Nieuwsbrief nr. 132
 
Juli-Augustus-September 2021
 
Dag ,

Dit keer een nieuwsbrief die de zomer inluidt. Tijd om de tuin in te gaan, eropuit te trekken, vogels te tellen, insecten te fotograferen en zo meer.
Of we op vakantie gaan is nog onduidelijk en de Bed & Breakfastaanvragen lopen door dus we zullen een keuze moeten maken. Nog voor Minister de Jonge het voor ons doet.
 
 
En jij, wat zijn jouw plannen? Nederland ontdekken of toch die reis naar het Zuiden? Ik hoor het graag van je. Reis veilig en blijf gezond.

Voor nu veel leesplezier, een hele mooie zomer gewenst en tot in oktober.
Zolang we thuis zijn kun je nog steeds bij ons terecht voor wildplukwandelingen, koken op houtvuur, kanotochten en overnachtingen.
 
Beestjes

Door te kijken naar wat er in de tuin leeft aan beestjes ontdek ik steeds meer de samenhang tussen plant en dier en wordt het steeds gemakkelijker om 'onkruiden' te laten staan omdat ze nut hebben. Voor elke plant is wel een gerelateerd insect te vinden. Ongelofelijk en ongelofelijk boeiend!

Dus ik loop deze zomer vast weer vaak met de macrolens rond.
 
 

Van links naar rechts:

Fraaie schijnboktor, Grote Keizerlibe eierleggend, Pissenbedvlieg, Grote Wolbij, Zesvlekkige groefbij, Rouwende Gouden Tor.
 
Kanotocht
 
Wil je mee op kanotocht dan kan dat weer vanaf nu. De stilteperiode rond het broedseizoen op de Roer voor kano's is per 1 juni beëindigd.

We vertrekken voor een dagdeel dat we van tevoren reserveren. Je kiest voor een ochtend (vertrek vanaf 9.00 uur) of een middag (vertrek vanaf 14.00 uur). Er wordt maar een bepaald aantal kano's per dag toegelaten. 
 
We stappen in de boot in Vlodrop en varen naar Sint Odiliënberg. Het varen neemt ca 2-2,5 uur in beslag. Als het niet teveel stroomt is er gelegenheid om stil te vallen en eventueel wat te eten en te drinken. Bij het eindpunt is vervoer geregeld. We tillen de kano gezamenlijk op de auto en rijden terug naar het beginpunt. De logistiek regelen wij.
 
 
Onderweg zullen we veel fraais tegenkomen. De beleving vanaf het water is van een grote schoonheid. Met wat geluk komen we IJsvogels en Oeverzwaluwen tegen, misschien zien we zelfs hun nest. Bevervraat zal er ook te zien zijn. De Bever is vrij schuw dus dat zou een toevalstreffer zijn. 
 
Er is plaats voor 2 personen, exclusief de stuurman. Kosten per dagdeel per boot 130 euro, inclusief iets te eten en te drinken.
 
Voor meer informatie en belangstelling kun je een mail sturen. 
 
 
Fotovraag
 
De winnaar van de fotoserie van vorige maand wil anoniem blijven. Het is een lezeres die al jaren de nieuwsbrief ontvangt, die ik sinds 2006 elke maand maak.
Een cadeaubon ter waarde van 45 euro is natuurlijk altijd leuk om in te zetten bij een van mijn activiteiten.

 
Hierbij de antwoorden van links naar rechts
Duizendblad, Bosandoorn, Rabarber, Dragon, Wijnruit, Hartgespan, Aardbei,
Venkel, Framboos en Pimpernel.
 
Zwarte Rijst
 
Van de week kreeg ik van een vriendin een grote pot Zwarte Rijst, dat schrijf ik met hoofdletters want zo lekker is het. Ze vertelde me over de romantische afkomst van deze liefdesrijst. Liefdesrijst (zwarte rijst) uit China was voor de one percenters. Het kwam naar Italië via de Zijderoute want Italianen houden van lekker eten. Vreemd genoeg wordt het nu hoofdzakelijk geteeld in de Piemonte, wat grenst aan de Franse Savoie en de berg Maurienne.
 
 
Zwarte rijst wordt ook wel verboden rijst genoemd, omdat ooit in China alleen de keizer zwarte rijst mocht eten. Er zijn zwarte rijstsoorten met een droge korrel en er bestaat ook zwarte plakrijst. Net als bij rode rijst bevat de zwarte rijstkorrel anthocyanen, maar dan in hogere concentraties. Deze anthocyanen zorgen voor de zwarte kleur. Qua voedingswaarde is zwarte rijst een goede keuze. Zwarte rijst kan je gebruiken in hartige of zoete gerechten. De smaak van zwarte rijst is intenser maar ook iets zoeter en nootachtig.
 
 
Veganistisch recept met Zwarte Rijst


Dit recept is veganistisch. Dat wil zeggen dat er geen producten van dieren aan te pas komen, in welke vorm dan ook.
Zwarte rijst wordt in Vietnam als eerste vast voedsel aan baby’s gegeven omdat deze rijst veel vezels en mineralen bevat, zoals magnesium, fosfor en selenium.
 
Tijdens het koken heeft de rijst een volle geur en bij het eten een nootachtige smaak. 
Ingrediënten voor 2 personen
150 g zwarte rijst
3 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
400 g spinazie, zevenblad of andere bladgroente
200 g tomaatjes, gehalveerd
sap van citroen
fijngehakte peterselie
Bereiding
Kook de rijst in ruim water in 18 minuten gaar en giet af. Verhit ondertussen 1 el olie in een koekenpan en fruit daarin de ui met de knoflook tot deze glazig zijn. Bak de spinazie erbij en laat slinken. Voeg de tomaatjes toe en laat het geheel garen. Ongeveer 5 - 10 minuten. Als je vindt dat het klaar is besprenkel je het geheel met verse citroensap en peterselie en serveert het direct. 
Lekker met wat pinda's.
Eet smakelijk!
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer, badkamer en vrij entree in de grote tuin. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamerdeur of in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier

 
Agenda

Kom je een keer koken op het houtvuur? Bij de grote Tundragrill, met Dutch Oven pannen. Zware gietijzeren pannen die tegen een stootje kunnen. Kook eens een maaltijd zonder vlees en vis. Met kruiden uit de tuin, burgers van boontjes, gerookte zalmwortel en andere stoere producten vol sap en smaak.
 
We zitten buiten in de open lucht op gezellige afstand van elkaar, verbonden door de warmte van het vuur en het lekkere eten dat we er op klaarmaken. Prijs is 45 euro per persoon.


Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.