Nieuwsbrief 1
 8 september 2016

 
Dit is de digitale  nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties.
personalia
 
Met ingang van het nieuwe schooljaar zijn er nieuwe collega’s bij ons aan de slag gegaan. We heten hen natuurlijk van harte welkom. In de laatste nieuwsbrief voor de zomer heb ik hun namen al genoemd, maar ik herhaal ze hier graag nog een keer:
 
Mevrouw Lodewijk, Nederlands, de heer Dooms, Nederlands, de heer Heideman, Nederlands, mevrouw Koenen, Klassieke Talen, de heer Vreeburg, Natuurkunde, de heer Schuttevaar, Natuurkunde, mevrouw Steen, Wiskunde, de heer Tittel, Wiskunde, de heer Boonstra, Wiskunde, de heer Sedney, Wiskunde, de heer Zariohi, Scheikunde, de heer Langerak, Aardrijkskunde, mevrouw Heinemeijer, Engels en de heer Spoelstra voor het vak Filosofie. We wensen hen allen veel werkplezier en mooie lessen toe!
 
 
 
Mw. Bilal (Frans) kan om gezondheidsredenen nog niet aan het werk. We zijn blij dat haar lessen worden overgenomen door collega’s van de sectie Frans. De leerlingen die dat betreft en hun ouders krijgen hierover apart bericht.
 
Even bijpraten
  
Welkom in het nieuwe schooljaar. De school is weer volop in bedrijf. We heten al onze nieuwe leerlingen zeer hartelijk welkom. Dit betreft natuurlijk al onze kersverse brugklasleerlingen maar ook de leerlingen die ingestroomd zijn in een hoger leerjaar vanuit een andere school. Ook alle ouders van de nieuwe leerlingen heten we hartelijk welkom. We hopen dat u zich ook thuis zult voelen bij ons op school. Voor de ouders van alle leerjaren zijn er in de komende weken zogenaamde welkomstavonden. U bent hiervoor natuurlijk uitgenodigd en u krijgt daarover nog bericht.
 
Op woensdag 31 augustus zijn de lessen weer begonnen. ’s Ochtends waren er ook de jaaropeningen voor alle leerlingen. Tijdens deze jaaropening was er muziek, zang, en was er ruimte voor kunst. Ook werden alle leerlingen toegesproken, o.a. door hun teamleider. Het is goed om dit samen te doen en zo de start van het nieuwe schooljaar te markeren. Zo doen we dat graag bij ons op school: stil staan bij belangrijke momenten in het leven.
 
We hebben tijdens de jaaropeningen ook het jaarthema gepresenteerd: ‘Lang leve de liefde!’ Met dit thema hebben we twee dingen willen benadrukken. Het eerste betreft het volgende. In een wereld die vaak ook in de ogen van jonge mensen bol staat van spanningen en toenemende druk en onveiligheid is het heel goed om de nadruk op positieve omgang, goede verhoudingen en betekenisvolle relaties te leggen. Dat oefenen we op school en daar vragen we ook aandacht voor. Het thema ‘Lang leve de liefde’ is een kernachtige samenvatting van deze bedoelingen en het is goed en eervol om dat ook blijvend onder de aandacht van jonge mensen te brengen. Het tweede aspect dat we willen benadrukken bij dit jaarthema betreft het belangrijke vraagstuk hoe we omgaan met seksuele diversiteit, op school, bij onszelf maar ook in de samenleving. We hebben daarvoor op school een werkgroep ingesteld, bestaande uit leerlingen en docenten, die dit jaar met dit thema verder aan de slag gaat. We willen dat graag doen omdat we van mening zijn dat aandacht voor dit thema hoort bij de identiteit van de school. Vanuit deze identiteit is er ruimte voor verschillende leefwijzen en staan we open voor seksuele diversiteit. We hopen met dit jaarthema ook in het komend schooljaar goed te kunnen werken.
 
 
Ik wens u allemaal samen met uw zoon of dochter een goed en leerzaam schooljaar toe
Vriendelijke groet, B. Kozijn, rector
 
Onderwijsvernieuwingen op het HWC in het schooljaar 2016-2017
 
Op het Hermann Wesselink College werken docenten hard aan de kwaliteit van ons onderwijs. Daar zijn we best een beetje trots op. In ons schoolplan beschrijven we een aantal belangrijke thema’s waarop de school zich graag ontwikkelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verder verbeteren van ons reken- en taalonderwijs, het vergroten van de keuzevrijheid voor leerlingen, aandacht voor talentontwikkeling en het trainen van ICT-vaardigheden. In deze nieuwsbrief willen we vast laten zien hoe dit zichtbaar wordt in ons onderwijsaanbod.
 
