Bethlehemkerk                                                   
November 2021 nr. 46
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
Zondag 5 december
ds. Marjan Los
 
Levende Adventskalender
 
Corona maatregelen Bethlehemkerk
 
Hulp bij installatie CoronaCheck App
 
Tuinruimers in de Bethlehem kerktuin
 
Actie voor Limburg
 
CHRCH-app Adventschallenge:
Wat inspireert jou?
 
Thermometeractie SchuldHulpMaatje
 
Kerk trakteert Hilversummers op kerstpakketjes
 
Voedselbankactie: zaterdag 11 december
 
NBV21 introductie in
de Bethlehemkerk
 
Kerstviering voor senioren
 
Even stilstaan bij Licht dat ons (aan)raakt
 
Kerstwandeling: verkeersregelaar gezocht
 
Vitrinekast:
Keramieken kerststal
 
Vluchtelingkinderen Hilversum zoeken oma’s/opa’s
 
KerstChallenge 2021 'Geef licht'
 
 
 
Bethlehemkerk
Zondag 5 december
Tweede advent
 
Aanvang: 10:00 uur
 
Thema:
'Tweede Advent'
 
 ds. Marjan Los
 
 
 
 
Sterretjes
samen@
bethlehemkerk.nl
 
________________
Samen:
__________________
 
Voorbede aanvragen
U kunt uw verzoek om voorbede in de week daaraan voorafgaand ook per e-mail: voorbedegevraagd
@bethlehemkerk.nl of telefoon aan de wijkpredikant doorgeven.
----------------------------
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
----------------------------
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@
bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Tablet?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
AGENDA
 
Vrijdag 3 december
Nieuwsbrief
 
Catechese & stercafé [online]
 
Zaterdag 4 december
Levende Adventskalender
 
Zondag 5 december
ds Marjan Los
 
Sinterklaas lunch en spel van catechese team
 
Online: Friends & faith: 20.40 groep 
 
Maandag 6 december
 
Dinsdag 7 december
Ontspanningsmiddag voor senioren
 
Woensdag 8 december
 
Donderdag 9 december
Open Kerk
 
 
Vrijdag 10 december
Nieuwsbrief
 
Zaterdag 11 december
 
 
Zondag 12 december
ds.  Jetty Scheurwater
 
 
 
Zondag 5 december
 
Lucas, 1, 24-36
 
Zijn vrouw Elizabet raakte in verwachting. Ze bleef vijf maanden in huis en liet zich aan niemand zien. 25 Ze zei: "De Heer God heeft dit gedaan om te laten zien dat Hij mij niet is vergeten. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik mij niet meer hoef te schamen omdat ik geen kinderen heb."

Maria raakt in verwachting

26 Toen Elizabet zes maanden in verwachting was, stuurde God de engel Gabriël naar Nazaret. Dat is een stad in Galilea. 27 Hij ging naar een jonge, ongetrouwde vrouw die nog maagd was. Ze was verloofd met Jozef en nog nooit met hem naar bed geweest. Jozef was uit de familie van koning David.  De vrouw heette Maria. 28 De engel ging haar huis binnen en groette haar. Toen zei hij: "God heeft jou uitgekozen. God is met je." 29 Ze schrok toen ze hem zag. Ook was ze geschrokken van zijn woorden. Ze vroeg zich af wat de engel bedoelde. 30 De engel zei tegen haar: "Je hoeft niet bang te zijn, Maria. Want God wil goed voor jou zijn. 31 Je zal in verwachting raken en een zoon krijgen. Je moet Hem Jezus (= 'God redt') noemen. 32 Hij zal een belangrijk mens zijn en Hij zal 'Zoon van de Allerhoogste God' worden genoemd. De Heer God zal Hem koning van Israël maken, net als zijn voorvader David.  33 Hij zal voor eeuwig als koning regeren over het volk Israël. Er zal nooit een eind komen aan zijn heerschappij."
34 Maria zei tegen de engel: "Hoe kan dat gebeuren? Want ik ben nog niet getrouwd." 35 De engel zei: "De Heilige Geest zal bij je komen. De kracht van de Allerhoogste God zal over je komen. Daardoor zal er een heilig kind in je ontstaan. Hij zal daarom 'Zoon van God' worden genoemd. 36 Je nicht Elizabet is ook in verwachting van een zoon. Ze is al oud en iedereen dacht dat ze geen kinderen kon krijgen. Maar nu is ze al zes maanden in verwachting. 
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
Wijkkrant 1215
Hilversum Zuid
 
 
"VERBONDEN"
 
 
Website van de PgH www.pknhilversum.nl
 
 
BEZOEK ONZE SITE
We zijn blij dat we met gemeenteleden kunnen blijven vieren. Vanwege de coronapreventie is er echter een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar in de kerkzaal. Daarom gebruiken we opnieuw het reserveringssysteem.
 
