22 februari 2019
 
Over Grasgevoerd Vlees, Vrijwilligers gezocht en Voorjaar op de Boerderij
Groninger Blaarkop Duurzaam Vlees Boerderij Blog
 
Nu al volop voorjaar?!
Het voorjaar is inmiddels al echt gearriveerd, en wij vinden het heerlijk! We zijn bezig met allerlei buitenklusjes, bij ons op Sandebuur en bij de boerderij in Leutingewolde. Er is daar natuurlijk nog veel te doen, omdat de boerderij eerst heel wat jaren niet in gebruik is geweest als boerderij én vervolgens de brand een groot deel van de gebouwen in de as heeft gelegd. Maar we gaan er voor en we maken er wat moois van!
 Deze winter is eigenlijk maar snel voorbij gegaan, met nog in oktober bijna zomerse temperaturen. Een paar korte winterse periodes, maar verder erg zacht (al hadden we deze week weer een dipje).
Als het voorjaar inderdaad al echt blijkt door te zetten, kunnen de koeien al weer snel naar buiten.
Maar: we hebben geduld hoor! Ze hebben het allemaal prima naar hun zin in de ruime, open stallen. Pas wanneer ook het land het goed toelaat (en ze hun eten, het gras, niet zullen vertrappen door natte grond) gaan de koeien naar buiten. Haastige spoed is zelden goed Lachen.
 
 
 
Afhaaldag in Maart
 Zaterdag 9 maart is er weer een afhaaldag op de boerderij (Sandebuur/Roderwolde) en op de andere locaties.
  Op de site vind je de afhaaltijden (deze verschillen per locatie). Wil jij ook in het voorjaar genieten van goed, gezond en duurzaam vlees? Bestel dan gauw (vóór 7 maart). Door het vlees van onze Groninger Blaarkop koeien te eten, draag je bij aan het behoud van dit waardevolle runderras, aan de verduurzaming van de veehouderij, aan de bescherming van biodiversiteit en natuur. Aan een betere en duurzamere wereld! Dus waar wacht je nog op? 
 
 
Grasgevoerd vlees?
Gisteravond keken wij vol interesse de uitzending van De Keuringsdienst van Waarde over het verschil tussen Grasgevoerd en Graangevoerd vlees. Wat blijkt? Veel vlees dat wordt aangeprezen als Grasgevoerd (denk bijvoorbeeld aan het welbekende Ierse rundvlees), wordt wel degelijk bijgevoerd en/of afgemest met krachtvoer. Hoe kunnen ze het dan toch Grasgevoerd vlees noemen, wij snappen het niet. Want juist het gegeven van volledig grasgevoerd, tot aan de slacht, geeft aan het dier en daarmee aan de mens, de vele gezondheidsvoordelen. Wanneer het rund de laatste maanden alsnog ander voer krijgt, worden die gezondheidsvoordelen simpelweg teniet gedaan. En vergeet ook zeker niet de impact van krachtvoer op het klimaat.
Wat kun je van ons vlees verwachten? Volledig, 100% grasgevoerd. En dat proef je, want grasgevoerd vlees kan wel degelijk heel lekker en mooi dooraderd met vet zijn (intramusculair vet). Kwestie van kiezen voor het juiste ras, de koe koe laten zijn én de koe de tijd geven om op natuurlijke wijze te groeien en te leven. 

Handjes gezocht!
Vind je het leuk om af en toe even lekker je handen uit de mouwen te steken, om buiten actief bezig te zijn met zinvolle klusjes in de natuur en/of natuurlijk beheerd agrarisch gebied? 
Misschien vind je het dan wel heel leuk om je aan te melden voor onze vrijwilligerspoule! Zeker nu we weer richting het voorjaar gaan hebben we veel klusjes te doen, vooral in het veld. Denk aan snoeien, opruimen, rasters plaatsen en meer.
Het zou echt gaan om losse projectjes, waarbij we al heel blij zijn met extra handjes voor een dag of een dagdeel. Geen verplichtingen, puur op basis van of je kan en wil. 
Vele handen maken licht werk! En natuurlijk zorgen wij voor een natje en een droogje 
Meedoen? Stuur een mail naar jessica@eytemaheert.nl of reageer op deze nieuwsbrief
(natuurlijk helemaal vrijblijvend).

 
 
LGN Groen & Grond
Recent hebben wij officieel een loonwerktak opgericht, gekoppeld aan boerderij Eytemaheert. Met LGN Groen & Grond zetten wij ons in op het gebied van Loonwerk, Grondverzet en Natuurbeheer. Altijd met oog voor de natuurlijke omstandigheden. Dit doen we door natuurinventarisatie te doen (vogels en ander leven in de percelen), door gebruik te maken van speciaal geschikte machines voor bv nattere natuurgebieden (om schade aan de bodem te voorkomen) en door beheer aan te passen aan de omstandigheden. 
Met deze Loonwerktak kunnen wij ons nog beter inzetten voor het versterken van natuurwaarden, óók buiten onze eigen bedrijfspercelen. 
Zo hebben we de afgelopen weken mooie klussen mogen doen in Annen, bij de Boonspolder. In opdracht van Agrarische Natuur Drenthe heeft LGN Groen & Grond plasdras en poelen aangelegd. Dit komt ten goede aan de biodiversiteit en de weidevogels. 
Meer weten? Bezoek dan zeker even de website. We werken ook voor particulieren! 
 
 
Waar zijn we nog meer mee bezig?
We beginnen vandaag met iets heel leuks en spannends: we gaan onze eerste Bokashi maken. Bokashi is een methode van fermenteren van plantaardig gewas. Doordat wij veel beheer- en maaiwerkzaamheden doen voor natuurorganisaties hebben wij veel maaisel dat niet geschikt is als voer en feitelijk wordt beschouwd als 'afval'. Wij zien het als ontzettend kansrijk voor het verrijken van ons bodemleven: door het op CO2 neutrale wijze te fermenteren (dat wordt Bokashi genoemd), maken wij er een heel waardevolle bodemverrijker van. Waar composteren CO2 produceert, doet Bokashi dat niet.
Puur natuur en heel goed voor de biodiversiteit! Wij zijn heel benieuwd naar dit proces en naar de uiteindelijke resultaten ervan. 
 

 
Volg ons ook op Social Media
 
 
Fijn weekend!
Rechtstreeks van de boer                         Duurzaam kwaliteitsvlees    Grasgevoerd rundvlees