thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantiegevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

geuren en kleuren - vakantiegevoel - kruiden - mediterraan - kleine gerechten - mediterrane markt - turf - open tuinen


Het is een bijzonder jaar, we gaan dit nog lang heugen.

Onze mediterrane plantendagen stonden voor aanstaande zaterdag en zondag 13 en 14 juni 2020 op de agenda.

Helaas moeten we ook deze themadagen annuleren.

Aanstaande zaterdag is de kwekerij wel gewoon open. Maar we hebben besloten zondag een beetje rust te nemen.

Zondag 14 juni is de kwekerij dus niet extra open. Kom dan alsjeblieft niet naar de kwekerij.

De tuin is nu geweldig, we beleven een derde hoogtepunt. Mocht je alleen daarvan willen genieten dan ben je welkom van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Aanvankelijk maakten we ons grote zorgen: Wat als we de kwekerij maandenlang zouden moeten sluiten? Gelukkig bleek dat niet nodig en inmiddels is duidelijk dat het besmettingsgevaar in de buitenlucht gering is zolang er voldoende afstand wordt gehouden. Dat kan goed op de kwekerij.

Vervolgens werden we overrompeld door het grote aantal online bestellingen. Het werd fijn tuinweer ongeveer tegelijk met de slimme lockdown. Dat resulteerde in een grillig patroon van extreme bestelpieken. Het werd daardoor erg ingewikkeld de levertijd steeds goed in te schatten. Ik wil graag zo duidelijk mogelijk zijn maar bleek er uiteindelijk regelmatig ver naast te zitten.

Ik houd nog steeds dagelijks de voorraad in onze web-winkel bij, zodat we bestellingen onder normale omstandigheden vrijwel steeds compleet kunnen leveren en je op basis van de actuele voorraad je bezoek aan de kwekerij kunt voorbreiden. Maar als de levertijd zo ver oploopt als nu is gebeurt werkt dat helemaal niet meer voor online bestellingen. We hebben overwogen de web-winkel te sluiten maar dat is technisch nogal een uitdaging. Bestel voorlopig maar even niet online, het aantal openstaande bestellingen is angstaanjagend.

Intussen in de tuin.

Nu de Helleborus, pioennrozen, longkruid en smeerwortel, appels, peren, kersen en ander fruit zijn uitgebloeid heerst in onze tuin de heerlijke zwoele lucht van Cistus, Phlomis, salie en lavendel.

Het moet er warm genoeg, windstil en een beetje vochtig voor zijn. En als het dat is, weet ik weer waarvoor we dit allemaal doen. Dit is voor mij de essentie van tuinieren; geuren, kleuren en vakantiege voel.

Het gaat dit jaar best hard. Veel mediterrane planten bloeien relatief vroeg en dit jaar zelfs nog wat vroeger dan normaal. De lavendels beginnen kleur te krijgen. In de prairieborder is Baptisia net klaar, het feest van de Salvia in volle gang en begginnen de Echinacea nu ook mee te doen. Het zoemt er van de bijen en hommels.

Ik schreef het al eens eerder: Als iemand geen luizenleven heeft, dan is het wel de luis.

Luizen schijnen door sommige tuiniers juist nu als een groot probleem te worden ervaren. Als je er erg veel last van hebt, kijk dan eerst naar de grond. Planten die nu graag hard willen groeien maar te droog, te arm, of in te vaste grond staan zijn erg aantrekkelijk voor luizen.

Wij zien ze nauwelijks. Dat komt niet alleen doordat we onze kwekerij de grond zo luchtig houden en onze tuin zo aantrekkelijk mogelijk maken voor insecten zoals sluipwespen, zweefvliegen en ook wespen, die elkaars populaties onder controle houden.