Filosofie in de bovenbouw van het havo
Vanaf dit schooljaar is filosofie op het havo in de bovenbouw een examenvak. Op het vwo bieden we dit vak al wat langer aan. We zijn er heel blij mee dat onze havoleerlingen in de vierde en de vijfde klas deze mogelijkheid nu ook hebben. Gelukkig waren leerlingen dat ook, want veel van hen kozen het vak in hun examenprogramma. 
 
Eigen ICT-device in 1d, 1g, 1h en 1p
Wie vorig schooljaar een kijkje nam in klas 1 g zag allemaal leerlingen met een eigen laptop. Naast vakkennis leerden leerlingen ook veel ICT-vaardigheden in alle lessen. Ze waren hier enthousiast over. Ook onze docenten waren tevreden met de mogelijkheden die een eigen computer per leerling biedt in de les. Daarom breiden we deze ICT-pilot dit schooljaar uit naar vier brugklassen: 1d, g, h en p. De leerlingen die nu in klas 2g zitten houden hun laptop. Het komende jaar zijn er dus vijf klassen waarin leerlingen werken met een eigen ICT-device. Naast een digitale leeromgeving gebruiken de meeste vakken ook nog een tekstboek. We doen dit schooljaar ook ervaring op met computers zonder het besturingssysteem Windows. In klas 1p werken de leerlingen en docenten met een Chromebook dat een online besturingssysteem heeft.
 
Aardrijkskunde zonder boek
Naast wiskunde zonder boek kennen we nu ook aardrijkskunde zonder boek in de klassen 1d,1g en 1h.
De lessen zijn opnieuw ontwikkeld en worden geheel digitaal, met veel verschillende werkvormen, aangeboden. Als basis voor het ontwikkelen van de leerstof wordt gebruik gemaakt van materiaal uit VO-Content (wikiwijs). Ook in 2G zal dit jaar voor een groot deel zonder boek worden gewerkt bij het vak aardrijkskunde.
 
21st Lifestyle Informatics nu ook in het vmbo-t
Vorig jaar introduceerden we ook een nieuw ICT-vak in de onderbouw van het Nederlandstalige vwo: 21st Lifestyle Informatics. In dit vak leren leerlingen naast (basis)computervaardigheden ook programmeren en ontwerpen ze praktische toepassingen van ICT. Leerlingen in klas 1p (met Chromebooks) krijgen het nieuwe vak dit jaar ook.
 
Meer ruimte voor het rekenonderwijs
In de onderbouwklassen is in het nieuwe schooljaar meer ruimte gemaakt voor het trainen van de rekenvaardigheid. Daarvoor is het aantal lesuren wiskunde dat leerlingen volgen in vrijwel alle leerjaren uitgebreid. Het verschil in het aantal lessen wiskunde tussen leerlingen in het tweetalige vwo en het Nederlandstalige vwo in leerjaar 2 dat voorheen bestond, vervalt hiermee. Ook de gymnasiumleerlingen krijgen onder schooltijd nu hetzelfde aantal lesuren om het rekenen te oefenen als de atheneumleerlingen.
 
Versterkt talenonderwijs
Het HWC is een school waar we taal en internationalisering extra belangrijk vinden. Dat blijkt natuurlijk uit onze tweetalige afdelingen. Maar ook voor de leerlingen in de Nederlandstalige afdelingen vinden we het belangrijk dat ze taalvaardig zijn. In diverse afdelingen starten daarom keuzeprogramma’s voor versterkt talenonderwijs die worden afgesloten met een taalexamen Engels (Anglia), Frans (Delf) of Duits (DSD). We zijn daar blij mee omdat het bijdraagt aan het internationale profiel van de school, leerlingen de kans biedt hun talenten te ontwikkelen.
 
Keuzeprogramma in klas 2 havo en vwo
In de tweede klassen van het Nederlandstalige vwo en het havo starten we met een keuzeprogramma voor leerlingen. Gedurende één lesuur in de week worden lessen aangeboden op het gebied van versterkt talenonderwijs Engels en Duits, Kunst, ICT en Internationalisering. Leerlingen hebben vorig jaar zelf mogen kiezen welk vak ze graag willen volgen. Gelukkig lukte het om de meeste leerlingen in te delen bij hun eerste keuze.
 
Tweetalig vmbo-t start in klas 3
In klas 3 van het vmbo-t begint komend schooljaar het tweetalige onderwijsprogramma. Net als in de eerste en de tweede klas schenken we extra aandacht aan de ontwikkeling van de Engelse taalvaardigheid en aan internationalisering. En dit jaar is het dan eindelijk zo ver: We gaan ook op reis naar het buitenland! Yes!
 
Havo-tijd en vwo-tijd
In de bovenbouw van het havo en vwo bieden we op respectievelijk woensdag- en donderdagmiddag een vernieuwd onderwijsprogramma aan. In deze havo-tijd en vwo-tijd bieden we lessen aan die verdiepend en/of verrijkend van aard zijn, of die juist gelegenheid bieden om moeilijke leerstof extra te oefenen. In het programma zijn naast verplichte onderdelen ook keuze-onderdelen voor leerlingen opgenomen.
 
Global Perspectives in TTO 5
Global Perspectives, kortweg GP, is het vak dat we geven in samenwerking met de universiteit van Cambridge. Het HWC is een Cambridge Associate School. Dat betekent dat we onderwijsprogramma’s en daarbij horende examens van deze universiteit mogen afnemen in onze school. GP, dat helemaal in het Engels wordt gegeven, draait om het op een wetenschappelijke manier bestuderen van allerlei internationale ontwikkelingen. Vorig jaar startte in de vierde klas een groep leerlingen het voorbereidingsjaar. Dit schooljaar worden de eerste examens afgenomen. Volgend jaar ronden de leerlingen het vak af door het doen van een eigen onderzoek en het schrijven van een artikel in het Engels. Professoren van de universiteit van Cambridge beoordelen het gemaakte werk. Als onze leerlingen het examen met goed gevolg afleggen dan krijgen ze een diploma van Cambridge.
 
In de nieuwsbrieven die we in de loop van dit schooljaar versturen zullen we regelmatig verslag doen van deze vernieuwingen in het onderwijs op onze school. We hopen dat leerlingen op het HWC door het volgen van deze nieuwe programma’s nóg meer zullen leren en met nog meer plezier naar school komen dan ze al deden.
 
Namens de schoolleiding,
H. Tennekes, conrector onderwijs en ICT 
   
HET BELANG VAN LESSEN
 
 
Het lijkt misschien een open deur, maar we willen aan het begin van dit schooljaar nog eens benadrukken hoe belangrijk het is, dat leerlingen alle lessen volgen. De lessen zijn de basis voor schoolsucces en het missen van een les kan dan ook slechts bij hoge uitzondering.
 
Voor allerlei zaken bereiken ons al weer verzoeken tot verlof: een scooterexamen, het bijwonen van een sportwedstrijd, een lang weekend weg: voor u is het goed te weten dat we in al dergelijke gevallen geen toestemming verlenen.
 
Als een leerling na niet verkregen toestemming toch afwezig is, zullen we dan ook een melding bij de leerplichtambtenaar doen.
 
Dit klinkt misschien streng, maar we zijn ervan overtuigd dat het juist in het belang van de leerlingen en hun schoolsucces is, als we het leerproces zo goed mogelijk doorgang laten vinden.
Ook doen we een oproep aan ouders, om hun kind niet lichtvaardig ziek te melden. Natuurlijk hoort een kind met hoge koorts in bed en niet op school, maar in veel gevallen gaat het om klachten, waarmee een kind toch best naar school kan, of het in elk geval kan proberen. Sommige leerlingen raken ook door frequent ziekteverzuim achterop: ze missen teveel lessen, waardoor ze dreigen af te haken. Wilt u er alstublieft aan meewerken dat uw kind zoveel mogelijk naar school gaat? We gaan dit jaar ook nog wat strenger om met het verlof om repetities te mogen inhalen: dit beperken we zoveel mogelijk: alleen in geval van échte ziekte, overmacht of geoorloofd verlof geven we toestemming voor het inhalen van toetsen. In alle andere gevallen noteren we een 1.
 
