Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 24 september 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie: 50 jaar Che
  2. Laatste aflevering documentaire Che Guevara
  3. Hulpactie Irma voor Cuba
  4. Cuba Is: Een ongemakkelijke expositie
  5. Schrijver Leonardo Padura over honkbal
  6. Boek: Che is hier
  7. Maart 2018: Red Hot Chili Peppers in Havana
  8. Lezing met Cubaanse maaltijd en kok
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie: 50 jaar Che
De vierdelige televisiedocumentaire over Che Guevara leidde op de website van omroep BNNVARA tot een verhit debat tussen het kamp van de heldenvereerders en zij die Che Guevara als een wrede en koelbloedige moordenaar zien. Strenge gelovigen aan beide kanten, voor wie zelfs het opheffen van een tipje van de sluier bedreigend is

In het 3e deel (Che, Held of Moordenaar) komt zijn voormalige bodyguard en vriend Alberto Castellanos aan het woord, die door interviewer Erik Dijkstra wordt geconfronteerd met een opname van een letterlijk citaat van Che Guevara uit 1964: ‘Executies? Ja, we hebben gefusilleerd. En wij blijven fusilleren zolang het nodig blijft! Dit is een oorlog op leven en dood met hen die onze revolutie bedreigen!'
Castellanos reageert kort en heftig: ‘Dit heeft hij nooit gezegd. Punt uit’.

Het is de verdienste van deze documentaireserie over Che Guevara dat de bloedstollende schaduwzijden van Che’s leven niet onderbelicht blijven. De heroïsche kant kreeg trouwens in de eerste twee delen (over de tocht door Latijns-Amerika en de bevrijdingsstrijd tegen dictator Batista) meer dan voldoende ruimte.
Daarom had columnist Han Lips van Het Parool er aanvankelijk een zwaar hoofd in:

‘Na zijn reportages voor De Strijd, de Vara-documentaireserie over de arbeidersbeweging, is Erik al snel verdacht. Die wil natuurlijk weer zo'n linkse held in het zonnetje zetten. Maar de schaduwkant van Che blijft niet onbelicht - een eigenhandig uitgevoerde executie, de lange rij terdoodveroordelingen waar hij als hoofdaanklager op aanstuurde. Cubaanse ballingen in Miami vertellen over de bazooka die ze op hem afvuurden. Cubaanse lifters willen in de beschutting van Eriks auto best verklappen dat het in de communistische heilstaat armoe troef is. Het was de aflevering waarin Jakhals Erik zich ontpopte tot een verdomd goeie televisiemaker,’
aldus Lips. 

50 jaar Che
Che Guevara was niet alleen de sympathieke zwervende jonge backpacker of de dappere bevrijder van Santa Clara. Hij bleek na de overwinning in 1959 ook een keiharde en meedogenloze machthebber die geen middel schuwde in dienst van de revolutie. De dictatuur die Cuba uiteindelijk werd, bood ook alle speelruimte voor zulke megalomane types.
Het is bijzonder waardevol dat dit aspect vlak voor de 50ste sterfdag van Che Guevara op 9 oktober a.s. volop aandacht krijgt. 

De redactie 

Linken
* De volledige tekst van Han Lips in Het Parool van 21 september 2017
* Ruim honderd reacties op de BNNVARA-website
 
2. Laatste aflevering documentaire Che Guevara
Vijftig jaar geleden werd Che Guevara geëxecuteerd. Voor sommigen is hij een held, voor anderen een moordenaar. Erik Dijkstra reist in Che's voetsporen om meer over de revolutionair te weten te komen. Hij maakte voor BNNVARA een 4-delige documentaire.

De vierde aflevering ‘El Comandante’ gaat over zijn vertrek in 1965 uit Cuba en zijn mislukte poging in Afrika een revolutie te ontketenen. Ook zijn dochter Aleida March komt aan het woord. Zij bleef de revolutie van Fidel en Che Guevara onverminderd steunen. Ook komt een oude strijdmakker van Che uit Bolivia aan het woord, o.a. over zijn racisme. 

Uitzenddatum
* Dinsdag  27 september, BNNVARA op NPO 2, 20.25 uur.
 
3. Hulpactie Irma voor Cuba
Cartoon Garrincha
 
4. Cuba Is: Een ongemakkelijke expositie
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba. De website Cuban Art News sprak met de curator Iliana Cepero: ‘Het is niet het Cuba uit de toeristenbrochures’, zegt zij.