Wespen zijn net als hommels een bijensoort. De meeste wespensoorten zijn nooit hinderlijk. Ze jagen een groot deel van het jaar op andere insecten zoals luizen die ze aan hun jongen voeren. Wespenlarven scheiden suikers af waar de ouders energie uit putten om te grote populaties van andere insecten onder controle te houden. Alleen de limonadewesp is in augustus soms een paar weken een beetje hinderlijk omdat ze dan wanneer hun larven zijn uitgegroeid tot wespen op zoek gaat naar suikers in welke vorm dan ook. Met wat rottend fruit in een afgelegen hoekje van je tuin zijn ze net zo tevreden als met een slokje cola.

Ook de vele mussen die in deze tijd van het jaar luizen aan hun jongen voeren blijken bijzonder efficient in het verzamelen van luizen. Ik controleer op mijn rondjes door de tuin of er nog genoeg luizen zijn voor iedereen die daar baat bij heeft. Een tuin kan niet zonder een beetje luis hier en daar om alles in evenwicht te houden. De arme schatten zitten nogal diep onderaan in de voedselketen.

Een tuin waarin niets wordt opgegeten maakt geen onderdeel uit van het ecosyteem waar we met z'n allen van afhankelijk zijn.


Onze deelnemers die normaal op de mediterrane plantendagen aanwezig zouden zijn werken vooralsnog vanuit huis:

Wij worden momenteel als het ware geplunderd. Maar onze deelnemers aan deze dagen hebben het wat moeilijker. Overweeg alsjeblieft je aankopen nu online te doen of naar hun winkels te gaan.

Hermine, van Délice en Délicieux verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in haar fantastische confitures, sausen, siropen en chutney’s. Je kunt bij haar via e-mail bestellen voor verzending, nu ze niet aanwezig kan zijn tijdens onze themadagen. Klik hier voor haar bestellijst als PDF of als Word bestand. Stuur je bestelling naar dit e-mail adres: info.delicedelicieux@gmail.com.

Maarten, van Camac Machi uit Roermond maakt middeleeuws traditioneel en ook heel mediterraan gebruiksaardewerk voor huis en tuin. De warmste pottenbakker van de zuidelijkste helft van ons land accepteert ook online bestellingen via hun web-shop en je kunt ook hun winkel in Roermond die gewoon open is bezoeken.
www.camacmachi.nl


Onze huisimker. zien we natuurlijk nog regelmatig.

Imker Willem van Beelicious vertelt altijd graag over zijn bijen en loopt ook af en toe mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij 110 meter boven de zeespiegel. Dat gaat nu even niet.

Honing en een aantal andere producten van Beelicious zijn in onze winkel te koop en ook in andere winkels. Beelicious geeft ook imkercursussen en workshops. Kijk op www.beelicious.buzz voor informatie over hun activiteiten en adressen van winkels waar je hun producten kunt kopen. Hun prodcuten worden op hele leuke plekken verkocht die je toch al moest ontdekken als ze een beetje in je buurt zijn.



 

Mediterrane planten

zijn voor ons de planten die van nature voorkomen in de buurt van een zonnige zuidelijke zee. Het gaat dus niet over de tropische palmen en andere exotica zoals Yucca en bamboe die men in dergelijke streken importeert. Veel tuiniers hebben een romantisch verlangen naar verre streken en exotische sferen, maar de kust van de middelandse zee is in mijn ervaring geen exotisch oord. Nergens voel ik me zo thuis als aan de Franse kust op nog geen dag rijden hier vandaan, of in Zuid Spanje, waar alles precies klopt.

Mediterane klimaten komen wereldweid voor met een hoogtepunt in Zuid Afrika waar het aantal soorten per vierkante kilometer overweldigend is. Onze liefde is vooral gericht op Zuid Europa waar we ons thuis voelen. Maar niets weerhoudt ons om te genieten van planten uit andere werelddelen.

