Nieuwsbrief augustus 2017
E-health in de praktijk: mijngezondheid.net
Steeds meer patienten willen inzage in hun eigen medisch dossier, in hun bloeduitslagen, in hun medicatie. Ze willen zelf bepalen wanneer ze een afspraak maken, een vraag kunnen stellen aan de verpleegkundige of een herhaalrecept regelen.
Op onze praktijk kan dat inmiddels met mijngezondheid.net. Wilt u hier gebruik van maken? Geeft u zich dan op bij de assistente, de praktijkverpleegkundige of de huisarts. U krijgt een email thuisgestuurd met informatie over hoe het werkt.
 
Interview met Gea Hogeterp verpleegkundig specialist en praktijkmanager
 
Wie ben je?
 
Ik ben Gea Hogeterp, ben getrouwd met Jochem en we hebben 4 kinderen. Van oorsprong kom ik uit Lemmer en ken het dorp goed. Sinds 2005 woon ik met mijn gezin in het buurtdorp Rutten en voel mij actief betrokken bij het dorpsleven. Van huis uit heb ik meegekregen vrijwilligerswerk te doen. Ik ben sinds 4 jaar secretaris van voetbalvereniging RKO, waar mijn kinderen voetballen.
 
Hoe ben je in deze praktijk terechtgekomen?
 
In maart 2001 ben ik gaan werken voor de praktijk van Arentsen en Groeneveld. Tijdens mijn zwangerschapscontrole kwam ik met Karin Groeneveld in gesprek over de ontwikkelingen in de huisartsenzorg en mijn interesse daarvoor. Ik werkte toen al een aantal jaren als verpleegkundige in het ziekenhuis in Emmeloord. Toen de tijd daar was heb ik brieven gestuurd naar een aantal huisartsenpraktijken en het heeft zo moeten zijn dat ik hier mocht beginnen. Eerst als assistente, maar al na een half jaar ben ik doorgegroeid naar een, toen nog, nieuwe functie als praktijkverpleegkundige. Ik ben altijd blijven leren en ben ondertussen praktijkmanager en verpleegkundig specialist voor de praktijk.
 
Wat doe je als verpleegkundig specialist?
 
Mijn focus ligt op de ouderenzorg en ik doe spreekuren ‘kleine kwalen’.
 
Welke invulling geef jij aan ouderenzorg? Wat versta je eronder?
 
De ouder wordende mens heeft een heel eigen behoefte aan zorg. Ik heb het dan niet alleen over ziektes of verschijnselen die horen bij het ouder worden, maar ook over sociale zorg als eenzaamheid, omgaan met de omgeving, omgaan met familie en mantelzorg, langer thuis blijven wonen en begrijpen hoe de zorg werkt. Mensen die ouder worden, begeven zich in een best complexe wereld en hierdoor wordt er vaak een beroep op meerdere zorginstellingen gedaan.
De ouder wordende mens heeft op een eigen manier recht op kwaliteit van zorg. Dat betekent voor mij maatwerk en is voor iedere oudere patient weer anders.
 
Hoe komt het dat de huisarts de ouderenzorg niet zelf doet?
 
Nou, dat is natuurlijk niet helemaal zo. De huisarts houdt het overzicht en de regie. Niet alle huisartsen hebben iemand met wie ze die zorg samen kunnen doen. Deze huisartsen willen ouderenzorg als een specifiek onderdeel van hun werk benaderen en zetten daar een specialist op zoals ik. De huisarts en ik zijn en blijven samen betrokken bij die zorg. Omdat ouderenzorg vaak complex is kost het meer tijd en deze tijd heeft de huisarts niet altijd. Ik heb vanuit mijn functie meer tijd en meer focus op de complexere zorg.
 
Zie je een verschuiving in je werk ten opzichte van eerdere jaren?

Toen ik in 2001 begon in deze huisartsenpraktijk werkten we met 2 huisartsen en 2 assistentes, ondertussen zijn daar nog een huisarts, een praktijkverpleegkundige, een praktijkverpleegkundige GGZ en mijzelf als verpleegkundig specialist bij gekomen.
Er wordt een groter beroep gedaan op mijn kwaliteiten, zeker na het behalen van de master ‘Advanced Nurse Practice’. Er wordt in zijn algemeenheid een groter beroep gedaan op huisartsenzorg. Mensen blijven langer thuis en er treedt een verschuiving op van ziekenhuiszorg naar huisartsenzorg.
 
Waarom werk je graag voor deze praktijk?

Ik tel mee als mens en als professional. Toen ik eerder werkte in het ziekenhuis was ik meer anoniem, een nummer. Nu zijn we samen een team, worden we gezien als mensen met eigen kwaliteiten. Ik vind het geweldig met mensen samen te werken. De inhoud van het werk is nog steeds een grote uitdaging; ik ga enthousiast van huis en kom ook enthousiast weer thuis. Ik werk in een prettige sfeer samen.

Bedankt voor het interview!

Graag gedaan!
 
 
Waarneming tijdens de zomervakantie van maandag 14 augustus t/m vrijdag 1 september
Voor spoedgevallen tijdens kantooruren kunt u terecht:
(Familienamen beginnend met de letter)
 
A t/m L Huisartsenpraktijk Echtenerbrug
De Veenscheiding 20, 8539 SH  Echtenerbrug
Telefoon: 0514- 541300
(spreekuur volgens afspraak)
 
M t/m Z Huisartsenpraktijk van Graafeiland
Vissersburen 17B, 8531 EB Lemmer
Telefoon: 0514- 561370  SPOED 0514-534410
(spreekuur volgens afspraak)
 
In de avond, nacht of het weekend kunt u voor spoedgevallen contact
opnemen met dokterswacht Friesland Tel: 0900-1127112
 
 
Huisartsenpraktijk Arentsen & Groeneveld, Vissersburen 17c, 8531EB Lemmer, www.arentsengroeneveld.nl