Voor woensdag 24 februari 2021
Dag lezers van de Oppepper,

Dit filmpje wordt ons aangeraden door Marijke Schmidt. De poppenspeler is haar neef, die dit al 40 jaar doet, maar nu even niet. Toevallig is Joris, kleinzoon van onze Helmi, al jaren dol op deze kat die te zien is op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Zelfs zo dol dat de kat Joris ook kent...
 
Groetjes van de schrijvers van vandaag:  Bob, Willibrord, Annelies, Pieter, Henja, Riny, Helmi, Hetty en Ineke       


Liedjes met Poesie op Schoot
 
Podcasts over de Februaristaking
  

Op 25 en 26 februari 1941 vond in Amsterdam en andere steden de Februaristaking plaats. Ook duizenden Hilversummers deden daaraan mee. Over die staking en de gevolgen daarvan voor Hilversum gaat deze historische podcast van Pieter Hoogenraad.
 
Een andere interessante, aangrijpende podcast is gemaakt door Rob Trip. Klik door naar de 5 afleveringen.De Februaristaking is het enige openlijke massale protest tegen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Rob Trip reconstrueert die oorlogsdagen aan de hand van interviews met de stakers uit het omroeparchief. 
 
De herdenking van de Februaristaking in Hilversum is vrijdag 26 februari, in stilte, zie hier. En een bijzondere column van Nelleke Noordervliet over ouder worden en herdenken, afgelopen zondag in het programma OVT, beluister hier.
 
 
 
Dans om van te genieten
Annelies, onze dans-redacteur, vertelt dat ze eennieuwe Belgische choreografe gevonden: Annabel Lopez Ochoa. Ze heeft al veel prijzen gewonnen, en Annelies zag een interview met haar op NPO2 extra.


Trailer of Dangerous Liaisons
Choreography: Annabelle Lopez Ochoa
Grand Rapids Ballet. February 2016
Een ’stoute’ dans zo leuk uitgevoerd, zou hem graag helemaal zien en niet alleen de trailer.

Excerpt from Nube Blanco, created in 2008 for Luna Negra Dance Theater Chicago
Choreography: Annabelle Lopez Ochoa
Music: Maria Dolores Pradera, "Y ya"
 
Onderaan deze Oppepper zie je waar het lied uit de dans over gaat. Een kennis vertelde me waar dit lied over ging. Ik vind dat het helpt om de dans te begrijpen: een mank-lopende relatie.
 
Maar natuurlijk kan iedereen zijn eigen interpretatie hebben
 
Even terug in de tijd - Rudolf Steiner in Hilversum


Laten we eens kijken in de krant van honderd jaar geleden. In de Gooi- en Eemlander stond half februari 1921 een advertentie van Rudolf Steiner. De beroemde Oostenrijkse filosoof en grondlegger van de antroposofie komt zelf een lezing geven in Hilversum.
 
 
Maar er is natuurlijk meer nieuws en ‘nieuws’: een onbekende hond werpt zes jonkies in de tuin van de apotheek aan de Kerkbrink, er is grote discussie over het al of niet samengaan van de Gooise gemeenten, en slagerij Van Dijk adverteert met Hollandsch SPEK.
Kijk hier voor meer nieuws.
 
Vliegen over de Cortina Alpen
Hoewel dit een lange video van twee uur is, lijkt mij deze film echt iets voor diegene die iets van de schoonheid van de Italiaanse alpen en de sensatie van het zweefvliegen boven die alpen wil meemaken.Twee uur is misschien wat aan de lange kant maar je kan er natuurlijk elk moment mee stoppen. De video laat duidelijk zijn hoe het instrumentarium van zo’n vliegtuig (zonder) motor er uit ziet en hoe het werkt.
De video

Aan de rechterkant zie je twee ronde wijzerplaten die allebei aangeven hoe meter per seconde je stijgt of daalt. Eén grof en één die het nog preciezer aangeeft.
Midden boven, vlak bij die rode hendel, zie je de snelheidsmeter die zo’n beetje om en nabij de honderd kilometer per uur schommelt. In de plexiglazen cockpitkap zie je aan de linkerkant een raampje met een klepje erin voor frisse lucht.
Linksonder zit de hoogtemeter en gemiddeld staat deze bij deze vlucht op zo’n twee duizend meter. 
 

Bij zweefvliegen tellen we in meters in tegenstelling tot motor vliegtuigen die in foot (30,48 centimeter) en feet tellen.
Verder zie je nog een mobieltje met daarop een soort van Google maps zodat je weet waar je uithangt maar dat heb je eigenlijk helemaal niet nodig. O ja en dat rode touwtje is eigenlijk ook een instrument. Dat laat zien of je zuiver vliegt en niet als een krab door het luchtruim scharrelt. Dat hoort mooi recht naar je toe te wijzen.
Veel plezier bij dit uitje (schrijft Bob Mager).
 