Pas als ze bij ons winterhard zijn hebben we er hier ook iets aan. Daarom smokkelen we er regelmatig ook wel bergplanten tussen die, welliswaar in een mediterraan land, maar dan op grote hoogte groeien zoals lavendel, Origanum, Sideritis. Sommige uit Turkije of zelfs Syrie, die hier verbazingwekkend winterhard zijn omdat het daar in bergen veel kouder kan worden dan bij ons.. (Vertrouw me, we doen dit al 30 jaar.)

Echte lavendel (Lavandula angustifolia) groeit van nature, zo'n 1000 kilometer hier vandaan in de bergen, vanaf 600 meter tot boven de duizend meter waar het elke winter dertig graden vriest en in de zomer niet veel warmer wordt dan 20 graden. Het is de beste lavendel voor ons klimaat en een van de meest winterharde vaste planten die we kennen.

Tijm komt van nature door heel Europa voor, vooral op droge meestal kalkrijke plekjes. De soorten die wij het leukst vinden verdragen ook veel vorst. En de meeste soorten die wij opvoeren als mediterraan zouden de voorkeur geven aan een winter met een elfstedentocht boven een warme, natte kwakkelwinter.

Rozemarijn, Cistus en kuiflavendel vormen als kustplanten een uitzondering op die voorkeur voor vorst. Maar we zagen vorige winter in de bergen van Zuid Spanje Rozemarijn Phlomis en Cistus op 1000 meter hoogte met het zelfde ijzige weer als hier.

Cistus en kuiflavendel (Lavandula stoechas) zijn zuurminnend. Het is beslist niet zo dat je alle mediterrane planten royaal kalk moet geven. Dat maakt welliswaar de grond fijn los en doorlatend maar sommige, meestal niet de makkelijkste soorten verdragen kalk slecht. Daar kunnen we helaas weinig mee in onze tuin. Gelukkig zijn er ook kalktolerante Cistus-soorten.

De meest spectaculaire warme geur mag je verwachten van Cistus. Cistus is over het algemeen een liefhebber van zure grond. Omdat wij op kalkrijke grond tuinieren hebben wij in ons sortiment vooral kalktolerante en bewezen winterharde Cistus. Het zijn eendagsbloemen die bij warm weer tegen de middag al uitvallen. Kom dus niet te laat als je ze vol in bloei wil zien in onze tuin.

Phlomis soorten genieten momenteel mijn speciale aandacht. Ze zijn over het algemeen weinig kieskeurig en uitstekend winterhard. Ze hoeven ook niet altijd geel te bloeien zoals de bekende Phlomis russeliana, Phlomis purpurea subsp. almeriensis, bloeit roze, deze, witte en zacht gele soorten zijn in de maak maar op dit moment ook volop in bloei te zien in onze tuin.

Zo lang ik me kan herrinneren ben ik een gepassioneerd liefhebber van Ferula. Het zijn geduld planten, want het kan wel 6 jaar duren voor ze in bloei komen met stengels van wel drie meter. Het blad dat ze maken in de jaren voordat ze in bloei komen is ook al heel inbdrukwekkend. Zozeer zelfs dat iedereen er naar vraagt ook als ze niet bloeien. Een van onze oudste planten bloeit om de paar jaar maar de zaailingen van zaad dat we in het wild hebben gevonden presteren meestal veel beter. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren veel moederplanten uitgeplant van diverse herkomsten. De oudste plant waar we liever geen zaad van oogsten bloeit nu eindelijk weer een keer na een pauze van 3 jaar. Dat kan veel beter.

De Ferula planten die we nu hebben komen van zaad gevonden op Corsica, Kreta of Menorca. Deze planten zijn al twee jaar in opkweek. Je kunt je kaartjes voor de loterij hier vinden: Ferula communis. De beste wildvondsten zijn meestal snel uitverkocht, vaak voordat ik de kans kreeg er van uit te planten. Vergeet niet ons te tergen met foto's van je Ferula in bloei.

Zo gaat het al bijna dertig jaar. Je treft deze dagen het sortiment aan dat we in al die jaren hebben opgebouwd voor zo ver dat dit onstuimige voorjaar niet al werd geplunderd. Met en met maken ook deze nieuwe vondsten daar deel van uit.