Zijn er echt problemen, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de mentor of teamleider van uw kind.
 
We hopen op deze manier het niet strikt noodzakelijke verzuim terug te dringen, zodat de leerlingen optimaal van het onderwijs kunnen profiteren.
 
A.M. Velthuijsen
  
Nieuwe wijze van betalen
 
 
 
Dit is het tweede jaar dat we werken met een nieuw betaalsysteem. Voor de nieuwe brugklasouders lichten we het even kort toe. Voor de facturatie van alle ouderbijdragen maakt het HWC gebruik van WIS Collect. Het gaat daarbij om de bijdrage voor leermiddelen, maar ook de huur van een kluisje, de kosten van excursies en reizen, de extra bijdrage voor tweetalig onderwijs. Ook ons verzoek om de vrijwillige bijdrage is ondergebracht in dit systeem.
U kunt alle bestellingen en betalingen aan de school met betrekking tot uw kind hier afhandelen en later weer terug vinden.
Voor de betaling van uw factuur heeft u twee betaalmogelijkheden:
  • direct betalen met iDEAL
  • of kiezen voor een overboeking. Wanneer u voor deze laatste optie kiest ontvangt u per mail een factuur die u op een later moment (maar binnen de betaaltermijn) kunt betalen.
Bij de factuur ontvangt u een mail met een link om in te loggen. Bewaar deze mail goed: via deze link kunt u op elk gewenst moment weer inloggen in het betaalsysteem van het HWC. 
Voor vragen hierover kunt contact opnemen met de financiële administratie via mw. S. Gerritsen, ger@hermannwesselinkcollege.nl
  
begeleiders Passend onderwijs in het Pluslokaal
 
 
Mij naam is Sander Kleijne en dit schooljaar start ik voor het eerst als Begeleider Passend Onderwijs (BPO) op het HWC. Daarvoor heb ik 24 jaar voor de klas gestaan: eerst als docent biologie/verzorging en de laatste dertien jaar heb ik vooral gewerkt met leerlingen die uitvielen of dreigden uit te vallen binnen het voortgezet onderwijs. Vaak kwam de uitval door gedragsproblemen maar ook door bijvoorbeeld angsten, moeite met plannen of de behoefte aan een time-out door persoonlijke tegenslag.
 
Op het HWC wil ik, in samenwerking met mijn collega’s, mijn ervaring inzetten om leerlingen die extra steun en zorg kunnen gebruiken te helpen zodat ook zij met plezier naar school kunnen gaan en het gewenste diploma kunnen halen. Een van mijn andere taken is het ondersteunen van collega’s en ouders als daar vraag naar is.
 
Mijn uitdaging is om uit elk kind het beste te halen door het altijd positief te benaderen en mij te richten op de sterke kanten van elke leerling zodat het zelfvertrouwen groeit. Ik heb al veel enthousiaste, blije kinderen en collega’s gezien in de eerste dagen en daardoor heb ik nog meer zin om te gaan beginnen!
 
…..
 
Mijn naam is Lous Oudejans en dit zal mijn tweede schooljaar worden op het HWC als begeleider in het Pluslokaal. Naast mijn werk op het HWC ben ik ook werkzaam als begeleider op het Alkwin Kollege in Uithoorn. Ik heb klinische ontwikkelingspsychologie gestudeerd, waarbij mijn interesse al snel uitging naar jongeren in de leeftijdsgroep van 12-18 jaar. En die zijn er hier op het HWC genoeg te vinden!
 
Ik probeer altijd een goede band op te bouwen met de leerlingen om zo op basis van vertrouwen en veiligheid de leerling te stimuleren zijn/haar vaardigheden en zelfstandigheid te verbeteren. Mijn ervaring is namelijk dat je vanuit een goede relatie (extra) veel kunt bereiken. Daarnaast probeer ik leerlingen altijd positief en met humor te benaderen. Ik heb het erg naar mijn zin op het HWC en kijk weer uit naar een mooi schooljaar!
 
…..
 
