Bethlehemkerk                                                
Jaargang 9, oktober 2023 nr. 37
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
 
Viering zondag 8 oktober:
60 jaar Bethlehemkerk – Op weg naar de toekomst
 
Kennismaking drie wijkkerkenraden
 
Ga je mee 6 oktober:
Jubileumavond 60 jaar Bethlehemkerk
 
Kinderkamp De Kerk: dat ben jij! Ga je mee?
 
Kinderkerkdienst voor jong en oud
 
Ionaviering 22 oktober 
 
Avondmaalsviering
in kleine kring
 
Sirkelslag 'Ga mee!'
 
Gezocht: toffe mensen met een huiskamer vol licht en warmte
 
Bethlehemkerk: tentoonstelling 60 jaar
 
Borrel voor twintigers en dertigers: wordt vervolgd
 
Ouderenpastoraat: Geloof en muziek
 
Expositie van
Marthy Boer
 
 
 
AGENDA
 
Vrijdag 6 oktober
Nieuwsbrief
 
Feestelijke jubileumavond, inloop vanaf 19:30
 
Zaterdag 7 oktober
De Duurzame Dagen
 
Zondag 8 oktober
ds. Hillegonda Ploeger, feestelijke jubileumviering met oud-predikanten.
 
Wandelen met Maria
 
Maandag 9 oktober
Avondmaalsviering in kleine kring 
 
Dinsdag 10oktober
SOOS: Ontspanningsmiddag voor senioren 
 
Woensdag 11 oktober
Ochtendgebed
 
Alzheimer Café: Wet-en regelgeving rondom dementie 
 
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
"Ga je mee?"
 
 
Website van de PgH www.pknhilversum.nl
 
 
Abonnement op onze
nieuwsbrieven:
PgH en/of
 
 
BEZOEK ONZE SITE
 
Als gastvrij en betrokken kerkgemeente heten we u van harte welkom om onze diensten mee te vieren en te beleven. Dat kan rechtstreeks op zondagmorgen en later in de week door de dienst terug te kijken.
 
Viering zondag 8 oktober: 60 jaar Bethlehemkerk – Op weg naar de toekomst
 
Zondag gaat dominee Ploeger voor in deze extra feestelijke dienst waarin we ook stilstaan bij 60 jaar Bethlehemkerk. Met nu eens ook VOORAF al koffie en gebak.
 
Dus vanaf 9.30 uur inloop met koffie en gebak!
 
Een bijzondere zondag: 60 jaar Bethlehemkerk. En op deze zondag starten we ook met een serie verhalen die  PgH breed gelezen worden. Deze serie heet 'Reisgenoten'. Als reisgenoten zijn we binnen de Bethlehemkerk al 60 jaar onderweg.  Er zijn gemeenteleden die hun levenlang al met deze kerk verbonden zijn en anderen sinds een jaar. Als elkaars reisgenoten gaan we verder. Op deze zondag lezen we over Abraham en Sara die als reisgenoten met elkaar op de weg van God gaan. Waar zal de reis hen brengen? En hoe zal onze toekomst zijn, als wij als reisgenoten met elkaar op weg gaan?
 
Heel Bethlehemkerk Bakt (HBB)
Ten slotte, wie wil er voor 8 oktober een cake, taart bakken voor bij de koffie/thee van deze feestelijke dienst op zondag? Graag een mail naar:hbb@bethlehemkerk.nl 
 
Klik hier voor de liturgie, de collecte en bijbehorende link naar kerkdienstgemist van zondag 8 oktober.
 

Kennismaking 3 wijkkerkenraden

Op dinsdagavond 5 september jl. zijn de ambtsdragers van de drie wijkgemeenten Bethlehemkerk, Morgenster en Regenboogkerk (BeMoRe) voor het eerst bij elkaar geweest om met elkaar kennis te maken.
 
Een voorbereidingsgroep bestaande uit zes leden van de drie wijkgemeenten had een divers programma voorbereid dat in teken stond van informele kennismaking.
Iedere wijkgemeente stelde zich door middel van een korte presentatie voor en vertelde hoe de kerkdiensten verlopen met vaste elementen en tradities, wat kenmerkend is voor de eredienst en hoe de wijken en het pastoraat georganiseerd zijn.
Daarna was er ruimte om middels speeddaten met zo veel mogelijk mede-kerkenraadsleden kort kennis te maken.
 