Citaten
‘Deze foto’s tonen het Cuba vandaag. Vaak zijn de foto’s die in de VS over Cuba worden geëxposeerd historische foto’s. Ook die van mij waren dat. Het Cuba van de jaren 60 en 70 zijn de iconische beelden die wij ons herinneren. Die zijn zo aansprekend en ook heel geschikt voor de verspreiding van politieke boodschappen. Maar dat Cuba bestaat al lang niet meer. Het Cuba van vandaag is heel anders en het is dat het Amerikaanse publiek daar kennis van neemt.’ 

Foto uit een serie over ballet in Cuba van Leysis Quesada Vera 

Licht en schaduw
‘Wij tonen het licht en de schaduw. Voor sommige van onze bezoekers zal dit een zeker oncomfortabel gevoel geven. Want het Cuba dat wij tonen is niet het Cuba van de advertenties. Het is niet het Cuba uit de toerismebrochures.’

Marginalisering
‘Het is het Cuba met racisme, met kinderprostitutie en met klassenongelijkheid. Het is een Cuba dat een diaspora kent. We hebben bijvoorbeeld een serie van Michael Christopher Brown, over een jeugdcultuur die gedeeltelijk gemarginaliseerd is waar jongeren drugs gebruiken en alcohol drinken als een manier om te ontsnappen aan het alledaagse leven. Het is een jeugdcultuur vol desillusies’. (...) 'We hebben een serie van Carolina Sandretto over de kamerverhuur en de verhuur van woningen, zeer veel voorkomend in Cuba. We laten nieuwe ondernemers zien en het Pakket, het fenomeen van alternatieve informatie via usb-sticks.
En er is een serie over de 1-procent, de nieuwe elite van Cuba.’

Diaspora

Foto uit een serie van Geandy Pavón over voormalig politieke gevangenen die in New Yersey wonen


‘Zoals u weet, leeft een groot percentage van de Cubanen van de dollarover-boekingen door hun familie in de VS. Het is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Cubaanse economie nu. Al die verdeeldheid die de politiek maakte, bestaat niet op het persoonlijk vlak. Op het persoonlijk vlak is er geen verdeeldheid en deze expositie is er een weergave van’.

Cuba Is: tot 4 maart 2018 te zien in de Annenberg Space for Photography in Los Angeles

Linken
* De website Cuban Art News met het volledige interview met curator Iliana Cepero en een serie foto’s
* YouTube (1 minuut 50) met promo voor de expositie.
 
5. Leonardo Padura over honkbal 
De succesvolle Cubaanse auteur Leonardo Padura, schreef eens dat hij graag Paul Auster had willen zijn. Deze bekende Amerikaanse auteur kon in interviews urenlang uitweiden over zijn hobby’s en liefhebberijen zoals film, literatuur en honkbal. Padura is ook gek op dat soort thema’s, maar hij moet zich in interviews voortdurend verantwoorden over zijn positie in Cuba, het politiek systeem van het land, de kunstpolitiek en mogelijke politieke veranderingen. 

In El Pais (9 september 2017) werd hem de vraag voorgelegd: ‘Waarom hebt u zelf nooit een verhaal over honkbal geschreven?"
Padura: ‘Omdat ik er tot nu toe niet achter ben, hoe dat te doen maar ik zou het heel mooi vinden. Ik meen dat je de geschiedenis van Cuba kunt vertellen zonder te spreken over zijn schrijvers, schilders of gastronomie, maar niet zonder te spreken over zijn musici of honkbalspelers.'

 
   Foto: Het begin van het Cubaanse honkbal valt op 27 december 1874 met een wedstrijd tussen de teams van Havana en Matanzas

De interviewer vraagt hem de ziel van het Cubaanse honkbal te duiden?
Padura: ‘Honkbal kwam via de VS in de 19e eeuw in Cuba. Het werd al snel een manier voor de moderne Cubaanse jeugd, en later de gehele bevolking, om zich te onderscheiden van de Spaanse kolonisten. En het kwam ook nog eens uit een land dat destijds een model was: onafhankelijk, democratisch en ontwikkeld. Het werd al snel meer dan een sport maar ook de verbeelding van het Cubaanse leven. Aan het eind van wedstrijden werd Cubaanse muziek gespeeld.

Zwart - wit
Eerst waren de spelers allemaal wit en de muzikanten allemaal zwart. Maar toen de belangstelling voor de sport groeide, waren er niet langer genoeg blanke spelers. Dat veroorzaakte een etnische toenadering die leidde tot belangrijke co-existentie, zowel nationaal als cultureel. De eerste zwarten werden in 1900 toegelaten tot de Cubaanse proforganisatie voor honkballers terwijl de zwarte Amerikaanse spelers pas in 1948 toegelaten werden tot de Major League.'

Link
* Spaanstalig interview met Leonardo Padura, 9 september 2017
 
6. Boek: Che is hier 
Na Voetbalvrouwen, Het verraad van Benschop en Spion van Oranje volgt historicus Bram de Graaf in Che is hier ditmaal de voetsporen van Che Guevara, op zoek naar wat er over is van diens erfenis. Op 9 oktober 1967 maakte een Boliviaanse soldaat een einde aan het leven van Ernesto ‘Che’ Guevara (1928).

De in Argentinië geboren revolutionair had een zeker en rustig bestaan als arts opgegeven om zijn continent te bevrijden van het imperialisme. Als jonge twintiger was hem tijdens zijn reizen door Latijns-Amerika de grote ongelijkheid tussen arm en rijk opgevallen en hoe de landen werden uitgebuit door de Verenigde Staten. Na met Fidel Castro Cuba te hebben bevrijd, zag hij het als zijn taak de revolutie te exporteren.

Vijftig jaar later
Vijftig jaar na zijn dood volgt journalist en historicus Bram de Graaf Che’s voetsporen. Hij is zelf net vijftig geworden en sinds zijn studietijd verliefd op Latijns-Amerika. In hoeverre zijn Che’s dromen verwezenlijkt? Wat betekent hij nog voor de lokale bevolking op dit continent en wat is zijn invloed geweest op de Latijns-Amerikaanse geschiedenis? De Graaf verweeft zijn speurtocht naar de revolutionaire held met zijn eigen verhaal: wat is er eigenlijk van zíjn dromen terechtgekomen?

Boekpresentatie:
* Datum: maandag 25 september 2017 om17.30 uur
* Locatie: Athenaeum Boekhandel, ’t Spui 14-16, Amsterdam.
* Gelieve u aan te melden via publiciteit@amboanthos.nl o.v.v. presentatie Che is hier. 
* Boek: ‘Che is hier' door Bram de Graaf; prijs € 21,99, Ambo|Anthos uitgevers
 
7. Maart 2018: Red Hot Chili Peppers in Cuba
Het spektakel zal wellicht plaatsvinden op de Malecon, de zeedijk van Havana, ter hoogte van Hotel Nacional. Josh Klinghoffer, gitarist en groepsleider was al in Havana in 2015 om er samen met rapper en drummer Quest Love op te treden in La Fábrica de Arte Cubano.

Toen al liet hij verstaan met de Peppers te willen optreden op het eiland. Vorige maand was Klinghoffer opnieuw in Havana om over het concert van maart 2018 te overleggen. Hij sprak er o.a. met de auteur Jorge Perugorría en de groep Nube Roja.
Momenteel toert de groep met zijn album Getaway dat vorig jaar uitkwam en veel goeie kritieken kreeg. De Red Hot Chili Peppers werden opgericht in 1983 in LA en bestaat naast Klinghoffer, gitaar uit drummer Chad Smith, zanger Anthony Kiedis en bassist Flea. Voornaamste albums heten Blood Sugar, Sex Magik, Californication, By the way en Stadium Arcadium.

Bron
 
8. Lezing mét Cubaanse maaltijd en kok
Op zondag 22 oktober 2017 (tussen 16.00 en 21.30 uur) geeft schrijver-avonturier René Kerkhoven uit Zwijndrecht een lezing over Cuba. De lezing wordt gegeven in combinatie met een maaltijd in Cubaanse sfeer én een kort muzikaal optreden. 
 
