FEBRUARI 2012
 
Det är spännande att färdas genom Sveriges geografi. Få svenskar kan landskaps- och länsgränser så väl som tunérande artister. Det betyder något att passera Tiveden. Där går gränsen mellan Götaland och Svealand och där går gränsen mellan mälardalsgnäll och götalandsskorrning. Det finns mycket kulturhistoria gömd mellan granarna. Men världen är ju större än så, Lasse, Lasse liten. Man vill se hur det ser ut bortom stora landsvägen. Vart leder E4? Hur är det utrikes? Stockholm, Västerås? Publik finns överallt!
 
Just nu kokar det i många nya grytor här på Big Wind. Idéer finhackas, kryddor tillsätts och sältan balanseras. 2012 är ett år som kommer att rymma nya smaker och helt nya råvaror i Big Wind-restaurangen. En nypa ditt, ett uns datt. Strax öppnar vi dörrarna till köket och presenterar flera nya rätter på menyn. Kulinariska läckerheter som ska serveras här och var längs E20, bortom allfartsvägen och mitt i city.
 
Ola Karlberg - Teaterdirektör
 
 
 
 

Nu har CDn med musiken kommit. Njut av stråkarna, sångerna, dikterna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
New York
Bronja Novak reste till New York för att ta reda på mer om hur det går till att marknadsföra sig och sälja föreställningar internationellt. Genom att delta i mässan APAP - Global Performing Arts Marketplace and Conference har hon fått nya insikter om hur den internationella marknaden ser ut. Här berättar hon om resan.
 
Hur kom det sig att du gjorde den här resan och har du varit i NY förut?
Tänkte att detta kan man ju kolla in. Jag reste dit för att lära. För att se hur en internationell mässa av det här slaget fungerar. Jo, jag har faktiskt varit i NY många gånger då jag har en god vän som bott i närheten. NY har alltid varit landningsplats vid mina besök på Earthdans utanför Northampton i Massachusetts.
 
Vad gav resan och var det något speciellt där borta som inspirerade dig?
Insikt om hur mycket arbete det krävs för att sälja sig internationellt på detta sätt. USA en svår marknad, mer kommersiell. Amerikanarna är dock väldigt nyfikna på nytt folk, vilket är en fördel. Det är lätt att ta kontakt och starta ett samtal, till en början i alla fall. Vart det leder är en annan femma.
Under det nordiska showcaset bjöds det på isländsk growl som klistrade oss alla mot väggen. En total överraskning! Självklart är det också alltid inspirerande att se andras föreställningar vare sig de faller en i tycket eller inte. Och så stötte jag ihop med två rosafärgade sextioåringar på stan...
 
Finns det några starka intryck som du bär med dig efter resan?
Ja, middagarna med illustratören, New Yorkbon och sverigevännen Laurie Rosenwald och hennes bekanta. Fantastiska människor och mycket inspirerande.
 
Götene
 Tomas von Brömssen, vad har du nu hittat på? Det var idésprutan Göran Berg som kom med förslaget, förstås.Tidernas Förälskelse kallar vi det. Från Petrarca till Håkan Hellström. Är det ett diktprogram, eller? - Ett dikt-, sång-, monolog- och musikprogram. Men du läser dikter, alltså? Jodå, men jag sjunger också. Jag brukar ju prat-sjunga men nu har Göran, med hjälp av smicker, fått mig att sjung-sjunga. Det är helt nytt och väldigt roligt. Men vem är han till vänster på bilden? Det ser du väl att det är Stefan Sandberg, den enastående och storsinta musikern? Han utgör det tredje benet på pallen. Vi spelar blues och jazz. Jag har tagit fram klarinetten...
Ska ni bara spela i Götene? Nä, vi ska till andra ställen också. Uddevalla bl.a.
 
De turnérar med två föreställningar samtidigt
 
Hur gör ni för att orka fysiskt? Båda föreställningarna innehåller så mycket dans och turnéschemat tätt.
När det finns möjlighet - vilar! Tränar också yoga och försöker äta bra.
 
Lina Persson och Johanna Ehn är inne i en gyllende period då de spelar både föreställningen Håll i Hatten och Alice i Underlandet. Vi lyckades fånga Lina på en ledig dag och här berättar hon hur det är att jobba med två helt olika föreställningar på samma gång.
 
Vad är det bästa med att varva Alice och Hatten?
Det bästa med att varva två föreställningar är variationen. Det är härligt att gå från det stora formatet till det lilla och tvärtom.
 
Enligt dig, vad är den största skillnaden mellan dem?
Alice är en betydligt större produktion än Håll i Hatten. Föreställningarna riktar sig också till olika målgrupper, vilket är kul. Håll i Hatten är mer av en ren dansföreställning och där behåller vi samma karaktärer föreställningen igenom, till skillnad från Alice som innehåller flera karaktärsbyten och mer text och sång.
 
Vilken är din favoritscen i respektive föreställning?
I Alice är min favorit spegelscenen för att den har en närvaro och ett uttryck som är magiskt. I Håll i Hatten gillar jag scenen där vi upptäcker hattarna för första gången och provar dem. I båda scenerna får vi direkta och väldigt härliga reaktioner från publiken! 

 
Mer information om Big Wind hittar du här:
 
Big Wind är en av landets flitigaste och mest anlitade resande teatersällskap. Verksamheten bedrivs i hela landet med säte i Göteborg. Big Wind spelar sedan 1989 mellan 250 och 300 föreställningar per år för 20-30 000 personer. Huvudsakligen barn och ungdomar från norr till söder. Big Wind står konstnärligt stadigt förankrat i tvärdraget mellan de tre uttrycksformerna dans, musik och teater. Big Wind ägs av dess fjorton medlemmar. Big Wind är en fri varelse i den bemärkelsen att varken stat, region eller kommun dikterar vad som komma skall. Vad som ska visas för publiken bestäms av artisterna, konstnärerna själva. Håll tillgodo!