Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 3 december 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Van de redactie
  2. Voedsel in Cuba, vóór en na Irma
  3. Religieuze harmonie in Cuba?
  4.  Politie sluit paladar ministerszoon 
  5. Cartoon: verkiezingen op zijn Cubaans
  6. Adembenemende natuurattracties in Cuba
  7. Lada exporteert weer naar Cuba
  8. 2½ miljoen hiv-testen per jaar 
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze wekelijkse Nieuwsbrief CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Van de redactie
Over de inhoud van dit nummer
De beelden van de orkaan Irma, die Cuba in september teisterde, zijn alweer vervangen door de foto's en films van nieuwe rampplekken.
De Cubaanse bevolking - voooral zij die in Midden-Cuba wonen - hebben er nog dagelijks mee te maken. De landbouw is ernstig getroffen en dat leidt tot gigantische prijsstijgingen van voedsel terwijl de maandsalarissen toch al minimaal zijn in Cuba. In deze CubaTips schenken we daar aandacht aan. Maar ook aan religieuze beelden van Cuba, adembenemende natuurattracties, nieuwe Lada's en tweeënhalf miljoen hiv testen.
 
2. Voedsel in Cuba, vóór en na Irma
Als iemand mij vóór de orkaan Irma had verteld dat ik nog eens drie uur in de rij zou staan om 5 tot 6 trossen burro bananas (de kleine en dikkere banaan) te kopen en dat ik maandenlang geen gewone bananen (‘machos’ in het Cubaans) zou zien, dan zou ik hem waarschijnlijk niet geloofd hebben. 

Tekorten aan voedsel op de staatsmarkten is een bekend fenomeen na een orkaan als oogsten zijn vernietigd, maar de bijna complete vernietiging van de landbouwgrond tussen Camagüey tot Havana is compleet anders. Het is een ramp die de prijzen van het weinige voedsel dat nog geoogst kan worden, extreem doet stijgen.

Schuld
Maar als de Cubanen het nu moeilijk hebben om een maaltijd op tafel te toveren, is dat niet alleen de schuld van Irma. Al vóór Irma op 9 september 2017 van zich liet horen, was er sprake van groeiende ontevredenheid op elke hoek van de straat over de hoge prijzen van het voedsel. Het was zelf te horen in het parlement waar de vertegenwoordiger uit Sancti Spiritus, Israel Pérez Caceres, de kritiek verwoordde en opriep tot actie: ’Iets moet er gebeuren want elke 6 maanden stijgen de prijzen en ze blijven maar stijgen en het zijn de mensen die er onder lijden. En Cubaanse boeren zijn niet de schuldigen, dat kan ik u verzekeren’.

Lees verder
Website Havana Times (Engelstalig), Giselle Morales Rodriguez  (Progreso Semanal)

 
3. Religieuze harmonie in Cuba?
Al Jazeera plaatste op haar site een serie foto’s over de diversiteit van de religieuze gemeenschappen in Cuba. Jodendom, islam, santeria, Zenboedhisme, de Griekse orthodoxie en die uit Rusland worden via 12 foto’s onder de aandacht gebracht. Beelden van het katholieke en protestants-christelijke geloofsleven ontbreken echter. 

De summiere Engelstalige tekst van Ura Iturralde verwijst wel naar de godsdienstvervolging in de beginaren van de revolutie, maar zwijgt over de harde maatregelen van het huidige regiem tegen gelovigen en dissidente voorgangers die de dictatuur bekritiseren.

Foto:
Aminah, geboren en opgegroeid in Cuba, bekeerde zich jaren geleden tot de islam. Zij is een van weinige vrouwen in Cuba die een nikaab dragen. Ongeveer 9.000 Cubanen rekenen zich tot de moslimgemeenschap van het land.
 
 
4. Politie sluit paladar ministerszoon
De Cubaanse politie heeft de paladar / restaurant Starbien in de wijk Vedado gesloten. Het restaurant was bezit van José Raúl Colomé, zoon van de ex-minister van Binnenlandse Zaken, Abelardo Colomé Ibarra.
 
Mede-eigenaar Osmani Cisnero is gearresteerd. Het is onbekend of ook de ministerszoon is vastgezet.