Nadere gegevens:
* Lezing: van 16.30 uur tot 18.00 uur.
* Maaltijd: van 18.00 uur tot circa 21.30 uur.
* Kosten in totaal € 35,00 p.p. alles inbegrepen (lezing, mojito, drankjes tijdens maaltijd, drie gangen, koffie met Cubaanse koffielikeur achteraf, muzikaal optreden).
* Deelname alleen na aanmelding!
* Locatie: Dordrecht. Adres volgt na aanmelding.
* Maximaal 12 personen. Aanmelden via: m.kerkhoven4@chello.nl   

Meer informatie
De afgelopen jaren was René Kerkhoven regelmatig op het surrealistische eiland, dat momenteel snel verandert. Op 20-jarige leeftijd reisde hij door Mexico, werkte kort na de sandinistische revolutie van 1979 vijf maanden in Nicaragua en bezocht het hedendaagse Cuba verschillende keren. Zijn belevenissen legde hij vast in een boek met alledaagse indrukken van het leven op Cuba, korte verhalen en interviews met bijzondere mensen: De Hanenfluisteraar. Cuba staat daarbij centraal: een inspirerend land, worstelend met de ogenschijnlijk eindeloze gevolgen van achterhaalde internationale tegenstellingen. Een land ook dat het avontuur in de mens losmaakt. Als een vrolijke vrijbuiter beweegt de schrijver zich door Havana en over het Cubaanse platteland. Een van zijn kinderboeken, Deining in Dordrecht, werd vorig jaar in een oplage van 3.000 stuks op het eiland uitgebracht in het Spaans onder de titel Clamor en Dordrecht.  

Link
*
Website Deining in Dordrecht  
 
9. Culturele Agenda
* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.(meer informatie: zie hierboven  onder 4)
 
10. Het laatste nieuws
* 18/19 september: Hulp slachtoffers Irma complex
De Cubaanse gemeenschap in Florida is driftig op zoek naar mogelijkheden om hun, door de orkaan Irma getroffen familieleden op het eiland te helpen. Volgens een voorlopige schatting van de Verenigde Naties hebben 3,1 miljoen mensen geen stromend water. Hoewel de regering geen cijfers verstrekt zijn er duizenden Cubanen dakloos geworden. Alleen al in Havana zijn er 4.200 huizen zwaar beschadigd en in de provincie Camagüey, waar het oog van de orkaan passeerde, werden 7.900 huizen getroffen. De staatsmedia melden dat er nog 26.000 mensen in opvangcentra verblijven.

Lees verder: Deel 1 en Deel 2
 
* 20 september: Uitstel gemeenteraadsverkiezingen na orkaan Irma
De Cubaanse Staatsraad heeft besloten de verkiezingen voor de gemeenteraden in Cuba één maand uit te stellen. Deze verkiezingen moeten in februari 2018 resulteren in de verkiezing van een opvolger van president Raúl Castro. Lees verder 
 
* 20 september: Relatie Cuba en de VS bedreigd door mysterie zieke diplomaten
De regering Trump zal deze week tijdens de bilaterale conferentie tussen Cuba en de VS in New-York de bezorgdheid overbrengen over de onverklaarbare incidenten die de gezondheid bedreigen van Amerikaanse diplomaten in Cuba. Een en twintig diplomaten hebben sinds november 2016 last van gehoorverlies en spraakproblemen en hebben zelfs hersenbeschadigingen opgelopen tijdens hun werkzaamheden in de in 2015 heropende Amerikaanse ambassade in Havana. De VS overwegen hun ambassade in Havana te sluiten gezien deze incidenten. Het laatste incident vond op 21 augustus plaats, maar Amerikaanse officials weigeren dat te bevestigen. Lees verder
   
* 22 september: ING blokkeert donaties aan Cuba
De Duitse vriendschapsvereniging met de Cubaanse revolutie, de Freundschaftsgesellschaft BRD-Kuba, beschuldigt de Nederlandse bank ING ervan donaties aan het eiland te blokkeren. De bank zou de Amerikaanse wetgeving naar landen als Cuba, Iran, Noord-Korea, Soedan en Syrië niet willen overtreden. De vriendschapsvereniging heeft naar eigen zeggen meer dan 60.000 euro ingezameld, bedoeld als gift voor de slachtoffers in Cuba die schade hebben opgelopen door de orkaan Irma. Lees verder 
 
* 23 september: Reactie ING
De ING reageert op de blokkade van donaties aan Cuba: 'Op basis van een frequente evaluatie van alle business vanuit economisch, strategisch en risicoperspectief blijft ING van oordeel dat we met bepaalde landen geen zaken kunnen doen. ING heeft op grond daarvan beleid om geen nieuwe klantrelaties aan te gaan met klanten uit deze landen en we handhaven procedures om bestaande relaties met deze landen te beëindigen. Cuba is een van de landen die onder dit beleid valt'. Lees verder