Tijdens de pauze werd de aanwezigen gevraagd om met post-its te reageren op de vragen ‘waar zie je tegenop’, ‘waar zie je naar uit’ en ‘welke zaken zijn voor jou belangrijk in je huidige wijkgemeente en wil je graag meenemen naar de nieuwe gemeente’?
Er werd per vraag een korte samenvatting gegeven met trends in de antwoorden waarover in kleine groepen doorgepraat kon worden.
 
De avond werd afgesloten met het samen zingen van Psalm 84c uit ‘Psalmen Anders’.
 
 
 
Ga je mee op 6 oktober:
Jubileumavond 60 jaar Bethlehemkerk
Op vrijdag 6 oktober is er een feestelijke jubileumavond gepland. Inloop vanaf 19:30 en we beginnen om 20:00 met een gevarieerde spelavond voor alle bezoekers. De spelavond wordt heeft de opzet van het bekende TV-programma: "Ik hou van Holland", maar dan met een Bethlehemkerk-sausje. Irene Muller en Dinant Bent zijn de gastgevers van de avond en peilen op ludieke wijze onze kennis.
 
Naast het spelelement is er ook het rad van fortuin, waar (oud-)kerkrentmeesters Koos van Vliet en Peter den Uil ons gaan verleiden een gokje te wagen voor het goede doel.
 
De avond wordt swingend afgesloten met een silent disco. Er kan worden gedanst of meegedeind op diverse muzieksoorten terwijl een ander rustig geniet van een drankje en hapje zonder overstemd te worden door de muziek. Een bijzondere belevenis voor alle leeftijden !
 
Aanmelden:
Graag krijgen we beetje gevoel bij het aantal glazen dat we moeten klaarzetten en hoeveel bitterballen er in het vet moeten. Als u spontaan komt, bent u natuurlijk welkom maar toch vragen we iedereen zich zoveel mogelijk per e-mail aan te melden. Opgeven via jubileumavond@bethlehemkerk.nl
 
Inloop vanaf 19:30 en we beginnen om 20:00 met een gevarieerde spelavond voor alle bezoekers.
 
 

Kinderkamp De Kerk: dat ben jij! Ga je mee?

Ga je mee op kinderkamp? Van zaterdag 14 oktober op zondag 15 oktober organiseren we een kinderkamp in de Bethlehemkerk voor kinderen vanaf groep 4 t/m groep 8 van de basisschool.
 
We beginnen om 14:45 op zaterdag met een inloop. Vanaf 15:15 start er een leuk en gevarieerd programma: we leren over de kerk, gaan samen zingen, bereiden de kerkdienst van zondag voor, we gaan knutselen, een leuke film kijken (alle leeftijden), en natuurlijk lekker eten samen en slapen in de kerk! Op zondagmorgen ontbijten we en doen we ochtendgymnastiek, en daarna is er een vrolijke kinderkerkdienst waarin we God en elkaar mogen ontmoeten, ook de grote mensen mogen dan meedoen.
 
Ouders en broertjes en zusjes zijn bij de kerkdienst natuurlijk ook van harte welkom (10:00u Bethlehemkerk). Na de kerkdienst is het kamp afgelopen. 
 
Het kamp sluit aan op de catecheselessen die afgelopen periode in de Regenboogkerk zijn gegeven maar als je die gemist hebt is dat geen probleem: je kunt gewoon aansluiten.
Voor opgave en inpaklijst, neem contact op met ds. Aster Abrahamsen / dominee.abrahamsen@live.nl / 06 39715672
 
Graag opgeven voor donderdag 12 oktober!
 
Wil je updates? Kijk op onze website. Lees hier verder....
 
 
 

Kinderkerkdienst voor jong en oud

Volgende week zondag 15 oktober is het zover: een kerkdienst voor en door kinderen, waar jong en oud welkom zijn. Wees welkom! Voor de allerjongsten is er creche, kinderen staan centraal, maar ook aan de volwassenen is gedacht. 
 
In de afgelopen weken heeft een groepje kinderen uit de Morgenster, Regenboogkerk en Bethlehemkerk tijdens de catechese geleerd over de kerk. Wat is een kerk eigenlijk, wie zijn de kerk en hoe gaat een kerkdienst in zijn werk? Kom ontdekken wat zij hebben geleerd, zing en bid en vier met ons mee. En wie weet ontdekt u of jij nog nieuwe dingen die u niet wist over de kerk. Met medewerking van een combo o.l.v. Marlene Erdmann en zang door de kinderen.
Thema is De Kerk: dat ben jij!
Ga je mee naar de Bethlehemkerk op 15 oktober, 10:00u aanvang.
 
