Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Kers op de taart 🍒

Kersen, je ziet ze weer liggen in de winkels. Zoet, fris en boordevol smaak. Als ik aan kersen denk, denk ik aan het Udense Kersenfeest. Ooit een begrip in Brabant en ver daarbuiten. Jammer genoeg bestaat dit feest niet meer en is het eigenlijk aan zijn eigen succes ten onder gegaan. En al kun je in Uje nog uitstekend terecht bij d’n Kersepluk, toch ga ik de mooie herinneringen van het Udense Kersenfeest bij je terughalen met oude beelden over deze zomerse traditie. Zo ga je mee kersen plukken bij de familie Van Mulukom in Uden, ga je kersen eten én pitten spugen (maar dan wel mikken in een bakje hè!). Uiteraard vang je ook een glimp op van de Udense Kersenkoningin met haar gevolg.
 
Spring je liever achter op de Zundapp bij Wim Daniëls en ben je nieuwsgierig hoe hij zijn eerste vakantie heeft doorgebracht? Ook dat kan in deze nieuwsbrief. Ik zou zeggen: geniet ervan! 
 
Margot America, redactie
 

Familiefilms CDA-prominent Pieter van Geel online! 

Waar de meeste tieners voor de brommer zouden gaan, zeker in die late jaren '60, kiest de jonge Pieter voor de camera. Hij filmt vakanties, verjaardagen en feestjes, maar ook de lokale wiellerronde en boeren aan het werk op hun land. Het zijn alledaagse beelden, van het gewone Brabant van toen. Een selectie van zijn filmopnames is nu voor iedereen te zien op BrabantinBeelden.
 

Nieuwe bronnen mei online

Het uitrukken van de brandweer, vaarwel van een veerpont, carnaval, kampeervakantie, openbare dronkenschappen, klare koffie, geboortes en begravingen. Dat én meer in slechts één maand! Dat kan natuurlijk alleen maar op de website van het BHIC. Lees welke indexen, bronnen en beelden in mei online zijn gezet. Succes bij het onderzoek!
 
 
 
Stap achter op de brommer bij schrijver Wim Daniëls en ben getuige van zijn eerste vakantie op een oranje Zundapp. In deze Zomerpodcast Klassieker duiken we in de tijd van lange dagen en vrije tijd. Want sinds wanneer gaan we eigenlijk op vakantie? 
Verder ga je mee op zomerkamp in Eindhoven in 1967 en ben je er getuige van hoe archivaris Christian en podcastmaker Marilou in 2022 kennismaakten met hoofdverdachte van de moord op Marietje Kessels: August Mutsaers. 
 
 
Foto Wim Daniëls (BHIC) 
 

 

Beste verhalen deze maand

 
Zedelijkheidsbevliegingen
In 1912 werden in Kopenhagen de Olympische spelen gehouden. In de aanloop naar dit evenement kwam Oeffelt in het nieuws, maar niet vanwege geselecteerde Oeffeltse sporters. (Bijdrage: Gerard Everink)
 
Wat heeft dat te maken met de moordaanslag op mgr. Zwijsen? Of… met de zaak Marietje Kessels? Onderzoeker Gerard Strijards kenschetst, via onder andere Abe Lenstra, Napoleon en Koning Willem I, vanuit een persoonlijke invalshoek dit bijzondere relaas.
Wonen in de ene en werken in de andere stad, op familiebezoek aan de andere kant van het land of een middagje ‘uit rijden’ gaan. De komst van de auto zorgde ervoor dat onze leefwereld vele malen groter werd.
 
“Je mag woensdagmiddag gaan vliegeren jongen, als je vandaag en morgen eerst rogge-aren gaat sprokkelen voor de kippen. Dan zal ik zorgen, dat alles klaarligt.” Dit was net na de oorlog en het voer hadden we hard nodig. (Bijdrage: Gerard Veltman)
Na de oorlog vond de bestraffing van de daders in Nederland plaats (Bijzondere Rechtspleging). Daarbij werd vastgelegd wat strafbaar was en welke straffen de rechter ter beschikking stonden, waarbij ook de doodstraf opnieuw was ingevoerd. (Bijdrage: Bert Oomen)  
Voordat hij er zelf op de fiets stapte, verkocht Jan Pijnenburg hier als jongen Kwatta op de tribunes: de Tilburgsche Wieler- en Motorbaan. Kortweg TWEM genaamd. De steile betonbaan bood op die tribunes plaats aan maar liefst 15.000 bezoekers. (mét beeld)
Iedereen heeft wel herinneringen aan de middelbare schooltijd, zo ook Leo van Gaal. Hij geeft als leerling van het Gymnasium St. Norbertus (later Bernrode) in Heeswijk met zijn 6 x 6 camera een bijzondere kijk achter de schermen van deze kostschool in de jaren 60. 
 
   

Historisch wist-je-datje

Een levende traditie in het hart van Brabant ❤️

De zomer staat weer voor de deur, en daarmee ook de tijd van samenzijn en feesten. In dat kader lichten we graag een bijzonder evenement uit dat diep geworteld is in de Brabantse traditie: Effe noar Geffe. Dat is een jaarlijks dorpsfeest waar de geschiedenis en de beleving van gemeenschap centraal staan voor jong en oud.

De oorsprong van Effe noar Geffe ligt in een bijzonder moment. In 1976 werd in Geffen, een dorpje ingeklemd tussen een rijksweg en een spoorlijn, een houten molen herbouwd. Dit was aanleiding voor het hele dorp om van de bouw een groots feest te maken, een feest van maar liefst drie dagen. En zo werd, vanuit een spontane viering van lokale trots en vakmanschap, de basis gelegd voor wat we nu kennen als Effe noar Geffe.

Wat begon als een lokaal feest ter ere van een molenherbouw, is uitgegroeid tot een van de grootste dorpsfeesten van Nederland, met gemiddeld zo’n 20.000 bezoekers. Op de eerste zondag van september verandert Geffen in een bruisend middelpunt van ambachten, vee, lokale horeca en de inbreng van plaatselijke verenigingen en winkeliers. Mensen komen van heinde en verre om de unieke sfeer en de Brabantse gezelligheid te proeven die dit evenement kenmerkt.

Effe noar Geffe is een evenement waar de nadruk ligt op de authenticiteit en de beleving van een traditioneel Brabants dorpsfeest. Het is een prachtig voorbeeld van hoe een lokale gebeurtenis kan uitgroeien tot een waardevolle traditie die generaties met elkaar verbindt.
 
Kraam bij Effe noar Geffe, 1993, foto: A.H. van der Stappen, collectie BHIC
 

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Luister hier
Bekijk foto's
Foto's & films
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven