Producentbyrån Nyhetsbrev 18 oktober 2017

Det är långt mellan Asker och Seoul. Eller är det?

I helgen som gick var Dag på Sem Gjestegård i Asker utanför Oslo och föreläste för ett 40-tal nordiska visarrangörer. Föreläsningen handlade om vad man kan tänka på och vilka perspektiv man ska ha med sig när man skriver ansökningar. Inför arbetet med den här föreläsningen gjorde vi ett snabbt överslag här på kontoret och kom fram till att vi sedan starten 2008 har gjort i runda tal 100 ansökningar. Det har med andra ord blivit några stycken genom åren, och med varje inskickad ansökan lär man sig något nytt.

Ungefär samtidigt som Dag satt på bussen tillbaka på väg till Göteborg, satt Malin på ett flyg till Seoul i Sydkorea för att besöka PAMS – Performing Arts Market in Seoul 2017. I vårt arbete med dans för barn och unga har vi tidigare arbetat mest mot en nordisk och europeisk marknad. Genom besöket på PAMS i Soul så kan vi förhoppningsvis både utöka vårt nätverk och ta del av den asiatiska marknaden. Tanken med resan till Seoul är såklart att skapa kontakter med aktörer inom scenkonst i Korea och andra delar av Asien, i förhoppning om att på sikt etablera långsiktiga relationer och förhoppningsvis också framtida samarbeten inom våra olika projekt och uppdrag. Besöket ger oss också en chans ta del av det konstnärliga programmet och även där se på vilka sätt man kan samarbeta mer internationellt. 

Vad vi ständigt slås av, både i relation till mässor och festivaler och utifrån den egna verksamheten och i diskussioner med utövare inom fältet, är hur man med ganska enkla insatser ofta kan göra väldigt stor skillnad. Delar av resan till Korea täcktes med medel från Kulturrådet vilket möjliggör det relationsbyggande arbete som Malin just nu gör på PAMS. Resan till Asker gav oss en chans att möta en mängd nya aktörer och var en möjlighet att dela med oss av en del av den kunskap och de erfarenheter vi har samlat på oss sedan starten.

Kärnan i det här är väl som så många gånger förr, behovet av att vi människor faktiskt möts. Över landsgränser och över förment kulturella skillnader. Att vi lär oss av varandra, hittar gemensamma lösningar, utbyter tankar och idéer så att vi gemensamt tar oss framåt. I en värld där det bitvis känns som att katastroferna avlöser varandra, och inte minst i ljuset av vad som nu pågår i Nordkorea, så har nog behovet av det faktiska fysiska mötet aldrig varit så stort. Så även om det kan tyckas långt mellan Asker och Seoul, så är det i själva verket mycket närmre än man tror.

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Vi är otroligt glada att nu kunna presentera det första rörliga materialet från Danskompaniet Spinns kommande produktion Skirtpower! En rosa goshög. Dansare invirade i tyg och neontejp, stjärngossar som ramlar ihop i en hög. Pappersklänningar, brudklänningar, kraft och ömhet. Allt det här och lite till ryms i den här fantastiskt fina och ganska surrealistiska föreställningen. Det här kommer att bli något helt annat… Trailern hittar ni här!

Den mycket uppskattade workshopen Virkhall med Berith Stennabb och Billie Hammarberg är en del av satsningen museilektioner och har under oktober genomförts på Aeroseum, ett antal skolor i Göteborg och i Spinnstudion. Nu sprids Virkhall till orter som Lidköping, Rydal, Västervik och Hjo. I Hjo genomförs Virkhall som en del av ett större projekt finansierat från Västra Götalandsregionens Kulturnämnd. Planen är att arbeta med att integrera nyanlända och lokala ungdomar i ett projekt som resulterar i en föreställning den 16 november på Park i Hjo.

Föreställningen Kryptisk sportgymnastik av Ida Görsch har smygpremiär på Nolltrefem i Halmstad nu i veckan. Musiken till föreställningen är skapad av Anders Rimpi, för scenografi står Dan Borg och dansar gör Soledad Howe och Emilia Wärff. I början av oktober presenterade Tjörns Kultur och teaterförening Gård av träd som spelade för fullsatt salong på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn. Föreställningen Kurvatur spelas i Kungsbacka under vecka 43 och visas sedan även på Riksteaterns utbudsdag i Östersund den 28 oktober och Imagine av Gilda Stillbäck visas i samband med Aha-festivalen på Chalmers den 22 november.

