Bethlehemkerk                                                   
Mei 2022 nr. 19
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
 
Zondag 8 mei: ds. Erik van Halsema
 
De Bethlehemkerk Draait Door: Zorg
 
Groene Kerken: Escaperoom Terra
 
De Diepte
 
Spetterend MIHL
op 20 mei 2022
 
Kinder Vliegerfeest
 
Rond De Bethlehemkerk: Onderdak
 
Samengaan van de Gereformeerde Kerk Loosdrecht en Bethlehemkerk

Slotzondag: 26 juni

Wat kun je nu in Hilversum doen voor Oekraíne?
 
Diaconie: Armoede ontbijt in Hilversum
 
Uitnodiging Inspiratiefestival
 
Priester en oorlogsheld Titus Brandsma
heilig verklaard
 
Expositie in de vitrinekast: King
 
 
 
Bethlehemkerk
 
Zondag 8 mei
 
Thema:
'Vruchten van de Geest: Zelfbeheersing'
 
Aanvang: 10:00 uur
ook online
 
ds. Erik van Halsema
 
 
 
 
Sterretjes
samen@
bethlehemkerk.nl
 
________________
Samen:
__________________
 
Voorbede aanvragen
U kunt uw verzoek om voorbede in de week daaraan voorafgaand ook per e-mail: voorbedegevraagd
@bethlehemkerk.nl of telefoon aan de wijkpredikant doorgeven.
----------------------------
 
Steun Oekraïne en
help mee: 
 
 
 
Toelichting op de collecten van deze zondag, klik hier.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
----------------------------
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@
bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Tablet?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
AGENDA
 
Vrijdag 6 mei
Nieuwsbrief
 
 
Zaterdag 7 mei
---
 
Zondag 8 mei
ds. Erik van Halsema
 
Wandelen met Maria
 
Maandag 9 mei
---
 
Dinsdag 10 mei
Ontspanningsmiddag voor senioren 
 
Woensdag 11 mei
Alzheimercafé
 
Donderdag 12 mei
Open Kerk
 
Vrijdag 13 mei
Nieuwsbrief
 
 
Zaterdag 14 mei
---
 
Zondag 15 mei
ds. Christiaan Broers
 
SAVE THE DATE
Zondag 15 juni Klimaatmars
 
Zondag 8 mei
 
1 Corinthiërs 9: 18-27
 
Ik ben wel een vrij mens, maar toch heb ik jullie allemaal als een slaaf gediend. Zo hoopte ik zoveel mogelijk mensen voor Christus te winnen. 20 Bij de Joden heb ik als een Jood geleefd, om Joden voor de Heer te winnen. Bij de mensen die zich aan de wet van Mozes houden, heb ik me ook aan de wet van Mozes gehouden. Zo hoopte ik hen voor de Heer te winnen. 21 Bij de mensen die de wet van Mozes niet kennen, leefde ik zelf ook niet volgens de wet van Mozes. (Maar natuurlijk leef ik voor God niet zonder de wet, want ik houd me aan de wet van Christus.) Zo hoopte ik die mensen voor Christus te winnen. 22 Bij zwakke mensen heb ik geleefd alsof ik ook zwak was, om die zwakke mensen voor de Heer te winnen. Ik heb mij altijd aan alle mensen aangepast. Zo hoopte ik er in ieder geval een paar te kunnen redden. 23 Ik heb alles over voor het goede nieuws. Alleen zó kan ik er ook zelf van genieten.
24 Jullie weten wel dat álle mensen die aan een hardloopwedstrijd meedoen, moeten rennen. Toch kan er maar één de prijs winnen. Leef dan alsof jullie een wedstrijd moeten winnen! 25 En mensen die aan een sportwedstrijd meedoen, kunnen niet maar doen waar ze zin in hebben. Ze moeten hard trainen. Zíj doen dat om een aardse prijs te winnen. Maar wíj werken voor een eeuwige prijs! 26 Ik ren als een hardloper op mijn doel af. Een hardloper loopt immers ook niet zomaar ergens heen. En een bokser slaat ook niet in het wilde weg in de lucht. 27 En een sporter traint zijn lichaam en is er streng voor. Anders wordt hij afgekeurd voor de wedstrijd. Net als een sporter ben ook ik streng voor mezelf. Want anders word ik zelf ongeschikt voor de wedstrijd waar ik andere mensen voor opgeroepen heb!
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
Wijkkrant 1215
Hilversum Zuid
 
