Cuba                  
 2 oktober 2016              Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Trump en Cuba
  2. Orkaan Matthew nadert Cuba
  3. Tango concert Leonel Capitano & Joel Tortul
  4. Cartoon: het vredesproces in Colombia
  5. In Cuba is onderwijs gratis. O, ja??
  6. Dood Cubaanse honkballer in officiele media
  7. Mijn moeder's spoor terug naar Cuba
  8. Cubaanse vindingrijkheid
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Trump en Cuba
Het Amerikaanse weekblad Newsweek onthulde afgelopen week dat Donald Trump in 1998 een kostbare poging deed het Amerikaanse handelsembargo te ontduiken in ruil voor de vestiging van een casino in Cuba. Voor 69.000 dollar stuurde hij verkenners naar Havana die tot op het hoogste niveau overlegden. In Miami’s Little Havana voelen velen zich door Trump verraden. Even tevoren had hij zich daar nog een voorstander van het embargo getoond, tenzij Cuba politieke en godsdienstvrijheid zou afkondigen.
De Latino-stem is bij de komende verkiezingen voor de presidentskandidaten onmisbaar. De Latino’s in Florida maakten in 2012 17% van de kiezers in deze staat uit. Trump verspeelde al de sympathie van de Mexicaanse-Amerikanen met zijn eerdere racistische opmerkingen. Hij kan het zich niet veroorloven een deel van de Cubaanse-Amerikanen, waarvan vooral de oudere generatie traditioneel Republikeins stemt, ook te verliezen.

De redactie
 
2. Orkaan Matthew nadert Cuba
De orkaan Matthew nadert Cuba en heeft op dit moment een snelheid van 260 kilometer, aldus het Cubaanse Centrum voor de Meteorologie / Centro de Meteorológico de Cuba (INSMET).

 
Het ‘oog’ van de orkaan Matthew volgens de Cubaanse meteorologische dienst.

In de loop van zaterdag nam de orkaan iets in kracht af. De storm wordt nu gerekend tot categorie vier. Vijf is de hoogste categorie die een orkaan kan krijgen. Het is sinds deorkaan Felix in 2007 niet meer voorgekomen dat er zo’n grote orkaan over het gebied trekt. Met windstoten van 260 kilometer per uur heeft Matthew nu een kracht waarmee hij een spoor van vernieling kan aanrichten: verwacht wordt dat de kracht van de storm na zondag nog verder zal afnemen. Dat meldt Reuters. Voor de provincies Camagüey tot Guantánamo is een fase van waakzaamheid afgekondigd. De laatste orkaan die de meeste Cubanen zich nog goed herinneren en die grote schade aan het eiland toebracht, vooral in Oost-Cuba, was Sandy in oktober 2012.
 
3. Tango concert Leonel Capitano & Joel Tortul
Joel Tortul en Leonel Capitano werken al 10 jaar samen. Ze produceerden verschillende CD’s, gaven concerten en toerden door Argentinië, Chili, Brazilie, Ecuador, Colombia, Mexico and Cuba. Dit concert in Casa Munganga is onderdeel van een grotere en eerste Europese tournee.

Meer informatie
- Tijd: 7 oktober, 20:30
- Entree: €10,-
- Plaats: Casa Munganga,
Schinkelhavenstraat 27 hs, 1075 VP Amsterdam.

Meer info
* De website van Munganga met veel informatie over Joel Tortul en Leonel Capitano.
 
4. Cartoon: het vredesproces in Colombia
Terwijl president Raúl Castro in Colombia de vrede preekt, worden in zijn eigen land de stemmen van vreedzame opposanten gesmoord.
Cartoon van Lauzán.
 
5. In Cuba is onderwijs gratis. O, ja??
Mercedes González Amade (38), moeder van een 12 jaar oude zoon, heeft andere ervaringen. Zij schreef een artikel op de website van Havana Times. Het is een goede zaak, aldus Mercedes, dat iedereen toegang heeft tot onderwijs maar de financiële dilemma’s voor gezinnen met weinig inkomsten gaan steeds zwaarder wegen.

Mercedes doet verslag van de jacht op een nieuw schooluniform voor haar zoon. Maar leerlingen in de eerste klas krijgen maar twee uniformen, in de tweede klas één uniform en ook nog een in de derde klas. ‘Hoe kunnen kinderen met twee uniformen toekomen die ze vijf tot zes dagen per week, ’s ochtends en ’s middags, dragen in een warm land als het onze? Je moet wel naar de zwarte markt waar de prijzen voor een uniform kunnen oplopen tot 150 peso’s of 7,5 dollar,’ aldus Mercedes.

