IN DEZE NIEUWSBRIEF
1. Van de redactie
2. Viva Cuba Libre: Rap is War
3. Cubaanse postzegels met Hugo Chávez 4. Cubaan Andujar nieuwe voorzitter Signis
5. 'El' Che bij het stierenvechten
6. Niemand in Havana koopt een nieuwe auto
7. Cruiseschip pikt Cubanen op 8. Woensdag: Arm & Rijk in Cuba 9. Cuba wil dialoog met EU, ook over Oekraïne
10. Culturele Cuba Agenda
11. Het laatste nieuws
|
Alles over CubaTips
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier
|
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.
Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.
Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.
De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
|
Actueel Cuba-Nieuws op
Twitter
Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
|
Glasnost in Cuba op Facebook
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
|
Citaat dagblad Trouw
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’
INFORMATIECUBA
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
6131744 van ING-Bank
|
Disclaimer
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan.
|
|
|
Deze nieuwsbrief wordt ook op internet gepubliceerd. Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser te lezen
|
In deze CubaTips opnieuw aandacht voor de televisieserie Arm & Rijk die vanaf zondag ook door de VPRO wordt uitgezonden. Op het filmfestival van Amnesty International wordt een clandestiene film Rap is War vertoond over de groep Los Aldeanos.
Raúl Castro was even kort in Caracas en Cuba presenteerde drie nieuwe postzegels opgedragen aan Hugo Chávez. Zijn Minister van Buitenlandse Zaken sprak zijn steun uit aan het 'bedreigde' Rusland van Poetin.
En een historische foto van het bezoek dat 'El' Che Guevara in 1959 bracht aan een stierengevecht in Madrid.
Wij wensen u veel plezier met deze CubaTips.
|
2. Viva Cuba Libre: Rap is War
|
Tijdens het aanstaande Movies that Matter Festival in Den Haag wordt ook een Cubaanse film vertoond. Het is de aangrijpende undercoverfilm over het strijdbare Cubaanse underground-rapduo Los Aldeanos, dat misstanden tackelt met stevige taal. Dynamische beelden van de straatcultuur in Havana met streetdance en basketbal worden afgewisseld met het familieleven van de rappers, en hun optredens.
Los Aldeanos
Bian (El B) en Aldo (El Aldeano) vormen het populaire Cubaanse underground rapduo Los Aldeanos (‘the villagers’), dat het regime uitdaagt door de misstanden in hun land met stevige taal aan de kaak te stellen. Liftend trekken ze door het land, voor omstreden optredens waar steevast voortijdig de plug uitgaat. Hun zelfgebrande cd’s gaan grif van hand tot hand. De risico’s die ze lopen worden duidelijk als twee jongens in de gevangenis belanden voor het luisteren naar hun muziek.
Volledige undercoverfilm
De rapmuziek van Los Aldeanos vormt het kloppend hart van de film, die volledig undercover werd gedraaid in de steden Havana en Holguín en elders onderweg in Cuba. Dynamische beelden van de straatcultuur in de hoofdstad met streetdance en basketbal worden afgewisseld met die van het familieleven van de rappers en hun optredens. Ontluisterend is een bezoek aan een sloppenwijk waar totale armoede en wanhoop heersen. Uit interviews met familieleden spreekt de angst die leeft. Intimidatiepraktijken blijken uit beelden van politieoptredens en een op straat opduikend lid van de staatsveiligheidsdienst. Wat beklijft is de strijdbaarheid, levenslust en moed van de rappers die vechten voor een betere toekomst. De revolutie van 1959, waar de film mee begint, wordt door Los Aldeanos dood verklaard; het is tijd voor een nieuwe.
Verenigde Staten, Cuba 2013, 74 min.
