Quote
Week 21
Jaar 2015
 
 
 
The mediocre teacher tells.
The good teacher explains.
The superior teacher demonstrates.
The great teacher inspires.

 
Wanneer je als leidinggevende een nieuwe medewerker krijgt dan is het altijd goed hem of haar te laten bijstaan door een mentor: een ervaren medewerker die vanuit zijn kennis en kunde de junior wegwijs maakt en terzijde staat.
 
Zo een mentor wordt hier bij ons ook wel eens ‘peter’ of ‘meter’ genoemd. Misschien heb jij er ook één gehad wanneer je als nieuweling toekwam in je organisatie. Of misschien heb jijzelf ook al eens deze taak op jou genomen.
 
Als dit zo is dan weet je dat je als mentor niet alleen moet werken vanuit je vakexpertise. Je moet ook in staat zijn om deze over te dragen en een goede persoonlijke relatie met je mentee aan te gaan.
 
En hier kan het soms mislopen. Niet uit slechte wil. Dikwijls echter door een verkeerde inschatting van wat het mentorschap juist inhoudt. Of ook door een gebrek aan inzicht m.b.t. de vaardigheden waarover een goede mentor moet beschikken.
 
In het artikel Ten Ways to Become a Great Mentor’ vind je heel wat nuttige informatie die je zal helpen om in de toekomst een mentor te kiezen voor een nieuwe medewerker of wanneer je zelf deze rol moet opnemen.

P.S. 1: met dank aan Prof. Dr. Werner Jacobs voor het suggereren van de quote en de verwijzing naar het artikel op de blog van ‘INSEAD – The Business School for the World’ in Fontainebleau.
 
P.S. 2: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
  
 
Reageren op deze quote? Klik hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.