SpinnUnga har nu även påbörjat arbetet med ett nytt verk tillsammans med Anna Bergström. Verket utgår från vad som formar oss som människor, varför vi blir den vi blir och hur fria vi står inför våra vägval. Den 11 november kl 14:30 genomförs en öppen repetition i utställningen Korsvägar på Världskulturmuseet i Göteborg.
 
foto: Patrik Gunnar Helin


Clownkliniken
Under våren och hösten har vi arbetet med att ta fram grunden till Clownklinikens kommande hemsida med allt vad det innebär av funderingar kring funktionalitet, målgrupper, tilltal och tillgänglighet. Parallellt med detta gör vi även ett strategiskt utvecklingsarbete vad gäller Clownklinikens verksamhet. I dagsläget har vi inget definitivt datum för när den nya sidan lanseras, men vi återkommer så snart vi har mer information.

 



Göteborg Art Sounds
I våras inledde vi arbetet med att ta fram GAS-festivalens nya hemsida då den förra hade börjat sjunga på sista versen. Under hösten har vi tillsammans med en extern utvecklare byggt upp en ny och förhoppningsvis lite mer uppdaterad sida! Om allt går som det ska så kommer den nya sidan att lanseras under början av november då festivalen även står värd för Fenoba Conference, en internationell konferens som samlar delegater från Estland, Danmark, Finland, Norge, Sverige, Litauen och Island. Mer om det kan ni läsa på den kommande hemsidan!
 
foto: Polina Ulianova


Evelyn Jons
Under november spelas My Rhapsody in Blue även på Värmlandsoperan, och tillsammans med Göteborg Wind Orchestra kan ni den 18 november se Evelyn i konserten New York. Mer om detta kan ni läsa på Göteborg Wind Orchestras hemsida. Föreställningen Bortom din Horisont spelas under hösten för skolor runt om i Västra Götalandsregionen. Mer information om föreställningen hittar ni på Scenkonstportalen. Under våren 2018 är Evelyn dessutom aktuell med projektet Bernstein 100 som är en hyllning till pianisten och tonsättaren Leonard Bernstein. Mer om detta hittar ni på Evelyns hemsida.
 


PROJEKT
Danscentrum
Under hösten 2017 arbetar vi för Danscentrum och stöttar i deras uppdrag för Kulturrådets särskilda satsning inom Skapande Förskola. Arbetet handlar bl.a. om att koppla samman lokala arrangörer med producenter av de scenkonstproduktioner (dans, 
musik, teater, cirkus) som arrangörerna funnit intressanta för förskolebarn i alla åldrar. Det handlar vidare om att vid behov vara arrangörer och grupper behjälpliga i turnéläggningsfrågor vad gäller val av lokaler, bokning av teknisk utrustning och dylikt samt att avslutningsvis också skriva en rapport om arbetet.

www.danscentrum.se



Förstudie dans för barn och unga
Arbetet med den förstudie vad gäller utveckling av fältet dans för barn och unga som vi genomfört under hösten börjar närma sig slutet. Vi har intervjuat ett antal aktörer verksamma inom fältet dans för barn och unga i Sverige, norden och internationellt och har under de senaste veckorna arbetat febrilt för att få klart den rapport som den här förstudien ska resultera i. Det har varit mycket jobb, men det har varit otroligt fint att få ta del av så mycket tankar, funderingar och förslag från fältets aktörer. Det vi kan konstatera just nu är att det i alla fall inte råder någon brist på idéer. Nu ser vi fram emot att ta det här arbetet vidare och vara med för att stärka dans för barn och unga!
 
 
Moving Beyond Inclusion
En del av projektet Moving Beyond Inclusion är att de medverkande projektparterna ska arrangera en "choreographic research" med syfte att ge nya koreografer möjlighet att skaffa sig en bredare förståelse kring om hur man kan arbeta med integrerad dans. Det är även en möjlighet för de medverkande kompanierna att möta nya koreografer i ett utforskande arbete. I maj 2017 genomförde Candoco Dance Company en veckolång choreographic research tillsammans med koreografen Theo Clinkard. Dokumentationen från den här veckan har nu klippts ner till en kort film som ger en mycket intressant inblick i hur den här sortens arbete kan gå till. Den visar även på vikten av den här sortens utforskande processer. Filmen i sin helhet hittar ni här.

www.movingbeyondinclusion.eu
 



Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se