Welke mediterrane planten op dit moment voorradig zijn kun je hier zien: mediterrane planten

 

reuzenplanten

Hebben jullie dat ook, dat sommige planten dit jaar zo geweldig hoog worden?

Ik heb er lang over nagedacht en niet echt een verklaring voor, maar ik heb wel iets bedacht: Misschien komt het wel door de droge hete zomers van de afgelopen jaren. Werden planten daardoor misschien gedwongen dieper te wortelen en doen ze daar nu hun voordeel mee? Of zijn er minder voedingsstoffen uitgespoeld waardoor ze nu zo hard groeien?

Wij geven in principe nooit water in onze tuin, zelfs niet als we nieuwe borders inplanten. Nu het zo heel droog is geven we hier en daar elke week een flinke gieter.

Planten in onze tuin hebben niet geleden onder de grote droogte en hitte van vorige zomer. Zelfs jonge planten deden het nog prima zonder extra water. Dit jaar begint de droogte merkbaar te worden.

Als je regelmatig water geeft wortelen planten oppervlakkig. Dat maakt ze kwetsbaar. We willen juist dat planten diep wortelen.

We zijn gezegend met een 3 meter diep doorlatende en opdrachtige vruchtbare bodem. Planten hebben in onze tuin zelden extra water nodig. Het helpt ook dat we winterharde planten bij voorkeur in het najaar uitplanten

Op zandgrond of zware klei is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Zandgrond kan meer vochthoudend worden gemaakt met gesteentemeel, kleimeel of lavanmeel. Dat kan ook met organische stof in de vorm van compost maar de meeste mediterrane planten zijn daar niet dol op.

Mocht je water moeten geven, geef dan liever een of twee keer royaal water in plaats van steeds een beetje.

aangeslagen

Als klanten vertellen dat planten niet zijn 'aangeslagen' ben ik altijd heel verbaasd. Dat hebben wij hier nog nooit meegemaakt. De planten waren toch al uitstekend 'aangeslagen' in hun pot van 1 liter of meer voordat ze de grond in gingen.

Het is hoogstzeldzaam dat een plant die ik uitplant het niet redt. Vaak heeft het 'niet aanslaan' van planten doodknufflelen als oorzaak; Extra mest, rijke grond en regelmatig water. met de beste berdioelingen zijn vaak funest

In de meeste gevallen hebben we te maken met de makkelijkste en meest goedkope doodknuffel oorzaak: Bemestte tuinaarde van de bouwmarkt. Dat is voor veel planten en zeker voor mediterrane planten binnen enkele weken dodelijk.

Daarom raad ik af om bij het verbeteren van de grond iets te gebruiken dat uit plastic zakken met een streepjescode komt. Gebruik de grond die je hebt en verbeter deze zonodig met verstand. Gebruik organische meststoffen of compost met mate. Wij geven alleen plantaardige bemesting aan onze planten in de vorm van OPF granulaat van PHC. We verkopoen dit ook in bulk, emmertjes of kleine zakjes op de kwekerij. Het is een geweldige plantaardige meststof en je mag er graag van komen proeven. (Gemaakt van suiker melasse en smaakt naar drop.)

Onthoud hierbij vooral het volgende: Planten verdragen geen mest. Mest is dodelijk voor planten. Maar je kunt wel, voor zover noodzakelijk, je bodem bemesten. Die dropjes die we met mate geven bevatten ook suikers en andere stoffen die het bodemleven stimuleren.

Op zandgrond is het gebruik van lavameel zoals Eifelgold, hier in de buurt een streekproduct, een goed idee. Onze buurman Het Hostaveldje, aan het begin van de straat heeft het in voorraad. (Ze zijn altijd open tijdens onze themadagen.) Die zakken hebben waarschijnlijk ook een streepjescode, vermoedelijk om te bewijzen dat als iets waar is, het tegenovergstelde altijd ook waar is.

Lavameel kan je vochthuishouding reguleren, bemesting bufferen en sporenelementen afgeven (een verhaal voor een andere keer).

substraat

Substraat betekent vervanging voor echte grond. Als het niet onoverkomelijk is, gebruik dan geen substraat.

Regelmatig wordt ons gevraagd; Welke grond moet ik gebruiken voor mijn gemetselde bloembak? Ik maak mij dan meteen zorgen dat mijn antwoord niet wordt begrepen: "Liefst niets uit plastic zakken, gebruik de grond uit je tuin." Men wil zo graag het beste voor de plant en daarom iets geweldigs kopen omdat het via verkooppraatjes wordt aanbevolen en het zo ziekelijk goedkoop is.

Dat maakt geen onderdeel uit van het ware tuinieren. Echte tuiniers weten de grond die van nature aanwezig is te gebruiken en zonodig te verbeteren.

Potgrond van enige kwaliteit is prima geschikt voor kleine bloempotten. Maar het hoofdingredient is meestal veen of turf. De grootschalige winning van turf uit veengronden is verwoiestend voor landschappen, met name in de Baltische staten waar deze grondstof van nature voorkomt. De winning is niet alleen desastreus voor de daar voorkomende flora en fauna maar ook een serieuze factor voor wat betreft CO2 als broeikasgas.

Ook van potgrond die voor meer dan 30 % uit cocosvezel bestaat ben ik geen fan. Planten worden hierdoor erg gestimuleerd tot wortelvorming maar kunnen er geen stevigheid aan ontlenen. Het is een natuurproduct maar eigenlijk onnatuurlijk als bodemsubstraat. Cocos vezel is door de enorm toegenomen vraag niet langer een restproduct. De vraag is inmiddels zo groot dat ook hiervoor plantages worden aangelegd ten koste van natuurlijke bossen.

Onze potgrond is al bijna 20 jaar volledig turfvrij. Dat is niet alleen om millieu te sparen maar ook omdat wij geloven in een cyclische manier van produceren en vooral omdat wij overtuigd zijn dat we daarmee een betere kwaliteit planten kunnen produceren. Dergelijke potgrond is veel duurder dan gangbare potgrond en het lijdt ook niet meteen tot gegarandeerd succes. We hebben hier vele jaren mee moeten experimenteren en ernstige tegenslagen moeten verduren. Maar uiteindelijk hebben we samen met de producent van deze grond het juiste recept gevonden en zijn wij overtuigd van het beste resultaat met de potgrond die we speciaal voor onze doeleinden laten produceren op basis van compost, zoals dat van oudsher gebruikkelijk was. Deze potgrond bevat alleen organische messtoffen. in een soort van drietraps raket. De laatste trap wordt gevormd door plukjes wol die langzaam verteren maar uiteindelijk ook planten aan de groei houden.

Planten die in turf / veen gronden werden opgekeekt met de nodige bemesting kunnen zich aanvankelijk snel en goed ontwikkelen. Maar die veengrond is inert, het verteert niet. Als je plant na enkele jaren overlijdt kun je de vorm van de pot waarin ze werd opgekweekt nog steeds terug vinden.

Het turfgebiedje waarin je de plant hebt uitgeplant kan naar gelang omstandigheden heel erg uitdrogen, of juist heel zompig blijven en als een spons werken.

Dit is hoogstzelden de natuurlijke omgeving waar mediterrane en ook andere planten in gedijen. Zo'n turfgebiedje maakt het je plant moeilijker om zich te verbinden met de natruurlijke bodem. Ze moeten hier eerst aan ontsnappen.

Onze potgrond bestaat voornamelijk uit compost. Compost wordt door het bodemleven opgenomen en verspreidt. Uiteindelijk vind je er niets van terug en is de plant volledig verbonden met de natuurlijkle bodem zoals bedoeld.