Wat is het Pluslokaal?
Het Pluslokaal (ook wel Trajectvoorziening genoemd) is een rustige en veilige omgeving waar leerlingen terecht kunnen voor persoonlijke begeleiding en/of bij behoefte aan een time-out. Ook bestaat de mogelijkheid voor sommige leerlingen om de pauzes door te brengen in het Pluslokaal. De begeleiders bewaken de goede sfeer en veiligheid in het Pluslokaal. Of uw kind gebruik kan maken van de mogelijkheden in het Pluslokaal gaat altijd in overleg met de teamleider/mentor en de zorgcoördinator.
 
 
 Profielen/pakketten en vervolgopleidingen
  
De decanen geven voorlichting en steun bij het kiezen van profielen/vakkenpakketten en vervolgopleidingen.
Dit cursusjaar is de taakverdeling van het decanenteam als volgt:
vwo 3, 4, 5 en 6
dhr. A. Thijs           
havo 3, 4 en 5
dhr. B. Burggraaf
vmbo-t/havo 2, vmbo-t 3 en 4
mw. K. Bijenhof
 
Data voorlichtingsmomenten

In het kader van een meer algemene voorlichting zijn er een aantal data te noteren, te weten: 
  1. Op 8 en 9 november 2016 zal in het gebouw van het ROC TOP,  de Klencke 4 Amsterdam (vlak bij station de RAI) een uitgebreide studie-informatie plaatsvinden over mbo-opleidingen, georganiseerd door de Amsterdamse Kring van Schooldecanen. De leerlingen worden hierover op school geïnformeerd. Deze informatie is bestemd voor vmbo-t 3 en 4. Per leerling is één ouder welkom tijdens deze avonden. De organisatie is in handen van 4Strax en aanmelding verloopt digitaal via de website: www.4strax.nl
  2. Op 11 t/m 16 november 2016 zullen de Doedagen plaatsvinden voor de leerlingen uit vmbo-t 4. Zij volgen deze vier dagen geen lessen, maar gaan aan de slag bij bedrijven, scholen, ziekenhuizen enzovoorts. Leerlingen zoeken zelf een stageplaats en worden daarin begeleid door de decaan.
    Onze ervaring is dat het met behulp van familieleden of (zaken)relaties van de ouders vrijwel altijd lukt om een goede en leuke stageplaats te vinden. Weet u nog een leuk adres voor onze leerlingen, dan houden we ons van harte aanbevolen. Graag een mail naar
    bye@hermannwesselinkcollege.nl
  3. Op 16 en 23 november 2016 zal in het Wibauthuis van de HvA een uitgebreide studie-informatie plaats vinden, georganiseerd door de Amsterdamse Kring van Schooldecanen. Het gaat daarbij om hbo- en wo-opleidingen en de informatie is bestemd voor leerlingen uit havo 4 en 5 en vwo 5 en 6. De leerlingen worden hierover op school geïnformeerd. Per leerling is één ouder welkom tijdens deze avonden. De organisatie is in handen van 4Strax en aanmelding verloopt digitaal via de website: www.4strax.nl
  4. Op 24 november 2016 wordt in samenwerking met een aantal andere scholen een "buitenlandmiddag" gehouden voor die leerlingen die overwegen om na hun examen voor kortere of langere tijd naar het buitenland te gaan. Een groot aantal professionele organisaties zal hier vertegenwoordigd zijn. De middag wordt dit jaar gehouden op onze eigen school. Meer informatie voor de leerlingen volgt binnenkort.
  5. In het najaar (oktober en november) hebben de meeste vervolgopleidingen weer open dagen. Leerlingen kunnen hiervoor onder voorwaarden verlof krijgen van school. Een compleet overzicht vindt u op: http://hwc.dedecaan.net (havo/vwo) en http://hwcvmbo.dedecaan.net (vmbo-t). Ook de site http://www.studiekeuze123.nl is een aanrader. 
onze nieuwe brugklassers
  
Onze nieuwe brugklassers hebben een goede start gemaakt: ze hebben in hun eerste week kennisgemaakt met het schoolgebouw, met hun mentor en vooral ook met elkaar. Gezamenlijk hebben ze woensdag het schooljaar officieel geopend. De meeste klassen zijn naar Artis geweest en twee brugklassen hebben met elkaar het spel ‘de strijd der elementen’  gespeeld waarbij respect voor elkaar een centrale rol speelde.
Hieronder een korte impressie van deze introductie.
 
 
 
          
 
 
 
contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail: Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl