uit en zorgden voor een mooie aanvoer naar de keuken van verse producten en bloemstukjes. We telden 350 ‘wenslintjes’ onder de berkenboom. Mooi om te zien hoeveel mensen iets moois voor zichzelf, hun directe omgeving of de wereld wensen. 

Op de kaasmakerij werd er keihard gewerkt om aan de vraag van de keuken en de winkel naar de overheerlijke zuivelproducten, waaronder ons zelfgemaakte ijs, te kunnen voldoen. Komende winter hopen we onze kaasmakerij uit te breiden.  

De geitenboerderij had na een moeilijk 2016 de zaken weer helemaal op orde. Een mooi team van geitenhouders verzorgden de geiten met veel aandacht en liefde, wat o.a. te merken was aan de opbrengst van de melk en de gezondheid van de geiten. Het experiment om de jonge geitjes de eerste maanden bij de moeders te houden is helemaal geslaagd. 

Voor de koks dit jaar ook niets dan lof. Zij hielden en houden tot op de dag van vandaag onze reputatie hoog dat wij overheerlijke vegetarische maaltijden verzorgen. Aansluitend daarop kan de bakkerij genoemd worden. Zij verzorgden het brood in de eetzaal; de bakker in het dorp leverde het brood voor de campinggasten. 

In de kookstudio werden dit jaar overuren gedraaid. Duizenden weckpotten met jam, groentes, tomaten, augurken, gingen richting de wintervoorraad. De komende weken gaan we daarnaast een vijftal grote potten met zuurkool maken.

Het team van de winkel mag volgend jaar terug komen! Het is geen geringe opgave om als leken in het hoogseizoen zo’n winkel te runnen. Het begint al ‘s morgens vroeg met de broodverkoop voor de gasten van de camping en eindigt ’s avonds laat. Pet af voor de dames en heren!

Hetzelfde geldt voor de Orangerie. We hoorden alleen maar positieve geluiden van de gasten. Tenslotte was het geen geringe opgave om naast het gewone aanbod twee keer per week gemiddeld 160 zakken patat en 80 pizza’s te verzorgen. Het theehuis op Forge Neuve werd een vast uitstapje voor de gasten; niet alleen om te zwemmen en te zonnebaden, maar we verdenken veel gasten ervan dat het hen vooral ging om de heerlijke taart.

Het Kinderfestival was weer een groot succes. Voorbereiding en uitvoering waren tot in de puntjes verzorgd. De workshopleiders en de begeleiders waren met grote liefde dienstbaar aan de 120 kinderen, die zichtbaar genoten. Gelukkig werkte ook hier het weer mee. 

En dan niet te vergeten degenen die voor de schoonmaak van de toiletten en douches zorgden. Voor het eerst waren er naast de gewone toiletten 13 composttoiletten schoon te maken; geen geringe klus. Ondankbaar werk omdat je voor een deel afhankelijk bent van de zorg waarmee van de toiletten gebruik wordt gemaakt. 
 
Bovenstaande opsomming laat de enorme diversiteit zien van de activiteiten van Ecolonie in de zomermaanden. Last but not least willen we het werk van de talrijke cursus- en workshopleiders en masseurs noemen die met liefde en grote inzet hun bijdrage leverden. En nog zullen leveren in de herfstvakantie. Onze dank gaat ook naar hen uit. 

Hoewel we hier in deze opsomming van werkzaamheden geen namen noemen willen we één uitzondering maken. 
 
 
In memoriam
 
Het was Wytze van Hulten die in het hoogseizoen enkele weken met grote inzet en liefde elke dag weer de composttoiletten bij langs ging, het zaagsel en bijbehoren meenam in de aanhangwagen achter de golfkar, en de toiletten schoon achterliet. Hij genoot van zijn werk. Hij genoot van de sfeer en de ontmoetingen met generatiegenoten. Wytze gaf te kennen toen hij naar huis ging, dat hij graag bij ons wilde komen wonen. Het heeft niet zo mogen zijn. Wytze, nog maar 28 jaar oud, is enkele weken na zijn verblijf bij ons aan een hartaanval overleden. Op de dag van zijn uitvaart op 4 september waren er 300 aanwezigen. Dat zegt wel iets over deze bijzondere jonge man. Ook wij hebben die dag op Ecolonie Wytze herdacht in de piramidetuin. We wensen de nabestaanden ook via deze weg alle kracht toe om dit grote verlies te dragen. 
 
     
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
  Vind ons op Facebook