Nieuwsbrief nr. 115
 
Februari 2020
 
Beste ,
 
Ik was een kind toen ik met mijn ouders op de vogeltjesmarkt in Antwerpen liep. Bij het zien van al die dieren in gevangenschap keerde mijn maag zich om. Het kon niet waar zijn dat wij zulke mensonterende fratsen kunnen uithalen met beesten die weerloos zijn en monddood worden verklaard.
 
 
Nu is het Coronavirus opgedoken in China en heeft de overheid per direct een handelsverbod voor wilde dieren opgelegd. De handel en consumptie van wilde dieren over de hele wereld vormt een gevaar voor zowel de volksgezondheid als voor dierenwelzijn.
De oorzaak is nog niet volledig duidelijk maar de uitbraak in China lijkt het gevolg te zijn van de overdracht van het virus van vleermuizen op een wild zoogdier dat het vervolgens op mensen heeft overgedragen. Welk zoogdier, is nog niet bekend. Met het zoogdier kwam het virus naar de Huanan Seafood Market in het Chinese Wuhan, waar het tientallen verkopers en bezoekers besmette, melden diverse kranten. 

Bij 'Vroege Vogels' zondag op de radio was een verslag over de handel op deze dierenmarkt. Daar zitten herten in kooien, bevers, koalabeertjes (voor Australië wordt geld en hulp gezocht voor het redden van koalabeertjes), ratten, slangen, salamanders, civetkatten, wolvenpups en nog veel en veel meer!
 
Wilde dieren die worden verkocht op markten zoals in de provincie Wuhan, en op andere markten over de hele wereld, leven doorgaans in vreselijke omstandigheden voordat ze verhandeld worden. Ze zijn ofwel in het wild gevangen, samengepakt in zakken of kleine kooien voor transport naar de markt, of gefokt in overvolle containers. Deze transport- en leefomstandigheden vergroten de kans van snelle verspreiding en gevaarlijke mutatie van virussen. Verdonks boodschap is daarom simpel: ‘Koop geen wilde dieren, dood of levend, of het nu gaat om een reptiel, vogel of andere wilde diersoort', aldus Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection Nederland.
 
Google niet op beelden van Huanan Market maar denk na voor je vlees of vis koopt. Wat voor leven had dat dier?
 
Langer licht
  
Valt het je op dat het al langer licht is? Vogels fluiten, vroege voorjaarsbloeiers worden gewekt. Dat komt door de zachte winter maar ook door daglichtlengte, dat is waar vogels en planten op reageren. 

Februari is een goede maand om de zaaibedden alvast gereed te maken. Wanneer het droog weer is kun je beginnen met het fijn harken van de grond. Breek de zware grond tot kleine, gelijkmatige kruimels en klop de grote kluiten met de bolle kant van de hark in kleinere stukken.
Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water beter vastgehouden.
Wanneer het niet vriest kun je deze maand bomen en planten snoeien, waaronder fruitbomen en laatbloeiende clematis, roos, hortensia (alleen vormsnoei en oude bloemen).
Heb je geen verwarmde kas of broedstoof wacht dan nog even met zaaien. Het weer kan nog omslaan en dan ben je je voorsprong zo kwijt. In een onverwarmde kas kun je al wel sla zaaien en tuinbonen.
 
Boekweit
 
Boekweit behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonacaea) en is geen graan. Het bevat dan ook geen gluten. Nog los hiervan is het een veelzijdig product dan gekookt, gebakken en gemalen kan worden. Met boekweitmeel maak je in een handomdraai heerlijke pannenkoeken. 
Hier het basisrecept, de toppings laat ik aan jou over. Wordt het kaas, appel, (vegetarische) spek, stroop of tomaat?
 
Het recept is voor 4 pannenkoeken.
 
Polygonum (perzikkruid-familie van boekweit)
Ingrediënten:
100 gr. boekweitmeel
2 eieren
300 ml melk
Snuf zout
Olie om in te bakken
 
Bereiden:
Meng het boekweitmeel met een snufje zout. Voeg de eieren toe en klop het met de garde tot een kleverige bal. Meng daarna de melk beetje bij beetje er doorheen en blijf roeren tot je een gelijkmatig beslag hebt. Het mag best mooi vloeibaar zijn.
Laat de koekenpan eerst heet worden met een scheutje olie en voeg een sauslepel beslag toe. Laat goed uitvloeien, beweeg je koekenpan even heen en weer hiervoor.
Eet ze lekker warm, niet te dik, opgerold of versierd met een topping.
 
Volle maan
 
Over een paar dagen is het volle maan. Een goed moment om edelstenen energetisch op te laden. Leg ze een nacht in het maanlicht, buiten onder de hemel.
Kristallen en edelstenen kunnen een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid en gemoedstoestand maar vervangen nooit medicijnen.
Zondag 9 februari is het volle maan.
 
Volle maan Noorwegen 2018
 
 
Agenda
 
Wecken, fermenteren en drogen
Op zaterdag 27 maart is er weer een Kruidige Keuken. We gaan iets doen met wecken, fermenteren of drogen afhankelijk van het aanbod van kruiden in het wild. We starten om 9.30. Maximaal 6 deelnemers, kosten 12,50 euro. SVP Hier vooraf aanmelden.
 
Aanleg & onderhoud moestuin
Het is bijna voorjaar, tijd om je tuin rond te gaan met een kladblok en een pen. Wat wil je met je tuin dit seizoen? Heb je wel ideeën maar weet je niet waar je moet beginnen? Bel dan voor een afspraak.
  
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Ga je mee op een kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
We plukken ons eten bij elkaar dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 55 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
 
 
Kasteel Aerwinkel wandeling
Elke eerste zaterdag van de maand kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling over het landgoed van Kasteel Aerwinkel waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden. Ondertussen staan we stil bij de vogelgeluiden die we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 9.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even.
 
 
Gelukscoach
 
   
 
Sinds 2018 mag ik mij Gelukscoach noemen. Deze erkenning volgde op een leerzame, intensieve, dagopleiding bij Leo Bormans in een fascinerende omgeving in een klooster in België. Je kunt een wandeling boeken bij Op een Blaadje en bij de https://vvvmiddenlimburg.nl/nl/locatie/gelukswandeling-vlodrop-station#content Hier vind je alle informatie. Wie weet zien we elkaar wel binnenkort en kom ook jij je geluk vergroten.
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.