Cuba                          
29 november 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Uittocht en stilzwijgen
 2. Gefrustreerde jeugd Cuba: we leven in een gevangenis
 3. Tegenwerking particuliere eethuisjes voorbij
 4. De vlucht uit Egpte
 5. De nieuwe Ai Weiwei komt uit Cuba
 6. Cubaans-Spaans: Het breekbrood is op
 7. Lázaro Vargas en zoon verlaten Cuba
 8. Zondag 29 november: Orkesta Mendoza
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Uittocht en stilzwijgen
De afgelopen week stond in het teken van een nieuwe uittocht uit Cuba, die nu even gestopt lijkt te zijn vanwege de invoering door Ecuador van een visumplicht voor Cubanen.
Maar voor de 3.200 Cubanen die op dit moment bivakkeren tussen Costa Rica en Nicaragua is nog geen oplossing gevonden. 
Er bevinden zich veel jongeren onder deze emigranten. In de Volkskrant van vrijdag staat een boeiend artikel van Marjolein van de Water over de gefrustreerde jeugd in Cuba.
Opvallend is de geringe aandacht in de Cubaanse staatsmedia voor de uittocht van zoveel landgenoten. Het regime lijkt de problemen te negeren of de schuldige elders te zoeken. Er mag dan heel wat veranderen in Cuba, de geslotenheid en het stilzwijgen over eigen tekortkomingen en falen lijken onveranderd hetzelfde gebleven.
 
De redactie
 
2. Gefrustreerde jeugd Cuba: we leven in een gevangenis
Voor de jongeren in Cuba gaan de veranderingen in hun land niet snel genoeg.

VS bereiken
Hun lonen zijn laag, internet is traag. Wie kan, probeert de VS te bereiken voordat voor Cubanen ook de strenge immigratiewetten gelden.
 
Lees meer
 
3. Tegenwerking particuliere eethuisjes voorbij
Juan Carlos Montes liep een groot risico toen hij in de jaren negentig besloot een van de eerste particuliere eethuisjes oftewel paladeres te openen in Cuba.

In die periode was de Sovjet Unie ingestort en kon Cuba niet meer rekenen op miljardensteun. De aanvoer van goederen, grondstoffen en olie raakten in een grote crisis. Die periode, later bekend als Speciale Periode, werd gekenmerkt door tekorten en armoede. Energie- en watertoevoer werden dagelijks onderbroken. Veel Cubanen zochten naar manieren om te overleven. BBC World sprak met Juan Carlos Montes over de tegenslagen en uitdagingen waar hij aanvankelijk mee te maken kreeg.

Kijk verder
*
Gesprek met Carlos Montes, 5 minuten
 
4. De vlucht uit Egypte
 
 
Cartoonist Lauzan tekende de exodus van Cubanen vanuit Egypte via de Rode Zee naar de heilige grond van de VS.
 
 
5. De nieuwe Ai Weiwei komt uit Cuba
Cubaanse hedendaagse kunst is hot. Nu al schuimen Amerikaanse verzamelaars de ateliers in Havana af met stapels cash geld in hun zakken. Als er binnenkort nog meer Amerikanen naar Havana afzakken, zal de kunstmarkt op Cuba boomen.
 
Hector Frank
Met zijn wilde haardos, zijn broek vol plekken en zijn brede gebaren, voldoet Hector Frank aan de clichés die over kunstenaars de ronde doen. Hij is aan het werk in zijn atelier, dat in het licht baadt. Zijn doeken zijn abstracte werken, waarin de mens vaak centraal staat. Invloeden uit de Caraïben en uit Afrika tekenen zijn werk.
 
Betere wijk
Franks atelier ligt aan een dakterras boven op zijn woning in een van de betere wijken van Havana.
 
Lees verder
 
6. Cubaans Spaans: Het breekbrood is op!
Op de website Cubaans Spaans ging het recent over de Nederlandse uitdrukking Opperdepop. Iedere Nederlander of Belg die naar Cuba gaat weet “No hay” te zeggen, dat staat in zowat elke reisgids of artikel over Cuba. Maar Lourdes Cruz legt uit dat het Spaanse Cubaans nog veel meer uitdrukkingen heeft om aan te geven dat iets op is. Zoals de uitdrukking over het breekbrood dat op is: ‘Se acabó el pan de piquito(s)!’

Opperdepop
Citaat: Vandaag gaan we leren om “op = op” , “opperdepop” en dergelijke uitdrukkingen te zeggen, in het Spaans….. maar dan op zijn Cubaans! Dit kan op veel manieren. Cubanen gaan erg creatief met de taal om. Twee populaire manieren van alle tijden zijn:  “Se acabó lo que se daba”.
Se acabó = definido verleden tijd van het ww. acabarse
lo que = het, hetgeen
se daba = imperfecto verleden tijd van het ww. dar.
¡Se acabó lo que se daba! =. letterlijk: Wat ooit werd gegeven (of uitgedeeld)  is op!
Echte betekenis = ’t is op! / Opperdepop!
 
 
7. Lázaro Vargas en zijn zoon Miguel verlaten Cuba
Ex-honkballer Lázaro Vargas, een topper uit het Cubaanse honkbal, heeft samen met zijn Miguel Vargas Cuba verlaten. Dat melden familieleden in de omgeving van Vargas in Havana. Zij zouden in de Dominicaanse Republiek zijn, maar er zijn Cubanen in Miami die zeggen dat de twee al sinds maandag in Miami zijn.
 
