Producentbyrån Nyhetsbrev 10 maj 2016

Den 29 april firades Dansens Dag runtom i världen. Dansens dag etablerades redan 1982, men det var inte förrän 1998 i samband med Kulturhuvudstadsåret som vi började uppmärksamma det på ett bredare plan i Sverige. Dans som konstform är någonting som vi på Producentbyrån har arbetat med ända sedan vi startade 2008 och är något som vi brinner för och engagerar oss i.
 
Dans som konstform är många gånger abstrakt, särskilt när det kommer till den samtida dansen. Det är en konstform där betraktaren själv kan skapa ett narrativ och tolka vad som sker på scenen. Precis som med den nutida musiken och ljudkonsten kan dansen många gånger uppfattas som svårtolkad, men det är också däri skönheten ligger: det står betraktaren fritt att själv tolka, känna, uppleva och fundera kring upplevelsen. Du kan själv skapa de ingångar du vill till verket och relatera till dina egna högst personliga upplevelser och erfarenheter vilket är tjusningen med dans.

Vi har genom åren jobbat med en mängd fantastiska kompanier, satsningar och uttryck inom dans som t ex Danskompaniet Spinn, Satellit, Embla, NOBA, Carmen Olsson, Twisted Feet, Iraqi Bodies, Art of Spectra för att bara nämna ett fåtal. Vi har jobbat med festivaler, internationella nätverk, riktade satsningar med stöd från Västra Götalandsregionen, med rådgivning, premiärer, produktion, coachning mm. Aktörer inom det fria dansfältet har länge kämpat med otroligt små medel. Så när vi för ett tag sedan läste att Västra Götalandsregionen satsar 1,5 miljoner på dansen mellan 2016-2018 så är det ett initiativ som vi applåderar, och vi hoppas innerligt att de satsningar som görs faller väl ut. För det är ju så, att folk förtjänar mer dans, och dansen förtjänar mer folk!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Vi har nu den enorma glädjen att meddela att Danskompaniet Spinn och Producentbyrån har beviljats EU-medel för dansprojektet Moving Beyond Inclusion, där Londonbaserade Candoco Dance Company är lead partner! Projektet handlar om att utveckla danskonsten både vad gäller dansare, koreografer och publik. Mer information kommer snart.

Under våren inleder Spinn arbetet med att etablera Göteborgs första helt integrerade dansstudio. Nu har du chansen att vara med och göra en enorm skillnad för scenkonstens utveckling, och tillsammans med Danskompaniet Spinn vara med och skapa en dansstudio för alla kroppar. Du kan stötta projektet genom Spinns Crowdfundingkampanj och alla bidrag, stora som små, är naturligtvis välkomna! Håll utkik på Spinns Facebooksida för löpande uppdateringar om det här fantastiska projektet.

Lab Sweden är en del av Göteborgs dans- och teaterfestival 2016. Den 23–27 augusti 2016 möts 25 scenkonstnärer från olika länder på Världskulturmuseet under ledning av Danskompaniet Spinn, Quarantine och Candoco Dance Company. Lab Sweden är en unik möjlighet för danskonstnärer, med eller utan funktionsnedsättning, och över 18 år, att jobba tillsammans, ta risker, testa nya idéer och utvecklas tillsammans. Mer information och ansökan hittar ni här.
 
foto: Veera Suvalo Grimberg
 
 
Linda Wardal Produktioner
Göteborgsbaserade koreografen Linda Wardal arbetar just nu med kommande föreställningen Sida vid Sida. Föreställningen tar sin utgångspunkt i fyra romska musiker och fyra samtidsdansare från Göteborg. Det handlar om att skapa en föreställning tillsammans, trots att man talar olika språk. Om hur det aldrig är försent att mötas.

Det var för två år sedan. Jag minns hur jag stannade upp vid Centralstationen i Göteborg. Fyra romska musiker stod och spelade på gatan, strax intill övergångsstället mellan stationen och Drottningtorget. Deras melodier vibrerade, berättade och talade direkt in i mig. Jag var fast.

Linda Wardal är verksam som koreograf i Göteborg, utbildad i Norge och har undervisat vid Universitetet i Mocambique. Föreställningen Sida vid Sida har premiär under Kulturkalaset i Göteborg och spelas under hösten även på Stora Teatern i Göteborg. Mer information hittar du på Lindas hemsida.

www.lindawardal.com

foto: Zbigniew Wantuch
 

PROJEKT
RNM   
Den 29 april lanserade RNM 2016 års upplaga av sin portfolio och nytt för 2016 är att även tonsättare välkomnades till portfolion. Årets uppdatering består av Louise Magnusson – ljudkonstnär och kompositör som arbetar med egenbyggda instrument och med subjektiva signalsystem samt förhållandet mellan tanke, musik och det taktila. Johan Svensson – tonsättare som rör sig mellan den akustiska och den elektroniska musiken och som även är konstnärlig ledare för ensemblen Mimitabu. Anna Eriksson – tonsättare, ljudkonstnär och gitarrist som rör sig i gränslandet mellan kammarmusiken och ljudkonsten. Jonas Olsson – en av Skandinaviens främsta pianister som även är medlem i ensemblerna Gageego! och Mimitabu. Lei Feng Johansson – tonsättare och pianist med rötterna i kina som gärna arbetar med mötet mellan den västerländska konstmusiken och kinesisk folkmusik. Esaias Järnegard – tonsättare som främst skriver kammarmusik med tonvikt på att framhäva relationen mellan kropp och instrument.
 
Urvalet till årets portfolio gjordes i år av Lina Järnegard och Lisa Nordström från RNM samt Patric Kiraly, till vardags konsertproducent på Uppsala Konsert & Kongress och Lotte Anker, musiker och tonsättare från Köpenhamn. Syftet med portfolion är att stärka och synliggöra den västsvenska samtida musiken och ljudkonsten nationellt och internationellt. Läs mer och titta och lyssna här.
 
foto: Polina Ulianova
 
 
Arts & Audiences 2016
Nu är de första namnen Arts & Audiences 2016 släppta! Medverkar under årets konferens gör bland andra Anne Torreggiani från The Audience Agency i Manchester som pratar om ledarskap utifrån kulturorganisationernas perspektiv, Steven Hadley från Queen’s University i Belfast som ska parata om förändringsprocesser i förhållande till demokrati och ledarskap och Magdalena Malm från Statens Konstråd som pratar om konstnärlig relevans vad gäller konstinstitutionernas förhållande till publiken.

Early bird-biljetterna är nu släppta och fram tills den 1 augusti kostar det bara 1495 plus moms, och förutom alla fantastiska medverkande ingår även lunch, trerätters middag, plockbuffé och lite bubblor.
 
Arts & Audiences 2016 äger rum på Clarion Hotel Post i Göteborg den 7-8 november. Titeln på årets konferens är Leading Transition. Tematiken handlar om hur kulturen kan bli en självklar del i de sociala omvandlingsprocesser vi just nu befinner oss i, både inom kultursektorn men även i samhället i stort. Konferensen utgår från fyra teman som handlar om att sätta publiken, konstnärerna, institutionerna och ledarskapet i fokus för de här förändringsprocesserna.

www.artsandaudiences.com

 
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

info@producentbyran.se