ART in maart
7 maart 2021

Nieuws en activiteiten
Hilversumse kunstenaars
 
Dag beste lezer of kijker,
 
Nog steeds opgehokt, geven we je in deze nieuwsbrief weer wat kunstzinnige inspiratie.
 
Laten we beginnen met Elganan Jelsma, een leuk interview bij: kunstenaar van de maand, lees hier.
 
Afbeelding rechts: in de tuin op Mauritslaan 27 een beeld van Deodaat Visser. Anne De Laet woont hier, en huurt het beeld van Deodaat. Elk jaar wisselt ze. Zie zijn website.
 
Nieuw werk uit deze nieuwsbrief vind je ook op onze website. Je kunt daar ook een reactie geven.
     

 
Groet van het ART-Hilversum-bestuur
 
Peiling naar behoefte aan cultuur
De gemeente Hilversum houdt een peiling onder de burgers om daarmee een nieuw cultuurbeleid te maken. Cultuur is een heel breed begrip van theater en muziek, tot musea en film. Van online activiteiten en straatkunst, tot evenementen en kunstwerken.
De gemeente wil graag de mening van de burgers, en hoopt dat we daarbij zo breed mogelijk naar cultuur zullen kijken.  
     
     
ART Hilversum hoopt natuurlijk dat een van de uitkomsten is dat expositieruimte voor beeldende kunst node gemist wordt...
    
 
NIEUW WERK KUNSTENAARS HILVERSUM

Ludek Tikovsky - Empty Spots
Empty spots, 100 x 70 cm, potlood op papier 
 
Ludek Tikovsky: De aanwezigheid van lege plekken door afname van de biodiversiteit baart zorgen. Sommige soorten kunnen zelfs uitsterven voordat deze worden ontdekt.
Wanneer komt het besef dat alleen geld verdienen niet de ultieme optie is om onze planeet te redden? Wij zijn hier gasten en wij moeten ons ook als gasten gedragen …

Zie de website van Ludek Tikovsky - tikography
 
 
Eric Tiggeler - Metsulaan Hilversum

Metsulaan, vanaf het talud Diependaalselaan. 80 x 80 cm, acryl op doek
 
Eric Tiggeler: Ik heb een schilderij in opdracht afgerond: een klassieke jarendertigwoning in Hilversum. Het was nog een hele toer om van een middenwoning in een rij van vier het focuspunt te maken van het schilderij, zonder dat de dichterbij gelegen hoekwoning de aandacht opeist. Daarom heb ik gekozen voor een uitsnede waarbij het prominentere hoekhuis half buiten beeld valt, en voor een lichtval waarbij zonlicht en boomschaduwen het oog naar het huis-in-het-spotlicht leiden.

 
Dick Sierksma - Roofvogel
 
Dick Sierksma: Roofvogel van beukenhout. Het was een afgebroken tak.
 
 
Edith van Eijden - Naked Raku met gehaakt katoen

Raku betekent o.a. ‘geluk door toeval’. De techniek van glazuur branden komt oorspronkelijk uit Japan. Na het bakken wordt het glazuur aangebracht, behalve waar het werkstuk zwart moet blijven.
 
Bij Naked Raku komt er nog meer techniek bij kijken, met klei-slib en bakken bij een temperatuur boven de 900 graden. Door snel van temperatuur te wisselen brokkelt de glazuur af en de naakte (naked) scherf met mooie tekening blijft over.
 
 
Pakje Kunst online bestellen
Je kunt nog steeds een Pakje Kunst bestellen. Hilversumse kunstenaars maken kleine kunstwerken die passen in een pakje ter grootte van een pakje sigaretten. Wie werken er mee: Hans Almekinders, Edith van Eijden, Gerard Janssen, Bas Jelsma, Elganan Jelsma, Loes Koopman, Romanina Mandricardo, Marga Niederer van Huizen, Rob Schultheiss, Wouter Stips, Françoise Stoop, Ozlem Tas, Eric Tiggeler, Frans van Viegen, Anna Visser, Max Wagner, Sacha Wendt, Ems Willems, Mattijs Wolthaus, Arnoud Zijpveld.
De Pakjes Kunst trek je (normaal gesproken, buiten coronatijd) uit oude mechanische sigarettenautomaten. Maar nu dus even online.


Voorbeeld Pakje Kunst
Keramiek van Françoise Stoop
Ander voorbeeld:
Miniatuur van Rob Schultheiss
Bestellen
Stuur een mailtje aan info@arthilversum.nl of app aan 06-24866749, een nummertje van je keuze, tussen 1 en 70 - zie hieronder.
Let op: je kunt geen kunstenaar kiezen, wát je krijgt is een verrassing. We sturen je een Tikkie voor 4 euro. Zie ook de website van ART Hilversum.
 
 
 
Kunstlezingen van Diana Kostman
Diana Kostman verzorgt in de maand maart weer enkele kunst-lezingen. Prijs € 17,50 voor 1 lezing of € 29,95 voor beide.
Zie voor meer informatie en/of aanmelding www.artemisomnibus.nl

Bruisend Montmartre, de kunstenaarswijk van Parijs
Donderdag 18 maart 15.00 -17.00 uur via Zoom.
 
Tijdens deze lezing zal Diana ingaan op de vele culturele aspecten van deze prachtige wijk die zoveel beeldend kunstenaars, musici, variétéartiesten en literatoren van naam heeft voortgebracht
Aspecten die worden uitgelicht zijn onder meer de oorsprong en ontwikkeling als stadsdeel van Parijs vanaf 1860, de vele uitgaansgelegenheden zoals de Chat Noir, de Lapin Agile en de Moulin de la Galette en treedt een groot aantal kunstenaars voor het voetlicht uit de periode 1860-1910, waaronder Auguste Renoir, Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo, Erik Satie, Amadeo Modigliani en de Nederlander Kees van Dongen.

 
Picasso en de kunstenaars van Montparnasse
Donderdag 25 maart 15.00 -17.00 uur via Zoom
 
In 1937 choqueerde de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso de wereld met zijn overweldigende schilderij Guernica. Hij schilderde dit schilderij in zijn atelier aan de Rue des Grands-Augustins, gelegen op de linkeroever van de Seine.
Montparnasse was evenals Montmartre in 1860 geannexeerd door Parijs en trok sinds 1900 een grote groep avantgardistische kunstenaars die neerstreken in de gelijknamige Boulevard Montparnasse, bekend om zijn vele restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden.


Picasso werd al gauw het middelpunt van een kring van gelijkgezinden. In de lezing ‘Picasso en de kunstenaars van Montparnasse’ zal Diana Kostman ingaan op deze inspirerende periode van de Parijse kunstgeschiedenis.
 
 
Museum Hilversum - De Zilveren Camera thuis
 
Ticket voor 18 maart
Ticket voor 30 maart

Op 18 en 30 maart vertellen winnaars van de Zilveren Camera over hun winnende werken, over hun inspiratie en ander werk.

Op 18 maart komen Ramon van Flymen, Kees van de Veen, Remco Koers, Joris van Gennip, Merel Schoneveld en Sandra Minten aan het woord. Op 30 maart zijn dat Jiri Buller, Jitske Schols, Chris de Bode, Selma van der Bijl, Pierre Crom, Linelle Deunk en Marwan Magroun.
 
Contact over deze nieuwsbrief
  • Als je geen prijs meer stelt op deze informatie, kun je je hieronder uitschrijven.
  • Inschrijven kan via de website van ART Hilversum.
  • Het is fijn als je deze nieuwsbrief deelt op social media via