Cuba                          
21 september 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Eerbetoon aan Gabriel García Márquez
 3. Recept: Bakkeljauw met limoen & tijm
 4. Een duurbetaalde autoband voor onze huurauto
 5. Belder vraagt om steun kerk Cuba
 6. Sartre op Cuba
 7. Leven hongerstakende vakbondsman bedreigd
 8. Raìces Cubanas in de Nederlandse theaters
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie!
In deze CubaTips aandacht voor de relatie van de pas overleden Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez met Fidel Castro en een terugblik op de wijze waarop de Franse filosoof Jean Paul Sartre in de beginjaren van de revolutie Cuba tegemoet trad.
Maar ook een recept met bakkeljauw en een waarschuwing voor Cubanen die tijdens je vakantie je autoband willen repareren of wisselen.
En het leven van een hongerstakende vakbondsman is in gevaar.
 
Wij hopen dat deze CubaTips weer waardevol voor u zullen zijn.
 
2. Eerbetoon aan Gabriel García Márquez
Donderdag 25 september wordt in de Bibliotheek Den Haag aandacht geschonken aan Gabriel García Márquez in het kader van Writers Unlimited The Series. Schrijver/interviewer Frénk van der Linden gaat in gesprek over zijn leven en werk met Jaime García Márquez, de jongere broer van de schrijver en met Gerald Martin, de biograaf van Márquez.
 
Gezicht van de Latijnsamerikaanse literatuur
Gabriel García Márquez (1927-2014) begon op jonge leeftijd met het schrijven van poëzie, kreeg in Colombia bekendheid als journalist en stootte als romanschrijver door tot de literaire wereldtop. Zijn bekendste werk is Honderd jaar eenzaamheid, dat zich afspeelt in het dorp Macondo. Hiervoor stond zijn geboortedorp Aracataca model. García Márquez is de belangrijkste exponent van het magisch realisme en bepaalt nog altijd het gezicht van de Latijnsamerikaanse literatuur. Hij werd onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.
 
Broer en biograaf
‘Gabo’ was de oudste van twaalf kinderen. Hij was het grote voorbeeld voor zijn jongere broer Jaime García Márquez, die hem als geen ander kende. Ook Gerald Martin (literatuurcriticus en hoogleraar Latijnsamerikaanse literatuur) voerde talrijke persoonlijke gesprekken met de auteur. Hij schreef de belangrijkste biografie die over Gabriel García Márquez is gepubliceerd.
 
Nadere gegevens
* Donderdag, 25 september 2014.
* Bibliotheek Den Haag, Studio B,
* Aanvang: 20.00 uur
* Reserveren via de website (zie hieronder) o.v.v. naam, aantal kaarten en telefoonnummer.
 
Meer informatie
*
Website Writers Unlimited 
 
3. Recept: Bakkeljauw met limoen & tijm
Een recept uit het boek 'Een culinaire wereldreis, in meer dan 120 gerechten de wereld rond' van Allegra McEvedy via Veltman Uitgevers, 29,99 euro

Ingrediënten (snack voor zes/maaltijd voor twee):
300 g bakkeljauw (gedroogde gezouten vis)
4 el extra vergine olijfolie
1 groene paprika, in blokjes
2-3 lente-uitjes, in ringen
3 el tijmblaadjes, grof gehakt
8-12 kerstomaten, in vieren
Spaanse peper, fijngehakt
Sap van 2-3 limoenen
Peper en zout

Bereiding:
1. Spoel de bakkeljauw vijf minuten af onder koud stromend water. Laat de vis daarna enkele uren of een nacht in koud water weken (ververs het water een paar keer). 300 g bakkeljauw levert na het weken ongeveer 400 g op.
2. Spoel de geweekte vis kort af en leg hem in een steelpan. Zet hem onder in vers koud water. Breng aan de kook en laat het geheel twintig minuten doorkoken, giet de vis af en spoel onder koud water.
3. Meng intussen alle overige ingrediënten (behalve het limoensap) in een grote mengkom. Verdeel de afgekoelde vis in kleine stukjes en meng door de salade. Schep alles goed om. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Besprenkel met limoensap en serveer op geroosterd brood of crackers.
 
