'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau 
 
 Nieuwsbrief no. 2. Oktober 2009
Marianne Willems Voedingskundige
 
Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,,
 
Welkom bij de 2e nieuwsbrief. Op de eerste nieuwsbrief zijn een
hoop positieve reacties gekomen! Iedereen bedankt hiervoor. 
 
De inloopdagen voorzien nu al in een behoefte. Hier worden vragen gesteld over voeding en gezondheid. Het is laagdrempelig. Zie activiteitenrubriek voor data.
 
Mindfulness en afvallen bij Villa Uitzicht
 
Op dinsdag 3 november start een combinatietraining mindfulness en afvallen. Mindfulness staat volop in de belangstelling. Deze combinatietraining is uniek in Nederland en wordt door vele zorgverzekeraars vergoed. De training zal worden verzorgd door Trees van Hennik, Manon de Jong en Marianne Willems en omvat naast mindfulness twee kookworkshops.
De trainingsdagen zijn elke dinsdag vanaf 3 november t/m 22 december van 17-19 uur en worden gegeven in Villa Uitzicht te Hillegom. Aanmelding of vragen zie onderaan de nieuwsbrief.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                         www.villauitzicht.nl
 

Praten en breien tegelijk

Woensdag 7 oktober (10-12 u) is de laatste open tuindag van dit seizoen. Het wordt kouder en kaler en de beweging is naar binnen gericht. Daar sluiten we ons bij aan. Maar voor het zover is lijkt het me een goed idee om zaadjes en pompoenen uit te delen en misschien zijn er nog wat appels en vlier over... We maken er een Happy Hour van dus kom vooral! Meld je komst even a.u.b.
 
 
               Eigenwijze boktor op vijg
 
Op zaterdag 7 november is de Nationale Natuurwerkdag. Voor wie het leuk vindt om eens op de moestuin te komen helpen is dit de gelegenheid bij uitstek. Natuurlijk zullen de gevulde picknickmand en drankjes niet ontbreken. Er zijn geen kosten aan verbonden. Vanaf 10 uur bent u van harte welkom op het moestuincomplex te Haarlem. Bel of mail voor meer informatie en een routekaartje.
 
Energie Herstelplan
Kookworkshop
 
Op dinsdag 27 oktober van 18-21 u is er weer een kookworkshop, ditmaal met het thema HERFST.
We gaan koken met producten die in deze tijd van het jaar geoogst worden en verwarmend en vitaliserend werken op het gestel. Het wordt een informatieve en inspirerende kookworkshop. De recepten krijg je op papier mee naar huis. Het eten vindt gezamenlijk plaats. Kosten: 42 euro. Voor meer informatie en aanmelding kun je mailen of bellen. Zie onderaan deze nieuwsbrief.

 

  
  
 

Verwarmend potje voor de kille najaarsavond 

Voor de kille najaarsavonden is hier een lekker recept. Het werkt in op de milt en de pancreas. Het is licht verteerbaar en toch voedzaam.
 
 
Dit recept is makkelijk, snel, niet duur (zeker niet in de winter) en heel verwarmend. De samenstelling van de ingrediënten komt niet zo nauw, neem een mooie mix van 5-6 groenten die je lekker vindt.
 
Ingrediënten voor vier personen:
4 - 5 winterwortelen, 2 venkelknollen, 8 -10 aardappels, ½ - 1 knolselderij, 2 uien, bouillontablet, 250 dl water, eventueel een appeltje, theelepel komijnzaadjes, theelepel venkelzaadjes, scheutje appeldiksap, scheutje olijfolie, zout/ peper naar smaak, klontje roomboter.
 
Bereiding:
Maak alle groenten schoon en snijd deze in gelijke blokken. Bruin wat olie of boter in een ruime pan met dikke bodem. Bak daarin alles 2 minuten onder voortdurend roeren. Giet er daarna 250 ml bouillon bij en kook het geheel tot alles gaar is. Schep de groenten uit het kookvocht en verdeel er zo nodig een klontje roomboter over.
 
Dit is een gerecht wat heel goed zonder vlees of vis gegeten kan worden maar voor wie er iets bij wil past witvis goed, of een stukje rood vlees. Eet smakelijk! 
 
 
Dynamisch perspectief
 
In het komend nummer van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de vereniging voor Biologisch-Dynamische landbouw en voeding, staat een interview over mijn kijk op de vier elementen.
 

Activiteiten

Aanstaande vrijdag en zaterdag geef ik voorlichting over voeding bij de J.A. Drogisterij te Noord-Scharwoude (www.jadrogisterij.nl). Bij deze drogisterij zijn er deze dagen veel leuke dingen te doen aangaande de innerlijke en uiterlijke verzorging.
 
Woensdag 7 oktober (10-12 u) is de laatste open tuindag van dit seizoen.
 Aanmelding zie onderaan deze nieuwsbrief.
 
Deze maand zijn de inloopdagen voor vragen over voeding en gezondheid op dinsdag 6 oktober (19-21 u) en woensdag 14 oktober (14-16 u) op het praktijkadres: J. Michaëlpad 108, te Velserbroek, kosten 5 euro.
 
 
Je adres komt voor in het relatiebestand van Praktijk Op een Blaadje die kookworkshops, lezingen en rondleidingen organiseert.
 
Per 1 oktober is het in verband met de nieuwe spamwetgeving niet meer toegestaand ongevraagd informatie te sturen. Daarom stellen wij je via de link onder de nieuwsbrief altijd in de gelegenheid om je e-mailadres te verwijderen uit ons bestand.
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
023-5382874 / 06-46022065