Kwaliteit
Volgens reisspecialist Tripadvisor behoort de paladar Starbien tot de kwaliteitsrestaurants in Cuba en kreeg de omschrijving ‘excellent’ en werd de ‘plezierige sfeer’ gememoreerd. Vader Abelardo Colomé Ibarra is Held van de Republiek Cuba, de hoogste onderscheiding die de staat Cuba kent. Hij was ook jarenlang lid van het Politburo van de communistische partij
 
Bron: CiberCuba
 
5. Verkiezingen op zijn Cubaans
Humor
'Wat wil je?'
'Socialisme of socialisme?'
Tekening van Garrincha
 
6. Adembenemende natuurattracties in  Cuba
Behalve levendige steden als Havana en Santiago de Cuba, telt Cuba ook verscheidene natuurattracties die je, aldus de website Culturetrip, de adem beneden. Hier volgen er elf.

Maria la Gorda
In de westelijke uithoek van Cuba en bekend om het duiken. 

Schiereiland Guanahacabibes 
Een door de UNESCO uitgeroepen natuurgebied met moerassen en dichte bebossing.

Het dal van Viñales 
Laat het centrum rusten en ga te paard of wandelend de omgeving verkennen of de bergen beklimmen.

Park Alejandro de Humboldt National 
Het best geconserveerde berggebied met bossen en bergen in de Caraiben. Vanuit Holguín zijn rondleidingen mogelijk.

Cienaga de Zapata National Park
Een nationaal park aan de zuidkust van Cuba met moerassen en mangrovegebieden; je vindt er krokodillen en flamingo’s.

Cayo Coco
Varadero is bekend vanwege de prachtige stranden maar vergeet ook de ongerepte stranden van Cayo Coco, ten noorden van Ciego de Avila, niet.

Natuurgebied Topes de Collantes
Ontsnap aan de toeristische drukte van Trinidad en bezoek het natuurpark Topes de Collantes, even buiten Sierra del Escambray.

Las Terrazas
Dicht bij Havana en een geschikte lokatie om enkele dagen door te brengen, al dan niet zwemmend of duikend.

Sierra Maestra
Sierra Maestra, het hoogste berggebied dat Cuba kent en waar in de jaren vijftig de gewapende strijd van de Castro’s begon.

Baracoa
De eerste nederzetting en voormalige hoofdstad van Cuba met het vlakke berglandschap van El Yunque, ook beschermd gebied door de UNESCO. Ligt dicht bij het Nationale Park Alejandro de Humboldt.

Nationaal Park Landing van de Granma

Met het jacht Granma landen de revolutionairen van Castro in 1956 in de uiterste oosthoek van de provincie Granma. Daar is nu een Nationaal Park met heuvels, rotsen en watervallen. 

Link
* Meer tekst en foto’s van deze toeristische trekpleisters
 
7. Lada exporteert weer naar Cuba 
Autonieuws meldt de levering van 344 auto’s aan Cuba. Het merk maakt er een comeback want er rijden nog steeds veel Lada’s op het eiland rond.

Wie Cuba bezocht, was misschien verbaasd om Lada’s te zien tussen de oude Amerikaanse auto’s die zo op een postkaartje passen. Er rijden ook tal van modernere Chinese auto’s (en dat lijken er alvast erg veel want de markt is er relatief klein). De Lada’s die er nog rijden, zijn de stille getuige van de link tussen het Castro-regime en Moskou tijdens de Koude Oorlog.
 
Een eigen Ladamodel van de Cubanen
 
De oude modellen die in Cuba al jarenlang dienst doen, zijn soms handig aangepast en soms is er van twee Lada’s één nieuwe gemaakt, zoals op bovenstaande foto.
De modellen die vandaag naar Cuba gaan, zijn het Largus Cross, de voormalige Dacia Logan MCV. Die laatste kreeg een andere badge en extra koetswerkbescherming. Het derde model is de Vesta, de nieuwste sedan van het merk. Hoewel het bestaande regime particulieren al drie jaar toestaat om een voertuig te kopen, is deze levering niet voor hen bestemd. De auto’s zijn gereserveerd voor taxi's en autoverhuurbedrijven, die in opdracht van de staat werken.
 
 
8. Tweeënhalf miljoen hiv-testen per jaar
Bij meer dan 28.000 Cubanen is sinds 1986 het aidsvirus vastgesteld. Aldus een mededeling van het Ministerie van Gezondheid op de Internationale Dag van Strijd tegen hiv/aids

Volgens de gezondheidsautoriteiten is de controle op de seksuele overdracht van de infectie een uitdaging voor 2020. De hoofdstad telt het grootste aantal besmette personen, namelijk de helft. Hoeveel personen vanwege het aidsvirus overleden zijn, werd niet meegedeeld. In februari 2017 werd gemeld dat 17% van de besmette Cubanen inmiddels dood waren, 21.544 Cubanen met hiv besmet en 17.000 behandeld worden met hiv-remmers. Jaarlijks worden 2½ miljoen Cubanen op hiv getest.
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concerten ‘Mujeres de Luna – Women in Cuban Music’: Estrella Acosta Group: 8 dec. in Amsterdam en 15 dec. in Voorburg 
‘Mujeres De Luna’, maanvrouwen, noemt zangeres Estrella Acosta haar favoriete Cubaanse songwriters van de laatste 100 jaar. Dat Cuba muzikaal veel moois te brengen heeft is bekend. Estrella ging op zoek naar wat er de laatste eeuw in haar geboorteland door vrouwen werd gecomponeerd en koos daar de leukste en origineelste stukken uit.
De concerten wordt begeleid door beelden die laten zien waar de muziek uit voortkomt en hoe de componistes, vaak tegen de stroom in, een eigen stijl en carrière ontwikkelden.
Data en plaatsen:
-  8 december (avond) in Ostade, Amsterdam
- 15 december (avond) in Theater Ludens, Voorburg
Meer informatie over plaats en tijd: www.estar.nl
 
* Musical On Your Feet: t/m april 2018 in Utrecht 
Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren de Stage Entertainment productie On Your Feet! De swingende Broadway-show gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de op Cuba geboren Gloria Estefan en haar man Emilio. Gloria Estefan groeide uit tot de ‘Queen of Latin Pop’. Ze heeft al meer dan 100 miljoen platen verkocht en won zeven Grammy's.
Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met april 2018. Meer informatie: www.onyourfeet.nl
 
* Concert Afro-Cuban All Stars: 25 januari 2018 in Arnhem
Afro-Cuban All Stars staat bekend om hun combinatie van verschillende Latijns-Amerikaanse (dans)stijlen zoals mambo, cha cha, rumba, son montuno, timba, guajira en bolero. Het is vier jaar geleden dat de band voor het laatst in Nederland was en de geplande show in Luxor Live in Arnhem is de enige in Nederland. Deur open: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur
Meer informatie: Afro-Cuban All Stars
 
* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles (USA)
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
Habaneros, de bussen komen!!!! (27 november 2017)
Gisteren stonden tientallen compleet nieuwe bussen aan de Avenida Boyeros op weg naar hun respectievelijke terminals. Een video (20 seconden) van de website Cartas desde Cuba laat zien hoe zij werden begeleid door de verkeerspolitie. Lees verder
 
Armando Hart Dávalos overleden (28 november 2017)       
De Cubaanse politicus Armando Hart Dávalos stierf afgelopen zondagmiddag in Havana op 87-jarige leeftijd aan ademhalingsfalen, aldus de officiële media. Het nieuws werd openbaar gemaakt temidden van de herdenking van de dood van Fidel Castro. Lees verder

Somber perspectief suikerrietoogst na droogte en orkaan (29 november 2017)
Zondag jongstleden kondigde de Cubaanse radiozender Radio Reloj aan dat de suikerrietoogst – jaarlijks van november tot mei – was begonnen in de suikerrietplantage Boris Luis Santa Coloma in het westen van de provincie Mayabeque. Men houdt rekening met een pover resultaat na 18 maanden droogte gevolgd door de schade die de oogst en de ingenios / fabrieken in september opliepen door de orkaan Irma. Lees verder
 
Amerikaanse rock en de opening in Cuba (30 november 2017)
De Cubaanse revolutie leidde vijftig jaar geleden tot een reeks sociale, economische en culturele fenomenen. Zowel de VS als Cuba sloten de toegang tot Cuba af voor allerlei concepten die voortkwamen uit de Europese en Noord-Amerikaanse cultuur. De ideologie van de Verenigde Staten en Europa was niet verenigbaar met de socialistische concepten van Fidel Castro en van hen die tijdens zijn regime culturele posten bekleedden. Dat had ook zijn effect op de muziek. Pas na publieke optredens in Havana van Audioslave, Major Lazer en de Rolling Stones veranderde dit. Lees verder 
   
Geen verrassingen bij Cubaanse gemeenteraadsverkiezingen (1 december 2017) 
De gemeenteraadsverkiezingen – de laatste voordat Raúl Castro in februari aftreedt – zijn zonder verrassingen, debatten, exitpolls en dergelijke verlopen. Dat constateert de kritische website 14ymedio. Tijdens de verkiezingsdag bleek dat politieke activisten moeite hadden om hun stem uit te brengen of werden verwijderd als ze het tellen van de stemmen wilde bijwonen. Bij deze verkiezingen werden de afgevaardigden van de gemeenteraden gekozen in de 12.515 kiesdistricten van het eiland. Zij zullen actief worden in de 169 gemeenteraden die Cuba telt. In 24.366 stembureaus in het hele land werd gestemd. Lees verder