Uitspraak Raad van State over Tracébesluit
Op 30 april heeft de Raad van State een uitspraak gedaan. Het is een tussenuitspraak na een procedure van vier en een half jaar. Het komt er op neer dat minister Madlener binnen een half jaar het Tracébesluit (TB) Ring Utrecht A12/A27 moet repareren. Hij moet zorgen of aantonen dat hij de stikstofneerslag op eikenbossen op de Veluwe meer vermindert dan in het TB is weergegeven én zorgen voor meer natuurcompensatie op de Veluwe dan is aangegeven in het TB.
Zie voor meer informatie de site van de Kerngroep Ring Utrecht.
Waarom de Veluwe? Het gaat toch om een verbreding rond Utrecht? En waarom telt Amelisweerd niet mee? Heel begrijpelijke vragen! Wie hierop het antwoord wil weten moet zich verdiepen in de manier waarop de natuur in Nederland al dan niet wordt beschermd.
Zie voor meer informatie hierover onze site.
Rechten voor Amelisweerd
In Nieuw-Zeeland kreeg een inheems bos rechten en een rivier rechtspersoonlijkheid. Waarom zouden wij in Nederland niet het voortouw nemen voor onze bossen?! Al in 2021 schreven Jessica den Outer (juriste) en Jan van de Venis (juridisch expert) dat Amelisweerd de ideale proeftuin is om de werking van rechten van de natuur te verkennen. Beiden zijn actief in de beweging Rechten voor de Natuur. In een recent gepubliceerd artikel schrijven ze dat je Amelisweerd niet steeds weer moet onderwerpen aan kosten-batenanalyses en infrastructurele plannen, maar als een drager van rechten voor alles wat er leeft.
Natuurexcursies mei en juni
Deze excursie begint op een andere locatie dan gebruikelijk, namelijk bij het Oude Tolhuys. Via het jaagpad langs de Kromme Rijn, het Bomenmonument en het Markiezenbos voert deze wandeling je naar Nieuw (en misschien Oud) Amelisweerd.
Laat je verrassen door wat er onderweg te zien is aan planten, dieren, grienden, oude bomen en 'wortelkonten' en wat de gidsen hierover kunnen vertellen. Over de bewoners van deze landgoederen in vroeger eeuwen doen ook interessante verhalen de ronde zoals je te horen krijgt.
Excursie (cultuur)historie Amelisweerd
Met een gids kun je de sporen van duizenden jaren bewoning en gebruik in de landgoederen ontdekken. Wist je dat de landgoederen deel uitmaken van werelderfgoed zoals de Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinie? Ontdek hoe de vroegere bewoners van de landhuizen hun stempel op het landschap hebben gedrukt en welke boeiende verhalen er schuilgaan achter deze historische buitenplaatsen.
Bomenexcursies
Iedere maand voeren twee gidsen je langs diverse karakteristieke bomen in Amelisweerd. Ze vertellen verhalen over de waarde van de bomen, over hun DNA, over wat er onder de grond gebeurt, hoe ze op het veranderend klimaat reageren, en nog heel veel meer. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de nu bloeiende stinzenplanten.
Zie voor meer informatie onze website.
Insectenexcursie zaterdag 14 juni
Nog even en het is al weer de langste dag. Bloemen bloeien en er vliegt vanalles aan kleine beestjes, ook in de landgoederen in de kruidenrijke graslanden en langs bosranden. Welke vlinders kun je in dit seizoen tegenkomen? Wat is het verschil tussen bijen en zweefvliegen? Welke hommelsoorten vliegen er? Zijn er al weidebeekjuffers, en wat zijn dat eigenlijk? We gaan op pad onder leiding van een insectendeskundige en hopen antwoorden te vinden op deze en andere vragen.