Gesproken taal: Spaans
Ondertiteling: Engels
Productie: La Pasión Films
Linken
|
3. Cubaanse postzegels met Hugo Chávez
|
Op 5 maart jl. was het precies een jaar geleden dat de Venezolaanse president Hugo Chávez overleed. In Cuba werden die dag drie postzegels gepresenteerd om de Comandante Supremo te eren.
Vlag
De niet erg reislustige Cubaanse president Raúl Castro was voor deze gelegenheid naar Caracas afgereisd om de herdenking bij te wonen. Bij aankomst op het vliegveld van Caracas werden de vlaggen gehesen van Venezuela en Cuba. Die van Cuba brak af en viel op de grond en de militaire kapel staakte de uitvoering van de volksliederen.
'Raúl keerde terug in het Vaderland'
En een dag later meldde de twee belangrijkste kranten van het land Granma en Juventud Rebelde dat de president weer was teruggekeerd en nog wel in precies dezelfde woorden.
|
4. Cubaan Andujar nieuwe voorzitter internationale katholieke mediaorganisatie Signis
|
Op het Signis-congres in Rome is de Cubaan Gustavo Andujar uit Havana verkozen tot nieuwe voorzitter van de mediaorganisatie. Signis is de internationale katholieke organisatie voor televisie, radio en film. Andujar was al sinds 2005 een van de vicevoorzitters.
Felix Varela
Gustavo Andujar is medewerker voor de sociale communicatie van het Cubaanse aartsbisdom Havana en voorzitter van het cultureel centrum Felix Varela. Hij is eveneens uitgever van het viermaandelijkse tijdschrift ‘Espacio Laical’ en de katholieke krant ‘Ecos’.
Cultuur van vrede
Op het congres van de katholieke mediaorganisatie Signis in Rome stond het thema ‘Media voor een cultuur van vrede’ centraal. De Amerikaan Frank Frosten en de Maleisiër John Sinniah zijn verkozen tot vicevoorzitter.
|
5. ‘El’ Che bij het stierenvechten
|
Het Spaanse persbureau EFE bestaat dit jaar 75 jaar. Het grootste Spaanstalige persbureau ter wereld organiseert daarom in Ecuador een foto-expositie over die periode. Natuurlijk kon Che Guevara niet ontbreken, maar de foto is opvallend want hij toont de vrijheidsstrijder in 1959 als aanwezige bij een stierengevecht in Spanje.
Met Cardona
De foto is gemaakt in 1959 en toont Guevara (links) met naast hem de voormalige president van Cuba, Jose Miro Cardona. Cardona was maar kort Cubaans president, namelijk van 7 januari 1959 tot 13 februari van dat jaar.Toen wilde Fidel van hem af en benoemde hem tot Cubaans ambassadeur in Spanje. Hij bleef dat ook maar kort en vluchtte enkele maanden later de Argentijnse ambassade in Havana binnen en vroeg er politiek asiel.
Gast van Franco
Op de foto is wereld’s bekendste communist (Che Guevara) te zien als officiële gast van wereld’s belangrijkste anti-communist en fascistenleider, generaal Franco, samen met Jose Miro-Cardona die enkele maanden later een voorlopige regering in het buitenland zou oprichten om Castro en Guevara ten val te brengen.
|
6. Niemand in Havana koopt een nieuwe auto
|
Sinds januari is het op Cuba toegestaan auto's van buitenlandse makelij te verkopen. De Peugeot-dealer in Havana is een van de weinige plaatsen waar je een nieuwe auto kunt kopen, wij bezochten hem. Tot nu toe verkocht hij geen enkele auto. Iets dat wel eens aan de prijzen van zijn handel zou kunnen liggen.
Stoflaag
Bij binnenkomst in de showroom van een van de schaarse dealers van nieuwe auto's in Havana is meteen duidelijk dat de Cubanen van auto's verkopen weinig kaas hebben gegeten. Een dikke stoflaag ligt over de voornamelijk witte Fransozen en hier en daar zit zelfs nog wat afplaktape op de deurstijlen en voorruiten. De showroom is totaal verlaten en ook buiten staat niemand nieuwsgierig met zijn neus tegen het glas gedrukt naar binnen te kijken.
Prijslijst
De lokale Peugeot-dealer vertelt tot nu toe geen auto te hebben verkocht. Een blik op de prijslijst maakt duidelijk waarom. Een compacte Peugeut 206+ doet al gauw zo'n 91.000 CUC, de toeristenmunteenheid die qua waarde gelijk staat aan de dollar. Ga je voor een 4008, een bescheiden SUV van het Franse merk, moet je zo'n 239.000 CUC neerleggen.
Godsvermogen
De duurste wagen van de showroom kost je een bescheiden godsvermogen. Voor 262.185,50 CUC heb je een spierwitte Peugeot 508. Een simpele gezinsauto die je hier op iedere straathoek tegen kunt komen. De prijs die je in Nederland voor zo'n wagen betaalt? Vanaf 28.740 euro staat er een op je oprijlaan.
Duizend jaar sparen en niets uitgeven
Dat is al een prijsverschil, maar als je je bedenkt dat het gemiddelde maandloon van een Cubaan op 20 CUC ligt, snap je dat een gloednieuwe Franse voiture er nooit in zal zitten. Daar moet de gemiddelde inwoner van Havana zo'n duizend jaar voor sparen, mits hij nooit iets uitgeeft.
Fonds Er moeten voor nieuwe auto's zulke astronomische bedragen betaald moeten worden omdat de regering zegt dat de opbrengst ervan in een fonds voor de verbetering van de infrastructuur gaat. Maar ja, worden er geen verkocht, dan zal het fonds ook niet groeien.
Repareren
De enige oplossing is oude barrels blijven rijden en repareren als ze stuk gaan. Tweedehands autodealer is hier geen beroep, dus verkoop gaat van mond op mond of via een Cubaanse evenknie van Marktplaats.nl. Niet dat een oude Lada goedkoop is hoor, ook daar betaal je makkelijk meer dan 11.000 CUC.
Jaguar
De economie van Cuba opent zich langzaam maar zeker, maar dit soort maatregelen maken de situatie eerder erger dan beter. Want een Peugeot kopen voor de prijs van een dikke Jaguar gaat niemand doen.
|
7. Cruiseschip pikt Cubanen op
|
Een cruiseschip heeft in de buurt van de Kaaimaneilanden 24 bootvluchtelingen gered. De vluchtelingen kwamen uit Cuba.
Houten boot
De 23 mannen en een vrouw zaten op een houten boot die al een paar dagen ronddreef in het gebied, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Cuba. Aan boord van het cruiseschip hebben ze eten, drinken en schone kleding gekregen. Daarna zijn ze naar de Kaaimaneilanden gebracht.
Teruggestuurd
De vluchtelingen zijn in goede gezondheid, laten de autoriteiten op de Kaaimaneilanden weten. Binnenkort worden ze teruggestuurd naar Cuba. De groep was waarschijnlijk op weg naar Honduras, om vanuit daar door te reizen naar de Verenigde Staten.
|
8. Woensdag: Arm en Rijk in Cuba
|
In de 8-delige documentairereeks 'Arm & Rijk' gaat Jan Leyers overal ter wereld op zoek naar de impact van de groeiende ongelijkheid op het leven van de mensen. De eerste drie uitzendingen zijn achter de rug met reportages uit São Paulo, Los Angeles en Johannesburg. Aanstaande woensdag 12 maart volgt de uitzending die zich afspeelt in Havana.
Vanaf vandaag zendt de VPRO deze serie ook uit. Op zondag 30 maart wordt de uitzending over Havana uitgezonden (20.15 tot 21.10 uur).
Gelijkheidsidealen
Om te achterhalen waar het regime in Cuba op termijn naartoe wil, trekt Jan Leyers naar twee staatseconomen. Zij geven toe dat het gelijkheidsideaal niet langer werkt en dat de inkomensverschillen in Cuba alleen maar zullen toenemen. Jan bezoekt ook het bejaardentehuis Santovenia, dat aanvoelt als Cuba in het klein: een plek zonder luxe, maar waar je zonder stress aan je eigen tempo bezig blijft en de dingen die er toe doen gratis zijn. Maar Cuba evolueert snel, en wie over tien jaar oud en hulpbehoevend zal zijn, woont wellicht in een totaal ander land.
Meer informatie uitzendtijden
VRT:
Woensdag 12 maart om 21u35
Donderdag 13 maart om 14u10 (herhaling)
Vrijdag 21 maart om 18u30 (herhaling)
VPRO: Zondagavond 30 maart, Ned. 2, 2015 tot 2110 uur
|
9. Cuba wil dialoog met EU, ook over Oekraïne
|
Cuba wil met de EU praten over de normalisering van de betrekkingen. 'Ik denk dat deze juiste beslissing van de EU toont dat unilateraal beleid niet werkt, noch in deze tijd een plaats heeft', zei hij.Tegelijkertijd deed hij - donderdag tijdens een persconferentie - een aanval op de NAVO en gaf zijn volledige steun aan Poetin's interventies in de Oekraïne.
Mensenrechten
Rodriguez verklaarde dat Havana bereid is om met de EU ‘op basis van gelijkheid, soevereiniteit en wederzijds respect elk onderwerp te bespreken, waaronder mensenrechten, waarover het zorgen heeft om wat er in uiteenlopende Europese landen gaande is’.
Tegelijkertijd las hij de EU en de NAVO de les over de kwestie Oekraïne. “Wij kunnen niet de gewelddadige omverwerping accepteren van een grondwettige regering ten koste van tientallen doden en door een interventie van de Verenigde Staten en sommige van hun NAVO-bondgenoten, door bedreiging van de lijfelijke integriteit van Oekraïense burgers vanwege hun nationale afkomst en de vernietiging van instellingen, poilitieke partijen en rechtmatige en wettelijk erkende entiteiten”.
Rusland bedreigd
En verder zei hij: 'De drang van de NAVO om haar gebied uit te breiden tot de grens met Rusland door gebruik te maken van de crisis in Oekraïne, betekent een 'ernstig gevaar voor de (internationale) vrede, veiligheid en stabiliteit'. 'Degenen die momenteel Rusland bedreigen met sancties en represailles zijn dezelfden die de 'regimewissel' in Kiev hebben uitgelokt en die eerder veroveringsoorlogen hebben gevoerd en zich rechtstreeks hebben gemengd in de interne aangelegenheden van verschillende staten, die weigerden zich aan hun belangen te onderwerpen en die streden voor het behoud van hun onafhankelijkheid.'
Hypocriet, dubbelhartig en agressief
Aldus enkele uitspraken van de Cubaanse minister die in naam van het Caraïbische land 'de hypocrisie, dubbelhartigheid en manifeste agressiviteit van de NAVO in woord en daad' veroordeelde.
|
10. Culturele Cuba Agenda
|
* Opwarmer voor de 5de editie van Havana aan de Amstel: 22 maart in Amsterdam
Met Tomi y su Timbalight, één van Europa’s beste Timba bands (België/Cuba). Plaats: Miranda Paviljoen, Amsterdam, 20.00 tot 02.00 uur.
* Palmundo Festival: 28 en 29 maart in Zoetermeer
Op vrijdag 28 & zaterdag 29 maart 2014 wordt het Festival Pal Mundo in de Silverdome te Zoetermeer plaats. De Silverdome zal tijdens dit 2-daags evenement worden omgetoverd tot een klein Latin / Caribbean dorp. Met de Main Stage, de Exotic Stage en de Dancehall vs. Soca Stage als toppers.