Meezinger voor de woensdag:
Armand – Ben ik te min?
Armand, artiestennaam van Herman George van Loenhout, was een Nederlandse protestzanger. Met het nummer Ben ik te min? stond hij in 1967 wel 14 weken in de Top 40 en brak hij nationaal door als artiest. Armand maakte deel uit van de hippiegeneratie en stond bekend als fervent gebruiker van cannabis. Hij was een groot voorstander van legalisering van softdrugs.
Zijn grote voorbeelden waren Bob Dylan, Pete Seeger en Woody Guthrie. Zijn albums bevatten maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd op de hippie-ideologie. Hij is overleden op 69 jarige leeftijd in 2015.
De link hieronder bevat wel het geluid en de tekst maar wordt niet meegezongen. Dus even oefenen en dan lukt het zeker, wie kent dit lied niet uit zijn hoofd…
Lied, alleen geluid en tekst
 


 
Fotopuzzel van dit weekend
Niet iedereen herkende deze plek en dus het straatje. Blijkbaar had Hilversum in het verleden in verschillende straten een ziekenhuis(je). Maar hier wordt bedoeld de Gasthuisstraat. De flat die er nu staat loopt evenwijdig aan de Havenstraat.
  

 
 Wil B. dacht dat het aan de Neuweg stond, even als Riet S. Zij meldt: Nou dat is niet moeilijk hoor, daar lag in de oorlog een vriendinnetje met de besmettelijke ziekte, en het staat aan de Neuweg, schuin tegenover de Zuiderkerk, waar ik in de oorlog les had, omdat de Bavinckschool, vroeger Bosdriftschool geheten bezet was door de moffen. Maar Riet het was toch fout. Cobi B. dacht dat het wel eens Zonnestraal kon zijn en Aleid H. plaatste dit gebouw op de Bosdrift. Maar Gien K. en Willem N. herkenden wel het gebouw in de Gasthuisstraat.
Gien schrijft: De fraaie portiek van dit flatgebouw staat aan de Gasthuisstraat. Hier werden in de jaren negentig van de vorige eeuw (zo klinkt dat als heel lang geleden) twee  rijen huizen die niet meer gerenoveerd konden worden gesloopt. Er werd niet alleen een aardig appartementengebouw neergezet; door de huizen aan de overzijde wat verderaf te plaatsen ontstond een mooi plein. Auto's niet welkom: ideaal voor de jeugd. En dat alles werd gerealiseerd met veel inspraak van de buurt, met gezellige en soms wat minder gezellige vergaderingen in Ons Gebouw - .dat een paar jaar later werd gerestaureerd en een andere functie kreeg.
 
 
Gevaccineerd (of juist niet), gefeliciteerd!
We vinden het leuk om te melden wie er gevaccineerd is. Daar trekken anderen zich een beetje aan op. Jan Buisman schrijft: "Ja, ik heb ook de 1e prik gekregen,in Bussum, perfect georganiseerd. Geen bijwerkingen."  Zo mogen we het horen! "Gistermiddag (zondag) heb ik mijn eerste prik gehad en de volgende op zondag 28 maart in Huizen want Bussum wordt wordt gesloopt! De prik stelde niets voor, je voelt er ook niets van!"meldt Yvonne Haije.
    
Niet vaccineren?
Maar niet iedereen laat zich vaccineren. Rita Karhof schrijft: "Ik heb ook een oproep ontvangen voor de inenting, maar ik maak er geen gebruik van. Ik heb slechte ervaringen met de griepprik in het verleden. De 2 keer dat ik ben ingeënt, heb ik een zware griep gehad. Na die tijd nooit meer griepprik genomen en ook nooit meer griep gehad. Ik ben bang dat deze prik hetzelfde effect zal hebben. Ik heb 't wel met de huisdokter overlegd. Ik heb ook problemen met de priklocaties. Aan het eind van het traject krijgen huisartsen vaccin voor hun eigen patiënten, dan hoor ik wel weer van hem. Ik ben 88 en laat het maar komen zoals het komt."
     
(Een foto van internet, niet iemand uit de reacties.)
 
       
 
Feuilleton III, aflevering 24. Een Spannend Verhaal
   
Door Hetty Blaauw
Pam ziet tot haar schrik een man in uniform staan die gebaart dat hjj haar wil spreken. Ze doet de deur open om de man binnen te laten. Ze zegt tegen Bram dat hij maar moet doorlopen naar de spreekkamer en vraagt of hij haar die avond nog even wil bellen, Anneke weet haar privé-nummer wel.
 
 
Onderzoek naar de behoefte aan cultuur
De gemeente Hilversum doet een onderzoek naar de behoefte aan cultuur in Hilversum.
Als je je aanmeld bij www.burgerpanelhilversum.nl kun je meedoen aan het onderzoek.
 
 
 
Het lied uit de dans
Het lied - uit de dans - zie hiervoor - gaat over een vrouw die haar jeugdliefde alleen maar voor de laatste keer terug wil zien. Ze wil één laatste keer de fijne herinneringen aan hun jeugd samen ophalen. Maar het zakdoekje, met haarlok van hem erin, dat hij haar in hun jeugd gaf als bewijs van zijn oprechtheid, wil ze hem teruggeven. Want hij loog tegen haar en ze heeft geen hoop meer dat het goed komt tussen hun en dus is het maar beter dat ze afstand van zijn leven neemt.

Quiero verte una vez más...y ya,
devolverte aquel pañuelo
y aquel mechón de tu pelo
que me diste cuando niños
como prueba de sinceridad.

Quiero verte una vez más...y ya,
recordar los viejos tiempos
que vivimos tan contentos
antes de tu falsedad.

Quiero verte una vez más...y ya,
aprenderme de memoria
tu carita que es la gloria
y que no veré ya más.

Quiero verte una vez más...y ya,
que sea nuestra despedida.
Mi esperanza está perdida,
yo me alejo de tu vida
para no volver jamás.


Quiero verte una vez más...y ya.