NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
SCHADUWTONEN 3, 4 JULI
 
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 
Beste Tuinvrienden, 

Het doet ons goed om in deze versoepelde tijden ons komende evenement ‘Schaduwtonen’ op 3 en 4 juli aan te kondigen. Gelukkig loopt Groningen niet achter bij deze versoepeling en gelukkig loopt Groningen wel achter bij de explosie van de natuur. Kou, water, warmte en zon hebben dit jaar gezorgd voor een ongekende vertraging ten opzichte van de rest van Nederland, maar ook voor een ongekende explosie nu. Daar waar in het zuiden het al weer terugloopt kunnen wij nog volop genieten van een ontploffende natuur. De borders staan volop in bloei, de rozen zijn uitbundiger dan ooit, de planten op de kwekerij zien er fantastisch uit en veel jonge planten staan popelend voor je klaar. Met man en macht proberen we de hagen in toom te houden en het onkruid te wieden. Het plaatje wordt steeds mooier. En niet alleen de tuinen zijn geweldig, maar ook wat we te bieden hebben op de ‘Schaduwtonen’.

SCHADUWTONEN ZATERDAG 3 EN ZONDAG 4 JULI VAN 10:00-17:00 uur.

Jannes van Rossum van de Nederlandse Hostavereniging komt met een keur aan prachtige hosta’s en op de zaterdag is ook Bart Wortelboer met heel veel andere schaduwplanten van de partij. In de winkel hebben we een uitgebreid speciaal voor ons samengesteld sortiment tuingereedschap van SneeboerCarla Teune, oud-hortulanus van de Hortus Leiden, geeft beide dagen om 14:00 uur een rondleiding door de tuin en zij weet je met haar enorme kennis te betoveren. De mini-foodtruck Gino van Petra is er met heerlijke koffie, taart, ijs en sapjes. 

We zijn er trots op dat we tijdens de Schaduwtonen in de kas een expositie hebben van fascinerende  kunst van onze buren: Noor Agter en Mireille Ettema. De expositie is er al vanaf komend weekend 26 en 27 juni.

Noor Agter (Utrecht, 1949) woont en werkt in Eenrum . Ze volgde Academie Minerva in Groningen, de Hoge School der Kunsten in Utrecht en later diverse cursussen op beeldend gebied. Haar materialen zijn papier-maché, ijzerdraad, hout, stenen, gevonden voorwerpen van het wad, etc. 

Mireille Ettema is al 35 jaar actief als multidisciplinair kunstenaar & performer/actrice. Het werk wat in de kas van de Kleine Plantage wordt geëxposeerd gaat letterlijk en figuurlijk over houding, huid en huidhonger. Het verlangen wat in ieder van ons huist om te worden aangeraakt is door de kunstenaar verwoord in het materiaalgebruik. Deze vraagt erom om dichterbij te komen, te onderzoeken en (al dan niet in het geheim) te voelen. 

In de tuin staat kunst van Patricia Suèr, Juul Rameau en Jan Steen.

Op 26 en 27 juni is tevens de zomertuinenmarathon van  Het Tuinpad Op

In het hele land is er een run geweest op planten. Veel is totaal uitverkocht. Wij hebben het geluk dat we zelf kweken en nog steeds een enorm sortiment aan kunnen bieden. Van de Bierkreek krijgen we deze week nog een mooie collectie o.a. eetbare rozen en Sneeboer, met levertijden tot meer dan 16 weken, is er in geslaagd om ons toch te voorzien van heel veel prachtig gereedschap. De Clematissen moeten nog groeien en zijn er pas eind augustus.

In de loop van juli 2022 houden we op met de kwekerij. Wel blijven we tuinontwerpen maken. We zijn er overigens trots op dat we voor de Floriade 2022 een border mogen ontwerpen. Een mooi afscheidscadeau.

We hebben het plan opgevat om na de kwekerij op ons terrein een woonproject te starten. We willen op ons erf in een sociale omgeving, waarin aandacht voor elkaar en zorg voor de tuin van belang is, oud worden. Wij krijgen veel positieve reacties. Geïnteresseerden kunnen hierover meer lezen op: Woonerf De Plantage 

 
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij:  www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum