NIEUWSBRIEF                HUISARTSENPRAKTIJK MAASBREE
    Jaargang 9 Nr 1
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
- Nieuwsbrief
- Coronavirus
- Griep
- Opening Carnaval
- Kwaaltjes carnaval
- Audit Lloyd's
- Huidkanker
- Diagnostiek
- Ouderenzorg
- Logopedie
- Stemklachten
- Dorpsondersteuner
 
Huisartsenpraktijk Maasbree
Achter de Hoven 4c
5993 CR Maasbree
 
Telefoonnummer: 077-4651500
Optie 1:
spoed
Optie 2: herhaalreceptenlijn
Optie 3:
assistente
 
Fax: 0774652444
 
 
Twitter: @HpMaasbree
 
Site:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief
Met deze nieuwsbrief hopen wij u nog beter te kunnen informeren over onze praktijk en haar medewerkers. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan medische informatie en handige tips. Mocht u geen prijs stellen op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich via de link onder deze mail uitschrijven. Via de link in de kolom hiernaast kunt u de nieuwsbrief doorsturen naar een vriend. Om in te schrijven klik hier. Wilt u onze vorige nieuwsbrieven nog eens bekijken, klik dan hier
 
Coronavirus
  • Het nieuwe coronavirus kan longontsteking geven.
  • Klachten zijn: koorts met daarbij verkoudheid, keelpijn, hoesten of moeilijk ademhalen. 
  • Voorkom besmetting van virussen:
    • Was regelmatig uw handen.
    • Nies en hoest in uw elleboog.
    • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Bel uw huisarts als alle 3 dingen voor u kloppen:
    • U bent in China geweest of bij iemand die het cononavirus heeft.
    • U heeft koorts (38 graden of hoger).
    • U heeft ook 2 of meer van deze klachten: hoesten, verkoudheid, keelpijn, moeilijk ademhalen.
  • Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou u andere mensen kunnen besmetten.
Kijk voor actuele informatie over het coronavirus ook op thuisarts.nl of de website van het RIVM
 
Griep
Griep begint met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Griep is dus iets anders dan verkoudheid. De oorzaak van griep is het influenzavirus.  Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. Bijvoorbeeld mensen met een langdurige ziekte van hart of longen.
Neem genoeg rust en drink veel bij hoge koorts.
Wilt u weten of u de griep heeft en wat u kunt doen?
 
Doe de Griep Check.
 
Lees hier meer over griep
 
Openingstijden Carnaval
Maandag 24 februari (Carnaval) is de praktijk tussen    8.00 en 17.00uur alleen bereikbaar voor spoedgevallen Op dinsdag 25 februari is de praktijk normaal geopend.
 
De spoedpost in Venlo is vanaf 17.00uur bereikbaar voor spoedgevallen zoals gebruikelijk via telefoonnummer 0900-8818
 
Op Carnavalsmaandag en dinsdag is er geen bloedprikken in de praktijk !
 
 
Kwaaltjes na de carnaval
In de periode na carnaval komen onderstaande kwalen weer vaker voor. 
Met de informatie van Thuisarts.nl helpt u uzelf en anderen.
We hebben op deze carnavalspagina wat kwaaltjes en ziekten op een rij gezet.
 
 
 
Audit Lloyd's
Onlangs werd onze praktijk alweer voor de 5e keer bezocht door de auditor van Lloyd's voor de certificering in het kader van HaZo 24. De auditor was onder de indruk van de organisatie van de praktijk en de mate waarin alle noodzakelijke processen beheerst werden. Met complimenten aan ons hele team was zijn conclusie dan ook:
"Huisartsenpraktijk Maasbree voldoet aan alle eisen van de NEN 15224 en aan de toegevoegde eisen van de HAZO24 norm".
Daarmee hebben we opnieuw het certificaat ontvangen. Een mooie prestatie van het hele team!
 
HaZo24 is een praktijknorm die ontwikkeld is om invulling te geven aan kwaliteit en kwaliteitsverbetering binnen de huisartsenzorg.

De 6 kwaliteitskenmerken binnen HaZo24

  • 1. Patiëntgericht: Huisartszorg is afgestemd op de behoeften, wensen en waarden van de patiënt.
  • 2. Veiligheid: De zorg is gericht op het vermijden van risico’s en fouten die schade kunnen toebrengen aan patiënten en medewerkers.
  • 3. Effectiviteit: De geleverde zorg is betrouwbaar, gebaseerd op wetenschappelijke kennis en evidence.
  • 4. Efficiency: De zorg draagt bij aan de vraagstelling van de patiënt en verspilling wordt vermeden.
  • 5. Continuïteit: De zorg is 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar. Dit regelen we samen met de huisartsenpost Venlo/Venray.
  • 6. Juiste zorg: De patiënt ontvangt de juiste zorg op de juiste plek met de juiste middelen op een verantwoorde en veilige manier.
 