4. Een duurbetaalde autoband voor onze huurauto
Cuba is een prachtig land met bijzonder mooie landschappen en vele authentieke steden. Ondanks de soms slechte toestand van de wegen een ultieme roadtrip-bestemming. Mocht je echter een auto willen huren in het land van de sigaren en mojito, wees dan op je hoede voor de 'bandentruc'.
 
Tankstation
We schrijven twee weken geleden. In de stad Cienfuegos besluiten we te tanken bij een tankstation van Cupet/Cimex, één van de grotere en betrouwbaardere brandstofleveranciers in Cuba. Terwijl de tank wordt gevuld, maakt de pompbediende een opmerking over de banden die zacht zouden zijn. We vinden het zelf wel meevallen, maar we staan hem toe om ze weer wat op te pompen. Dat wil hij wel gratis doen. Of we nog een klein stukje vooruit kunnen rijden? We rollen de auto een meter vooruit en de bediende gaat aan de slag.
 
6 mannen
Plotseling is er veel heisa rondom onze auto. En ineens staan er 6 mannen om ons heen. Wilde handgebaren maken duidelijk dat er een ijzeren pin in de band zit. Shit! Dat kunnen we niet gebruiken. We hebben nog een lange autoreis voor de boeg vandaag. Heel toevallig (?) is binnen de groep ook een bandenplakker ('ponchero') aanwezig en hij biedt ons in gebrekkig Engels aan om de band voor ons te plakken. Het zou niet veel geld gaan kosten. We vinden de mannen erg behulpzaam, maar hebben ook argwaan en overleggen nog even met de reisorganisatie. Die verzekeren ons dat het plakken van de band geen probleem moet zijn, omdat dit nooit veel geld kost en we zo weer de reis kunnen hervatten.
 
Achterafstraatje
We verwachten dat de band bij het tankstation kan worden geplakt, maar in plaats daarvan worden we naar een achterafstraatje in Cienfuegos begeleid. We proberen vooraf een prijs af te spreken. Echter, de mannen van de garage willen eerst de schade bekijken. En dan gaat het snel. De band wordt van de auto gedraaid en meegenomen. Er wordt veel bombarie gemaakt over de schade aan de band en even later wordt ons een rekening van 100 CUC voorgeschoteld (ongeveer 75 euro). Let wel: dit is 3-4 keer het maandsalaris van een chirurg in Cuba!
 
Fysieke dreiging
Van de groep monteurs gaat een behoorlijke fysieke dreiging uit. We voelen dat we worden afgezet, maar gezien de enorme vertraging die we vandaag al hebben opgelopen besluiten we het bedrag te voldoen. We twijfelen nog over bemoeienis van de politie, maar ook dat zal uren duren en die tijd hebben we vandaag niet. We gaan met een vervelend gevoel verder op reis.
 
Identiek verhaal
Een aantal dagen later ontmoeten we een ander stel dat op roadtrip is. Ze vertellen ons een vrijwel identiek verhaal, al maakten zij het mee in de stad Trinidad. We weten het nu echt zeker: dit was een vooropgezet spel en we vermoeden zelfs dat de pin in het benzinestation onder de band is gelegd.
 
Neem contact met verhuurbedrijf
Ons advies: als je hetzelfde meemaakt, ga dan niet mee met de ponchero, maar gebruik je reserveband en neem contact op met het service centre van het autoverhuurbedrijf. Dan voorkom je dit soort lastige situaties en ongewenste rekeningen!
 
 
5. Belder vraagt om steun kerk Cuba
Europarlementariër Bas Belder (ChristenUnie-SGP) heeft de speciale EU-gezant voor de mensenrechten, Stavros Lambrinidis, vrijdag j.l. in Straatsburg vijf wensen van de evangelische kerken in Cuba op het gebied van geloofsvrijheid voorgelegd.

Vijf wensen 
Hij vroeg Lambrinidis deze in te brengen bij de Cubaanse regering. De evangelische kerken vragen onder meer om vrijheid om eigen christelijke tijdschriften te drukken, zendtijd voor christelijke programma’s op radio en televisie, officiële erkenning en eigendomsrecht op kerken en gebouwen, vrijheid om als erkende instellingen sociale activiteiten te ontplooien in kinderopvang, ouderenzorg en maaltijdvoorzieningen, en vrijheid om directe hulp vanuit kerken in Europa te ontvangen.

Bron
* Reformatorisch Dagblad, 20 september 2014
 
6. Sartre op Cuba
Latijns-Amerika-kenner Petrus wijdt enige blogs aan het denken van Sartre. Eén ervan gaat over het bezoek van deze Franse filosoof met zijn vriendin Simone de Beauvoir aan Cuba. We citeren hierna een klein gedeelte uit dit blog.
 
Bezoek 1960
Op mijn vakantiereis in Cuba (2008) kwamen al deze gedachten weer boven toen ik daar het fotoboek “Sartre por Korda” (cuba-imagen 2006) vond, een verslag van het bezoek dat Sartre met zijn Simone in 1960 aan Cuba bracht.
 
Vriend Castro
Hoe ver Sartre en zijn kameraard Simone gingen in hun bewondering voor Castro en de Cubaanse revolutie beschrijft Levy in het hoofdstuk “De waan van het tijdperk” in de paragraaf getiteld “Zijn vriend Castro”.
 
Ineenstorting democratische facade
“Cuba. De waanzinnige, onbegrijpelijke teksten die volgen op zijn reis naar Cuba. Het is de lente van 1960. het nieuwe regime is pas twee jaar oud. Maar (...) Cuba vertoont reeds de belangrijkste tekortkomingen van de Midden en Oost-Europese socialistische regimes: bijzondere rechtbanken, muilkorven van de pers, massale executies zonder vorm van proces in de gevangenissen van Havana en Santa Clara, concentratiekampen, schervengerichten waarbij tot hysterie gedreven massa's, net als in het oude Rome, verdachten ter dood veroordelen door hun duim naar de grond te laten wijzen, de arrestatie van Huberto Matos, de marginalisatie of liquidatie van alle democratische of gewoon Fidel-vijandige leiders, kortom; de ineenstorting van de democratische facade die de eerste maanden van het regime de totalitaire tendensen camoufleerde.
 
'Het bestaat'
En Sartre staat weer op de barricades, zwerft met Simone de Beauvoir drie dagen in gezelschap van Castro over het eiland en doet als hij terug is in zestien artikelen voor France-Soir verslag van zijn wonderbare avontuur: Castro overdag... Castro 's avonds...de revolutie overdag en 's avonds, zonder rust of respijt... kom vroeg, om middernacht...het jaar 1 van het nieuwe decennium en de wereldrevolutie...De Castro van de stad en de Castro van het boerenland... Castro in zijn 'barbudo' uniform...Castro en de landhervormingen...Castro, vriend van het volk...Castro op zijn hurken in het stof om een koelkast te repareren of het ontwerp van een huis te tekenen...Castro, de strijder en de boer... de heilige Castro, de komediant... en Sartre, en Castor, die alles pikken, alles slikken, voortdurend verrukt zijn over de wonderbaarlijke populariteit van hun gastheer – internationale uilskuikens, hogepriesters van het nieuwe geloof: 'Ik groet in u het humanisme,' herhaalt Sartre onveranderlijk tegen zijn gesprekspartners. En zij klapt uitgelaten in haar handen en geeft haar kameraad opgewonden stompjes:'Het bestaat! We kunnen zeggen dat het bestaat!” (blz. 349-351 in genoemd boek)
 
