Nieuwsbrief nr. 91

December 2017
 
Beste ,
 
Hoe is het voor jou om terug te kijken op het afgelopen jaar? Had je dromen, zijn ze uitgekomen, zijn er zaken die je zó over zou doen, heb je goede voornemens voor het nieuwe jaar of doen we daar met zijn allen niet meer aan?
Ik weet het niet, zelf heb ik geen goede voornemens of het moeten dezelfde zijn als die ik elke dag heb. Goed zijn voor anderen en jezelf, gezond eten, op tijd naar bed, durven genieten, de boog niet altijd gespannen hebben, dat soort dingen.
Jullie gaven leuke reacties op het recept van de hoestsiroop uit vorige nieuwsbrief. Dank je wel daarvoor. 
 
 
De maankalender begint het nieuwe jaar met de net niet meer volle maan in Tweelingen. Dat houdt in dat er invloed is op de longen, schouders, armen en handen. Wat je daarvoor goed doet komt beter aan en wat slecht is ook. De dagkwaliteit is licht in het element lucht. Mooi sterrenbeeld om het oude jaar door te brengen met de mensen waar je van houdt, intiem en knus.
 
Blijf naar buiten kijken, vooral ook ná zonsondergang en voel welke invloed het sterrenstelsel op jou heeft . Wil je er meer van weten dan is de maankalender misschien wel wat voor jou. Maankalender van Marjanne Hess-van Klaveren, te bestellen op internet en te koop in de betere boekhandel.
 
Energie herstellen
 
Elke 1e woensdag van de maand is het mogelijk je aan te sluiten bij een kleine groep om, bij een hapje en een drankje, te praten over het Energie Herstelplan. Wat is het Energie Herstelplan, wat is de invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen vraagt het in de keuken.

 
Je bent welkom in Vlodrop met voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.30 en de avond eindigt omstreeks 21.30 uur. De kosten zijn 10 euro per persoon. Voor aanmelden of informatie klik hier. 
 
Volkswijsheid

Veel sneeuw op oudjaar,
geeft veel hooi in het nieuwe jaar.
 
 
Truus is terug

Het is een tijdje geleden dat jij iets hoorde uit mijn tuin. Maar ik ga proberen de traditie weer in ere te herstellen om iedere maand een bijdrage te leveren aan de nieuwsbrief van Op een Blaadje.
Ik zal je in het kort vertellen wat er zoal gegroeid heeft in mijn tuin. Maar het leukste is denk ik ook wat ik er mee gemaakt heb. Hopelijk ga je met me mee op dit smakelijke avontuur.
 
 
Allereerst de culinaire avonturen met een bijzondere komkommersoort. Als ondersteuner van De Zaadbank heb ik het vorig jaar een zakje zaden kregen van de komkommer Marketmore (Cucumis Sativus). Het is een komkommer die het geweldig gedaan heeft in de volle grond. Het is een ras met een stevige schil en met doornachtige uitstekeltjes erop. Heerlijk als je ze jong plukt en eet. Echter toen wij na 3 weken vakantie terug kwamen hingen er 8 enorme komkommers te wachten. Weggooien is geen optie dus zocht ik op internet een recept om ze in het zuur te zetten. Toen had ik nog steeds grote komkommers over. Hiervan heb ik een heerlijk acar ketimoen (Indonesisch zoetzuur) gemaakt. Het leuke is dat de stevige schil juist een extra element toevoegde aan het eindproduct. Het recept kun je vinden op Roys recepten. Natuurlijk is de schil van de komkommer die je nu kunt kopen niet zo knapperig, maar het is echt de moeite waard om het een keer te proberen. Dit recept kun je ook gebruiken voor bijv. pompoen of courgette.
 
Verder heb ik enorm veel paprika’s geoogst dit jaar. Ook daarmee ben ik weer aan de slag gegaan. Ik vond een Portugees recept van een paprikapasta, Massa de pimantao. Je hebt er rode paprika’s voor nodig. Hier vind je het recept.
 
Tot slot heb ik heel veel sambal gemaakt. Omdat ik geen conserveermiddel gebruik (zoals in de gekochte potjes) vries ik de sambal na het bereiden in. Ik gebruik hiervoor een siliconen bakvorm voor minimuffins, dat gaat echt perfect. Na het invriezen doe ik de “muffins” in een diepvriesdoos en neem er steeds een uit. Zo kun je de hele winter nagenieten van een succesvolle oogst. Een heerlijk recept kun je vinden op Koken met van Boven, sambal van Geertje.
 
Nog even dit: wil je het volgend jaar zelf knoflook oogsten? Vergeet dan niet nu de tenen in de grond te zetten. Gebruik hiervoor dikke biologische knoflook. Iedere teen staat garant voor een nieuwe bol volgend jaar zomer.
 
Natuurdiëtisten
 
Op de site van Natuurdiëtisten vind je veel informatie. Ook staan er recepten op van Op een Blaadje. Neem er eens een kijkje. 
 
Agenda
 
In de wintermaanden staan de buitenactiviteiten in groepsverband op een laag pitje. Voor een individuele wandeling met uitleg over planten maar ook vogels met hun geluiden is er nu alle tijd. 

De supermarktservival, kookworkshops en lezingen gaan natuurlijk gewoon door.
Bel of MAIL en vraag naar de mogelijkheden. We maken een passend pakket voor kleine of grote groepen of voor jou alleen!
 
Nieuwjaarswens

 
Ik wense u een jaar, dat zacht als zijde is;
ik wense u een jaar, dat blank en blijde is;
ik wense u een jaar, dat ver van krank is,
een deugdelijk jaar zo breed als 't lang is;
ik wense u een jaar, dat als 't voorbij is,
een zalig jaar voor u en mij is.
 
Guido Gazelle
 
 
 
 

Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.