'Op een Blaadje' 
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
 
 
Nieuwsbrief nr. 42 - April 2013
 
Beste ,
 
Misschien heb je ergens een stukje gras dat je kunt inrichten als groenteborder. Zo kun je de hele zomer en nazomer kruiden en groenten plukken dicht bij huis.
Vorig weekend is hier een stukje gras omgezet tot groenteborder, genoeg voor een zomer vol plukplezier. Ik houd je op de hoogte van de vorderingen. Zaailingen zijn nu een lucifer hoog, voorgetrokken in oude bakjes van champignons en druiven. Handig omdat het dekseltje open kan om te luchten. Van de zomer met je plukmand een rondje in eigen tuin, groente vers op je bord. Dat kan, zelfs uit potten of direct uit een zak potgrond op je balkon. Nou, ik hoor graag wat je gaat doen.
 
 
 Quizvraag 
 
Hoe snel groeit een pompoenplant gemiddeld per dag in het hoogseizoen?
 
Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
 Suiker, gluten en andere uitdagingen
 
Misschien ken je de site van GezondNu nog niet. Het is een handige site voor wie er te maken heeft met een intolerantie, een overgevoeligheid of een allergie. Ik wil je hem niet onthouden. Je kunt er ook terecht als je een kilootje kwijt wilt.
Klik hier voor de online versie.
 
Suikerbietenberg
 
 Vrolijk voorjaarsgerecht
 
Wie wil smullen van een lekker makkelijk en vrolijk voorjaarsgerecht maakt onderstaand gerecht.
 
Hoofdgerecht voor 4 personen
 
Het heeft wel iets weg van een goed gevulde soep, dit geweldige vegetarische hoofdgerecht vol groenten, op smaak gebracht met gember, munt en een vleugje vanille. Goed voor een shot voorjaarsenergie!
 
Ingrediënten:
12 kleine worteltjes (geschrapt)
12 jonge meiknolletjes (zijn net radijsjes maar dan wit) of koolrabi (maar dan 1 á 2)
12 jonge bosuitjes, in stukken
100 gram gedopte tuinbonen (of uit een pot)
200 gram gedopte doperwten (“       “        “  )
1 bol verse knoflook, gehalveerd (doormidden)
½ vanillestokje
3 plakjes citroen,ongeschild, 3 plakjes sinaasappel, ongeschild
1 kruidnagel
20 gram verse gember, geraspt
20 gram kerstomaatjes
8 eetlepels olie
3 eetlepels witte wijnazijn
zout, peper, nootmuskaat
10 blaadjes munt
 
Worteltjes, meiknolletjes, bosuitjes, tuinbonen, doperwten, knoflook, vanillestokje, citroen, sinaasappel, kruidnagel en gember in de pan doen. Water erbij schenken tot groenten voor ¾ deel onder water staan. Gerecht aan de kook brengen en in open pan ca. 20 min. Zachtjes laten koken. Tomaatjes, olie, azijn, zout, peper, nootmuskaat erdoor roeren. Voor serveren munt erover strooien. Lekker met grof boerenbrood.
 
Bereiding ca. 40 minuten – Kcal. p.p. 440
 
Quiz-antwoord
 
De groeisnelheid van een pompoen in een gemiddels seizoen waar we uitgaan van genoeg licht en warmte is wel 40 cm per dag! De holle stengels vervoeren massa's water om te voldoen aan de vraag bij de vrucht. De zon zorgt voor olie in de pompoenpitten. Deze kun je drogen en persen of poffen in de koekenpan en eten.
 
 
Agenda 
 
  
 
In de tweede helft van 2013 zal Op een Blaadje weer een lezingenserie verzorgen voor EPC Waterland te Amsterdam. Hiervoor kan je informatie opvragen. 
 
Kookworkshops Energie herstelplan worden op aanvraag gehouden evenals de rondleidingen door supermarkt en reformwinkels en kruidenexcursies.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze website mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
 
Praktijk
'Op een Blaadje'
 
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
 
 
0475 - 527561
06 - 46022065