Mulisch, Cardenal en Frei Betto
Zo gaat het nog een pagina lang verder. Levy krijgt er niet genoeg om de dwaasheden van Sartre en zijn vriendin breeduit te etaleren. Die dwaasheden komen trouwens overeen met die welke ik gelezen heb in het al eerder genoemde boek van Harry Mulisch, met wat de Nicaraguaanse priester dichter Ernesto Cardenal schrijft in zijn boek “En Cuba” (Buenos Aires 1972) en de Braziliaanse bevrijdingstheoloog Frei Betto in zijn boek 'Fidel y la religion' ( Ocean Sur 2006). Uit al deze boeken spreekt een mateloze bewondering voor de persoon Fidel Castro en de Cubaanse revolutie. Elke kritische distantie is als sneeuw voor de zon verdwenen.
 
Vervulling dromen
Ze belijden hun geloof in Fidel en de Cubaanse revolutie zoals anderen zich overgeven aan sekte leiders of fundamentalistische predikers. Castro blijkt de wonderdoener te zijn waar zij blijkbaar al lang op wachten. Hij vervult als het ware al hun dromen over de toekomst van de mensheid met zijn nieuwe mens..
 
 
7.  Leven hongerstakende vakbondsman bedreigd
De gezondheid van de onafhankelijke vakbondsleider Vladimir Morera Bacallao is in gevaar vanwege de gevolgen van een hongerstaking die al 90 dagen duurt. Bacallao protesteert tegen zijn ongerechtvaardigde gevangenschap.

8 jaar gevangenisstraf
In november 2014 werd Morera Bacallao tot 8 jaar veroordeeld door het Castro-regime vanwege zijn onafhankelijke vakbondsactiviteiten. Hij is kortgeleden overgebracht naar het Orlando Milan Castro-ziekenhuis in Santa Clara. ‘Iedereen in de familie is tegen de hongerstaking. Maar hij vraagt ons niet aan te dringen en zijn beslissing te respecteren. Hij wil met zijn leven zijn onschuld bewijzen,’ aldus zijn vrouw Vilma Morera Bacallo op de website Diario de Cuba.
 
8. Raìces Cubanas in de Nederlandse theaters
Raìces Cubanas treedt sinds 2003 met zeer veel succes op in Nederland. Naast een vast repertoire van wereldberoemde Cubaanse nummers zoals El Chan Chan en Yolanda (waar het publiek absoluut niet zonder kan!), komen zij ieder seizoen met een verrassend nieuw repertoire van bekende Cubaanse en eigen composities.
 
Vanaf 7 januari 2015
Laat u zich meeslepen door de muzikale klanken van Cuba! Op dit heerlijke Caribische eiland werden in de afgelopen eeuwen de invloeden van de Spaanse (snaar)muziek vermengd met de ritmische slaginstrumenten van de Afrikaanse slaven. Resultaat: geweldige dansbare muziek, vol passie en emotie!...
Raìces Cubanas is vanaf 7 januari 2015 te zien en te horen in de Nederlandse theaters. Nadere gegevens over de optredens publiceren we later in deze CubaTips
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Concert Soneros de verdad: 26 september in Utrecht en 27 september in Den Haag
Met de tweede generatie van de Buena Vista Social Club met Luis Frank & Mayito Rivera. Plaats: Rasa, Utrecht. Datum: Vrijdag 26 september, 21 uur in Rasa -Utrecht en zaterdag 27 september, 21.00 uur in Korzo-Den Haag. 
 
* Foto's van Cubanen in Afrika Museum Berg en Dal: t/m 4 januari 2015
Cubanen, ze houden van camera's en ze communiceren graag, zegt de Oostenrijkse fotograaf Mario Marino. Een serie van zijn portretten uit Havana hangt sinds zaterdag in het Afrika Museum in Berg en Dal. De expositie is nog tot en met 4 januari te zien.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015.
Vanaf september 2014 komt Tango Extremo weer met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Met een eerste optreden dat op vrijdag 5 september in Uitgeest plaatsvond en een laatste op 29 april volgend jaar tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen. 
 
* Raìces Cubanas vanaf 7 januari 2015 in de Nederlandse theaters
Raìces Cubanas treedt sinds 2003 met zeer veel succes op in Nederland. Vanaf 7 januari 2015 is er een nieuwe serie optredens. (zie ook hierboven onder 8)
 
10. Het laatste nieuws
* Drie jaar cel geëist voor opposant in Guantánamo
De dissident Yojaine Arce Sarmiento moet deze week voor de rechter in Guantánamo verschijnen op beschuldiging een ‘aanslag’ te hebben willen plegen. Arce Sarmiento werd aangehouden nadat er enkele plakkaten met anti-regeringsleuzen in de straten van zijn woonplaats Caimanera waren verschenen. Lees meer
 
* Solidariteit of propaganda?
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dankte Cuba voor de snelle reactie van het land op zijn oproep tot hulp bij de ebola-epidemie. Ook de Cubaanse staatsmedia staan vol lof en waardering voor het initiatief. De digitale nieuwskrant 14ymedio laat een ander geluid horen klinken. Onafhankelijk publicist Fernando Dámaso, historicus en oud-televisiemaker, wijst op het grote zwijgen binnen Cuba over de snelle achteruitgang in de gezondheidszorg. Daar ontbreekt die ‘snelle reactie’, aldus Dámaso. Lees meer
 
* Dagelijks leven in Santiago de Cuba stilgelegd
Vanwege de 500ste verjaardag van de stichting van de stad Santiago de Cuba werden 12 september j.l. alle diensten die dag stilgelegd. Werknemers en studenten werden vanuit hun werkplekken en scholen naar vier punten in de stad gedirigeerd waar zij vervolgens deelnamen – verplicht – aan de mars vanwege de stichting van Santiago, die overigens pas komend jaar op 25 juli zal worden herdacht. Werknemers die niet meeliepen werd te verstaan gegeven dat hun uren niet zouden worden uitbetaald. Lees meer
 
* Geen proces tegen activist uit Guantánamo
De rechter heeft dinsdag besloten het proces tegen de jonge activist Yojaine Arce Sarmiento in Guantánamo te staken. (zie bericht hierboven) Lees meer
   
* Concert popgroep Buena Fe in Miami gaat gewoon door
Het concert van de Cubaanse popgroep Buena Fe in Miami gaat gewoon door. Ondanks protesten van ballingenorganisaties in Florida heeft burgemeester Carlos Giménez deze protesten naast zich neergelegd met een verwijzing naar het First Amendment in de Amerikaanse grondwet.
Buena Fe, een zeer populaire muziekgroep in Cuba, wordt bekritiseerd vanwege een optreden ter gelegenheid van de verjaardag van Fidel Castro en bij de begrafenis van Hugo Chávez, de overleden president van Venezuela. Lees meer 
   
* Cubaanse cineast Alberto Roldán (81) overleden
De Cubaanse cineast Alberto Roldán is gisteren in Miami overleden; hij leed aan kanker. De 81-jarige cineast verliet Cuba in 1981 nadat hij 12 jaar eerder op een dood spoor was gezet vanwege zijn non-conformistische opvattingen. Lees meer
   
* Issac Delgado: van zwarte lijst tot lieveling van Havana
Bijna tien jaar lang was de muziek van liedjeszanger Issac Delgado taboe in Cuba en nooit te horen op radio en televisie. Issac Delgado besloot toen met vrouw en kinderen het eiland voor goed te verlaten en woonde vanaf dat moment in Miami. Vorige jaar keerde hij naar Cuba terug en vorige week opende hij het officiele Festival Habanarte. Delgado, El Chévere de la Salsa/ De Knappe jongen van de Salsa liet weten dat zijn muziek nog steeds geboycot wordt door de Cubaanse radio en televisie. Lees meer