Bijles
Haar zoon gaat naar het voortgezet onderwijs op een leeftijd dat jongeren nogal eens doorschieten in de lengte, maar uniformen kopen op de zwarte markt zit er voor Mercedes niet in. Ze heeft trouwens haar geld hard nodig om de hulponderwijzer te betalen die haar zoon bijles geeft, een veelvoorkomend fenomeen in Cuba waar de kritiek op de kwaliteit van het onderwijs steeds luider wordt. En dan zijn er nog de kosten voor boekomslagen, pennen, aantekenschriften en ander schoolgerei. ‘Het is een onmogelijke opdracht voor gemiddelde ouders,’ aldus Mercedes. 'Kinderen van ouders met meer financiële armslag hebben meer kans op onderwijs op hoog niveau en kunnen doorstuderen aan de universiteit,' voegt zij er aan toe.

Lees meer
* Website Havana Times, Engelstalig, 26 september 2016
 
6. Dood Cubaanse honkballer in de officiële media
De Cubaanse officiële media gaan nogal onbeholpen om met slecht nieuws. Dat bleek kortgeleden bij de seksaffaire in Finland waar leden van het nationale volleybalteam bij waren betrokken. Bij de dood van het honkbaltalent Jose Fernández (zie het bericht in Het Laatste Nieuws hieronder) in de wateren van Miami, herhaalt zich dit probleem, met uitzondering van de officiële website Cubadebate. Die laatste brengt een groot bericht, foto’s en een video van de huilende trainer van de honkbalploeg Marlins waar Fernández, de nummer 16, speelde.
 
De bezoekers van Cubadebate merkten de verandering op, zoals de volgende drie:
 
wilb3r:
‘Langzaam maar zeker winnen we terrein bij het publiceren van nieuws over onze mensen, ook al bevinden zij zich buiten Cuba’s grenzen. Je zult zien dat we op korte termijn dit soort nieuws op Cubadebate zullen lezen bijna op hetzelfde moment als de rest van de wereld. Mijn medeleven gaat uit naar de familieleden en vrienden.'
 
Otilio:
'Rust in vrede José. Triest bericht. Misschien is het niet het juiste moment? Maar mijn waardering voor Cubadebate en werkelijk schande voor de zender TeleRebelde en de Cubaanse radio-en televisie ICRT. Geen woord in de programma’s Buenos Días, noch in Meridiano Deportivo, noch op NTV….geen commentaar.’
 
ElOtroEliecer dijo:
'In de partijkrant Granma of Juventud Rebelde lazen we het bericht niet. Dat zijn de media die de gewone Cubanen lezen. De meerderheid van de Cubanen in Cuba hebben geen internet en dus geen toegang tot Cubadebate.'
 
Zwijgen
Maar zowel de website Cubadebate als alle andere officiële media die hierboven worden vermeld, verzwegen één belangrijk feit uit het leven van Fernández, namelijk dat hij viermaal een poging ondernam Cuba te ontvluchten en vanwege zo’n mislukte poging ook gevangen zat.
 
Link
* De website Cubadebate met berichtgeving over honkballer.
 
7. Mijn moeder's spoor terug naar Cuba
‘In 1987 maakte mijn moeder deel uit van een culturele delegatie uit de toenmalige DDR. Zij werkte in het iconische Hotel Nacional in Havana toen bekend werd dat Fidel Castro er in de tuin een toespraak zou houden. 'De eerbied voor hem was voelbaar,’ herinnert mijn moeder zich. Fidel sprak 2 uur en hij verklaarde dat men zou slagen in het socialisme en, hoewel de tijden zwaar waren, de Cubaanse bevolking zou doorzetten.’ Stephanie Ott is journalist en bezocht in de voetsporen van haar moeder Cuba. Haar ervaringen zijn te lezen op de website van Al Jazeera.
 