* Expositie: 'El Arte de la Luz': tot 13 april in Havana
Het Nationaal Museum van Schone Kunsten in Havana toont van 21 februari tot 13 april 2014 een overzicht van het schilderkunstige en grafische oeuvre van de Nederlandse kunstenares Marie-Antoinette Courtens onder de titel ˜El Arte de la Luz'.
* Theatertournee voor Live from Buena Vista
Live from Buena Vista – The Havana Lounge gaat in maart en april door Nederland. Het collectief geeft een inkijkje in het brede spectrum van stijlen die samenkomen in en om Buena Vista. De kern bestaat uit grote sterren die eerder bij de Buena Vista Social Club en/of Afro Cuban All Stars hebben gespeeld en wordt aangevuld met jonge talentvolle muzikanten die hun leven gewijd hebben aan de traditionele muziek.
Bekijk: Overzicht van de plaatsen en data
|
* Blogger Yoani Sánchez: Conducta met de C van Cuba
Al eerder berichtten wij u over de zeer succesvolle film Conducta die in Cuba leidt tot een golf van reacties en lange rijen voor de bioscopen. Blogger Yoani Sánchez beschrijft haar eigen ervaringen met deze film van Ernesto Daranas. Ook Randy Alonso, televisiepresentator en de supervleier van het regime, bezocht de bioscoop om Conducta te zien. Hij juichte niet met de vele andere bezoekers, werd natuurlijk herkend als presentator van het gelijkhebberige Mesa Redonda en voelde zich zichtbaar ongemakkelijk. Lees meer
|
* Instortend gebouw in Havana jaagt 600 man de straat op
Meer dan 600 bewoners van een gebouwencomplex in de straat Oquendo 308, tussen San Rafael y San Miguel in Centrum Havana, zijn door instortingsgevaar de straat op gejaagd. De eerste verschijnselen deden zich op donderdag 27 februari voor. Het gebouwencomplex van 5 etages en 120 appartementen dateert van 1928 en al in 1988 werd vastgelegd dat er gevaar van instorten was, aldus de website Cubanet. Lees meer
|
* Bandleider: ‘Internet kan in Cuba paard van Troje zijn’
Israel Rojas, voorman van de band Buena Fe, heeft in een interview met de officiële website Cubasi de beperkingen door het regime in Cuba op internet verdedigd. Hij wijst op de noodzaak ‘de soevereiniteit’ van het land niet te vergeten en ‘met machtige vijanden zoals Cuba heeft, kan internet gemakkelijk veranderen in een paard van Troje.’ Lees meer
|
* Cubaanse jongeren hebben het niet meer over de Castro’s
Bertrand de la Grange, oud-medewerker van Le Monde en schrijver van La otra Cuba / Het Andere Cuba, bezocht het land onlangs opnieuw na vijf jaar afwezigheid. ‘Jongeren spreken niet over Fidel Castro en nog minder over zijn broer Raúl. Ze verwachten niets van hen. Ze hebben ze al dood verklaard.’ Lees meer
|
* Cultuurminister vervangen wegens kunstroof?
Vorige week verving de Cubaanse Staatsraad de Minister van Cultuur, Rafael Bernal Alemany (zie foto), en benoemde Julián González Toledo (52) tot zijn opvolger. Alemany was nog maar sinds maart 2012 minister van Cultuur. Bronnen in Havana zeggen dat zijn plotselinge aftreden samenhangt met de roof van tientallen schilderen in het Museum voor Moderne Kunst in Havana. Enkele van de vermiste kunstwerken zijn in Miami opgedoken en te koop aangeboden. Lees meer
|
* Berta Soler – Damas de Blanco – gearresteerd en weer vrij
Donderdagochtend zijn Berta Soler en haar man, de voormalige ex-politieke gevangene Ángel Moya, gearresteerd en enkele uren later weer in vrijheid gesteld. Lees meer
|
|
|