Huidkanker
      In het kort:
  • Er bestaan verschillende vormen van huidkanker.
  • De meeste huidkankers ontstaan op oudere leeftijd.
  • Vaak op plekken op de huid waar veel zon komt, zoals gezicht en handen.
  • Bijna altijd is het goed te genezen.
  • Bescherm u goed tegen de zon.
Er zijn verschillende soorten huidafwijkingen variërend van goedaardig, voorstadium van huidkanker tot huidkanker.
 
Goedaardig
 
Goedaardig, maar mogelijk voorstadium huidkanker
Kerato-acanthoom (deze kan heel erg lijken op huidkanker en wordt daarom vaak weggehaald)
 
Kwaadaardig
 
Kijk hier voor tips om zelf uw huid te controleren.
 
Waar let ik op als ik mijn huid onderzoek?
Als u uw huid echt goed wilt controleren dan kan dat niet in uw eentje. Vraag iemand anders om die stukken huid te controleren, die u zelf niet goed kunt zien, zoals achter uw oren, achterop uw hoofd, in uw nek, op de rug, billen of achterop uw bovenbenen.
Let op plekjes waar de huid opeens ruwer wordt of een beetje verkleurt, vooral op plekken waar de zon vaak komt, zoals u hoofd, uw handen of uw onderarmen.
Let op plekjes die gaan jeuken, bloeden of open gaan en daarna slecht of niet genezen.
 
Kijk bij moedervlekken of ze jeuken of dat u er veranderingen aan ziet zoals:
  • verandering van kleur
  • schilfering
  • het ontstaan van korstjes
  • grillige, bijvoorbeeld spinachtige groei
  • gemakkelijk bloeden
  • slecht genezen
Ontdekt u afwijkingen of vertrouwt u een huidplekje of litteken niet? Ga dan naar uw huisarts of beter nog: naar Judith Hölzken, onze verpleegkundig specialist met expertise in huidklachten
 
Mogelijkheden diagnostiek en behandeling in de huisartsenpraktijk
Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort. En het aantal nieuwe patiënten stijgt nog altijd, circa 1 op de 5 à 6 Nederlanders krijgt ooit een vorm van huidkanker. Hier probeert onze huisartsenpraktijk op in te spelen door zelf aanvullende diagnostiek en/of behandeling van huidkanker aan te bieden. U hoeft daarom niet altijd verwezen te worden naar een dermatoloog (huidspecialist) in het ziekenhuis.
Om een verdacht plekje goed te beoordelen, kan er gebruik gemaakt worden van dermatoscopie of een biopt worden afgenomen. De Verpleegkundig Specialist (VS) in onze huisartsenpraktijk heeft extra scholing gevolgd om deze aanvullende diagnostiek in te zetten. Ook weet zij welke verschillende behandelingsmogelijkheden ingezet kunnen worden bij kwaadaardige plekjes.
Een dermatoscoop is een vergrotende loep met ingebouwde verlichtingsbron. Hiermee kan door de buitenste huidlaag heen gekeken worden, zodat dieper gelegen structuren beter zichtbaar worden. Op deze manier krijg je meer informatie over het huidplekje en kan er ingeschat worden of er risico bestaat of het plekje kwaadaardig is.
Naast het plekje beoordelen met een dermatoscoop kan de VS besluiten om met een appelboortje een stukje huid weg te halen om dit te laten onderzoeken in het laboratorium in het ziekenhuis. Het ronde stukje dat uit de huid wordt genomen noemen we een stansbiopt. Op deze manier kan er veel informatie verkregen worden over de huidafwijking.
Ondanks dat het voor veel mensen schrikken is als ze horen dat een plekje huidkanker is, zijn er ook veel laag-risico plekjes huidkanker. Deze kunnen gewoon door de huisarts of verpleegkundig specialist weggehaald of behandeld worden. Nadat een plekje onderzocht is, wordt het risico van de betreffende huidafwijking ingeschat en beoordeeld of het plekje in het ziekenhuis verder behandeld moet worden of dat de behandeling in de huisartsenpraktijk plaats kan vinden. Natuurlijk gebeurt dit altijd in overleg met de patiënt en uw huisarts
De behandelingen die wij in de huisartsenpraktijk kunnen inzetten zijn: een kleine operatieve ingreep, behandeling met vloeibare stikstof of het smeren met een chemocrème.
 
Ouderenzorg
Aandacht voor de kwetsbare oudere.
 