U kunt de dienst ook online meevieren, de onlinediensten zijn voor iedereen toegankelijk.

Zondag 5 december: ds. Marjan Los

Zondag 5 december lezen we Lucas, 1, 24-36  over Gabriël die Maria bezoekt om haar te vertellen dat ze een zoon zal krijgen. Een overbekend verhaal!  Een verhaal dat ook enorm heeft bijgedragen aan de verering van Maria. Het komt minstens één jaar in de drie jaar voor op het leesrooster en als u trouwe kerkganger bent dan heeft u al vaak een preek over dit gedeelte gehoord. Wat kan u aanstaande zondag te horen krijgen dat u nog niet wist?

Toch heb ik me weer aan dit stuk van Lucas gewaagd. Maar, we zullen ons dit keer niet richten op Maria. We richten de focus op Jezus. Gabriël vertelt in enkele zinnen wat de missie van Jezus zal zijn. Zo introduceert Lucas de hoofdpersoon van zijn boek, Jezus, bij zijn lezer: dit is de man om wie het gaat en dit was zijn door God gegeven levenstaak.

Als voorbereiding op deze dienst kunt u bij uzelf nagaan: wat is volgens u de reden dat Jezus naar de aarde gekomen is? U kunt ook een paar adventsliederen lezen: wat zeggen de liederen over waartoe Jezus op aarde kwam? Zondag kunt u uw antwoord vergelijken met wat Lucas daarover te zeggen heeft.
Ik ben benieuwd of er reacties zijn!
 
Klik hier door naar de liturgie voor deze zondag.
 
 
De Levende Adventskalender 2021
 
Op 28 november is de reis van de Levende Adventskalender in het Raadhuis van Hilversum begonnen om vervolgens via verschillende kerken, buurthuizen, een restaurant, een speeltuin, een omroepgebouw en een creatieve vrijplaats heel Hilversum en Nieuw Loosdrecht te doorkruisen.
 
Op elk van deze plekken bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee en inspirerende ontmoetingen met buurtgenoten. U kunt zonder aanmelding langskomen bij de locaties op de data en tijdstippen die in het schema zijn opgenomen. Klik hier voor de flyer en het schema. Er zijn geen kosten aan verbonden en u mag zo vaak meedoen als u wilt.
 

Coronamaatregelen Bethlehemkerk

In deze nieuwsbrief informeren we u nader hoe de aangekondigde maatregelen eruit zien genoemd op de laatste persconferentie van vrijdag 26 november 2021 voor de Bethlehemkerk.
Voorop staat dat u altijd van harte welkom bent om de dienst in de kerk met elkaar mee te vieren.
  • Heeft u corona-gerelateerde klachten, kom dan niet naar de kerk.
  • We houden 1,5 meter afstand van elkaar en in de kerkzaal houden we steeds drie stoelen vrij tussen kerkbezoekers, tenzij men samen één huishouden vormt. De coördinator wijst u uw zitplaats. Ook bij het verlaten van uw zitplaats volgt u de aanwijzingen van de coördinatoren.
  • Bij verplaatsen draagt u een mondkapje. Op uw zitplaats kan dit af.
  • We zingen op ingetogen wijze, dus niet uit volle borst.
  • Na de dienst drinken we geen koffie in de kerk.
  • Klik hier om het hele protocol en maatregelen te lezen.

Hulp bij installatie CoronaCheck App

De CoronaCheck App wordt op steeds meer plaatsen ingevoerd door de overheid, waardoor het steeds lastiger kan worden om bijvoorbeeld ergens een hapje te gaan eten buiten de deur zonder de App.
Vind jij/u het lastig om de App te installeren?

De diaconie biedt graag haar hulp aan voor gemeenteleden om deze App te installeren op de smartphone. Voor gemeenteleden zonder smartphone bieden wij ook graag onze hulp aan voor het aanvragen van een papieren variant van het vaccinatiebewijs.
 
Mocht u hulp nodig hebben neem dan contact op via het e-mailadres samen@bethlehemkerk.nl .
 
 
 
Succesvolle tuinruimers in de Bethlehem kerktuin
 
Afgelopen zaterdag 27 november was de najaarstuindag van de Bethlehemkerk.
 
Met vereende krachten is de tuin romdom de Bethlehemkerk weer op orde gebracht. De haag gesnoeid, onkruid tussen de tegels verwijderd. Het blad van het dak geblazen (en de ramen vervolgens gewassen) en al het blad op ons grote grasveld verzameld.
 
We werden ook goed verzorgd! Uit Beukers Konditorij waren er weer heerlijke verrassingen in onze koffie pauze. Als lunch was er een goed gevulde groentesoep en natuurlijk uit Edwin's frituur voor ieder een krokante korket met een lik mosterd.
 
We kijken tevreden terug op de geslaagde ochtend en middag. En we waren niet alleen. Ook de inzamelactie voor Limburg was voor de tweede dag op een rij druk in de weer, lees hieronder verder.
 
 
 

CHRCH-app Adventschallenge: Wat inspireert jou?

Daar zijn we weer! En? Is het gelukt om de meldingen van het kanaal #Inspiratie op de CHRCH-app aan te zetten? Heb je dit nog niet gedaan, doe het dan nu, want het is tijd voor de CHRCH-app Adventschallenge!
Aankomende zondag 28 november is de eerste zondag van Advent! Een tijd waarin we toeleven naar Kerst, het feest van de geboorte van Jezus. Ons dagelijks leven kan druk zijn en in de decembermaand zijn veel mensen bezig met cadeautjes en kerstdiners. Voor anderen is het juist een donkere en eenzame tijd. Aangezien we dit jaar bezig zijn met het jaarthema: “Geïnspireerd leven” lijkt dit ons een goede tijd om iets met elkaar te gaan delen van wat ons inspireert. 
 
Wat is de uitdaging?
Deel voor Kerst minimaal 1 keer in de CHRCH-app in het kanaal #Inspiratie iets wat je inspireert (tijdens advent) en licht als je wilt toe waarom het je inspireert. Denk aan liedjes, gedichten, plaatjes, foto’s, filmpjes, podcasts, etc. Reageer ook minimaal 1 keer op iemand anders. We hopen op input uit alle generaties zodat we elkaar beter leren kennen over de grenzen van onze groepjes heen. We hopen dat iedereen meedoet!
 
 

Thermometeractie SchuldHulpMaatje

De Thermometeractie van 21 en 28 november en 5 december is bestemd voor SchuldHulpMaatje.
In Hilversum hebben ongeveer 4000 huishoudens (10%!) problematische schulden.
Een schuldenlast die je niet kunt overzien, zorgt voor enorme stress. Wie onder druk staat blokkeert en is vaak niet meer instaat de juiste actie te ondernemen.
 
De gevolgen van schulden zijn ingrijpend. Om een bekend voorbeeld te noemen; uit onmacht verdwijnt de post ongeopend in de la. De schuld groeit echter verder.
 
Schuldhulpmaatje Hilversum en omstreken heeft 43 maatjes die per jaar ongeveer 70 huishoudens begeleiden.
Goed opgeleide gecertificeerde vrijwilligers (maatjes) begeleiden hen naar financiële zelfredzaamheid. Zo’n traject duurt gemiddeld één jaar.
 
 

Kerk trakteert Hilversummers op kerstpakketjes

Zaterdagmiddag 11 december is het weer zover: wijkgemeente Diependaal en Vitamine G organiseren een nieuwe editie van A Taste of Christmas. Vanwege Covid-19 (ook) dit jaar geen Kerstmarkt in de kerk, maar wel: een drive-cycle-walk-thru give-away op het grasveldje bij de Kolhornseweg op de kruising met de Eikbosserweg en de Eikenlaan.
 
 
Lees hier verder....

Voedselbankactie: zaterdag 11 december

Op zaterdag 11 december organiseren we net als afgelopen jaren weer een grote Voedselbankactie.
Bij de Albert Heijn op de Heigalerij en bij de Lidl en de Albert Heijn in Winkelcentrum Kerkelanden gaan we het winkelend publiek weer vragen om een paar extra boodschappen te doen voor mensen die het hard nodig hebben. Dit jaar is de actie nog meer nodig dan voorgaande jaren, de Voedselbank ontvangt in deze Corona periode veel minder artikelen dan andere jaren, terwijl de nood hoog blijft.
Zaterdag 11 december is, zo vlak na Sinterklaas en voor Kerst, een mooie gelegenheid om de voedselbank een flink hart onder de riem te steken.
 
 
 

Zondag 12 december na de kerkdienst biedt ds. Jetty Scheurwater een introductie op de NBV21 aan.

Aan de hand van enkele voorbeelden laat ze zien waarom het Nederlands Bijbelgenootschap met haar partners het belangrijk vonden om in de NBV uit 2004 12.000 wijzigingen aan te brengen, en dat is uitgezonderd de weer overal ingevoerde eerbiedshoofdletter voor woorden die naar God verwijzen.

U kunt de introductie bijwonen door te blijven na de kerkdienst of thuis meekijken via een link naar de uitzending via kerkdienst gemist.

 

Kerstviering voor senioren: dinsdag 14 december a.s

De Kerstviering voor senioren zal dit jaar plaatsvinden op dinsdag 14 december a.s. vanaf 14.30 uur in de Bethlehemkerk.
Alles wordt corona-proof voorbereid en georganiseerd.
 
Aan deze viering wordt meegewerkt door:
  • het Kantelkoor o.l.v. Marion van Zonneveld
  • Henk van Dijk, piano/orgel.
     
Maria Kruithof-Stoutjesdijk zal een eigentijds Kerstverhaal vertellen.
Alle gemeenteleden van 75 jaar en ouder krijgen een uitnodiging.
 
Vergeet u niet zich bij het bestuur van de ontspanningsmiddag aan te melden?

Even stilstaan bij Licht dat ons (aan)raakt

Een zee van kaarslicht. Dat was wat we zagen in de maand november. Licht dat we met elkaar en met anderen mochten aansteken om dierbaren te herdenken. Velen van u hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt. En we hebben samen mogen ervaren dat dit licht daadwerkelijk licht is geweest dat ons raakt en aanraakt.
 
We zijn ook geraakt door de bijzondere reacties die we op de verschillende locaties kregen. Mensen reageerden op de posters en flyers waarmee aandacht gevraagd werd voor het initiatief. Ook de advertentie en een artikel in de Gooi en Eembode leidden tot positieve reacties.
 

Kerstwandeling 2021: verkeersregelaar gezocht

Het blijven onzekere tijden. We hopen dat zondag 19 december de jaarlijkse kerstwandeling tussen 17.00 en 19.00 uur door kan gaan.
 
Wij zijn in elk geval druk bezig met de voorbereidingen.
 
We zijn nog op zoek naar minstens 3 vrijwilligers die verkeersregelaar willen zijn. Zij moeten hiervoor een kort online examen afleggen.
Lijkt het je leuk?
 

Vitrinekast: Keramieken kerststal
 
Na de prachtige olifanten expositie van Jaap van der Molen, is het (met de start van de advent periode) weer tijd voor het thema kerst.
 
Als vervolg op de expositie van vorig jaar, opnieuw mijn handgemaakte keramieken kerststal in de vitrinekast.
Deels omdat vorig jaar i.v.m. de corona maatregelen de expositie niet echt tot zijn recht kwam en deels omdat de stal nog altijd in ontwikkeling is en inmiddels vele nieuwe elementen bevat. Alle elementen van de kerststal zijn gemaakt op de draaischijf en daarna verder bewerkt. Twee jaar geleden ontstond de kerststal onder mijn handen. De gemeenteleden die destijds langs kwamen i.v.m. de Levende Advent kalender hebben de “ruwe” versie destijds al kunnen bewonderen.

Vorig jaar tijdens de lockdown heb ik de stal in alle rust verder uit kunnen werken met alle onderdelen van het verhaal.

Inmiddels heb ik ook diverse variaties gemaakt qua vorm en kleur. Ik heb echter nog veel meer varianten in mijn hoofd. Wordt vervolgd dus.
 
Vorige week begonnen we op de bovenste “etage” met de opstelling : het bezoek van de engel aan de maagd Maria. Lees verder...
 
 
Vluchtelingkinderen in Hilversum zoeken oma’s/opa’s
 
Is dat misschien iets voor u: oma/opa worden van een vluchteling-kind? In Hilversum en Utrecht bestaat het Mama Oma Project van de stichting TalenTonen, die kinderen en hun ouders steun wil geven bij het vinden van hun draai in de Nederlandse samenleving.
 
Het gaat om mensen die vanuit landen als Syrië, Afghanistan, Eritrea naar Nederland gekomen zijn en hier een vluchtelingenstatus hebben. Grootouders spelen doorgaans in hun land een belangrijke rol, maar die zijn nog in het thuisland of leven niet meer. Nederlandse ‘oma’s en opa’s’ kunnen er aan bijdragen dat met name die kinderen zich hier thuis voelen en ontwikkelen.
 
 

KerstChallenge 2021 'Geef licht'

In de periode voor Kerst kun je weer meedoen met de interactieve KerstChallenge. Dit jaar vindt de KerstChallenge buiten plaats met een tocht door Hilversum. De tocht is geschikt voor alle leeftijden. Een aantal creatieve en uitdagende puzzels zijn onderdeel van het spel.
 
De KerstChallenge 2021 gaat over de 'achterkant' van het verhaal. Net als je denkt: wat een mooi geboortefeest… dan begint de ellende. De boze koning Herodes gaat op jacht naar zijn pasgeboren concurrent. Hij wil alle kinderen in Betlehem tot twee jaar doden. De wijzen gaan via een andere weg terug en ook Jozef krijgt een waarschuwing om te vluchten. De pasgeboren Jezus wordt een vluchteling.
 
Volgende Nieuwsbrief meer informatie over het hoe en wanneer van de KerstChallenge in Hilversum.
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl voor woensdag 20:00