 
"Vrijheid"
 
 
Website van de PgH www.pknhilversum.nl
 
 
BEZOEK ONZE SITE
Als gastvrij en betrokken kerkgemeente heten we u van harte welkom om onze diensten mee te vieren en te beleven. Dat kan rechtstreeks op zondagmorgen en later in de week door de dienst terug te kijken.
 
Zondag 8 mei: ds. Erik van Halsema
 
In deze derde dienst van de voorjaarsserie ‘vruchten van de Geest’ gaat het over ‘zelfbeheersing’.
 
Het is een woord dat in de cultuur waarin het christendom bestond uitgebreid besproken werd maar dat in het Nieuwe Testament amper voorkomt. Echter: de lijst met ‘vrucht van de Geest’ in Galaten 5:22-23 begint met ‘liefde’ en eindigt met ‘zelfbeheersing’! Wat kan Paulus daarmee op het oog hebben gehad? Had hij het over zelfmanagement in de geest van onze zelfhulpboeken? Vast niet…..
 
Deze dienst is een ruilzondag met de Morgenster: ds. Aster Abrahamsen gaat voor in de Morgenster en ds. Erik van Halsema komt naar onze kerk
 
Klik hier voor de liturgie voor deze zondag.
 
 
De Bethlehemkerk Draait Door: Zorg
 
Vrijdagavond 6 mei, thema Zorg
 
De Bethlehemkerk Draait Door (DBDD): een goed gesprek aan tafel
Hoe leuk zou het zijn als we elkaar beter leren kennen? In de afgelopen twee jaar zijn we elkaar door Corona een beetje uit het oog verloren. We hebben wel wat in te halen. Het jaarthema Geïnspireerd leven biedt een mooie kans om weer meer oog voor elkaar te krijgen. Wat drijft de ander en wat hebben we gemeenschappelijk?
 
Met zes rondetafelgesprekken op de zondagmiddag, naar het format van talkshows als De Wereld Draait Door, hopen we daar invulling aan te geven.
 
Vrijdagavond 6 mei zitten o.a. Els Verkerk, Irene Muller en Hanneke Dral samen aan tafel.
 
 
Groene Kerken: Escaperoom Terra
 
Op uitnodiging van de Groene Kerken in Hilversum komen jonge theatermakers naar de mediastad met de voorstelling ‘Escaperoom Terra’. Een theatervoorstelling over klimaatdilemma’s.
 
Op vrijdag 13 mei, in de Bethlehemkerk. Aanvang 20u00.
 
Theatervoorstelling met jongeren over klimaat
Wat begint als een onschuldig uitje naar de escaperoom, verandert al snel in een bizarre race tegen de klok om te redden wat er nog te redden valt. Een groep jongeren raakt verzeild in de grote vraagstukken van deze tijd rondom klimaat en een leefbare aarde. Krijgen ze vat op wat er gebeurt? Komen ze er samen uit? Vinden ze de sleutel tot de essentie of verdrinken ze in de stijgende zeespiegel en een groeiende afvalberg?
 
 
 
De Diepte - door ds. Aster Abrahamsen
 
-Gedachten bij de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival 2022-
 
Uit de diepte roep ik tot U, HEER …
 
Zo begint psalm 130. Deze psalm is een pelgrimslied. Deze liederen werden gezongen tijdens de bedevaart naar de tempel in Jeruzalem. Letterlijk zong men ‘vanuit de diepte’, want Jeruzalem en de tempel lagen hoger op de berg en je moest omhoog lopen om er te komen.
 
Er wordt echter gedacht dat de oorsprong van deze psalm (en van de andere pelgrimspsalmen) ligt bij de ballingschap van het volk Israël in Babel. Het volk was weggevoerd uit haar eigen land en thuis, en bevond zich in een ellendige situatie van gevangenschap en ballingschap.
 
Uit deze diepte van ellende roept de dichter naar God. In deze psalm geeft de dichter aan dat Israël gezondigd heeft en daardoor nu in diepe nood verkeerd.
 
Hij roept en verlangt naar God, naar een herstelde hoop. Hij verlangt naar God:
mijn ziel verlangt naar de Heer,
meer dan wachters naar de morgen,
meer dan wachters uitzien naar de morgen
 
Voor eenieder wel herkenbaar, dat er nachten zijn waarin je denkt: kwam de morgen maar!
 
Spetterend MIHL op 20 mei 2022
Vrijdagavond 20 mei is de afsluiting van het Midden in het leven (MIHL) jaar.
 
Op deze gezellige afsluitingsavond kiezen we ‘het ruime sop’.
Wij varen met bootjes (van onze eigen deelnemers) door Loosdrecht en zoeken een mooie plaats om te picknicken, met ons meegebrachte eten en drinken.
 
Wij hopen jullie allemaal op het water te ontmoeten!
Geef je snel op: Middeninhetleven@bethlehemkerk.nl voor 14 mei.
 
Verdere bijzonderheden volgen in de mail. Tot 20 mei,
Annelene, Anita, Sandra en Ineke
 
 
Kinder Vliegerfeest
Lekker met elkaar vliegeren op zondag 22 mei. Het kinderwerk vanuit de Protestantse gemeente Hilversum houdt een vliegerfeest voor alle kinderen.
 
Het feest begint om 14u00 bij De Morgenster, Seinstraat 2 in Hilversum. Je gaat een vlieger maken, vliegeren en ondertussen ontdek je overeenkomsten tussen het feest van Hemelvaart en vliegeren.
 
 
 
Rond De Bethlehemkerk: Onderdak
In de zomerperiode verschijnt er weer een nieuwe Rond de Bethlehemkerk. Ditmaal is het thema Onderdak. We willen u uitdagen om met dit thema in het achterhoofd in de pen te klimmen en een mooi stuk te schrijven. Inlever datum is uiterlijk 22 mei.
 
Bij dit thema denken we natuurlijk in de eerste plaats aan de komst van de Gereformeerde Kerk Loosdrecht die onderdak heeft gevraagd aan onze kerk.
 
Ook kunnen we bij dit thema denken aan de vele vluchtelingen uit de Oekraïne die in Hilversum onderdak zoeken.
 
 
 
Samengaan van de Gereformeerde Kerk Loosdrecht en Bethlehemkerk Hilversum
 
Op 28 maart en 3 april heeft de kerkenraad de gemeente van de Bethlehemkerk (BK) ‘gekend en gehoord’ inzake het ‘onderdak vragen’ van de Gereformeerde kerk Loosdrecht (GKL). De voorzitter van de wijkkerkenraad, Paul-Dirk van Buuren, heeft verteld hoe het proces is verlopen en nog zal lopen, vanaf het verzoek van de kerkenraad van de GKL tot en met de besluitvorming. Hieronder doen we verslag van het proces tot en met de kerkenraadsvergadering op 19 april.
 
Dit gemeenteberaad betreft een formeel ‘kennen en horen’ van de leden van de PgH door het moderamen van de Algemene Kerkenraad (AK) op 20 april 2022 in de Grote Kerk te Hilversum. Tevens bevat dit verslag de genomen en nog te nemen formele stappen m.b.t. het ‘samengaan’ van de GKL en de BK.
 
 
Slotzondag: 26 juni
Het klinkt nog ver weg, maar op 26 juni vieren we onze Slotzondag. Na een vrolijke viering waarin we samen kunnen terugblikken en God kunnen danken voor dit toch wel bewogen jaar, zou het leuk zijn om samen nog feestelijk na te genieten. Daarom zijn we op zoek naar gemeenteleden die een programma voor na de slotzondagviering willen vormgeven en organiseren. 
Ben jij degene die goede koffieplannen heeft of ideeën voor een overheerlijke lunch? Of misschien degene die al een speurtocht voor zich ziet of een gezellig wandeling?
 
Meld je dan nu aan via slotzondag@bethlehemkerk.nl
 
Ds. Aster Abrahamsen, namens de kerkenraad
 

Wat kun je nu in Hilversum doen voor Oekraïne?

Met elkaar kunnen we het leed voor mensen uit Oekraine verzachten.
Samen helpen we Oekrainers.

Wij zijn Hilversummers. Gastvrij en behulpzaam.
 
Afgelopen maand zijn de eerste Oekrainers in Hilversum aangekomen.
Met dank aan De Verbinding is er in de Schuilhof, Dalweg 8A van 13.00 - 17.00 uur (maaandag t/m vrijdag) een 'open huis' zijn voor Oekraïense vluchtelingen die behoefte hebben aan afleiding, gesprek,stilte, speelruimte voor haar kinderen.
 
 
Diaconie: Armoede ontbijt in Hilversum
 
Ik ben laatst namens de Diaconie naar het armoede ontbijt in Hilversum geweest.
Dit ontbijt bestaat al jaren met als doel organisaties te verbinden en gezamenlijk armoede te bestrijden.
Door de pandemie was er al twee jaar niks mogelijk. We merkten dat iedereen het ook echt gemist had. Mensen zochten elkaar weer op en nieuwkomers werden snel opgenomen en bijgepraat.
 
De organisaties die er aan meedoen zijn onder andere Versa Welzijn, Hilverzon, Inloop huis wording ect.  Ook de gloednieuwe Burgemeester de heer van der Top en een woordvoerder namens de gemeente waren aanwezig.
 
De gemeente Hilversum wil een bijdrage geven aan alle initiatieven die worden ontwikkeld en probeert ook ruimte en ondersteuning te bieden. Ze zijn in gesprek met de coöperaties om hun huizen te verduurzamen.
 
 
 
Uitnodiging Inspiratiefestival
 
Zoals u misschien wel weet (en anders weet u het nu!) - onze Bethlehemkerk valt onder de kerkelijke Classis Noord-Holland.
Op zaterdag 4 juni wordt in Heiloo een Inspiratiefestival georganiseerd voor alle kerken uit deze classis. Het festival is bedoeld voor predikanten, ambtsdragers en gemeenteleden van de kerken in de Classis Noord-Holland.  
Dit inspiratiefestival staat in het teken van ‘Toekomstgericht kerk-zijn’. De grondtoon hiervan sluit aan bij het jaarthema en de visienota van de Protestantse Kerk ‘Van U is de toekomst’. Het thema is uitgewerkt in vijf thema’s die door verschillende leden van gemeenten uit de classis, medewerkers van de Dienstenorganisatie en andere deskundigen en betrokkenen bij de classis worden aangeboden.
De thema’s zijn:
  • ‘Bestuurskracht’ - Als de kerk kleiner wordt
  • ‘Levend Geloof’: geloofsbeleving, geloofsgroei en delen van geloof
  • ‘Generaties in de kerk’
  • ‘Duurzame Kerk’
 
 
Priester en oorlogsheld Titus Brandsma heilig verklaard op 15 mei 2022
 
De Nederlandse priester en oorlogsheld Titus Brandsma wordt heilig verklaard op 15 mei, bijna tachtig jaar na zijn dood. Dat is bekendgemaakt door paus Franciscus na een vergadering met kardinalen.
 
Brandsma zal heilig worden verklaard samen met negen anderen. Dat gebeurt in een mis op het Sint-Pietersplein.
Eind vorig jaar kondigde de paus al aan dat Brandsma heilig zou worden verklaard. Het Vaticaan zegt dat er op zijn voorspraak een wonder gebeurde: een Amerikaanse pater zou in 2004 zijn genezen van kanker nadat hij tot Brandsma had gebeden.
 
 
 
Expositie in de vitrinekast: King
Per heden in de vitrine kast een expositie van de King verzameling van Piet Zunneberg.
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl voor woensdag 20:00