Mensen worden ouder en willen daarbij liefst zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde woonomgeving blijven. Dit begrijpt iedereen, echter dit is niet altijd vanzelfsprekend. Met het ouder worden, komen ook de kwalen en dan gaan soms eenvoudige dingen, zoals een stukje naar de winkel lopen voor boodschappen of jezelf douchen ineens niet meer zo gemakkelijk. Als je jezelf steeds lastiger kunt redden, wordt de thuissituatie moeilijk en daarmee ook kwetsbaar. Soms rijst dan de vraag of het thuis nog wel allemaal haalbaar is. 
 
Praktijkondersteuners Natascha Geurts en Loes Thijssen dragen samen met de huisartsen zorg voor deze kwetsbare ouderen. Het doel van deze ouderenzorg is om ouderen in een kwetsbare positie vroegtijdig in kaart te brengen, in beeld te houden en hen te ondersteunen. Tijdens een huisbezoek wordt er een brede inventarisatie gedaan waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, medicatie inname/gebruik maar ook een stukje daginvulling, sociale contacten en geheugen. Tevens is er aandacht voor mantelzorgers en wordt er gekeken hoe ook hen te ondersteunen. Ook na dit eerste huisbezoek houdt de praktijkondersteuner regelmatig contact. Op deze manier willen wij er voor zorgen dat ouderen zo lang en zelfstandig mogelijk veilig thuis kunnen wonen.
De huisartsenpraktijk werkt hierbij nauw samen met de thuiszorg, de dorpsondersteuner, apotheek, fysiotherapeut en ergotherapeut. Ook denkt de specialist ouderengeneeskunde met ons mee en zijn er korte lijnen met Hulp bij Dementie.
Mocht u n.a.v dit stukje vragen hebben of meer informatie willen, neem dan gerust telefonisch of per mail (pohmaasbree@cohesie.org) contact op met één van onze praktijkondersteuners Natascha of Loes.
 
Logopedie
Vanaf 1 maart zal Hart voor Logopedie 4 dagen aanwezig zijn in de huisartsenpraktijk.
Kijk voor meer informatie ook op de website: https://www.hartvoorlogopedie.nl/
 
 
 
Stemklachten na carnaval
Tips voor stemproblemen tijdens en na de carnaval

Drink genoeg water tussendoor.
Tijdens carnaval wordt er wat meer alcohol gedronken dan normaal. Die alcohol droogt de stembanden uit en kan heesheid veroorzaken. Genoeg bevochtigen met water is daarom belangrijk!
 
Kleed je warm.
Een warme keel spreekt beter.
 
Niet hard zingen, roepen en praten.
De muziek staat hard en daarbovenuit komen vergt veel van je stembanden. Zing en praat wat zachter en geef je stem ook rust tijdens deze dagen.
 
Probeer rook te vermijden.
Rook van sigaretten, maar ook van bijv. een rookmachine tast je stembanden aan. Ook dat veroorzaakt heesheid en keelklachten.
 
Geef je stem rust!
Praat zo min mogelijk als je bijvoorbeeld weer thuis bent.
 
Zuigsnoepjes zijn fijn!
Als je al wat last hebt van je keel, probeer dan een zuigsnoepje. Dit kan een zuurtje, dropje, kauwgom of keelsnoepje zijn
 
Blijven de stem- /keelklachten na de carnaval bestaan. Neem dan contact met ons op!
 
Hartstikke veel plezier deze Vastelaovend namens Hart voor Logopedie!
 
 
Dorpsondersteuner
Wij, Mia van Gils en Liset Janssen, zijn de dorpsondersteuners van Maasbree. De ondersteuning in de huishouding is per 1-1-2018 een zelfstandige voorziening en heeft momenteel onze prioriteit. Daarnaast zijn onze doelstellingen het tot stand brengen van ontmoetingen, laagdrempelig contact en verbindingen.
 
U kunt ons bezoeken in het Gezondheidscentrum in Maasbree.
Tijdens onze spreekuren (zoals hieronder vermeld onder 'bezoek') kunt u binnenlopen zonder een afspraak te maken. U kunt zich hiervoor melden aan de balie bij de huisartsenpraktijk.
 
Bereikbaarheid:
• Telefonisch:
Liset Janssen: 06-18608314
Mia van Gils: 06-18834757
Wordt de telefoon niet opgenomen, dan kunt u uw naam    en telefoonnummer inspreken. Dan wordt u teruggebeld.
• Bezoek:
Ook kunt u ons bezoeken in het Gezondheidscentrum op:
Dinsdag 10.00-11.00 uur Mia van Gils
Donderdag 15.00-16.00 uur Liset Janssen
 
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree -huisartsenpraktijkmaasbree.nl