Veelbelovend
Een ex-speler van Industriales zegt: ‘Het is geen verrassing. Vargas (55) vertelde vrienden dat hij wilde dat zijn zoon niet dezelfde weg zou moeten afleggen als hij in Cuba heeft moeten doen.' Vargas speelde 22 seizoenen voor Industriales, de club uit Havana en was teamlid tijdens de Olympische Spelen in Barcelona (1992) en Atlanta (1996). Vier seizoenen leidde hij Industriales. Miguel (16) staat bekend als een veelbelovend talent. Hij speelde o.a. in Mexico tijdens het Tweede Wereldkampioenschap Honkbal in augustus jongstleden. 
 
8. Zondag 29 november: Orkesta Mendoza
'Indie mambo', zo noemt frontman Sergio Mendoza (in Calexico op toetsen/accordeon/gitaar en producer van de laatste cd van Calexico) zijn aanstekelijke en zomerse mix van mambo, filmmuziek, ranchera, surf, mariachi, cumbia, rock en jazz. De band begon in 2009 als een one-off hommage aan de Cubaanse mambo-legende Perez Prado.

Maar men ging verder en de muziek van  Orkesta Mendoza past nu het ene moment prima in een klassieke western, dan weer als soundtrack bij een Quentin Tarantino-film.
Mendoza arrangeert en orkestreert de muziek van achter zijn gitaar en toetsen, bijgestaan op lapsteel slidegitaar, percussie, drums, koper, accordeon en het vlugge voetenwerk van de charismatische zanger/'tapdanser' Salvador Duran.

Meer informatie:
Plaats: Orkesta Mendoza speelt in de Tolhuistuin, Amsterdam.
Datum: Zondag, 29 november, 20:30 - 23:00
Entree: €17,50 (incl. lidmaatschap)
 
Link
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Tango Extremo komt in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
* Fotosheets van 'Che': tot 9 december bij Magnum tentoonstelling in Amsterdam
De tentoonstelling Magnum Contact Sheets in fotografiemuseum Foam in Amsterdam toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden. Tot 9 december 2015 zijn de sheets te bezichtigen. Ondermeer zijn de fotosheets te zien van de bekende foto van 'Che' met sigaar.
 
10. Het laatste nieuws
* Cubaanse migranten passeren 8 landen om in VS te komen
Aníbal, Javier en Mario heten zij, zijn afkomstig uit Ciego de Avila en werden half november in Mexico gevolgd door een medewerker van BBC Mundo. In een periode van één maand passeerden zij acht landgrenzen. Hun doel is de VS. De reis van Cuba naar de VS begon met een vlucht van Havana naar Ecuador, een land waarvoor Cubanen toen nog geen visum nodig hadden. Dan begint de lange odyssee om te ontsnappen uit Cuba, een lange omweg op zoek naar nieuwe kansen. 1980 was het jaar van de exodus van de Mariel en 1994 de crisis van de balseros (vluchtelingen op vlotten en autobanden) en dit jaar 2015 is het jaar van de Cubanen, die niet een weg over zee zoeken, maar via het vaste land naar de VS willen komen. Hun verhaal verscheen in drie delen op de Cubaweblog. De volledige drie artikelen: Deel 1, Deel 2 en Deel 3
 
* Migratiecrisis: De schuldige heeft de oplossing in handen
De Cubaanse staatsmedia wijzen eensgezind naar de VS en de Wet Ley de Ajuste als hoofdoorzaken voor de  uittocht van Cubanen via Midden-Amerika naar de VS. De nationale televisie noemt deze wet, die het Cubanen gemakkelijk maakt om in de VS asiel te krijgen, la Ley asesina / De Moordwet. Maar er zijn ook andere geluiden. Pedro Campos, een onafhankelijk marxist, constateert dat men niet moet verzwijgen dat er achter de uittocht een veel groter probleem schuilgaat namelijk ‘de onvrede van honderdduizenden Cubanen met de economische en politieke situatie in het land, die onveranderd is door toedoen van een regering die al een halve eeuw aan de macht is, in naam van een socialisme dat nooit heeft bestaan’. Lees verder
 
* Ecuador eist nu ook visa van Cubanen
Cubanen die vanaf 1 december Ecuador binnenkomen, moeten in het bezit zijn van een visum. Dat heeft de viceminister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Xavier Lasso, donderdag bekend gemaakt. Op deze wijze probeert Ecuador de stroom van Cubanen die vanuit Quito via Midden-Amerika naar de VS reizen, in te dammen. Lasso benadrukte dat ‘wij de poorten voor Cuba niet sluiten.’ Lees verder
 
* ‘McDunald’ en de slag om de merknamen
Toen Julio Manzini twee jaar geleden besloot zijn restaurant te noemen naar de bekende Amerikaanse fastfood keten McDonald, had hij geen idee van de problemen die hem dit zouden opleveren. Hij heeft uit angst voor de gevolgen ondertussen zijn zaak in Camaguey een andere naam gegeven namelijk  Cafeteria McDunald La Camagueyana. Lees verder