 
 
Ionaviering 22 oktober
 
Op zondagmiddag 22 oktober is er weer een Ionaviering in de Bethlehemkerk. Vanuit de
brede keltische christelijke spiritualiteit zoeken we de verbinding met vandaag. Tijdens deze
viering staan we dan ook stil bij de zorg voor de schepping en de uitdagingen waar we voor
staan. De verbinding met de natuur is een belangrijk thema in het keltisch christendom. In
liederen en gebeden komt dit vaak terug. We hebben dan ook genoeg ideeën om er weer
een mooie viering van te maken en hopelijk daarna met nieuwe inspiratie vanuit de Bijbel op
weg te gaan.

Zoals gebruikelijk starten we om 16.00 uur met inzingen. Vanaf 16.30 uur is er koffie/thee en
om 17.00 uur start de viering. We zijn blij dat Annerose Korporaal ons weer aan de vleugel
zal begeleiden. Na de viering is er gelegenheid om samen te eten. Aanmelden voor het eten
wordt op prijs gesteld en kan via iona@bethlehemkerk.nl. Mocht u een bijdrage aan de
maaltijd willen leveren, dan kunt u dat ook aangeven via dit e-mailadres.
Namens de voorbereidingsgroep,
Gerard Ekelmans

Avondmaalsviering in kleine kring

Op maandag 9 oktober a.s. zal er weer een Avondmaalsviering in kleine kring worden georganiseerd in het Stiltecentrum van de Bethlehemkerk.
 
Dit doen we in het bijzonder voor gemeenteleden die niet in de gelegenheid zijn om de reguliere diensten op zondag bij te wonen, maar wel op maandagmiddag naar de Bethlehemkerk kunnen komen om de Maaltijd van de Heer te vieren.
 
Na de viering o.l.v. ds. Jetty Scheurwater ontmoeten we elkaar met koffie en thee.
Wilt u bij de viering - die om 14.30 uur begint - aanwezig zijn neem dan s.v.p. contact op met Reintje Hofman, tel.: 6219030.

Sirkelslag 'Ga mee!' op 13 oktober

Sirkelslag is het grootste, spannendste en meest interactieve spel tussen jeugdgroepen uit heel Nederland.
 
Sirkelslag is een laagdrempelig spel om jongeren te betrekken bij activiteiten van de kerk. Uit ervaringen van gemeenten blijkt dat Sirkelslag een mooi startpunt kan zijn voor missionair jeugdwerk.
 
Je speelt Sirkelslag als groep in je eigen gemeente. Je speelt tegen duizenden andere kinderen of jongeren uit heel Nederland. Sirkelslag is het spel waarbij het gaat om creativiteit, actie en teamspirit.

Thema ‘Ga mee!’ 

Het thema dit jaar is Ga mee! en sluit aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk. Pak je tas in, trek goede schoenen aan en ga mee op pad! Wat ga je allemaal tegenkomen onderweg? Durf jij het avontuur aan te gaan en de stap te zetten? Ga mee en ontdek hoe jij het verschil kunt maken! 
 
De PGH Gaat mee!
Op vrijdag 13 oktober spelen we Sirkelslag in de Bethlehemkerk. Samen met de jongeren van Vitamine G, Regenboogkerk, Morgenster en Bethlehemkerk samen.
 
We beginnen om 19:30. Adres: Bethlehemkerk, Loosdrechtseweg 263, 1215 JV  Hilversum
Aanmelden of meer informatie? Mail naar: sirkelslag@bethlehemkerk.nl

Gezocht: toffe mensen met een huiskamer vol licht en warmte

Het is niet het eerste wat je denkt bij een kerk: dat het een club van toffe mensen is. En toch kregen we deze bijna eretitel in 2019 van de bezoekers van buurthuis De Kleine Lelie. Na een spannende maar warme ontmoeting  tussen gemeenteleden en buurtbewoners tijdens een open huis van de Levende Adventskalender vingen we bij het afscheid op: het zijn toch wel toffe mensen. 
 
Nu wisten we dat stiekem al een beetje want in dat jaar stelden maar liefst 19 gemeenteleden hun eigen huiskamer ruimhartig open voor bekende en minder bekende buurtgenoten.En eenzelfde aantal meldde zich aan als mede-gastgever/buddy. Warme herinneringen hebben we aan deze ontmoetingen en wat was het ook verbindend voor gemeenteleden! 
 
Nu we elkaar weer in huiskamers kunnen ontmoeten,  doen we dan ook graag opnieuw een beroep op u: Wilt u meehelpen bouwen aan een huis vol licht en warmte en uw huiskamer in Hilversum of Nieuw Loosdrecht openstellen voor de Levende Adventskalender? We horen het graag. We maken dan tussen 3 en 24 december samen weer een lichtsnoer van adressen waar gemeenteleden en buurtbewoners gedurende twee uur een warm welkom krijgen.
 

