Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief november 2018 - Ecolonie & Eigentijds Festival
Beste belangstellende,

In deze gevarieerde nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde:
  • Mededelingen over het Eigentijds Festival 2019
  • Data Kinderfestival 2019
  • Kerst- en nieuwjaarsdagen – het winterarrangement
  • Een nieuw idee: de bouw van ‘Tiny houses’ in  ons dorp Hennezel
  • Oikos  webwinkel - het “Winterverwendag pakket”
  • Evaluaties door bewoners en participanten
  • Ontwikkelingen in de kaasmakerij
  • Geitenboerderij
  • Nieuwe plannen voor de Vallei van de rivier d’Ourche
  • Van de nood een deugd maken: een mooie foto van het zojuist gecreëerde eilandje in onze zwemplas en de aankondiging dat we een strandje maken voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen!
We wensen je niet alleen veel leesplezier, maar  - misschien nog aan de vroege kant - ook een goed uiteinde van dit jaar. 

Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Eigentijds Festival 2019

Mededelingen
 
Voor wie het nog ontgaan was, maar het Eigentijds Festival gaat door in Vierhouten en wel van vrijdag 7 t/m maandag 10 juni 2019, het Pinksterweekend. Het aantal voorinschrijvingen was in korte tijd overweldigend. We zijn nu al intensief bezig met de voorbereidingen. Workshopleiders zijn aangeschreven en een groot aantal heeft al enthousiast gereageerd en toegezegd te zullen komen. We zijn al in Vierhouten geweest om samen met een aantal ‘elders’ ons weer af te stemmen op het energieveld en te brainstormen over de begin- en eindceremonie. Aan de website wordt hard gewerkt. We streven er naar deze medio december klaar te hebben. Wanneer dat het geval is krijgen alle voorinschrijvers (550) bericht, zodat zij zich als eersten definitief kunnen inschrijven. Voorkeuren voor verblijf (tent / caravan / bed op kamer of blokhut etc) kunnen dan worden op gegeven, alsmede eventueel kinderen die je mee wilt nemen. Tevens is er de mogelijkheid je aan te melden voor de overheerlijke vegetarische, biologische maaltijden.

Als alle voorinschrijvingen definitief zijn gemaakt, stellen we medio januari de inschrijving open voor iedereen die ook nog graag naar het festival wil komen. We melden dat in de nieuwsbrief van januari 2019.

Eigentijds kinderfestival 2019

Het Kinderfestival dat volgend jaar al weer voor de 5e keer op Ecolonie zal plaats vinden wordt gehouden van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus. Inschrijven is weer mogelijk vanaf 1 februari 2019 via de website www.eigentijdskinderfestival.nl

Winterarrangement

Tijdens Kerstmis en de jaarwisseling hebben we een heerlijk arrangement op Ecolonie (van zaterdag 22 december 2018 tot zaterdag 5 januari 2019): 4 nachten op een kamer voor slechts 249 euro op basis van volpension.
Dit is een ideale tijd om tot rust te komen en afscheid te nemen van het jaar wat geweest is. Om te genieten van de prachtige natuur in zijn winterkleed: heerlijk om te wandelen, samen of alleen. We vieren dit met gelijkgestemden en met lekker en gezond eten: biologisch en feestelijk.  Tijdens de feestdagen geniet je van onze huisgemaakte glühwein en zelfgebakken oliebollen in kokosolie. Op 31 december is er de vermaarde spelletjesavond. Klik hier voor meer informatie en reserveren

 

 

Hexagon

Naast een verblijf op een kamer kun je ook in een van onze gîtes verblijven. Extra aandacht vragen we voor onze unieke Hexagon. Deze is geheel gebouwd met natuurlijke materialen zoals hout, stro en leem en is daarom zeer prettig om in te verblijven. Hij wordt verwarmd met een houtkachel, zodat ook een verblijf in de winter zeer aangenaam is. De hexagon is een zeer geschikte plaats om voor langere tijd aan een werkstuk of boek te werken; je leeft midden in de natuur in een prachtige omgeving, maar hebt toch gezelschap nabij indien je dat wilt. Buiten de drukke periodes om is een gereduceerd tarief bespreekbaar.  De hexagon is geschikt is voor minder-valide mensen!
Klik hier voor meer informatie

Tiny Housesimpressie van een T-house

Al jaren lang hebben we het idee gehad om ‘Tiny houses’ te bouwen aan de bosrand in het dorp Hennezel. De inhoud van het begrip T-house is, zo veronderstellen wij bekend. Het idee komt wat betreft haar praktische uitvoering opeens dichterbij. Er is een kleine Franse bouwonderneming met ambitieuze jonge mensen die een modelwoning hebben gebouwd in de omgeving van Epinal. We hebben met hen een inspirerend gesprek gehad. Zij zullen ons de komende tijd van informatie voorzien wat betreft prijzen en modellen. Ook is er al een gesprek met de gemeente geweest die zeer enthousiast reageerde.

Hoe kwamen wij op dit idee? De afgelopen jaren waren er in toenemende mate opmerkingen van gasten dat zij eigenlijk wel in Frankrijk een tweede huisje wilden in de directe omgeving van Ecolonie. Zij zouden dan op die momenten dat het hen past, wandelend of op de fiets naar ons toe kunnen komen om even mee te helpen, koffie te drinken of mee te doen aan activiteiten die wij aanbieden. Het lijkt er op dat een nieuwe generatie 50 plussers voor dit concept belangstelling heeft. Voordelen zijn o.a. dat wij eventueel zo’n T-house kunnen verhuren voor de eigenaar, toezicht kunnen houden  bij afwezigheid, familie/vriendenbezoek kan bij ons logeren al of niet op de camping en we zitten te denken aan een gegarandeerde terugkoop regeling.

In deze oriënterende fase gaat het er ons om te peilen wie belangstelling heeft voor dit concept. Met degenen die zich hiervoor opgeven gaan wij dan om de tafel zitten om alle ins- en outs te bespreken. Daarna komt pas de fase waarin besluiten genomen cq overeenkomsten gesloten worden. Op deze wijze kan er al in een vroeg stadium rekening gehouden worden met de wensen van de kopers.

Als je belangstelling hebt laat dit dan weten via henkjan@ecolonie.eu

Winter verwendagen

Als de winter in aantocht is, wordt het weer kouder en zullen we meer tijd binnenshuis doorbrengen. Alle tijd en aandacht om jezelf en je huid eens wat meer te verwennen.
In het Winter Verwendag pakket vind je alle ingrediënten hiervoor! Neem een heerlijke douche met relax douchecrème, verwen je huid vervolgens met Relax huidolie of met de eveneens ontspannende Lavendel huidolie. Ga zitten voor een warme kop kruidenthee in de sfeermakende subtiele geur van de Winter etherische olie, die zich verspreidt via de bijbehorende geursteen of aromalamp. In het raamkozijn fonkelt een hanger die prachtige regenboogkleuren verspreidt door de kamer...
In het Winter Verwendag pakket vind je alle ingrediënten hiervoor! Neem een heerlijke douche met relax douchecrème, verwen je huid vervolgens met Relax huidolie of met de eveneens ontspannende Lavendel huidolie. Ga zitten voor een warme kop kruidenthee in de sfeermakende subtiele geur van de Winter etherische olie, die zich verspreidt via de bijbehorende geursteen of aromalamp. In het raamkozijn fonkelt een hanger die prachtige regenboogkleuren verspreidt door de kamer... Naar de webshop

Evaluaties

De afgelopen weken zijn we begonnen met de jaarevaluaties van de diverse projecten. We bespreken dan uitvoerig met ongeveer 21 bewoners en participanten (als iedereen er is) de verslagen die door de eindverantwoordelijke voor een project zijn gemaakt. Tot nu toe kwamen aan de orde: de bijenhouderij, het EM experiment, receptie, Oikos, de kruidentuin, het wecken, het atelier, de kippen, de bakkerij, het theehuis, de fruitteelt en het kinderfestival.

Een moment opname van een evaluatievergadering in onze eetzaal.

Kaasmakerij

Beschreven we vorige keer al de samenwerking met de biologische melkverwerkingsfabriek Biodeal, die het mogelijk maakt om onze kaasmakerij te moderniseren en uit te breiden; nu is er opnieuw een stap gezet in deze ontwikkeling. We belegden een vergadering met de burgemeesters van Hennezel en Claudon en met vertegenwoordigers van het departement van de Vogezen. We beschreven de ontwikkelingen tot nu toe en deden een appèl op de overheden, om ons te ondersteunen in de volgende fase. Dit appèl deden we niet alleen omwille van onszelf, maar schetsten de vertegenwoordigers van de overheden een toekomstvisie waarin een werkgelegenheidsplan centraal staat. Zoals iedereen weet ‘loopt het platteland nog steeds verder leeg’. De overheid kan mogelijk een rol spelen in het ondersteunen van jonge boeren die in de regio van de Vogezen een kleinschalige biologische geiten- cq schapenhouderij willen beginnen. Wij kunnen samen met Biodeal hen helpen bij de verwerking van de melk. De burgemeesters en de vertegenwoordigers van het departement waren over dit plan zeer enthousiast en gaan dit bespreken en uitwerken.

Geitenboerderij

Hoewel er ook op ons land weinig tot geen gras staat door de droogte gaat het heel goed met onze geiten. Nadat in augustus de bokken erbij zijn gekomen, komen de volwassen geiten langzamerhand ‘droog’ te staan. Dit betekent dat ze steeds minder tot geen melk meer geven. In februari begint de aflammerperiode en komt de melkproductie weer op gang. De lammetjes die we houden blijven dan de eerste maanden bij hun moeder.

Nieuwe plannen voor de Vallei van de rivier d’Ourche

Iedereen die hier al eens is geweest kent deze vallei die loopt van het gehuchtje La Hutte tot aan Droiteval, met zijn grote herenhuis en het 12e eeuwse kerkje. De burgemeester van Claudon liet in het gesprek over de uitbreidingsplannen van de kaasmakerij weten dat de gemeente Claudon het gedeelte tussen de heuvels heeft opgekocht, de bomen heeft gerooid en daar weer weilanden wil, zoals dat vroeger was. Een schapenhoudster laat er momenteel al haar schapen grazen. Mogelijk kan het laatste deel van Forge Neuve, waar nog 4 ha met bomen staan, hier bij aansluiten. Een mooie ontwikkeling omdat we perspectieven zien om hier melkschapen te laten grazen.

Van de nood een deugd maken

Natuurlijk hebben we afgelopen zomer allemaal het water in de zwemplas op Thietry gemist. Reparatiewerkzaamheden in maart plus de extreme droogte daarna zorgden daarvoor. Nu de ondergrond van de plas voor het eerst zo droog is kan er een graafmachine in en zijn we begonnen met de aanleg van een eilandje in de plas. Mogelijk maken we daarop nog een glijbaan.  Te zien is hoeveel aarde er wel niet nodig is om het eilandje uiteindelijk 50cm boven het water te laten uitsteken, als dat haar maximale nivo heeft bereikt. Achterin de plas maken we ook nog een afgescheiden gedeelte met wallen. Daarin komt zand en deze hoek biedt ouders met kleine kinderen, die niet kunnen zwemmen, de gelegenheid om pootje te baden. Nu de overvloedige regen nog…
     
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook