Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 2 april 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
Inhoud
  1. Noodkreet uit Cuba
  2. Cubaanse Dames in het Wit doelwit arrestaties
  3. Hollands groentezaad naar Cuba
  4. Cubaanse kardinaal onthult geheim van doorbraak met VS
  5. Samenwerking met Cuba bij onderzoek scheepswrakken
  6. Gift voor Glasnost
  7. Ballistic BJ Baldwin in Cuba
  8. Castro's zus Agustina overleden
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Noodkreet uit Cuba
Politieagenten trokken de Cubaanse dissident Eduardo Cardet op 30 november vorig jaar van zijn fiets. Hij werd hardhandig opgepakt. Onlangs kreeg hij drie jaar gevangenisstraf omdat hij bij zijn arrestatie een agent zou hebben geslagen. Ooggetuigen beweren anders.

Cardet  is de contactpersoon van de Chistelijke Beweging voor Bevrijding (MCL). Naar alle waarschijnlijkheid is hij veroordeeld omdat hij na het overlijden van Fidel Castro in een interview op de Spaanse radio vertelde dat Castro bij het Cubaanse volk niet bepaald geliefd was.

Kom in actie

Amnesty roept de Cubaanse autoriteiten op Eduardo Cardet onmiddellijk vrij te laten.
Teken hier uw brief aan president Raúl Castro
 
2. Cubaanse Dames in het Wit zijn doelwit van arrestaties
Vorige week zondag zijn opnieuw op Cuba meer dan dertig leden van de burgerrechtenorganisatie Damas de Blanco opgepakt. Dat melden oppositionele bronnen. Zowel in de hoofdstad Havana als in Matanzas werden vrouwen gehinderd in hun pogingen aandacht te vragen voor hun vreedzame campagne Todos marchamos (‘Wij marcheren allemaal’).

Volgens de dissident Angel Moya is het daarmee de 54e zondag op rij dat de vrouwelijke demonstrantes intimidaties en arrestaties te verduren kregen. Dit keer zou ook woordvoerster Berta Soler van de Damas de Blanco zjn opgepakt. De Dames in ‘t Wit verenigen Cubaanse vrouwen wier echtgenoten, zonen of vaders gevangen zitten vanwege hun opkomen voor menings- en persvrijheid. De beweging ontstond in 2003 als reactie op de beruchte ‘Zwarte Lente’ toen vele tientallen mannelijke dissidenten werden gearresteerd en tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld.

Zwijgend protest
Sindsdien protesteren de Damas de Blanco vrijwel elke zondag door zwijgend, in het wit gekleed, aandacht te vragen voor de politieke gevangenen. Daarbij worden ze steevast door grotendeels vrouwelijke knokploegen uitgescholden en gemolesteerd. Regelmatig worden de vrouwen gearresteerd en bij nacht en ontij in ongure buurten vrijgelaten. De vrouwen verzamelen zich bij kerken om, gesterkt door de zondagsmis, vervolgens hun vreedzame protestmarsen te houden. In 2005 ontvingen de Damas de Blanco van het Europees Parlement de Sacharovprijs voor de meningsvrijheid.
 
Bronnen: Diario de Cuba, Nieuwsblad en La Chispa
 
3. Hollands groentezaad naar Cuba
De Nederlandse tuinbouwsector gaat Cuba leren hoe je elke dag een bord verse groente op tafel zet.
 
Zadenveredelaar Rijk Zwaan, ontwikkelingsorganisatie HIVOS en de Nederlandse landbouwraad op Cuba hebben van de overheid in Havana de opdracht gekregen om de Cubaanse tuinbouwproductie sterk te verbeteren.
 
Voet tussen deur
Dat gebeurt deels met in Nederland gekweekt groentezaad, deels met de export van vaderlandse kastechnologie. Bovendien krijgt de Cubaanse Praktijkschool voor de tuinbouw een opknapbeurt. Voor Rijk Zwaan uit De Lier (ZH), één van ’s werelds grootste groentenzaadveredelaars, betekent de opdracht een voet tussen de deur in een tot nu toe moeilijk te betreden markt.
"We gaan de zaden van Rijk Zwaan evalueren en zien welke het beste tot hun recht komen in ons tropische klimaat", zegt Juan Perez, directeur van het Cubaanse overheidsproject PAAS dat al langer partner is van HIVOS. "Het is voor ons een geweldige mogelijkheid om van de Nederlandse technologie te profiteren. Voor de Cubaanse bevolking, maar ook voor de toeristensector."

Praktijkles
Tegelijkertijd krijgen honderden Cubaanse tuinders praktijkles bij twee mede door Nederland geselecteerde Cubaanse tuinders. Eén van hen is de in Wageningen opgeleide Fernando Funes. De biologische boer nabij Havana produceert al langer kwaliteitsgroente speciaal voor toeristenhotels en –restaurants. Maar die vraag is veel groter dan alleen zijn bedrijf kan leveren.
Cuba staat open voor de Hollandse hulp omdat het communistisch geleide eiland jaarlijks circa $2 miljard besteedt aan voedselimporten. "Tweederde van het Cubaanse landbouwareaal ligt braak", legt landbouwraad Jean Rummenie uit. De productie kan dus snel veel verder omhoog.
 
4. Cubaanse kardinaal onthult geheim van doorbraak met VS
Decennialang leefden de Verenigde Staten en Cuba op gespannen voet tot er, mee door de bemiddeling van de Heilige Stoel, een doorbraak kwam in de diplomatieke relaties tussen beide landen.
 
Maar de echte, definitieve doorbraak in de onderhandelingen tussen de VS en Cuba, zo onthult kardinaal Jaime Ortega y Alamino​, de emeritus aartsbisschop van San Cristobal de la Habana, is vooral te danken aan Alejandro Castro Espín, de oudste zoon van president Raul Castro.
 
Ricardo Zuniga
Alejandro stond in nauw contact met Ricardo Zuniga, senior raadgever voor Latijns-Amerika, van de Amerikaanse president Barack Obama.
Kardinaal Ortega y Alamino was bijna 35 jaar lang het gezicht van de katholieke Kerk in Cuba en speelde een voorname rol in het politieke hervormingsproces in zijn land en als aanspreekpunt voor zowel de regering als de oppositie. Paus Franciscus beschouwde hem ook als zijn belangrijkste vertrouweling in Latijns-Amerika tijdens de voorbereiding van de directe gesprekken tussen Washington en Havana.
 
Bron: Radio Vaticana (Duitstalig)
 
5. Samenwerking met Cuba bij onderzoek scheepswrakken
Nederland en Cuba gaan samen onderzoek doen naar scheepswrakken die in de Cubaanse wateren liggen. Minister Bussemaker heeft dat afgesproken met verantwoordelijk vice-minister Fernando Rojas.
 
In de Cubaanse wateren liggen tenminste 21 Nederlandse scheepswrakken, veelal uit de 17e eeuw.
 
WIC
Het gaat om schepen van de West-Indische Compagnie (WIC) en van kapervloten, zoals die van Cornelis – Houtebeen – Jol, een kaper die zijn vloot verloor bij Cuba. Het meest recente wrak is van 1942. Dat was de SS Medea, die verging na een voltreffer van een torpedo van een Duitse U-boot.
 
Goed beeld
Onderzoek kan een goed beeld opleveren van de relatie tussen Nederland en Cuba, Nederland en Spanje en over de Nederlanders in het Caribisch gebied, aldus maritiem archeoloog Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). "Het zijn de enige objectieve bronnen die we hebben."
Minister Bussemaker hecht veel belang aan het onderzoek, omdat het een beeld kan geven van de vroege geschiedenis van wat nu ons Koninkrijk is. "Hopelijk komen we hierdoor meer te weten over de rol die Nederland in de 17e eeuw speelde in het gebied dat nu het Caribische deel van het Koninkrijk vormt: Caribisch Nederland en de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Ook die episode is onlosmakelijk onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis."
Manders verwacht dat er zeker kanonnen en ankers te vinden zijn. "Maar denk ook aan spullen die zich aan boord bevonden zoals aardewerken flessen drank en bijvoorbeeld snuifdozen."
 
Veel informatie
Het belang van de wrakken gaat echter verder dan de voorwerpen die op de zeebodem liggen. "In de scheepswrakken zit heel veel materiaal dat ons iets zegt over die periode. Het schip zelf kan iets zeggen over de technische ontwikkelingen van die tijd, de lading over handel en handelscontacten en de bewapening over het doel. De persoonlijke bezittingen aan boord vertellen ons iets over de bemanning, en het kookgerei en het eten en drinken over het leven aan boord."
 
Kapervloten
Nederland was in de 17e eeuw erg actief in de regio. Het was de bloeiperiode van de WIC en ook Nederlandse kapervloten lieten zich geregeld rond Cuba zien. Op de achtergrond speelde de strijd tegen Spanje, die zich verplaatste naar de Spaanse bezittingen in Amerika, waarvan Cuba er een was.
 
 
6. Gift voor Glasnost
De Stichting Glasnost in Cuba heeft sinds de oprichting nooit haar mening onder stoelen of banken gestoken. Of het nu ging om Obama’s reis naar Cuba, Nederlandse handelsdelegaties, het Amerikaans embargo of vooral de schendingen van de mensenrechten in Cuba.
 
De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten, zoals voor de Cubaweblog en voor deze wekelijkse CubaTips, worden betaald uit giften van individuele sympathisanten.
 
Wij vertrouwen ook dit jaar op uw financiële steun: u kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
Bij voorbaat onze dank!
 
7. Ballistic BJ Baldwin doet Recoil 4 in Cuba
Voor de grenzen van Cuba weer enigszins open gingen voor de Amerikanen, wisten experts het al te voorspellen. Cuba zal weer als vanouds een speeltuin worden voor de Amerikanen die een weekje gek willen doen. En die kant lijkt het hard op te gaan.

Toch heeft dat ook wel voordelen. Zo is het nu mogelijk voor coureur Ballistic BJ Baldwin om een vet filmpje op te nemen in het adembenemend mooie land en met dat gek doen komt het ook wel goed. Zie de nooit eerder vertoonde  stunts die BJ Baldwin blijkbaar mocht uithalen in de straten van Havana.

Link
* YouTube: promofilm van 10 minuten
 
 
8. Castro’s zus Agustina overleden
De jongste zuster van Fidel en Raúl Castro, Agustina del Carmen Castro Ruz, overleed vorige week zondag op 78-jarige leeftijd in Havana. Drie leden van het gezin zijn nu nog in leven, namelijk Emma (82), Juanita (83) en Raúl (85). Broer Fidel overleed op 26 november 2016 op 90-jarige leeftijd.

Juanita Castro, de naar Miami uitgeweken zus van Agustina (op de foto rechts) vertelde dat haar toestand na een opgelopen infectie bij een heupoperatie snel was verslechterd. Agustina vervulde nooit een functie in de Cubaanse regering, maar woonde wel haar leven lang in Havana. Raúl Castro heeft volgens de staatsmedia de afscheidsplechtigheid voor zijn zus bijgewoond.
 
9. Culturele Agenda
* Concert: Daymé Arocena: 5 april in Borgerhout
De jonge zangeres, componiste en koordirigente Daymé Arocena wordt omschreven als de nieuwe stem van Cuba. Enerzijds omdat haar muziek gegrond is in de klassieke ritmes van Cuba, anderzijds evenzeer omdat ook de buitenwereld present is in haar muziek. Zij streeft naar een samenhangende mix van de verschillende muzikale dialecten van Cuba in dialoog met de invloeden die zij op haar reizen oppikte. Ze maakt eigenwijze verfrissende soul/jazz met Cubaanse ritmes en spirituele invloeden. De wereldberoemde en toonaangevende BBC-dj Gilles Peterson ontdekte haar en tekende Daymé voor zijn label Brownswood Recordings, waar in 2015 haar debuutalbum Nueva Era uitkwam. In De Roma stelt zij haar ambitieuze tweede langspeelplaat Cubafonía (Brownswood Recordings) voor. Dit is muzikaal erfgoed voor de hedendaagse wereldburger om duimen en vingers bij af te likken
- Datum: 05/04/2017, 20.30 uur:
- Plaats: De Roma, Turnhoutsebaan 329, Borgerhout (België)
 
* Foto's Cuba in Singer Laren: t/m 14 mei 2017
Onder de titel Xteriors toont Singer Laren van 18 januari t/m 14 mei een overzicht van het werk van een van de meest succesvolle fotografen van Nederland: Desirée Dolron (Haarlem, 1963).
Onderdeel van haar werk zijn foto's gemaakt in Cuba.
Daar maakte Dolron Te dí todos mis suenos (Ik gaf je al mijn dromen) (2002-2003). Het zijn interieurs, portretten en landschappen die een bijzonder, soms beklemmend sfeerbeeld van het leven op Cuba weergeven.
- Plaats: Singer Museum, Oude Drift 1, Laren (NH)
- Data: 18/01 t/m 14/05 2017, di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur
- Entree:  € 15,- ; Museumkaart/ BankGiro Loterij VIP-kaart gratis + € 3,- toeslag
 
10. Het laatste nieuws
* Investeerders gezocht voor 110 toeristenprojecten
De Cubaanse regering zoekt buitenlandse investeerders voor de realisering van 110 nieuwe projecten in de toeristensector, een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Cuba op dit moment. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE. De directeur Investeringen van het Ministerie van Toerisme MINTUR, José Daniel Alonso, zoekt o.a. buitenlands kapitaal voor de bedrijfsvoering van bestaande hotels, bedoeld om deze te renoveren en te hermodelleren. Lees verder 
 
* Is de gezondheidszorg in Cuba gratis?
Kortgeleden werd de Cubaanse burger er aan herinnerd dat medische zorg sinds de revolutie van 1959 weliswaar gratis is, maar de regering een hoop geld kost. Het tijdschrift Progreso Semanal – met redactielokalen in Miami en Havana – vroeg zich af of de Cubaanse burger niet fors betaalt voor de veel geprezen gratis gezondheidszorg. Progreso Semanal staat bekend als een Castrovriendelijk medium en wordt in kringen van de traditionele Cubaanse ballingen zeer gewantrouwd. Dat commentaar volgt hier. Lees verder
 
* Eén maand zonder vicevoorzitter Machado Ventura
Al één maand lang is de Cubaanse tweede vicepresident José Ramón Machado Ventura niet meer in de openbaarheid verschenen. Reinaldo Escobar, journalist van 14ymedio, vraagt zich af wat de reden van de afwezigheid van de tweede sterke man in Havana kan zijn. De laatste maal dat de vicepresident werd gezien, bezocht hij een landbouwproject in Pinar del Río. Lees verder
 
* Ex-spion Fernando González maakt carrière
Het was voor politieke intimi geen geheim dat de voormalige Cubaanse spion Fernando González Llort de volgende president van het Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos  / Cubaans Instituut voor Vriendschap onder de Volkeren (ICAP) zou worden. Sinds zijn terugkeer naar Cuba, na 15 jaar Amerikaanse gevangenschap, werd hij in juni 2014 benoemd tot vicevoorzitter van de ICAP. Deze week werd bekend dat hij de huidige ICAP-voorzitter Kenia Serrano Puig zal opvolgen. Lees verder
 
* Film Hands of Stone na 3 maanden toch vertoond
Drie maanden nadat de vertoning van de film Hands of Stone op het Filmfestival van Havana werd verboden, is de film van de Venezolaanse filmmaker Jakubowicz over het leven van de Panamese bokser Roberto Durán, nu toch te zien in de bioscoop La Rampa in Havana. De uitsluiting van het filmfestival was een soort straf omdat regisseur Jonathan Jakubowicz destijds had opgeroepen solidariteit te tonen met de Cubaanse filmmaker Carlos Lechuga. Lees verder
   
* Hoogste eierproductie sinds 24 jaar
De Cubaanse media melden dat de eierproductie in Cuba in jaren niet zo succesvol was; in 2016 werden de meeste eieren sinds 24 jaar geproduceerd. Lees verder