Delegatie
“Mijn moeder was opgegroeid tijdens de Koude Oorlog in de Duitse Democratische Republiek en was 6 weken in Cuba, deel uitmakend van een Oost-Duitse delegatie, bestaande uit managers van hotels en grote keukens uit de DDR op bezoek bij hun socialistische bondgenoot. De groep woonde en werkte in Hotel Nacional, gebouwd in 1930 en met zijn art deco interieur, gelegen op een heuvel aan de boulevard Malecón.‘ (…) ‘Toen ik over het eiland reed van Havana naar Santiago de Cuba, de wieg van de Cubaanse revolutie, was ik getuige van een land dat verscheurd leek te zijn tussen het verleden en de toekomst en ik ontmoette mensen die hun culturele erfenis wilden veiligstellen, maar tegelijkertijd smachten naar iets nieuws.’ (…) ‘Cubanen zijn fiere patriotten en achten hun socialistische idealen hoog maar velen zijn ook zo desperaat op zoek naar hogere lonen en vrijheid om te spreken en je te bewegen’. ‘Ja, onderwijs en gezondheidszorg zijn hier gratis, we krijgen elke maand een voedselrantsoen en de staat steunt het volk,’ zegt Victor Leonardo, een voormalige onderwijzer uit de provincie Granma. ‘Maar we willen dat de zaken verbeteren. Het is zwaar rond te komen met het weinige dat we hebben.’

Geduld
(…) ‘In de rij staan voor kruideniers behoorde tot het dagelijks leven in de DDR en in Cuba zagen we precies hetzelfde,’ zei mijn moeder. ‘Ja, Cubanen zijn vriendelijke mensen en lijken eindeloos geduld te hebben. Wij Oost-Duitsers hadden dat veel minder.’
 
Lees verder
 
8. Cubaanse creativiteit
 
                        Als je benzinetank stuk is....
 
9. Culturele Agenda
* Expositie Cuba La Lucha: t/m 30 oktober in Breda
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is te zien op fotofestival BredaPhoto.
Voor info programma, deelnemers en prijzen: www.BredaPhoto.nl
 
10. Het laatste nieuws
* Aida Valdés bestreed twee dictaturen
Vorige week dinsdagochtend kwam ik bij een Aida Valdés’ woning in de straat Neptuno aan, waar een bijeenkomst met verschillende vrouwen zou worden gehouden. Ik kwam er als journalist maar toen ik de tweede etage bereikte waar de bijeenkomst werd gehouden, stond ik voor een gesloten deur, afgesloten met een ijzeren hek. Dat schrijft Yusimí Rodríguez López, journalist bij de kritische website 14ymedio. Hij belde de activiste Marthadela Tamayo en ook Juan Antonio Madrazo Luna van een onafhankelijke antiracismebeweging. Toen bleek dat beiden door medewerkers van de Staatsveiligheid hun woningen niet mochten verlaten. Tot zes uur die middag bleven die omsingeld en konden zij niet weg. Lees verder
 
* Eerste VS-ambassadeur in 50 jaar in Cuba
President Barack Obama heeft dinsdag de Amerikaanse beroepsdiplomaat DeLaurentis benoemd tot eerste Amerikaanse ambassadeur op het eiland. DeLaurentis was al de eerste man in de Amerikaanse vertegenwoordiging sinds de relaties tussen Cuba en de VS in december 2014 werden hersteld. In juli vorig jaar werden in beide hoofdsteden ambassades geopend. Verwacht wordt dat de Republikeinen de benoeming in het Congres zullen willen tegenhouden. Lees verder
 
* Major League-ster Fernández overlijdt bij bootongeluk
José Fernández was geen doorsnee honkballer. Zoveel werd duidelijk de dag na het tragische bootongeluk, waarbij de pas 24-jarige pitcher van Miami Marlins zondag om het leven kwam, aldus een reportage op de website van de NOS getiteld: Een homerun voor José: verder dan ooit. Op deze NOS-site treft u ook beelden aan van de indrukwekkende herdenkingsplechtigheid van de Miami Marlins. Lees verder
 
* Kleine stappen naar meer persvrijheid in Cuba  
Cubaanse journalisten beschikken over meer ruimte voor kritiek, maar de restrictieve wettelijke beperkingen, de angst voor strafmaatregelen en de beperkte en kostbare toegankelijkheid van internet remmen de vooruitgang in het land op het gebied van persvrijheid af, aldus een rapport van het Comité para la Protección de los Periodistas (CPJ) / Comité voor de Bescherming van Journalisten(CPJ) in New York. De studie is gebaseerd op gesprekken met journalisten en bloggers en draagt de titel Connectar a Cuba / Verbinding met Cuba. Lees verder
 
* Journalistenbond ontneemt kritische collega lidmaatschap
De ethische commissie van de officiële journalistenvakbond Unión de Periodistas de Cuba (UPEC) heeft radiojournalist José Ramírez Pantoja in Holguín voor vijf jaar geschrapt als lid van de bond. Hij kan in beroep gaan bij het congres van de UPEC. Steeds vaker botsen jonge journalisten werkzaam bij staatsmedia met de censuurpolitiek van het regime. Lees verder