Bethlehemkerk: tentoonstelling 60 jaar

Vrijdag 6 oktober 2023 is het 60 jaar geleden dat de Bethlehemkerk als kerkgebouw in gebruik is genomen. Dat gaan we gedurende het hele jaar samen vieren met diverse activiteiten. Via de Kerkbrink, nieuwsbrieven en website houden we jullie graag op de hoogte en nodigen we jullie van harte uit deel te nemen. Op slotzondag 25 juni zijn de plannen uit de doeken gedaan.
 
Tentoonstelling
Wij willen voor de verjaardag van de kerk graag een tentoonstelling maken, maar dan hebben we ook items uit het verleden nodig. Dus voorwerpen en foto’s uit het verleden van de kerk en ook van het noodkerkje aan de Frederik van Eedenlaan zijn welkom.
 
Materiaal aanmelden
Materiaal voor de tenstoonstelling kan aangemelden worden bij Ineke Woldman en Wim Dral via email adres: wimdral@kpnmail.nl

20-40 wordt vervolgd!
 
Afgelopen zondag kwam een groep leeftijdsgenoten tussen 25 en 40 jaar samen voor een borrel in de Bethlehemkerk. Uit alle drie de wijkgemeenten die volgend jaar samen één gemeenschap vormen waren er aanwezigen. Het werd een gezellig middag met als verbindend thema: onze toekomst in de kerk.
 
In ontspannen setting was er eerst vooral ruimte voor onderlinge ontmoeting. In alle drie de huidige wijkgemeenten zijn groepen actief voor deze leeftijdscategorie. Wat betreft activiteiten lijken deze groepen erg op elkaar. Gezamenlijk eten is een rode draad in de bijeenkomsten. Onder het genot van een hapje en drankje werden dan ook ervaringen uitgewisseld.
Over aan aantal stellingen werd dieper nagedacht onder leiding  van ds. Aster Abrahamsen. Wat is de rol van de kerk in de levens van deze leeftijdscategorie? Moet er iets veranderen? En hoe ziet een gezamenlijke toekomst eruit? Het werd een levendig gesprek. Samen optrekken in aanloop naar de PGH2024 wordt breed omarmd. Een nieuwe naam is er al: yubben, oftewel young urban believers.
 
 

Ouderenpastoraat: Geloof en muziek

Donderdag 12 oktober is er een toerustingsmiddag voor iedereen die betrokken is bij het ouderenpastoraat of zich ermee verbonden voelt. De middag heeft als thema: Muziek, geloof en dementie.

In contact

Muziek biedt bijzondere mogelijkheden om in contact te komen met mensen met dementie. Hoe dat kan en wat er zoal kan, daarover gaat deze middag. Over muziek, geloof en dementie wordt niet alleen gesproken, natuurlijk zal er ook muziek klinken en wordt er gezongen op deze bijeenkomst.
Heleen Weimar, predikant van de Regenboogkerk, leidt de middag. Zij werkte vele jaren als geestelijk verzorger in verpleeghuizen voor mensen met dementie. Muziek is voor haar een bron van geloof.
 
 

Expositie van Marthy Boer

Hallo, ik ben Marthy Boer en ik exposeer deze maand met mijn schilderijen in de Bethlehemkerk.
De schilderijen die ik exposeer zijn allen onderdeel van de cursussen en opleiding die ik heb gevolgd bij het Zelfontdekken door schilderen.
 
Het Zelfontdekken door schilderen is ontwikkeld en wordt al meer dan twintig jaar gegeven door drs. Gerda Merckx. Het Zelfontdekken door schilderen richt zich niet op het schilderen maar op de aangeboden innerlijke weg, die werkt met vier thema’s “Metamorfose”, “Kracht van de natuur en de eigen natuur”, “vier existentiële kwaliteiten ( verlangen, verdriet, verzet, moedeloosheid)”en “Scheppingskracht”.
 
Elk thema bestaat uit vier bijeenkomsten. Centraal staat iedere bijeenkomst een thema wat zelf wordt gekozen als verlangen of vraag wat geformuleerd is tot persoonlijk thema en wat gedurende de cursus wordt gerealiseerd. Ik heb zelf een basiscursus, een vervolgcursus en 5 gevorderdencursussen gevolgd en daarna de opleiding tot docent Zelfontdekken door schilderen gevolgd en laat hier mijn schilderijen van zien.
 
 

 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl voor woensdag 20:00