Nieuwsbrief nr. 68
Oktober 2015
 
Beste ,
 
Oktober staat bekend als wijnmaand. Voor mij zou het ook oogstmaand mogen heten. Er wordt nu op het land volop geoogst. Appelen, peren, mais, pompoenen, hooi, bieten, prei en aardappelen. Het gaat hier af en aan met karretjes. Van oude beestjes tot hypermoderne, volautomatsiche flatgebouwen die de zon uit de kamer nemen wanneer ze voorbij rijden.
 
 
Het lezersaantal van Op een Blaadje blijft nog almaar groeien. Inmiddels ben je een van de 450 lezers en ik hoop dat in deze nieuwsbrief nuttige wetenswaardigheden voor je staan.

 
 
Griepprik
 
Behoor je tot de zogenoemde risicogroep dan lag deze week de uitnodiging van de griepprik wellicht al in de bus. Voorafgaand aan de fabricage van het griepvaccin wordt zo goed mogelijk nagegaan welke virussen er worden verwacht.
Afgelopen jaar was er een mutatie opgetreden en was de griepprik niet zo effectief als gedacht. Het heeft geleid tot 7.000 meer doden. We hadden eerst te maken met infulenza type A en later betrof het juist meer type B waar niet in was voorzien.
Om je weerstand te verhogen kun je eens overwegen een probioticum aan te schaffen. Dit is een poedertje met bacteriestammen die voor gezonde(re) bacteriën in de darmen zorgen waarmee je weerstand verhoogd wordt. Inmiddels aangetoond middels wetenschappelijke bewijzen.
 
 
Verder blijft het belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan, liefst een half uur lekker bewegen. Ook een picknick in de open lucht is iets wat bij mooi weer nog kan. Zorg voor warme kleding en waterdichte schoenen en een waterdichte plaid. De ondergrond blijft nu lang nat.
 
Pompoen
 
De pompoen is een veelzijdige groente. Decoratief, lang houdbaar, te gebruiken als schaal om de (pompoen-)soep in op te dienen, een mooie lantaarn van te snijden, gebakken in schijven in de oven, als puree in een mix met pastinaak en aardappel, gesneden als frietjes, gebakken als dunne chips, het kan allemaal.
Misschien woon jij ook wel in een gebied waar ze in kraampjes langs de weg worden aangeboden. Pompoen is supergezond, lees hier waarom.
 
 
Schaambieding
 
De Volkskrant vond het de omgekeerde wereld dat wat in de supermarkt aan biologische, slaafvrije of duurzame producten ligt een speciaal etiket heeft. En de andere producten, daar zit niks op. Dat moest omgedraaid. En daarom werd er een ideeënbus geopend en kwamen duizenden inzendingen binnen voor 'het nieuwe normaal'. Binnenkort wordt het winnende woord bekendgemaakt.
 
Fifty shades of kale

Heb jij er iets van gemerkt , 7 oktober is het de nationale Kooldag. Aan kool worden veel gezonde eigenschappen toegekend. Zo bevat kool salvestrolen die helpen vrije radicalen af te vangen. Wist je dat als je hardloopt, je meer vrije radicalen aanmaakt? Als de verhouding vrije radicalen/anti-oxidanten verstoord is kunnen cellen beschadig raken en hun taken niet (goed meer) uivoeren.
Kool kun je na het snijden het beste even laten liggen. Dan maakt de kool afweerstofjes aan die goed zijn voor ons. Dit om zich te beschermen tegen predatoren, aanvallers van buitenaf. Of dat nu een koksmes is of een rupsenmondje.
 
 
Het recept is dit keer van zuurkool, een zachte variant met gestoomde zalm in een Rieslingsausje. Als je dat niet verdraagt maak je de light-versie zonder zure room. Dit recept is al zeker 25 jaar oud, ooit gevonden in de Allerhande. Hieronder vind je de link.
 
 
Agenda
 
Koelkastchallenge
In november geef ik een workshops voor deze nieuwe manier van kijken naar je voorraad.

Wat zijn de voordelen?
Je krijgt zicht op je inkoopbeleid en leert welke basisvoorraad onmisbaar is voor situaties waarbij je even niet meer weet wat je nu weer zal koken. Je wordt creatiever en leert kookmogelijkheden en combinaties die je zelf waarschijnlijk niet bedenkt. Dat geeft inzicht en zo word je behendiger in het opmaken van restjes, waar je voorheen geen brood meer in zag.
Tot slot ontvang je een fris en fruitig recept met ingrediënten die je al in huis hebt.
Wil je alvast wat meer informatie dan kun je me mailen.
 
Bodyscan  
Kom eens langs voor een bodyscan. Je krijgt dan inzicht in je conditie, spiermassa, gewicht, botmassa en meer interessante cijfers. De onderlinge verhouding zegt meer dan alleen je gewicht!  
Elke maandag tussen 10-17 u. Meld je van tevoren aan zodat ik genoeg tijd voor je kan vrijmaken.
Tot snel!
 
Geinige groentenborder en koddige kruidentuin
In de maand oktober geef ik informatie over de aanleg en het onderhouden van een groentenborder en kruidentuin.
Je bent welkom in Vlodrop tussen 10-13 uur. Vooraf even bellen of mailen dat je langskomt is voldoende. Kosten inclusief koffie of thee met wat lekkers en informatie 7,50.
 
Plukken, proeven en proosten
Vanuit Vlodrop worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij ons thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is rond het vuur. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben in Dutch Ovens, gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2-3 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.