Ik schrijf dit niet als verkooppraatje voor onze planten. Ik wil vooral graag uitleggen hoe het werkt en ik hoop dat collega's dit ook lezen.

Zelfs biologisch gecertificeerde kwekers mogen nog steeds veen gebruiken in hun potgrond. Er zijn genoeg goede redenen om dit niet te doen. De enige reden waarom het wel nog steedfs gebeurt zijn prijs en beschikbaarheid van goede turfvrije substraten.

Het is natuurlijk geweldig en we zijn ook zeer gevleid door het feit dat we niet alleen op de kwekerij als het ware worden gepkunderd maar er nu ook weer zo ontzettend veel via onze website wordt besteld.

We zijn er blij mee, maar we worden nu nog meer dan andere jaren ernstig overvraagd. Klanten die normaal de kwekerij bezoeken bestellen nu liever online. Zelfs klanten die tien kilometer van de kwekerij wonen hebben massaal online besteld.

Ondanks opnieuw een zeer geslaagde uitbreiding van ons team is er nog steeds een grote achterstand. Er lijkt voor ons geen einde te komen aan april. Dit vergt veel te veel geduld van juist degenen die dachten vroeg te hebben besteld. Dit zorgt niet alleen voor heel veel werk, maar ook voor chaos. We worden zo vaak gebeld ge-e-mailed dat dit vrijwel oinhandelbaar wordt.

Mocht je in april of begin mei hebben besteld overweeg dan je bestelling te annuleren. Je bestelling wordt verzameld zodra deze aan de beurt is. Planten kunnen niet worden verzameled, gereserveerd en apart gezet voordat je bestelling aan de beurt is voor verzending. Dat is niet alleen praktisch onhaalbaar het zou ook de kwaliteit van de planten niet ten goede komen.

Dat we in deze mate worden overvraagd is een ingewikkel;d probleem. We kunnen wat dit betreft helaas niet verder groeien. We willen niet grootschalig, niet kleinschalig maar optimaal schalig zijn en meer dan onze 14 geliefde medewerkers passen nu eenmaal niet in onze kantine.

 

 

 

De voorraad op onze website wordt nog steeds elke dag, vaak meerdere keren per dag, bijgewerkt zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden. Online bestellen raad ik momenteel af, tenzij je over veel geduld en aanpassingsvermogen beschikt.

Als je zelf naar de kwekerij komt ben je natuurlijk meteen aan de beurt en kun je de planten meteen meenemen.

het handboek bij deze dagen; 'puur mediterraan tuinieren'

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgeversGedrukte exemplaren zijn helaas echt op en nog maar hoogstzelden antiquarisch verkrijgbaar, maar de tweede druk van mijn boek over kruiden en winterharde mediterrane planten kun je hier gratis digitaal downloaden:


 

 

puur mediterraan tuinieren als PDF:

 

 

Andere themadagen voor 2020 zijn voorlopig geannuleerd.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat wel en niet kan en of onze themadagen al dan niet als evenement moeten worden aangemerkt.

Mocht je een van onze themadagen willen bezoeken, raadpleeg dan kort voor je bezoek onze web-site, of wacht op de nieuwsbrief die er aan vooraf gaat voor openingstijden en extra activiteiten. We zijn nu dus even niet, maar de meeste van deze dagen wel volgens plan extra open op zondag. Voorlopig ziet dat ongeveer zo uit:

zaterdag en zondag 11 en 12 juli Lavendeldagen,

zaterdag en zondag 22 en 23 augustus Salvia en prairieplantendagen

zaterdag en zondag 26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt.

Misschien kunnen onze pompoendagen tegen die tijd gewoon wel volgens plan plaatsvinden en wordt dat ons grootste feest. Over de lavendel- en salviadagen zijn we nog onzeker.

Alles is nu even heel anders en dat is ook best leerzaam.

Je leest het straks hier als een van de eersten.
 

met warme groet van

 

 

 

 
Roger Bastin