Bethlehemkerk Nieuwsbrief              
April 2020 nr. 24
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Oranje boven, vieren
en herdenken
 
Rondom de Bethlehemkerk in coronatijd
 
Oegandareis geannuleerd
 
Blog 'Bedreiging en rust'
 
Digitaal collecteren: verschillende mogelijkheden
 
Lintjes voor
gemeenteleden
 
Weer bosjes bloemen als bemoediging
 
Weer Samen Online Koffiedrinken 3 mei
 
Online kinderdienst
gaat door
 
Online Bethlehem
Borrel 10 mei
 
Kom online Tienerdienst 3 mei
 
Podcast BKCP:
#4 Vrijheid
 
Preek ds. Marjan Los
 
Samen@bethlehemkerk:
elektrische figuurzaag gezocht
 
Digitale dodenherdenking
 
God in tijden van corona
 
Opknapbeurt Bethlehemkerk
 
 
 
 
Aanvang: 10:00 uur
 
Thema: ‘Allemaal lucht
 
 
 
Voorganger:
 ds. Yko van der Groot
 
 
Sterretjes
 
Voorbede aanvragen
U kunt uw verzoek om voorbede in de week daaraan voorafgaand ook per e-mail: voorbedegevraagd
@bethlehemkerk.nl of telefoon aan de wijkpredikant doorgeven.
 
Collecte overzicht:
[klik op de datum]
 
Hier leest u een toelichting op de collecten van deze zondag:
 
 
 
 
Nieuwe rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Tablet?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
 
AGENDA
 
In principe zijn alle bijeenkomsten geannuleerd en volgt de Bethlehemkerk de richtlijnen van het RIVM en de overheid.
 
Vrijdag 1 mei
Nieuwsbrief
 
Zaterdag 2 mei
 
Zondag 3 mei
 
 
 
 
Maandag 4 mei
Dodenherdenking
 
Dinsdag 5 mei
Bevrijdingsdag
 
Nieuwsbrief extra
 
Woensdag 6 mei
BKCP Podcast
 
 
Donderdag 7 mei
 
Vrijdag 8 mei
 
Zaterdag 9 mei
 
Zondag 10 mei
ds. Aster Abrahamsen 
 
 
 
 

Zondag 3 mei

Prediker 1: 1-11
 
... ‘Alles gaat voorbij,’ zegt Prediker. ‘Er is niets dat blijft. Het is allemaal zinloos.’‘Wat heeft een mens aan al zijn bezit? Waarom zou hij zijn leven lang hard werken? Mensen worden geboren en mensen gaan dood. Alleen de aarde blijft altijd bestaan. De zon komt op en de zon gaat weer onder. En steeds gaat de zon terug naar de plaats waar hij weer op zal komen. ...
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
 
Hilversum Zuid
Jaargang 3 nr.3
 
 
"Houd moed
heb lief"
 
 
BEZOEK ONZE SITE

Oranje boven, vieren en herdenken

Nu veel mensen thuiszitten en veel kerkelijke bijeenkomsten afgelast zijn, houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen uit de Bethlehemkerk. Vooral in deze tijd is het waarschijnlijk lastig met Koningsdag, dodenherdenking en de viering dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd
 
Ook al is de kerkdeur deze zondag weer gesloten, u bent van harte welkom om met ons allen deze dienst met beeld live mee te vieren via deze link.
 
De meest recente nieuwsberichten vind je op www.bethlehemkerk.nl.
 
 
 
 
Rondom de Bethlehemkerk in coronatijd - inspiratie en geestkracht gezocht
 
We zijn weer bezig met het samenstellen van de Rondom de Bethlehemkerk.
 
Dit keer wordt het een speciale uitgave vanwege Pinksteren en natuurlijk ook vanwege het coronavirus. Het thema wordt: Geestkracht – rondom de Bethlehemkerk in tijden van corona.
 
Uiteraard wordt er vanuit de kerkenraad, de predikanten en vanuit de redactie het nodige aan input geleverd, maar we hebben uw ervaringsverhalen, hoopvolle anekdotes, grappige stukjes, tekeningen/afbeeldingen, foto’s en informatie nodig om deze RdB een blad te maken van en voor de gemeente van de Bethlehemkerk.
U kunt van alles bij ons insturen, liefst met betrekking tot het hierboven genoemde thema. Waar haalt u Geestkracht uit in deze tijden? Hoe ziet u de Geest aan het werk zijn?
 
Deel het met ons!
 
Graag insturen voor 18 mei naar rdb@bethlehemkerk.nl of naar  ds. Aster - Cornelis Evertsenstraat 25 - 1215 LJ Hilversum
 
Hartelijke groeten,
Piet Meindertsma, Arturo Perin en ds. Aster Abrahamsen (redactie)
Erwin Hajema (vormgever)
 
 
Oegandareis 2020 geannuleerd
 
Afgelopen week hebben de Oeganda jongeren een teleurstellende mededeling van Livingstone ontvangen. Vanwege het Corona-virus heeft Livingstone het besluit genomen om alle zomerprojecten te annuleren, waaronder de werkvakantie naar Oeganda. Ook al kwam deze mededeling niet onverwacht, toch is het voor de Oegandagroep een enorme teleurstelling. In het afgelopen jaar hebben de jongeren veel tijd en energie gestoken in het project. Daarnaast heeft dit besluit ingrijpende gevolgen voor Livingstone zelf en de lokale bevolking in de landen waarmee Livingstone samenwerkt. De komende weken gaan we als stuurgroep met de jongeren onderzoeken of deze prachtige reis op een ander moment alsnog gemaakt kan worden. 
 
 
 
 
 
Blog 'Bedreiging en rust'
 
'Tot slot, deze coronacrisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken. Hoe groot en hoe ingrijpend precies zullen we alleen met elkaar achteraf weten.'
  • Rutte, persconferentie 21 april 
Bij deze bovenstaande zin heb ik afgelopen week meermalen stilgestaan. Want: is dit een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periode die we ooit zullen meemaken? Ergens hoop ik maar dat dat klopt. Voor de coronacrisis waren er al zoveel rampen wereldwijd: miljoenen vluchtelingen, klimaatverandering en rampen, op geld beluste machthebbers die onverantwoorde besluiten nemen etc etc. En toen kwam de coronacrisis. Laten we hopen dat dit een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes ooit is, en dat het dus in de toekomst niet nóg erger wordt. 
Ik ben er overigens van overtuigd dat wij het goed getroffen dat we in Nederland wonen. Er zijn genoeg landen waar het leven nu nog veel harder, moeilijke en onleefbaarder is geworden dan in Nederland. Denk aan de sloppenwijken in Zuid-Afrika.
En hoe overleven al die mensen de lockdown, zonder inkomsten en sociaal vangnet? Kijk alleen maar naar Spanje, waar kinderen na wekenlange quarantaine nu 1 uur (!) per dag naar buiten mogen…
 
 
Digitaal collecteren: verschillende mogelijkheden
 
Nu diensten vooral online plaatsvinden, kan er niet met de fysieke collectezak worden rondgegaan. Het kan daarom zo maar gebeuren dat de collecte uit beeld raakt.
 
Maar barmhartigheid en solidariteit zijn en blijven juist ook in deze tijd essentieel voor de kerk. Hoe kun je in een periode van online diensten vorm aan geven aan de zorg, liefde voor de naaste dichtbij en ver weg of een ander goed doel dat ons na aan het hart ligt of hoe help je de kerk helpen?
 
Hieronder vind je daarvoor diverse tips en artikelen over de verschillende mogelijkheden:
 
- Bijdragen via een betaalverzoek
 
 
Lees meer... 
 

Lintjes voor gemeenteleden

Vrijdag 24 april was de landelijke Lintjesregen. Vanwege alle maatregelen in verband met het coronavirus is er dit jaar een aangepaste viering.
 
Maria Kruithof – Stoutjesdijk is een onderscheiding toegekend vanwege haar vvrijwilligerswerkzaamheden, o.a.: haar inzet voor vele verschillende activiteiten voor de protestantse wijkgemeente Bethlehemkerk Hilversum, vrijwilligerswerk voor Amaris Zuiderheide en haar inzet voor roeivereniging CornelisTromp.
 
Ook kreeg mevrouw J.M.Looije-Loman een lintje voor haar jarenlang vrijwilligerswerk in Amaris Gooizicht en de Gooise fanfare (voorheen Oranje Harmonie).
 
Verder werd ook mevrouw M. van der Veen-Hoffman onderscheiden. Zij heeft een lintje gekregen
voor haar jarenlange werkzaamheden in Amaris Gooizicht. Verder heeft ze
een aandeel in de organisatie Dobre Destiny, een organisatie die hulpgoederen naar de Oekraïne stuurt.
 
 
 
 
 
Weer bosjes bloemen als bemoediging
 
Vanaf zondag 3 mei gaan er weer iedere zondag twee bosjes bloemen naar gemeenteleden of andere Hilversummers die hiervoor aangedragen zijn.
 
Afgelopen periode ivm de maatregelen rondom de verspreiding van de COVID-19 werden op zondag alleen twee kaarten van de Bethlehemkerk gepresenteerd. 
 
Vanaf zondag staan dus weer twee bosjes bloemen in de kerk, die na de dienst als een groet van ons allen gebracht worden naar gemeenteleden die de aandacht en het medeleven van de gemeente nodig hebben of die iets bijzonders te vieren hebben.
 
Uw bijdrage in de kosten is welkom op rekening NL79RABO 0373711794 t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente Hilversum inz. Wijkdiaconie Bethlehemkerk o.v.v. Bloemendienst.
 
Uw gift wordt zeer op prijs gesteld. 
Contactpersonen: Nel Koning …
 
 
Weer Samen Online Koffiedrinken 3 mei
De Bethlehemkerk is deze maand gestart met een nieuwe manier van ontmoeten: online koffie-ontmoetingen. De formule is eenvoudig: met een kop koffie (of thee natuurlijk) log je in in een virtuele koffieruimte van de Bethlehemkerk. Gemeentelden bespraken daar samen onderwerpen die actueel zijn in hun leven, of gewoon elkaar zien en even bijpraten. Het zicht vanaf je balkon op Hilversum Zuid delen of foto's van (klein-)kinderen. De eerste drie ontmoetingen in april waren een succes en krijgen dan ook een vervolg!
Heeft u de eerste paar keer Samen Online Kofie drinken (SOK) gemist? Wees niet getreurd, want komende zondag 3 mei is er weer een kans! Geef u op via zoom@bethlehemkerk.nl zodat we weten wie we kunnen verwachten.
 
 
 

Online kinderdienst gaat door

 
Jammer genoeg kunnen we jullie (kinderen) op zondagochtend nog steeds niet ontmoeten in de kinderdienst. En zoals  het er nu naar uitziet, zal dat waarschijnlijk nog wel even zo blijven. Daarom hebben we iets bedacht:
Als jullie niet naar de kinderdienst kunnen komen, dan komt de kinderdienst naar jullie 😉!
Tot en met Pinksteren gaan we verhalen horen over hoe het met Mozes en het volk Israël gaat tijdens de lange tocht door de woestijn.
Elke week sturen we jullie per mail het verhaal, een werkblad en een kleurplaat toe. Mocht je nu niet in onze mailgroep zitten, dan kan je het ook op de website vinden (bij de viering).
Als jij het ook per mail wilt krijgen, laat dat dan via christa@glw.nl weten
Een van die werkjes was een leuke paasattentie zoals op de foto te zien is en waar u hier over kunt lezen.
 
Online Bethlehem Borrel 10 mei
 
Op zondagavond 10 mei van 20:00-21:30 is de volgende online Bethlehem Borrel voor gemeenteleden en andere geïnteresseerden tussen 20 en 40 jaar. Een borrel moet je helaas zelf verzorgen, maar elkaar ontmoeten en een goed gesprek voeren: dat doen we samen, via ons scherm.
 
Vorige keer hebben we eerst uitgebreid besproken hoe het met ons allemaal gaat, zo in de coronacrisis. Daarna hebben we doorgepraat over Godsbeelden. Hoe zie jij God? Aan de hand van afbeeldingen die we tegelijkertijd op onze telefoon bekeken. De techniek staat voor niets.
 
Welkom op 10 mei, meldt je aan bij ds. Aster. Dominee.abrahamsen@live.nl /  06 39715672.
 
 
 
 
Kom online Tienerdienst 3 mei
Wat heb je geleerd over goed onderwijs in deze tijd? Kan het eigenlijk allemaal wel prima online of mis je toch je docenten of klasgenoten? Ben je sneller met je schoolwerk klaar? En hoe blijf je gemotiveerd? Allemaal vragen waar we het over hebben gehad tijdens de tienerdienst van 19 april. En er kwamen mooie antwoorden en voorbeelden. School krijgt een andere waarde als het niet meer vanzelfsprekend is.
Komende zondag gaan we het hebben over wat de jongeren hebben gelezen wat anderen blij zou kunnen maken, ontroeren, verrassen of interesseren.
Tienerdienst om 11:30-12:00 via https://meet.jit.si/tienerdienst
Wouter, Renate, Piet, Corné, Fiegret en Anke.
 

BKCP #4: Vrijheid - Luister en deel

Oefenen in vrijheid lijkt vreemd in deze tijd, maar het is wel een rode draad in de preken van de afgelopen twee zondagen. Met 4 en 5 mei in het vooruitzicht besteden we dan ook ruim aandacht aan de betekenis van met name Bevrijdingsdag voor ons. Alhoewel we zelf nooit oorlog hebben meegemaakt blijkt Bevrijdingsdag voor ons drieën enorme waarde te hebben. Sowieso omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Meeluisteren naar dit gesprek kan via onderstaande link:
Meepraten kan door een e-mail te sturen naar podcast@bethlehemkerk.nl. We horen graag hoe u 4 en 5 mei beleeft, wat vrijheid voor u betekend en wellicht wat u zelf heeft meegemaakt tijdens de oorlogsjaren.
 
 
 
 
Preek ds. Marjan Los
 
Vorige week heeft u op een bijzondere manier het Paasfeest gevierd. Apart in uw huizen en toch met elkaar verbonden – door de techniek en laten we hopen en ervan uitgaan: ook verbonden door de heilige Geest. Het is mooi en hoopgevend Pasen: God die sterker is dan de dood. Jezus leeft, zijn weg liep niet dood. Veertig dagen had u stilgestaan bij het lijden van Jezus en het lijden van de wereld en ons eigen lijden – en met Pasen kwam het verlossende woord: vrede zij u, God is met u. Jezus is niet in het graf, hij is opgewekt, God is sterker dan de dood, machtiger dan alle kwaad…
 
 
Hier staan ook de preken van de eerdere zondagen.
 

Samen@bethlehemkerk.nl:

elektrische figuurzaag?

Gemeenteleden bieden hulp aan mensen die in het nauw komen door het coronavirus. Via een e-mail naar 
samen@bethlehemkerk.nl kan iedereen een vraag voor hulp of aanbod voor hulp aanbieden. Deze week speciale aandacht voor dit verzoek:
 
'Wie heeft voor mij een elektrische figuurzaag te leen? Ik bekleed namelijk schuimrubber blokjes voor baby-speeltjes en nu zijn mijn blokjes op en wil ik nieuwe maken maar heb geen elektrische figuurzaag meer. Eerder leende ik de zaag van een vriendin, maar de zaag is ter ziele.'
 
 
 
 

Aangepaste viering 75 Jaar Vrijheid Hilversum

 
Op 4, 5 en 7 mei is een aangepast programma van de viering van 75 jaar Vrijheid in Hilversum. Door de coronavirus maatregelen zijn nagenoeg alle activiteiten geschrapt of doorgeschoven naar volgend jaar.
Activiteiten die wel doorgaan zijn kleinschalig, zonder publiek, maar u kunt wel live meekijken.
Via Ziggo kanaal 36 en KPN kanaal 1379 is de kranslegging in het Rosarium om 10.00 uur en om 20.00 uur de twee minuten stilte op 4 mei live te volgen. De onthulling van het beeld op 5 mei is vanaf 10.30 uur live te zien. Dit is ook via een livestream op livehilversum.nl/vrijheid is het mogelijk deze activiteiten te volgen.

Maandag 4 mei

Op 4 mei om 10.00 uur legt burgemeester Pieter Broertjes, namens het gemeentebestuur, een krans bij het verzetsmonument in het Rosarium. Ook kinderburgemeester Lise van der Ploeg doet dit namens de kindergemeenteraad. Stadsdichter Mieke van Zonneveld draagt een gedicht voor. Dit vindt in besloten kring, zonder publiek, plaats. 

Dinsdag 5 mei

Dinsdag is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Om dit bijzondere moment te vieren wordt op 5 mei het vrijheidsmonument onthuld op het Gooilandplein. Burgemeester Pieter Broertjes en historicus en initiatiefnemer Pieter Hoogenraad onthullen zonder publiek het monument.

Donderdag 7 mei

Hilversum werd 75 jaar geleden op 7 mei bevrijd door de Britse ‘Polar Bears’. Kort na de bevrijding zijn er dertien Polar Bears omgekomen. Zij zijn allemaal begraven op de Noorderbegraafplaats. Op de graven van de ‘Polar Bear Brigade’ worden bloemen gelegd door burgemeester Pieter Broertjes en zijn echtgenote. 

Om 15.00 uur speelt Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek een speciale uitvoering in het kader van de landelijke vrijheidsestafette.
 
God in tijden van corona
 
Gods Geest vindt altijd wegen, zei de scriba aan het begin van de coronacrisis. Geestdriftig en bevlogen zijn er initiatieven ontwikkeld om vorm te geven aan kerk-zijn in tijden van corona. Onder de titel ‘geestkracht’ worden in een blog van de Protestantse Kerk Nederland dagelijks een aantal van dit soort initiatieven genoemd. Ter inspiratie en bemoediging.
 
Van een zingende dominee tot een dagelijks online avondgebed: overal in het land ontwikkelen kerken initiatieven om in deze tijden toch vorm te geven aan kerk-zijn.

Bekijk alle initiatieven in het steeds aangevulde liveblog 'Geestkracht', ter inspiratie en bemoediging.
 
 
 
 
Opknapbeurt Bethlehemkerk
 
In deze tijd waarin de kerk alleen voor on-line diensten gebruikt wordt, is het een goed moment om onderhoud te plegen in de kerk.
Onze koster Edwin Zwart schildert op dit moment de schuifbare panelen opdat deze er weer fantastisch uit komen te zien. Ook zullen de plinten in de gang en de aanrechtbladen worden aangepakt.
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl